Last news in Fakti

26 Март, 2023 15:53 1 557 39

Философ определи изборите като лудост: Правиш едно и също, а очакваш различен резултат

  • избори-
  • партии

Търговията с гласове ще окаже въздействие особено когато има фотофиниш, когато са много близки резултатите между първия и втория, смята доцент Петър Чолаков

Философ определи изборите като лудост: Правиш едно и също, а очакваш различен резултат - 1

Според доц. Петър Чолаков от Института по социология и философия на БАН хората винаги действат емоционално, след което намират рационални доводи, за да обосноват своето решение:

"Песимист съм, че хората правят причинно-следствената връзка, че нещата в държавата се случват благодарение на тях и затова да отидат да гласуват. Много е омръзнало на хората и това, че за две години отиваме на пети избори. И то след седмица предстои поредната мотика, която ще настъпим", каза той пред БНР.

Чолаков изказа хипотеза, че за да има от вота на 2-ри април различни резултати от тези на предходните избори, трябва или "сегашните играчи изведнъж много да се разхубавят и някакви невероятни послания и нови тези да ни представят, или страхотни скандали да ги споходят, или да се появят някакви нови харизматици":

"Предлага ни се същото. Знаем дефиницията за лудост каква е - правиш едно и също, а очакваш различен резултат".

Доц. Петър Чолаков подчерта, че купеният и контролираният вот имат значение:

"Търговията с гласове ще окаже въздействие особено когато има фотофиниш, когато са много близки резултатите между първия и втория. По отношение на хартиената бюлетина търговците на гласове имат вече експертиза и изработени практики".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    27 3 Отговор
    Требе народен съд и после избори

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 НЯКОЙ

    10 2 Отговор
    Господин философе, новото си пробива път като река, която сменя руслото си и пробива ново корито ! Ако знаеш как става това, напиши процедура, недей да празнословиш !
  • 4 Пич

    19 3 Отговор
    Следващите избори ще са като да решиш , дали да настъпиш Л- но , или да настъпиш Г- но ! И резултатите ще са така еднакви !!!
  • 5 Българка

    12 4 Отговор
    Хартиената коалиция на статуквото върна хартиената бюлетина и отмени машинния вот като превърна машините в принтери с единствена цел манипулация и фалшификация на изборите чрез купен, контролиран, унищожен, подправен вот. И очакваме да видим колко долни твари- брокери ще бъдат изправени пред съда за търговия на гласове

    Коментиран от #8

  • 6 констатация

    5 4 Отговор
    У нас има и разумни учени, Редко. Спасението е в знанието.Истинското. Оценка "Отличен" доц. Чолаков
  • 7 Много си прав

    22 4 Отговор
    Българина се оказа глупав и то много! Не може да те лъжат и крадат и ти на първите места да избираш ПП, ДБ и ГЕРБ, тези дето те лъжат от сутрин до вечер и обслужват чужди интереси и интриги и олигархични кръгове зад себе си! Не може някой да се развежда фалшиво за да те излъже и ти да блееш и галсуваш с надеждата, че ти мисли доброто! Не може да класираш турска партия с анти български интереси и олигархичен кръг зад нея на трета позиция и да чакаш, че ще ти се случи нещо добро! И така до кога българино? До кога ще си овтсата която не търси истината и гласува за своите поробители и грабители? До кога тези ти казват този е мафия, а ние сме умни и красиви и ти блееш, а не търсиш истината? Много е прав този човечец! Няма как да правиш едно и също и да чакаш да се случи нещо различно от това да си излъган, ограбен и беден българино!

    Коментиран от #15

  • 8 Теле

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    По си щура от овца
  • 9 Ела и виж

    14 0 Отговор
    Какво по различно могат да направят хора, които са 20,30 години в парламента? Те до такава степен са безидейни и изхабени, че са омръзнали и на себе си. Имат педесетина заучени фрази и изречения и ги въртят непрекъснато. Писнали са на всички, но са достатъчно нагли и продължават да ни се предлагат. За тях да си депутат е професия. Затова сме на тоя хал.
  • 10 щурецъ

    10 0 Отговор
    В този парлиаямент заплатите на депутатити трябва да се плащат от техни работодатели,а не от народа.Депутат не е професия.
  • 11 гост

    8 3 Отговор
    Още преди 2 месеца дадох идеята тези избори да ги прескочим защото и "Партиите" и "Депутатите" са едни и същи от ЯЛОВИТЕ 46,47 и 48 Народно събрание. На есен - директно избори за 50-то НС при забрана те тези да участват. Щяхме да спестим поне 100 милиона лева. Но хората тогава ми нацъкаха минуси!
  • 12 Матей преображенски

    7 2 Отговор
    Вярно е това ,и все пак е част от истината.Безсмислието едно на ръка,излишни емоции и похарчени ялови надежди,трай коньо за зелена трева.От друга страна партийната система има нужда от легитимация чрез гласовете на партийните членове и наивни симпатизанти,както и подлъгани експериментатори с нови партии.Агитацията върви основно по линията ,да гласуваш и да се надяваш или да НЕ и да оставиш на лотарията да ти разпредели гласа.Но за системата е от особено значение да има навалица пред урните и да твърдят ,че народа ги е опълномощил.ИЗБОРИТЕ СА ИЗМАМА,ЕКЗИСТЕНЦИАЛНА и брутална.БОЙКОТИРАЙТЕ,масово и организирано,блокирайте секциите с протести.Не проумявате ли че е настанало ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО,мафията ни унищожава систематично и ена път да ни довърши,не и се връзвайте на втръсналите схеми.Само бойкот и масови непрекъснати протести докато клекнат и се разбягат,изберете си на площадите свои водачи и от тях да се излъчи пълномощен президент,на който всички да се подчиняват,иначе няма управия,именно това е реалната и непосредствена демокрация,както е в повечето страни от Латинска Америка.След дълги лутания,военни преврати,американска колонизация,накрая налучкаха верния път и сега са сравнително добре и това е единствено подходящата форма на управление за доскорошни американски колонии.А на нас ни предстои и да се избавим от американски гнет.
  • 13 А ми

    6 4 Отговор
    отменете ги бре, кретен.
  • 14 Ами сега?

    5 5 Отговор
    Всички се опитват да представят изборите като безсмислена кауза, която е с предварително известен край и да откажат колебаещите се да отидат да гласуват, а после ми говорят, че правим едно и също, а чакаме различен резултат. Естествено, че ако българите продължават да не вземат участие в процеците изграждащи собственото им бъдеще, а чакаят едни и същи купени, корпоративни и контролирани избиратели да избират хората, които ще градят бъдещето на нашата държава, резултата ще е същия. Защо в повечето нормални държави това не се получава? Ами защото дъравите им отдавна са изградени като общества в които народа реагира моментално още на опитите някой да прокара правила против техните интереси и не чака тези да си изкарат мандата, а следващите управляващи да им подреждат наново държавата. Следващите може и да са по зле. Както у нас се случва всеки следваш път. Всеки ни подчертава, че купеният и контролираният вот имат значение, но до един се опитват ни внушават, че това е резултат от едни и същи кандидатури, които неясно кой трябва да промени. В същото време ни внушават, че от нас нищо не зависи и едвали не е ненужно и не да се блъскаме в навалицата от купени гласове за да гласуваме. Иначе ни заливат отвсякъде със слогани ,,Купуването и продаването на гласове е представление, пардон - пресъпление!" Като че ли това решава нещо, което "от нас не зависи".
  • 15 ха ха

    3 6 Отговор

    До коментар #7 от "Много си прав":

    И като сложиш на 4-то, 5-то и 6-то място проруски партии картинката с 60% негласуващи става пълна.

    Коментиран от #20

  • 16 правят връзка

    5 2 Отговор
    Хората правят каквото зависи от тях, но все се намира някой задкулисно да се бърка в избора им. Затова отиваме на избори за 5-ти път.

    Коментиран от #19, #22

  • 17 тиририрам

    6 1 Отговор
    На някои лудостта им е изписана на челото.
  • 18 Зевзек

    3 3 Отговор
    Едни червени деб@ли 33 години гласуват за БСП и ДПС, след като се пребоядисаха 14 години гласуват за ГЕРБ и ДПС и очакват нещо по-хубаво и различна да им се случи от досегашното мизерия.
  • 19 Зевзек

    2 6 Отговор

    До коментар #16 от "правят връзка":

    Само 25%-30% от хората правят какво трябва. Останалите 70% правят все едни и същи глупости вече 77 години. Чак след 40 години пътуване през пустинята на прехода, България ще се оправи. Когато измрат всички родени преди 1970 г., израснали и възпитани в съветското робство.

    Коментиран от #32

  • 20 нннн

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха":

    Само про - американски, турски, германски партии ли да има? Нали сме ,,демокрация"?
  • 21 уви ФАКТ

    5 0 Отговор
    2,7 Швейцарии влизат на територията на днешна България, или Холандии. Санстефанска България побира над 4 - четири Швейцарии. Сърбия или Ирлания също са по-големи от Швейцария. Сърбия и Санстефанска България са по площ колкото 6 територи колкото Швейцария. Хърватия също е по-голяма от Швейцария или Холандия. Всички славянски територии на Балканите, в това число и Санстефанска България, са колкото 8 - ОСЕМ Швейцарии.
  • 22 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП=Израждане

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "правят връзка":

    "Хората правят каквото зависи от тях" ...

    Да гласуват вече 33 години за БСП, ДПС и ГЕРБ, показва, че хората не правят каквото трябва. Даже, ако гласувах за копейкаджиите щеше да е по-добре отколкото да продължават да гласуват за БСП и ДПС.

    Единствено гласувалите навремето за Царя и Чалгаря, показват, че имат интелект, но не и тъсмет. Не познаха нито с Царя, нито с Чалгаря Пробваха един-два пъти, видяха, че резултата е лош и спряха да гласуват за Царя и Чалгаря. Даже май спряха завинаги гласуването.

    Коментиран от #23, #24

  • 23 разправяй ги на баба си

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП=Израждане":

    Тая мантра вече не върви. Машинното гласуване показа къде се объркват нещата.
  • 24 Та с чалгаря

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП=Израждане":

    не пробваха нищо! Мафията зд ПП и ДБ се намеси и стадото повярва на лъжите им, без да помислят и потърсят истината! И така ще е винаги, когато някой пречи на мафията! И то защото народа го допуска!
  • 25 Петър Чолаков Б. О. К. Л У К.

    2 5 Отговор
    На Повикване!! Алабаш Тоя е Всякакъв, Спорет Случая, кой за какво му плаща!!
  • 26 Кукловодите от ДС, които съсдадоха

    7 1 Отговор
    ГРУПИРОВКИТЕ, РЕЖИСИРАТ ИЗБОРИТЕ СЛЕД 1989год!Някой си заминаха, но има още много от тях, които са Активни и продължават да Режисират живота в Държавата!! Сега борбата е да бъдат Амнистирани всички Голями крадци на Прехода, в Името на Светло бъдеще с Популиски обещания!! Да си озаконят и изперат каквото са крали и отново да яхнат Власта и да продължат да Крадът!!! А "Чуждите Инвестиции "ще са Крадените Пари от Народ и Държава!!
  • 27 Човек

    2 5 Отговор
    Било им омръзнало да гласуват... Защото е много тежко да направят 5 леки разходки за 2 години. Да ги крадат цял живот комунистите, БСП, ДПС и ГЕРБ, не им е омръзнало, затова няма да гласуват и ще ги оставят да си купят изборите. Тази държава може да влезе в правия път с мнозинство на ПП-ДБ и това е реалистичен сценарий, ако масово направим леката разходка другата неделя. Това е единствената формация, демонстрирала воля да спре кранчетата на мафията. Когато отвоюваха митницата и спряха парите за пътищата менте, мафията веднага активира троянския си кон ИТН и им събори правителството. Хора, отворете си очите. Можем да се изчистим от мафията като масово гласуваме срещу нея с номер 12.

    Коментиран от #30, #31

  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 2 Отговор
    Тоя ФАЛОСов откри думите казани от Айнщайн преди век ❗❗❗
  • 29 ПП флашки

    4 2 Отговор
    ПП се надяват пак да манипулират вота с циганските квартали, в последния момент.
  • 30 Аха

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Човек":

    Помним!

    "Казваме, че са мафия, че да сме бели ние"!

    След това признание, коментара ти стана жалък и платена лъжа от мафията зад ПП и ДБ! :))

    Ние за лъжци и мафия плащаща за лъжи, не гласуваме!
  • 31 Лъжеца кирил петков

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Човек":

    няма ли да смени лъжите, че тези се изтъркаха и направо крещят, АЗ СЪМ ЛЪЖЕЦ, ПП Е МАФИОТСКИ ПРОЕКТ И С ПАРИТЕ НА МАФИЯТА ПЛАЩАМЕ ЗА ЛЪЖИ, СРЕЩУ ВСЕКИ КОЙТО НИ ПРЕЧИ ДА СЕ ДОБЕРЕМ ДО ВЛАСТ И ДА ЛЪЖЕМ И КРАДЕМ БЪЛГАРИЯ!
  • 32 Меркуцио

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Зевзек":

    Ще измрем родените преди 1970 г.! Спокойно, всеки по реда си, но сме все още тук и сме живи, понеже 98.9%, родено след 1970 г. е под всякаква критика! С една дума - посредствено, алчно и смята морала за автоимунно заболяване! Дано Господ е с вас, когато Ние няма да бъдем, иначе ще си сменяте пола през месец, ще вярвате, че родна стряха е вид вафла, а литак - дизайнерска дрога! Ние изтеглихме късата клечка със съветския окупационен комунизъм, а вие изтеглихте дългата, но си я забучите като перо в задnика! Красота, нали?
  • 33 Край

    1 1 Отговор
    Революция при демокрация се прави със смяна на избирателната система. Искате промяна чрез избори - възможна е само с МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в ДВА ТУРА. И то само с бюлетина и тъмна стаичка. Така се родила демокрацията и без това е невъзможна.Истинската дамокрация обаче е свобода. Те не се подаряват а могат само да се извоюват - налагат със сила от суверена на олигархията. Докато народа на го осъзнае и наложи - не го заслужава.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Поправете се

    1 1 Отговор
    Доц. Чолаков не е философ, а социолог. Разликата е огромна. Все едно да наречете охлюва орел.

    Коментиран от #36

  • 36 Допълнение

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Поправете се":

    И името на Института сте сгрешили. Институтът е институт по философия и социология, а не обратното.
  • 37 резултатите са едни и същи

    0 0 Отговор
    защото изборите се фалшифицират от едно посолство в лозенес, даже си го казаха по тяхна телевизия - един кравар, чието телевизионно участие в краварска телевизия е качено единствено от сайта The bulgariqn times го казва в прав текст на целия свят - краварите контролират извобите "за доброто на света" в държавите по света и последните избори, в които се намесили с "правилните резултати" били България, Словения и МОнголия....гледайте видеото с интервюто на тоя кравар...
  • 38 За протокола

    1 0 Отговор
    Един много умен човек е казал, че един проблем не може да се реши на нивото, на което е възникнал.
    Или казано на по-прост език, тези, които забъркаха кашата не могат да я оправят. Трябва този, който е над тях - суверенът да оправи нещата. И това не може да стане с обикновени избори, защото те лъжат и манипулират всичко. Като се започне от това, което говорят и обещават, та се стигне до самите избори, а и след това в Парламента.
  • 39 Ha 2 април

    1 0 Отговор
    към 22:30 часа ще има много мераклии с мокри кърпи на челата, особено сред кандидатите за депутати на Янев, Манолова и Слави, както и за спонсорите и лобитата им от “Дондуков“ 2.

    Единствено доволни от тях ще са т.нар. социолози, врачки и баячки, които с радост им вземат парите и ги къпят до последно как били на косъм, милиметър и на една ръка разстояние от заветните 4%.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове