Last news in Fakti

26 Март, 2023 15:31 932 20

Социолог: 10-15% от гласоподавателите ще решат за кого да гласуват дни преди изборите

  • избори-
  • нагласи на гласоподавателите

Това означава, че може да станем свидетели на сериозна промяна във вота, смята Добромир Живков

Социолог: 10-15% от гласоподавателите ще решат за кого да гласуват дни преди изборите - 1

"Не е изключено да се случи сериозна промяна в настроенията на избирателите". С тази прогноза започна анализа си пред БНР социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков.

Той допълни, че на базата на социологически проучвания може да се предположи, че около 10-15% от гласоподавателите ще вземат своето решение и ще се насочат към определени политически сили в последните дни преди самия вот.

Има и умора, и пренасищане у хората от пет поредни кампании за предсрочни парламентарни избори, смята социологът.

"Изглежда, че обществото се политизира. Имаме обективни данни за това, измерени през декларираната готовност за гласуване в предстоящите избори, която нараства през последните месеци, особено между януари и февруари. Предстои да видим за март, непосредствено преди изборите. Хората отново отварят ушите си за политическата кампания. Това са хора, които разсъждават за това накъде да тръгне държавата, какъв да бъде техният избор. Те не вземат особено рационални решения, но има реполитизация в обществото, дори през тази кампания, въпреки че тя е пета поред за две години. Интересуват се и влизат в политическите теми, които им се предлагат", коментира Добромир Живков.

По думите на Добромир Живков обществото още не е взело решение дали "да се върви напред, по-прогресивно", или "да се върнем при стабилността", каквито предложения дават двете големи политически формации, борещи се за първото място на предсрочните парламентарни избори:

"Затова ще имаме още избори. Спекулативно е дали ще са две в едно с местните през есента, или заедно с европейските избори догодина. Вотът на 2-ра април ще е поредният междинен резултат, който ще премери кое от двете течения в българското общество започва да взема някакъв превес".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Според тоя

    8 3 Отговор
    Колко,от останалите,ше са за гъби, че им епо-интересно там....?

    Коментиран от #5

  • 2 Карикатура иванов дб

    9 4 Отговор
    и тъпуту киру заедно с чекмеджан крадливий на боклука !
  • 3 Пич

    12 2 Отговор
    Следващите избори ще са като да решиш , дали да настъпиш Л- но , или да настъпиш Г- но ! И резултатите ще са така еднакви !!!
  • 4 АБВ

    2 4 Отговор
    Глупости в България всеки знае за кого ще гласува .Никой никога няма да смени партията която предпочита .тези предизборни кампании са абсолютно ненужни
  • 5 Най прости

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Според тоя":

    Са тия , които са за гъби ! После така и ще се прехранват - с търсене на гъби !!!

    Коментиран от #13

  • 6 Избирателите

    9 1 Отговор
    НЕ НА ВОЕНОЛЮБЦИТЕ !
  • 7 НЕ ПОМНЯ

    6 6 Отговор
    ДО СЕГА ОСВЕН МИНАЛАТА ГОДИНА ДА НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ. И ДО КРАЯ НА МОЯТ ЗЕМЕН ЖИВОТ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ. ОМРЪЗНАХА МИ ПОПУЛИЛИСТИ ЛЪЖЦИ КРАДЦИ И МУШИКИ ДА МЕ УПРАВЛЯВАТ. НЯМАМ НИКАКВИ НАДЕЖДИ ПОВЕЧЕ. АМИН.
  • 8 Българка

    10 1 Отговор
    Нима има толкова лумпени, които да изберат стабилата корупция, бедност, рекет и стабилно превзетата от мафията държава и да гласуват за ГЕРБ, ДПС? Но определено има мноооого корумпета от обръчите им фирми, зависими калинки в държавната администрация, по общините, разни комисийки, агенцийки. Това е армия от близо 1 000 000 чантаджии, половината от които са некомпетентни, ални, но безгръбмачно послушни на деробеиите от върховете на мафията

    Коментиран от #17

  • 9 да да

    1 0 Отговор
    друг път.....Даже няма да го отбърна......
  • 10 Апчета

    0 1 Отговор
    Кой ще гласува, лек, една секция на 1000 се отчитат вярно. Видяха че фигурата и Герджика 100% някой ще стане щото няма как един двамата ще е и веднага президентска република
  • 11 Луд

    8 1 Отговор
    Само луди гласуват за герб ,дб и пп!!!
  • 12 надарена кака

    0 0 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Матей преображенски

    6 0 Отговор
    Ккаво има да умуват,за коя партия ще гласуват принципно е без значение,ЦИК натаманява резултатите и ВОАЛА,те ти булка спасов ден.Пълна от-врат и Авгиеви обори,привидност,имитация на народовластие,ХИМЕРА,призрак и масова ХИПНОЗА..Излизат бойко,доган,киро,и някой брадат казьол и обещават на своите симпатизанти,че никой няма да ги пипа от хранилката,ще продължават да си тъпчат гушите,организацията им е стройна,имат субординация,а народа да му мисли.Народа също знае за тия мафиотски завери и дерибейски организации,но какво да прави ,НАРОДНА партия няма.Навремето е била БКП , ПО-РАНО БЗНС,НАРОДА Е БИЛ сплотен ,възлагал е надежди,знаел е че тия партии го представляват и закрилят срещу фашисткия произвол и разните парвенюта и чорбаджии.А сега не го допускат,освен мюрета като атака,нфсб,вмро,а сега май и възраждане.Така явно не става ,нямаме и изявени водачи,ще се наложи един ден от Москва да ни определят кой да управлява,защото тук всеки се пише на голям тарикат и роден президент.
  • 15 Доктора

    6 0 Отговор
    Изборната социология и социопатите натъкмисти да бъдат забранени със закон.
  • 16 соломон напасания

    4 0 Отговор
    За когото искате само не за П. Измамата !!!!
  • 17 койчо от койнаре

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Стефке, твоите кирчо и кокорчо са още по опасни от бокича !
  • 18 Гай Турий

    3 1 Отговор
    Никакво гласуване за ГРОБ и Просто Подмяната+ Доносническа Б-я. И двата агентурни батальона на Козяк ще ни докарат до война срещу РФ, съответно до последна национална катастрофа и изчезване на Б-я, до мафиотско разпределение на евро-милиардите. Допълнително ГРОБ са против вдигането на МРЗ. Т.е. всекигалфон на МРЗ и над нея, дори да е назначен държавен бюрократ от тях, е против насъщните му интереси да ги избира, защото ГРОБ са явни креатури на едрия капитал, застрахователи, дивите капиталисти, монополисти, крадливи магистрати, на търговските вериги и т.н., лапачи на милиони от гърлата на българите, които ги срещаме през уикендите да бързат като бесни с джипки и лимузини да харчат пари на планински въздух, а лятото на Егея или Сейшълите и т.н. За другите сами да избират, аз засега съм за един възрожденски патриот, макар и някои заяждащи теми да не ми харесват, защото трябва да се управлява в пакет с някого, или за новите и стари леви.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Добромир Живков?? Към каква Стабилност

    1 0 Отговор
    да се върнеме??? ТАЗИ НА ГЕРБ?? Те "Управляваха" с Мафиотско Сикаджийски правителства 12 год, ръководени от Кукловодите от ДС!! Не на Борисовата Мутренска"Стабилност" Народа нее иска по никакъв Начин и Повод да се връща Борисов!! Харвадци Управляваха 7 месеца, къде ги Пришиваш към ГЕРБ??? Явно Живков си на Хранилка на ГЕРБ!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове