Last news in Fakti

26 Март, 2023 18:15 13 954 62

Жива ли е Ружа Игнатова?

  • ружа игнатова-
  • onecoin-
  • фбр-
  • убийство-
  • българия-
  • криптовалута-
  • христофорос аманатидис-
  • таки

Ако Ружа е убита, остава въпросът кой би имал мотив

Жива ли е Ружа Игнатова? - 1
Снимка: FBI

Години преди Ружа Игнатова да бъде обвинена в една от най-крупните измами на планетата, години преди да стане звезда на световните медии и главен герой на книги, филми и подкасти, както и коронясана за криптокралица, първият журналист, който пише статия за нея и прави разследване за OneCoin е Николай Стоянов от „Капитал“, пише bTV.

Игнатова привлича вниманието му през септември 2015 г., когато започва да купува знакови исторически имоти в центъра на София за десетки милиони евро. За Стоянов не е тайна коя е екстрадираната в САЩ Ирина Дилкинска.

„Тя е била ключов служител в OneCoin за периода 2015-2018 г., златните години на компанията. Годините, в които са натрупани въпросните четири милиарда. Била е нещо като началник на юридическия отдел. Помага да се организира цялата тази мрежа от компании, която е използвана за пране на пари. И образно казано парите, които са взети от жертвите от тази измамна схема да се превърнат в пари на Ружа Игнатова, Себастиан Грийнуд и който друг там е би на върха на пирамидата“, разказва Стоянов.

Измамените са от целия свят, но съществена част от дейността на пирамидата се извършва в България. Къде е било българското правосъдие в годините?

„2014-та има досъдебно производство на прокуратурата, проверяват се съмнителни трансфери, на фирма директно контролирана от Дилкинска към Дубай - към това, което е описано и заключава, че няма нищо проблемно и незаконно и е прекратена преписката“, казва още журналистът.

През 2017-та схемата OneCoin вече е привлякла вниманието на разследващи от Герамания, САЩ и други страни по света.

„Разбира се, че прокуратурата отново се задейства. Това се случва няколко месеца преди Ружа Игнатова да изчезне през август 2017 г. Ако си спомняте 2018 г. имаше едно нахлуване на български прокурори в сградата на OneCoin тук, където се намираме и то е по искане вече на германската прокуратура“, обяснява Стоянов.

Измамата изправи на крак правораздавателни служби от целия свят. Но и в България.

„В момента, от това, което разбираме от изказванията на прокуратурата, е, че няма обвиняеми в България. Основното дружество, което е в България – „Уан нетуърк сървис“, продължава да оперира. Има около 25 служителя, леко се е ребрандирало дружеството - сега е „Уан еко систем“, но реално, макар и други хора, продължават да правят горе-долу същото - образователни пакети. Просто в по-малък мащаб“, казва още журналистът.

За него е скандално, че се намираме в държава от ЕС, в центъра на столицата и „една компания, за която американската прокуратура твърди, че е сред най-големите финансови измами в света, продължава да съществува, въпреки всичките съдебни дела“.

Развивала е спокойно дейност в България, след като срещу нея тръгва германското и американско правосъдие. Днес Ружа е в топ 10 на най-издирваните от ФБР лица в света. Разследващият журналист от ББС Джейми Бартлет също разказва историята на Ружа на англоезичната аудитория, а подкастът на Би Би Си „Изчезналата криптокралица“ е изслушан рекордните пет милиона пъти.

Питаме го жива или мъртва е Ружа?

„Аз мисля, че балансът на вероятностите сочи, че Ружа е все още жива или поне доскоро е било така. Ние имаме много достоверни знаци. Няма никакви доказателства, че членовете на семейството ѝ - Веска, Пламен, нейните майка и баща, брат ѝ Константин, да са разстроени от нейното изчезване. И на базата на това, аз не мисля, че ФБР биха я сложили в техния списък на най-издирвани, ако те не са на мнение, че тя все още е жива“, казва и Джейми Бартлет, разследващ журналист в Би Би Си.

Самото включване в списъка на Топ 10 за най-издирваните лица в света е доста силен инструмент – има статистика за него, има успеваемост на откриване на хората в него и тя е 80-90%, т.е. хвърля много светлина на прожекторите върху човека, който се издирва.

Ако Ружа е убита, остава въпросът кой би имал мотив.

„Новият слух, който дойде от публикация на българския сайт бърд.бг преди няколко месеца, е, че всъщност д-р Ружа е убита по разпорежданията на един от един от основните трафиканти на кокаин – легендарният Христофорос Аманатидис - Таки. Много е трудно да се стигне до дъното на тази история. Това е слух. Един от многото слухове“, казва още Джейми Бартлет.

Кой обаче би искал Ружа да не е жива?

„Самото разследване, което твърдеше, че тя може да не е между живите фокусираше вниманието върху Таки. Ружа Игнатова е имала отношения с него и това е сигурно. Включително е имала участия във фирми с неговата съпруга Боряна Шехтова. Парични преводи към фирми свързани с тяхното семейство могат да се видят по американските дела. Можем да предположим, че е знаела прекалено много неща. Но дали това се е случило е много голяма спекулация и няма как да обвиним някого“, разказва още журналистът от Би Би Си.

Според оценки на разследващи, лично до Ружа Игнатова са достигнали 500 милиона долара от пирамидата OneCoin. С половин милиард човек има огромни възможности да се крие. А дори да реализира детската си мечта.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛИЛИ

    111 22 Отговор
    БРАВО РУЖА ЖЕНАТА КОЯТО НАПРАВИ ЦРУ И ФБР ЗА СМЯХ

    Коментиран от #12, #20

  • 2 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺 СЛАВА

    65 13 Отговор
    ЖИВА Е В МОСКВА СИ ПОЧИВА

    Коментиран от #46

  • 3 Челен опит

    100 0 Отговор
    През 90-те имаше доста финансови пирамиди, а повечето фараони са си живи и здрави. Все още има много места по света, където можеш да се покриеш, ако имаш кинти.

    Коментиран от #53

  • 4 На кой е яхтата

    46 2 Отговор
    В момента ?

    Коментиран от #19

  • 5 Я го знам ...

    46 16 Отговор
    Крие се при Тиквата в зайчарника.
  • 6 Гошо мексиканеца

    41 8 Отговор
    Жива е и е декан на Факултето. Има и вила у Столипиново.
  • 7 Брат и, татуираният маймун не е осъден

    51 4 Отговор
    А е защитен свидетел от САЩ, интересно от сестра му ли го защитават ?
  • 8 имал бол пари - дал

    57 5 Отговор
    Нда ,половин милиард долара помагат да се покриеш ,така да се покриеш ,че никой да не те намери ,дори да ... умреш ,но да си живееш живота под друга самоличност ,друго лице и на място за което другите могат само да си мечтаят. Сега ще видим ,дали и Кичката и Коки ще се възползват от тази опция ,още повече ,че те завлякоха бая повече пари от половин милиард. ПП. А какво става със сладурите от НЕКСО ,тях намериха ли ги ?! Ще ги намерят ,ама ... друг път .

    Коментиран от #14

  • 9 Aлфа Bълкът

    24 18 Отговор
    Кой пък е толкова тъп да ѝ даде пари като ѝ види муцунката?

    Коментиран от #22

  • 10 А Руският клуб в София

    21 4 Отговор
    Сега на кой е ? А къщата на морето, на кой е ?
  • 11 ТИРбушон

    46 7 Отговор
    Не. Не е жива! И защо я пишете че е българка като няма български паспорт?!?!?! ГЕРМАНКА Е!!!! Да си я търсят по немскитв закони. Това че името и е българско и приблизително знае български език не я прави българка по никакъв начин!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мимч

    25 2 Отговор
    Ами тази жена не е за убивабе. Тя е за дълъг живот с тези пари и е направила богаташ също някой нехранимайко...
  • 14 ТИРбушон

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "имал бол пари - дал":

    Много неща не са ти ясни, но за едно единатвено нещо си прав. Парите помагат.
  • 15 Ъхъъ

    30 3 Отговор
    Лиъм Нийсън снима филм на яхтата на „криптокралицата“ Ружа Игнатова ! На кой платиха наема а? хахаха......

    Коментиран от #21

  • 16 Ергенинът

    18 6 Отговор
    Снощи ми полира шпагата
  • 17 под погрешен ъгъл

    29 3 Отговор
    Жива е и сигурно финансира някоя от новите крипто партии, които драпат пак за властта?
  • 18 миче пак притоплени манджи

    18 3 Отговор
    всичко го знаем ама не казваш де е барчедката прецакала милиони наивни хора и пише ни за разследващите органи дали са открили някакви забравени чекмеджета или офшорки чрез проверки на база данните на бг банките за парични трансфери за милиони в чужбина
  • 19 Кой е ?

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "На кой е яхтата":

    БУРГАСКИ МУЛТИМИЛИОНЕР КУПУВА ЯХТА-КРАСАВИЦА/СНИМКИ/
  • 20 Дали е така?

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЛИЛИ":

    Помисли си.А за статията,за съществуването и изчезването на тая измамница си е излишно да приказваме.Отнесаха някои дръвцето,но все хора с артък пари,дет не им трябват демек.
  • 21 ТИРбушон

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ъхъъ":

    Ха ха ха. Една собственост е на някой. Независимо на кой. Плащаш наем. Къде отиват парите е съвсем отделен въпрос. В случая доста лесно проследим.
  • 22 ТИРбушон

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Aлфа Bълкът":

    Балъци много...
  • 23 Буквоядец

    14 1 Отговор
    Ако не е жива,защо още се издирва?

    Коментиран от #37

  • 24 Леля Гошо

    12 1 Отговор
    Каскета напоследък обича да дава пресконференции. Кандидат-мисирките да ги поканят с кака Сийка на пресконференция, да каже какво (не) знае. Но както разбрахме от записите, той казва: "Аз обичам да се правим на луд, ама вие, г-н премиер, се правите много успешно”.
  • 25 Да, да

    14 1 Отговор
    Жива е и не пита за вас.
  • 26 Конспиратор

    14 0 Отговор
    "Игнатова привлича вниманието му през септември 2015 г."
    Страно е съвпадението на крипто далаверата с далаверата КТБ в периода 2014г.-2015г. и оставка на правителство Орешарски 2014г. все мега далавери
  • 27 Да бе да

    6 1 Отговор
    Смешното е че в избори говорим за някаква измамница !
    Това далече не е првия случай ( преди години имах приятелче в Ню Йорк което още е в затвора ( българин) 2 милиарда измама )

    Не се лъжете , гласувайте !
    С крака ще и строшим главата на змията която души България вече 145 г!
  • 28 Ром Бакарди

    10 2 Отговор
    Жива е и е тука у махалата! Пирфектнуту място дет може да са живей, да са бачка необезпокоявано, да са разхождаш-ама само денем, щот кат стани тъмно-никой не смей да ходи по сокацити щот е много опасно-кучита, сутенюри, шафра.н.тий, гангстери, джингибита, надрусани таласъми и се таквиз страховити сащества! Тука шариф през нощта не смей да влезе- щот нищу ни са знай ко може да срещне! Та тя са чувствува хараби тука, дава ни паре и сичку е точну!
  • 29 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    16 0 Отговор
    Естественно ,че е жива!!!!!Нима смятате ДС ,за чудовище ,което си убива "ЗЛАТНИТЕ" кокошки???????
  • 30 Ел Пасо

    14 1 Отговор
    Те и Джими хофа още го издирват но всички знаят че е при рибите
  • 31 Чичак

    24 0 Отговор
    Аз само да питам домът на някогашния столичен кмет д-р Димитър Моллов, на площад „Народно Събрание” 11, не принадлежи ли сега на фирма с управител финансиста Емил Хърсев а ????........ красивата сграда на пл. Народно събрание, ...... А 6-етажно здание на пл. Славейков, А имението в Созопол, А суперяхта и т.н .......Кои е собственика сега ? Как се продадоха впрочем ?.......На кой са ?

    Коментиран от #34

  • 32 Чичак

    17 0 Отговор
    А Руския клуб на ул. Добруджа и ул. Славянска на кой е сега ? Кой направи ремонта ?

    Коментиран от #36

  • 33 Давид

    23 4 Отговор
    Мъртва е - пречукаха я по заповед на Боко със санкция от същото това ФБР, което уж я търси, но знае, че никога няма да я намери. Така трябваше да стане, защото ако е жива, то тогава рано или късно ще бъде заловена и поради това, че е прекалено известна, няма да могат тогава да я смотаят някъде и да и запушат устата, а ако се разприказва ще лъснат много мръсни далавери. Най-вече на хората, на които е прала пари. И в този случай парите, които Боко и компания откраднаха от КТБ и Ружа изпра, са само върхът на айсберга.

    Коментиран от #35

  • 34 А финансиста Емил Хърсев

    15 1 Отговор

    До коментар #31 от "Чичак":

    Той пък от къде ги изкара тези пари ? Дали въобще са платени ?
  • 35 Мъртва, мъртва

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "Давид":

    Последно в хотел Приморец в Бургас съвместни инвестиции на бизнесмени е предлагала казват.... Яхтата отсреща и е била....
  • 36 Да бе да

    8 0 Отговор

    До коментар #32 от "Чичак":

    "Руския клуб на ул. Добруджа и ул. Славянска на кой е сега ? Кой направи ремонта ?"
    Невероятно место през 80те , дано да го оставят както беше ( много прекрасни спомени), също Чешкия клуб ( единственото готино телешко в София)и Архитектите 🤘
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ЛИЛИ

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    ВЪЛЧО СТАВА ДУМА ЗА НЕКЪДЪРНОСТА НА ЦРУ И ФБР
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Факт

    2 2 Отговор
    Защо търсите жената много добре си е направила всичко.даже е помогнала на разни лумпени да изкарат някой лев.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Сандокан

    22 2 Отговор
    Според мен Ружа е поставено лице , бушон, който трябва да изгори за да прекъсне връзката към други персони. От видеото с Ружа ясно се вижда, че не притежава класа и манталитет за тази огромна схема за измама. Това си е мое лично мнение.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ФИНЦИ

    3 0 Отговор
    ГОТОВО МАРЧЕ ----- ОТ СЕГА НАТАТЪК ЧАКАИ ТУИ КОЕТО ТИ ПОЖЕЛАХ
  • 46 Реалист

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺 СЛАВА":

    Жив е то й жив там на балкана лежи и пъшка, дълбока на п. рана:) пъшка ли пъшка:)
  • 47 Питай Тиквата

    5 0 Отговор
    Ружа е при Божков в Дубай,с нов паспорт и нова муцуна.
  • 48 Гошо-Тошо

    2 0 Отговор
    Да питат Цветанка Карагьозова ,тя знае.
  • 49 Никой

    8 0 Отговор
    Стига със тая измамница занимавайте читателите. Пишете какво ще се случи със нашата държава. Забравихте милиардите присвоени, откраднати пари от народа , и прибрани във няколко джоба.
  • 50 наблюдател

    1 1 Отговор
    Те и Про100 Киро и Асен Василев все още са тук, но докога?

    Коментиран от #52

  • 51 Търсете Ружа

    0 1 Отговор
    в Добруджанския край....
  • 52 Тези двамата

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "наблюдател":

    ще ядат масура тук на место.Няма да имат време като циганката.Дори осиновената рускиня няма да може да помогне на мъжлето си.За всичко се плаща.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Анонимен

    5 1 Отговор
    Когато през лятото на миналата година в хотела на Иван Тотев бивш кмет на Пловдив от квотата на ГЕРБ се подвизаваше цялата пасмина на Ружа Игнатова и правиха оргии с чужденци българската прокуратура не се самосезира а остана безгласна. Ученичка на „УЧИТЕЛКАТА„ си Цветелина Бориславова /еврейка по баба/ и бивша любовница на Бойко Борисов; който се е облажил от богатството на Ружа Игнатова. Защо не извикаха Иван Тотев и да го арестуват за проведената оргия?
  • 55 Съдът Мустафов

    3 0 Отговор
    Мотив да я няма циганката имат тези, които са я пазили и са гледали какво прави. Нали не мислите че никой не е забелязъл как печели парите.
  • 56 Стар Тъп

    3 0 Отговор
    Трябваше да нарече преприятието Тъп Койн, щом има толкоз много наивници да се хванат на тази въдица! Истина е обаче, че трепят за много по-малко пари, от колкото е завлякла, така че въпросът дали е жива е уместен!
  • 57 Анонимен

    1 0 Отговор
    Ружа Игнатова е жива. Как може ФБР да пусне брат й като защитен свидетел? И като го е пуснал да е с защитна гривна. Сега да го проследи в Дубай. И да разбере къде се крие и Ружа Игнатова.
  • 58 Анонимен

    2 0 Отговор
    Всеки ден едно и също
  • 59 1245677

    0 0 Отговор
    По жива не може да бъде нашата Ружка криптомаимунка, живее си в Дубай с Черепа цъкат валута
  • 60 незнайко

    3 0 Отговор
    Сега вече е ясно кой е правил снимките на Бойко в стаята - РУЖА ИГНАТОВА !!!
  • 61 Мима

    0 0 Отговор
    Голяма работа са тези спецслужб, толкова години търсят Ружа и не я намират. Добре, че не я търси ФСБ(бившо КГБ), защото досега щеше да е на топло.
  • 62 Българин

    0 0 Отговор
    Хубавица и хитруша.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове