Last news in Fakti

27 Март, 2023 09:01 5 192 47

Бум на новите пенсионери у нас

  • пенсионери-
  • пенсии-
  • работна сила

Работната сила в момента в страната наброява около 3,290 млн. души, като с най-голям дял е населението във възрастовия диапазон 44-55 години

Бум на новите пенсионери у нас - 1

Бум на новите пенсионери у нас. Новоотпуснатите пенсии изравниха 5-годишен рекорд. През миналата година те са били над 97 000.

"Това е тенденция, която не носи радост. Демографската ситуация в България е неблагоприятна. Работната сила в момента в страната наброява около 3,290 млн. души, като с най-голям дял е населението във възрастовия диапазон 44-55 години. Те заемат около 25% от работната сила. Налице е силно застаряване и намаляване на работната сила", заяви в "България сутрин" гл. ас. д-р Александра Равначка от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Тя е категорична, че през следващите години ще се увеличава броят на пенсионерите и ще се наблюдава процес на по-слабо навлизане на нова работна сила. По думите ѝ населението застарява и работим до последно.

"През 2000 г. на 100 души, излизащи от пазара на труда, са постъпвали 124, докато сега на 100 излизащи постъпват едва 64. След 10-15 години работещите няма да могат да осигуряват необходимите вноски за пенсионерите", алармира Равначка и добави, че трудоспособното население у нас е едва около 59%.

Наблюдава се тенденция желанието на хората в предпенсионна възраст да продължат да работят - това има психологически и финансово-икономически характер. Голяма част от населението нито работи, нито учи.

"Този ресурс трябва да бъде включен активно на пазара на труда. Необходимо е по-активно включване на работещите жени. Изключително тревожно е и здравословното състояние на работната ни сила. Голяма част от народа в трудоспособна възраст страда от хипертония и диабет", каза още д-р Равначка.

Икономистът Даниел Василев коментира пред Bulgaria ON AIR, че тази година имаме заложен безпрецедентен дефицит за изплащането на пенсии - над 10 млрд. лв.

"През 2019 г. беше над 3 млрд. Имаме 3 пъти ръст на дефицита в пенсионната система. Този дефицит се покрива от нашите данъци, основно от ДДС. На трима души в работоспособна възраст се пада около един пенсионер. Към 2050 г. на двама работещи ще се пада един пенсионер, тенденцията само ще се влошава. 2050 г. въобще не е далеч. Според Европейската комисия към 2060 г. един работещ ще издържа един пенсионер", обясни Василев.

Икономистът отбеляза, че по време на избори има склонност не само в България доходите на пенсионерите да бъдат използвани като лост за политически решения.

"Единият вариант е тази система да бъде преустановена, хората да се осигуряват сами и това да бъде изцяло в частния сектор. Вторият вариант е да продължаваме да трупаме все по-голям дефицит. Очаквам инфлацията от почти 20% официално да ни се стори разходка в парка в сравнение с инфлацията, която тепърва ще видим. Все още ЕЦБ не се е върнала към печатането в хода на рецесията, която ще дойде", на мнение е Василев.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бум, та чак тряс

    51 1 Отговор
    Бум на оцелелите и доживелите пенсионери у нас!
    Дано да се множат!
  • 2 родител

    68 5 Отговор
    За 13 год боко изгони 1 мил млади на запад.
  • 3 И бум на

    45 4 Отговор
    кафеви паразити развъдени особенно много от винету българоубиеца
  • 4 Пич

    72 2 Отговор
    Егати галфоните !!! Яд ги е , че хората вземат пенсия !!!??? Сигурно , скоро в ЕС ще се забрани пенсионирането !!!

    Коментиран от #13, #25

  • 5 Да...

    37 4 Отговор
    Особено в българският Дилиорман. Имат си свои доктори. Дават им ТЕЛК. Вземат си пенсйки.

    Коментиран от #24

  • 6 Мдааа

    37 0 Отговор
    90-те се завръщат. кой е живял тогава, знае.
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    50 1 Отговор
    Естествено нито дума, че работещите внасят около 250 000 лв, а получават чрез пенсии около 50 000 лв ❗❗❗
  • 8 Малтин Димитлов

    50 1 Отговор
    Отдалече ни обработват за да не ни дават пенсия при пенсиониране и да работим докато умрем.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 8 Отговор
    Нито дума естествено и за това, че мъжете работят по-дълго , пенсионират се по-късно, а живеят по-кратко - респективно внасят повече, а получават по -малко , от жените ❗❗❗
    Защо ли жените не протестират за равноправие 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 10 Някой

    44 3 Отговор
    Значи, следва да се намери начин тези пенсионери в повече да се намалят. Пробваха с КОВИД - успеха бе частичен.
    Как смеят, значи, тези хора да се пенсионират и да чакат пари от държавата, нищо че над 40 години са работили и са плащали съвестно пенсионни вноски... Безобразие!
  • 11 случаен

    25 2 Отговор
    още рушители на бюджета,и кат путин виновни за всичката некадърност и крадливост на политиците
  • 12 КПСС БКП. ДС.

    19 6 Отговор
    А защо е така, другари.?
  • 13 случаен

    27 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    в япония едно професорче дори препоръча всички пенсионери сепуко да си направят или евтанзия,и наш боко тулупа каза веднъж,че в япония в древни времена старите хора ги водели в гората и ги оставяли да умрат,ценности
  • 14 Малтин Димитлов

    38 0 Отговор
    Пари в България има за всичко, но са в лоши престъпни ръце, държавата помага на престъпниците които държат заграбените пари, а не разпределя ресурсите правилно и не си прибира данъците. Колко много хора не доживяват до пенсия или я взимат една две години, къде им отиват вноските и защо не се разпределят за нуждаещите се?
  • 15 драгалевска синя зъбчатка тип ром

    25 2 Отговор
    Ако можех щях да.ви накарам да работите до сто години.
  • 16 Жените

    25 3 Отговор
    работят денонощно, по цяла седмица, особено младите майки и никой не им плаща. Е, мъжете им обикновено ги "възнаграждават" с поредната си любовница. Идиоти, измислете как да върнете младите хора в България. Те са бъдещето.
  • 17 Име

    16 2 Отговор
    Е, дайте ни работа - не сме мързеливци, просто няма занимание.

    Нарочно ни слагате пречки - да се полага труд.
  • 18 влък

    20 0 Отговор
    Бум на новите пенсионери у нас и прас на ниските пенсии. Също у нас.
  • 19 файчо

    25 0 Отговор
    Вече няма промишленост в България,няма къде да се работи. Да си бараш оная работа по цял ден в някое кметство или в друга подобна държавна сграда,също не е работа. Трябва производство на стоки,на храни,на електроенергия,на лекарства,а не само връзки. Затова в България има висока безработица и ниски заплати.
  • 20 бай Пердах

    27 0 Отговор
    Като затворят рудниците,Мариците,ТЕЦ-овете и да видим колко хиляди работници ще се окажат на улицата.Това предстои.
  • 21 питам

    35 1 Отговор
    Съкращавайте държавните чиновници!
    Да отиват в реалния сектор!
    Докога държавата ще издържа безполезни хрантутници???
  • 22 Урюрвкос

    15 0 Отговор
    цифрата 97000 нищо не означава, трябва да има корелация със цифрата колко нови работници са започнали първи работен ден. Нормално е на 100хил нови работници да има 97000 пенсионера но ако само 10000 студенти са излезли от университетите и са седнали пред компютрите, струговете и машините то работата е много зле.
  • 23 Сега Чакаме

    15 0 Отговор
    Някой от НОИ да се изкаже за някое земетресение
  • 24 питам

    18 7 Отговор

    До коментар #5 от "Да...":

    Посочи поименно, кои са тия с уреден ТЕЛК! Иначе написаното от теб е лъжа.
    Нещо да напишеш за близо 1 милион държавни готованци, които дори осигуровките си не плащат? Защо Факти не изкара данни колко чиновници е назначил предателят Радев и с колко се е увеличил щатът на хрантутниците, които са 100% безполезни?

    Коментиран от #28

  • 25 Що го слагаш ЕС тука?

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    По професионален навик ли?В ЕС-то пенсиите си важат,демек половината артисва непохарчена.Нам дъл на ръбийш,уор-ай-мийн.Прайш,струваш-половин пенсия артък.
  • 26 питам

    23 1 Отговор
    Я, напишете от тия новопенсионирани колко са били държавни чиновници или от публичния сектор! Колко от тях ще продължат да си клатят краката под бюрото и ще получават и заплата, и пенсия?
  • 27 питам

    33 2 Отговор
    Я, напишете колко украински туристи изхранва държавата по хотелите в момента! КОЛКО СТРУВА ТОВА НА ДЪРЖАВАТА? Колко милиона или милиарда? Докога държавата ще ги издържа, а те даже езика не учат от елементарно уважение поне?
  • 28 питам

    20 1 Отговор

    До коментар #24 от "питам":

    По минусите, които ще сложат на коментар 24, ще разберете колко чиновници цъкат тук през работно време. Готованци и търтеи.
  • 29 Тома

    21 2 Отговор
    Защо не казват че повечето пенсионери продължават да работят и да внасят усигоровки
  • 30 Студопор

    21 0 Отговор
    Ами че з последните 35 години, създадохте ли благоприятна работна среда? Условията на труд са мизерни, безопасност - никаква, за заплащането да не говорим! Отношението на работодателите към работниците е цинично. Как някой да остане да работи?
    Те и тия 97 000 дето се пенсионира, и те едни жалки пенсии ще вземат, ама те вече нямат избор.
  • 31 къде скрите новината за Тулупа от Банкя

    23 0 Отговор
    който иска орязване на пенсии изаплати бе....
    Тогава ще пиртам тук, как е въззможно БВП на държава да е 100 милиарда на година и после да твърдят, че пенсиите фалирали събраното в хазаната от тоя БВП!?....100 милиарда на година ли отиват за пенсии или само 5 милиарда!? и кои са най-високите пенсии, на престъпниците политици и такива като лекето"то харпанцумян
  • 32 лс;кцА

    30 2 Отговор
    Изкарайте статистика за украинските туристи, които Бг вече втора година изхранва! На пенсионерите не давате по 40 лв. на ден, обаче на курортистите давате по 40 лв. на ден, децата им отглеждате, други пари им давате, а те даже курсове по български език не записват, което е недопустимо. Скоро няма да си отидат. Тук държавата ще отгледа децата им, ще издържа пенсионерите им, младите не работят, а те нямат дори елементарно уважение към гостоприемника. Само паразитират.
    Колко пари пръснаха за тях?
  • 33 питам

    19 0 Отговор
    За Великден смятат ли дадат добавка на пенсионерите, или с такива негативни статии подготвят хората за лишаването им от нещастната пенсионерска добавка за празника?
  • 34 ех, тези пенсионери

    26 0 Отговор
    Постоянно са трън в очите на мнозина. А това са хора, които са работили. Не са получили тези пенсии за излежаване по плажовете. И то едни пенсии....
    В България има толкова много
    "хрантутници", но за тях никой не говори, нито пише.
  • 35 Пенсионер

    9 0 Отговор
    Ние сме виновни за всичко лошо в държавата
  • 36 Краси

    17 0 Отговор
    Като стане въпрос за парите на държавата веднага се казва колко много дават за пенсии като че ли само в България има пенсионер
  • 37 НЯКОЙ

    19 1 Отговор
    Сигурно всеки 9-ти от десет в държаванта администрация е безполезен, но кисне там щото я чичо е в парламента, я стрина е приятелка на някой министър или кой знае какви други простотии. Искам да се махна от тая държава.
  • 38 няма да подхвърлят 10 лева добавка дори

    11 0 Отговор
    ...за великден, изедници и душмани еничарски, безмозъчни, безчувствени убийци на българи
  • 39 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    16 1 Отговор
    За 12 години тулупа от Банкя изгони повече от 2 милиона българи от България! Всеки млад човек, който учи, ми е казвал, че като завърши ще отиде да живее в чужбина. Бум на партийните фирми. Сива икономика. Чуждите инвеститори ни заобикалят, заради кражбите на фирми от гнилите ябълки на тулупа. Разминахме се с Фолксваген. Повечето работоспособни работят в чужбина, вместо в България. Откъде да дойдат пари? Показателно е в болниците - там са останали да работят повечето след пенсия. Това всеки го вижда, когато отиде там. Но така е и в производствения сектор. Накрая пак пенсионерите виновни!
  • 40 ГЕРБ СА ОТКРАДНАЛИ 500 МЛРД. ЕВРА ЗА

    16 1 Отговор
    12 ГОДИНИ - ЗАТОВА НЯМА ПАРИ !
  • 41 ГЪРЦИТЕ ЗА ВЕЛИКДЕН ЩЕ ВЗЕМАТ ПО 1500 ЕВ

    13 0 Отговор
    РА - ТУК ДУМА НЕ СЕ ОБЕЛВА !
  • 42 Борисов: Това безумно харчене на пари за

    7 2 Отговор
    пенсии и заплати обрече всички други сектори. Лихвите отидоха в небесата
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Макарон

    1 8 Отговор
    Крайно време е Да се вдигне пенсионната възраст
  • 45 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 0 Отговор
    Нищо не разбрах!Колко са пенсионерите извадени от пенсионната система???Това е важният въпрос!Това,което стенаписали няма никаква стойност!

    Коментиран от #46

  • 46 Па да ти кажа

    9 0 Отговор

    До коментар #45 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    През миналата 2022 г. 140 000 пенсионери са облекчили бюджета на НОИ. Пак в същата статия казаха, че новите пенсионери били 88 000, сега пък станаха 97 000. Не можеш им хвана спатиите, но като се огледам сред роднини, познати, съседи, приятели, колеги - много повече са отлетелите към небето, отколкото тия, имали "наглостта" да излязат в пенсия.

    Коментиран от #47

  • 47 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Па да ти кажа":

    Аз знам и съм обяснявал ,лъжите на държавата чрез Нои!Всяка година с увеличаване възраста пенсионерите намаляват и Парите отиват в нои като...Премии!Това,че имат дупка съм го обяснил и е без мисленно да го обяснявам пак.Държавата ,като работодател е тази ,която прави дупката.Примера с ЛЕВСКИ в момента е малка част от задълженията на държавата като работодател!Отделно държавата осигурява своите работници на 50% от осигуригелната тежест по ДОО и ЗОО!За да ви е по ясно...при държавата ЗОО е 4%,вместо 8% както се осигурявам аз и работниците!По ДОО е същото!Вместо 19,3% и 22,4%,наполовина!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове