Last news in Fakti

27 Март, 2023 10:21 15 837 69

ИПБ сезира Гешев за нарушения на министър Иван Шишков за милиарди

  • институт за пътна безопасност-
  • сезиране-
  • гешев-
  • нарушения-
  • иван шишков

Сред сигнала са договори за зимно поддържане, превантивно и текущо поддържане, както и ремонтно-възстановителни работи на републиканските пътища

ИПБ сезира Гешев за нарушения на министър Иван Шишков за милиарди - 1
Снимка: БГНЕС

Институтът за пътна безопасност сигнализира главния прокурор Иван Гешев за предполагаеми нарушения в действията и бездействията на регионалния министър Иван Шишков.

Според тяхната оценка щетите, които Шишков може да нанесе на държавния бюджет, могат да достигнат няколко милиарда лева.

От Института за пътна безопасност сезират за извършване на обективна и всестранна проверка на действията и бездействията на министъра на регионалното развитие и благоустройството и на назначения от него Управителен съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Сред сигнала са договори за зимно поддържане, превантивно и текущо поддържане, както и ремонтно-възстановителни работи на републиканските пътища.

Министър Шишков не е одобрил финансовата рамка и поименния списък на обектите изграждани от АПИ през 2022г., като с това индиректно е позволил безразборно и субективно плащане от страна на УС на АПИ. Считаме че поради бездействие и мълчаливо одобрение на незаконното строителство от страна на министър Шишков през 2022 г. по тези договори е изпълнено.

При заобикаляне на Закона за обществените поръчки и в нарушение на Закона за държавния бюджет със съгласието на министър Шишков са завършени възложените от правителството на Борисов над 100 броя незаконни обекти под формата на превантивни ремонти съгласно приложения №3 и №4 от подписаните допълнителни споразумения по тези договори по време на преходното служебно правителство.

От Института изброяват и още сигнали за предполагаеми нередности:

"Министър Шишков е възложил на УС на АПИ да одобри заданията за изпълнението на нови 11бр. обекти/в т.ч. ремонт на мостово съоръжение над р. Янтра при гр. Полски Тръмбеш/ под формата на текущи ремонти. Не е упражнил контрол спрямо ръководството на АПИ и е допуснал да бъдат разплатени изборно на определени фирми изпълнените основни ремонти под формата на превантивни такива", гласи още сигнала.

"Министър Шишков е разрешил разплащаното на основния ремонт на общински пътища, намиращи се на територията на ОПУ-Благоевград, ОПУ-Пазарджик и ОПУ-Перник, възложен през тези договори със споразумения между АПИ и съответната община на основание чл.59-чл.61 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се заобикаля Закона за обществените поръчки и тези споразумения имат дарителски характер. С това е възможно да е ощетен държавния бюджет с около 70 милиона лева за тези ремонти", посочват още от Института.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 9689

    97 8 Отговор
    Шишков не го коментирам.Но оная крава и Богдан само плямпат и лапат.
  • 2 обективен

    137 29 Отговор
    Този така наречен институт да се закрие веднага. Докато боко крадеше милиарди от пътищата всичко беше ОК ли., и нищо не казахте.

    Коментиран от #63

  • 3 Не разбрахте ли

    76 12 Отговор
    Няма вече Прокуратура има пак ИНКВИЗИЦИЯ зависима от мутри ! Сигурно знаете кой е предшественик на Прокуратурата!?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Института

    102 26 Отговор
    Са гербаджииски тарикати на хранилка. От парите на гражданите.
  • 6 Да кажа

    42 79 Отговор
    На Иван Шишков трябва да му дадат 5 години за физиономия! Личи си че е от лапачите с действията и бездействието си!
  • 7 свидетел

    67 8 Отговор
    предполагаеми нарушения ??? !!!
  • 8 Продължаваме Промяната

    35 64 Отговор
    Шишков е поставено лице на най-големия мафиот вече в България след Тиквата и Слави - Румен Радев. О С Т А В К А!

    Коментиран от #18

  • 9 хамстер

    33 28 Отговор
    Министъра е на 6 ракии нема му нищо ... има пари ще се оправи някак - вие му мислете
  • 10 после пенсиите им източвали 100те милиар

    42 7 Отговор
    ...иарда от бюджета....те не крадат нищо...и за Великден среден пръст вместо добавка към пенсиите на пенсионерите, за да чистят невалялия сняг тая година от "пътищата" им
  • 11 Спеца

    70 21 Отговор
    Неудобните ги мачкат.Чудят се какво да го унищожат човека,че им показва кирливите ризи с доказателства.Аааа става нагъл,неудобен.Трябва да го смачкаме.Така работи вашата дългожелана демокрация хора.Кражби,далавери,насилие и духовно унищожение.Да ви е честита Хамериканската ДЕМОКРАЦИЯ.
  • 12 служебниците на радев са яко измамници

    32 45 Отговор
    с тоя слабохарактерен страхлив премиер , яко са се развихрили в кражби и източвания на милиарди към офшорките им
  • 13 Така е в България

    59 23 Отговор
    Така е г-н Шишков, когато изкарваш кирливите ризи и престъпления на предходни правителства.
    Сега ти си в прокуратурата, а те са с цветята и лентичките и още нещо...Хайде да гласуваме пак!.

    Коментиран от #15

  • 14 зевзек

    22 9 Отговор
    по добре така, отколкото същите персони да извадят бухалките, и да започнат да минават от магазин на магазин, да има, "ние нали се разбрахме с тебе, защо бавиш плащането" и после пликове с долари и дойче марки по колите, сега всичко е законно, и е по банкови сметки, с документи, маркови ризи, вратовръзки, кожени чанти Луи Вютон, някакси очовечиха се нещата, с влизането ни в ЕС
  • 15 ти и шишков доста сняг изчистихте тая зи

    16 18 Отговор

    До коментар #13 от "Така е в България":

    тая зима, за милиарда...тц тц тц
  • 16 Истината!!!

    60 18 Отговор
    Мафията атакува Шишков преди изборите, за да отклонява вниманието от купения вот. На налякои не им харесва засилените проверки на министър Шишков!!!
  • 17 С бухалка! Не с правосъдие

    57 17 Отговор
    Работа на Бойко. Мутрите си отмъщава! Истерично крещеше, че пусне ли телевизора, само Шишков дават!
  • 18 Румбата

    17 25 Отговор

    До коментар #8 от "Продължаваме Промяната":

    Крайно време беше да намажа дебело филията, а не само Боко.
  • 19 Име

    36 12 Отговор
    Човекът е архитект, а не мутра, както и да е.

    Ако беше майстор - Борисов щеше да е направил една хубава държавна уредба - а - той не е загрижен.
  • 20 Мафията вън!

    61 20 Отговор
    Министър Шишков изкара на яве фалшивите Бойкови магистрали и подгони правенето на фалшиви гласувания на изборите - сега престъпниците подават мними сигнали за предполагаеми престъпления срещу него, за да го сплашат и обезсилят!
  • 21 СЗО

    28 5 Отговор
    Има ли ЕДИН читав политик?

    Коментиран от #23

  • 22 Ясно като бял ден

    61 15 Отговор
    Явно този Институт за пътна безопасност е пълен с хора на Бойко Борисов! И защо подават предполагаеми сигнали 6 дни преди Изборите и засилените марки срещу купуването на Вот?!!!!!
  • 23 Факт

    30 4 Отговор

    До коментар #21 от "СЗО":

    Няма политици всичко е един грозен цирк правен от Службите за сигурност и стари полицаи!
  • 24 Мнение

    53 12 Отговор
    Министър Шишков продължи да разкрива престъпленията при управлението на ГЕРБ, това което и Продължаваме Промяната започнаха да разкриват! Министър Шишков не е удобен за мафията!
  • 25 6нтщ5ж

    52 12 Отговор
    Шишков им спря престъпните инхаус поръчки и строежите без разрешения и сега го атакуват. Мафиятаэе обезкървена, защото няма финансови инжекции и Шишков им пречи, затова подават фалшиви сигнали срещу него!

    Коментиран от #39

  • 26 Даниел

    53 4 Отговор
    ТеЗи от института къде бяха ,когато се асфалтираше и защо не са пратили свой човек да следи качествено ли се прави магистралата,след като са толкова загрижени,че и нахални!
  • 27 Мафията вън!

    48 12 Отговор
    Сигналите трябва да са срещу Борисов, а не срещу Шишков, защото са възложени от правителството на Борисов над 100 броя незаконни обекти под формата на превантивни ремонти!!!!!!
    Никой не смее да говори за Борисов, защо така? Страх ли ги е? От мафията ли?
  • 28 Корумпето Катаджия Б Милчев, дава

    42 8 Отговор
    Сигнали до ГЕШЕВ срещу министър Шишков!! Този министър завъртя кранчето на този Измислен институт от Корумпета и Огладняха!! ШИШКОВ СЕ БОРИ ДА УПРАВИ БАТАЦИТЕ НА БОРИСОВИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА В ПЪТНОТО СТРОИТЕЛСТВО И ПОДРЪЖКА!!? ТЕЗИ Катаджий Корумпета мълчаха 12 год докато Борисов и Ортаците крадоха милиарди от пътното строителство!! Огладняха Корумпетата бивши катаджии!!

    Коментиран от #33

  • 29 за пред хората

    33 3 Отговор
    Да знаете - Институт за пътна безопасност се нарича така , защото е било неудобно да го нарекат Институт Богдан и Диана.........нескромно е звучало !
  • 30 Той

    4 24 Отговор
    друго не може освен да граби ! Мина с голям опит през Банкя , "Триадица" и сега за капак - министЕр !
  • 31 Размисли

    39 4 Отговор
    Всичко това се случва заради бездействието на прокуратурата срещу истинския престъпник - Боко Шкафа!
    Вижте как има 95 осъдени за корупция в Румъния през декември и януари!!! 95 !!! Наказанията им варират между шест години и шест месеца затвор! Затова дръпна Румъния напред в развитието си и настига Полша.
    А в България за 30 години няма осъден нито един престъпник по високите етажи на властта!!!
    В България, когато някой се бори с престъпленията усилено, срещу него подават фалшиви "предполагаеми сигнали", за да го сплашат и спрат, както се случва с министър Шишков!

    Коментиран от #43

  • 32 Пурко

    29 2 Отговор
    ИПБ защо не обяви с какъв бюджет работи и кой го осигурява? Чак тогава да ревизира държавните харчове.
  • 33 От Варна

    36 2 Отговор

    До коментар #28 от "Корумпето Катаджия Б Милчев, дава":

    Колко работа върши този институт, личи “очевадно” от ситуацията по пътищата в България. Пореден ненужен сбиротък на държавна хранилка. Закривай! Ще се спести поредна сума пари бюджета!

    Коментиран от #36

  • 34 Име

    26 0 Отговор
    Ако бяха качествени строежите - нямаше да има никакъв проблем - обаче - те са просто -както навсякъде - мижи - да те лажем.

    Навсякъде в света мафията държи боклуците, пристанищата, пътищата, обаче - някак не се усеща толкова открито.

    Я да се опитат - да направят некачествен ремонт някъде в частен имот - има доста по-агресивна реакция, все пак и се преценява разходът.
  • 35 Ядосан

    39 5 Отговор
    Министър Шишков е единият от министрите, които се борят срещу престъпленията, които са си извършвали у нас от управлението на ГЕРБ! Другият е Демерджиев. Това са единствените качествени министри в последното служебно правителство на Радев!
  • 36 Пурко

    26 2 Отговор

    До коментар #33 от "От Варна":

    Не са на държавна хранилка и точно затова е интересно кой им плаща на изявите? Пак прозира дебелата лапа на Чекмеджетата...
  • 37 Мдам

    20 2 Отговор
    Крадеца вика "дръжте крадеца". Добре
  • 38 Хаджи каскет

    18 0 Отговор
    То хуу ама каскета пак е на почивка..
  • 39 Миризлив пор

    8 12 Отговор

    До коментар #25 от "6нтщ5ж":

    Ти въобще прочете ли за какво го обвинят? Че е продължил незаконното строителство и е продължил да плаща инхауса. Нищо не се е променило, само къде няма регламент къде се плаща и защо.

    Коментиран от #41, #45

  • 40 Чичак

    6 5 Отговор
    .....министър Шишков са завършени възложените от правителството на Борисов над 100 броя незаконни обекти под формата на превантивни ремонти....Факт е ! Факт.
  • 41 Да бе

    10 3 Отговор

    До коментар #39 от "Миризлив пор":

    Това дали е законно или не го решава съда,всичко друго е политическо говорене.
  • 42 Иваило

    23 4 Отговор
    Щом този за няколко месеца като министър е направил нарушения за милиарди, какво да кажем за Лиляна Павлова от АПИ и 12 годишното управление на чекмеджето.

    Коментиран от #44, #48

  • 43 Да, така е Гешев спи

    10 21 Отговор

    До коментар #31 от "Размисли":

    Няма дори повдигнато обвинение нито за източването по левче от газа, нито за Нексо, нито за Джемкорп, а дори и за НЕбългарското гражданство на киро! Възмущавайте се от това, че през последните 2 години юмручето ни вкара в такава криза, че още 20 години няма да се оправим! А Боко поне остави пътища по които и вие пътувате, нищо, че все намирате кусури!А променкаджиите с какво ще ги запомните, че си напълниха банковите сметки за 7 месеца, с които ще живеят в охолство години наред!😂😂😂

    Коментиран от #47

  • 44 Да бе

    8 7 Отговор

    До коментар #42 от "Иваило":

    Едно си баба знае ,едно си бае... Ами то се вижда какво са направили ,а батко и братко или тези след ГЕРБ с мед да ги мажеш... Къде са парите ? Кажи като си толкова отворен ?

    Коментиран от #46

  • 45 Напротив!!!

    20 0 Отговор

    До коментар #39 от "Миризлив пор":

    Шишков: Мащабът на незаконното строителство е в рамките на около 1 млрд. лева!
    Шишков обвинява!
    Според Шишков са разплатени текущите ремонти, за които няма актове за незаконно строителство!!!
    Основните ремонти и незаконното строителство служебният кабинет няма да разплаща!!!
    Шишков подаде сигнал до МВР и прокуратурата предния месец!!!
    А мафията му играе контра и сега месец по-късно прави насрещен "предполагаем" сигнал!!!
    Това е върхът на престъпността! Престъпниците подават сигнал срещу този, който разкрива престъпленията им!!!
  • 46 Да се знае!

    19 3 Отговор

    До коментар #44 от "Да бе":

    Тези след ГЕРБ спряха и огласиха престъпните схеми на ГЕРБ!

    Коментиран от #53

  • 47 Само ПП е спасението!

    21 8 Отговор

    До коментар #43 от "Да, така е Гешев спи":

    Боко остави едни нискокачествени пътища и ограби парите на българите! 12 години кражби и корупция на ГЕРБ стигат! Време е за промяна, за качествени пътища, за това държавните пари да се разходват по най-добрия начин за цяла България, а не да потъват в джобовите на ГЕРБерската клика!
  • 48 Парадокс

    24 1 Отговор

    До коментар #42 от "Иваило":

    Този (Шишков) Не е направил "нарушения за милиарди" за няколко месеца! Това са фалшиви сигнали, с цел дескредитиране и злепоставяне на министър Шишков, който спря да раздава безконтролно пари на строителната мафия!
  • 49 Бухалката на олигархията

    19 1 Отговор
    Гащев си върши добре работата, мачка всеки който дръзне да обяви гешефтите на ОПГ-то

    Коментиран от #60

  • 50 Само ПП е спасението!

    17 3 Отговор
    Министър Шишков заяви, че незаконно строителство е установено и при 84 язовира! Това разкри и Кирил Петков!

    Коментиран от #58

  • 51 строителната мафия

    13 2 Отговор
    Благодарим на Сийкиния
  • 52 Само ПП е спасението!

    17 7 Отговор
    По думите на министър Шишков, това което е възлагано в периода 2018-2021 г. е незаконно строителство. Ако някой трябва да понесе отговорност за незаконния строеж на пътищата, това трябва да са възложителите - а това всички знаем, че са ГЕРБ!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Само ПП е спасението!

    16 4 Отговор
    "Министър Шишков засегна темата и за ВиК инфраструктурата. Според него има голям проблем с усвояването на евросредства за ремонт и обновяване на ВиК мрежата в страната. Той посочи, че особено тежко е положението във Варна."
    Варна има трагична водопреносна мрежа. Странно е защо не се обновява с евросредства, може би защото не може да се краде лесно от евросредствата и има здрава европрокуратура! От построеното с държавни пари лесно се краде, прокуратурата си затваря очите или винаги не намира доказателства за престъпления.
  • 55 Ето затова злепоставят Шишков!

    19 4 Отговор
    "Мащабът на незаконното строителство е огромен, пред сериозно предизвикателство сме. 84 язовира от 400, определени като потенциално опасни, са ремонтирани незаконно, без необходимите строителни книжа и контрол. Това обяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков."
    Защото разкри и огласи престъпните ГЕРБерски схеми!
  • 56 По времето на управлението на ГЕРБ

    15 2 Отговор
    Липса на регламент, надзор и контрол при строителството, което води до аварии и безкрайни ремонти, а също до източването на милиони държавни средства.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Решетников

    6 4 Отговор

    До коментар #50 от "Само ПП е спасението!":

    Абе той шишо нищо не е построил ,обаче обявява всичко за незаконно! Къде е построен язовир в последните 30г.?
  • 59 Антикомунист

    5 9 Отговор
    Тоя червен цъ........л не беше ли във всички телевизии в ролята на най- големия борец за спазването на законите. На всяка втора дума повтаряше ,че всичко построено от ГЕРБ било незаконно. Тези " ядки" дето ги вади от асфалта да си ги навре отзад. Има независим надзор от одиторска чуждестранна фирма за строежа. То пък каква стана, най- големият мошенник най- гласовите плювалник!!!!!
  • 60 Антикомунист

    2 9 Отговор

    До коментар #49 от "Бухалката на олигархията":

    Това простите си личите от километри, защо пишеш глупости , измисляш си някакви тъпотии , които ги има само в твоята глава, повтаряш някакви мантри за ГЕШЕВ като папагал. Излиза , че ГЕШЕВ нарежда на ИБП да обвинят шишков и той да го лупа с бухалка. Смешни сте.....

    Коментиран от #61

  • 61 Охо Бохо

    5 0 Отговор

    До коментар #60 от "Антикомунист":

    Ти добре ли си
  • 62 Я Я Я Я ДА

    2 4 Отговор
    ЗАТВОР ЗА РАДЕВ И НЕГОВИТЕ АЛКОХОЛИШКИ ФИЗИОНОМИЙЙ КАТО ТАЗИ ...........ДОЖИВАТЕН ЗАТВОР .......................................................................................................................................................................................
  • 63 Винаги някой

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "обективен":

    Е обвинен в кражба та получава се това всеки то все почти същите обещават на гласят да бъдат избрани след което бъдат набиждани че крадът от такива дет са не избрани или стоят в страни и защо тогава да гласувам примерно аз невиждам никаква промяна ни пътища ни земеделие и т. н сега и Шишков то всеки е нападан Борисов крадял ако е така що нее в затвора ами чул недочул всеки при казва Петков е жив схемаджия от него всичко лошо се очаква и той от части го показа и кво ли не друго за кой ли не се пише и при казва и не знам кой е най най най
  • 64 Шишков си върши съвестно работата

    9 1 Отговор
    Крадците пътищари, Корумпета бивши катаджий и Политици от ГЕРБ вързани с пътищарските фирми го Киснат пред Гешев!! Организирана кампания против Шишков!! Спря им кражбите и сега Реват и пишат Доноси!? Познат Мутренско Ченгеджийски сценарий
  • 65 Ами

    4 1 Отговор
    Мисирки, четете ли какво пишете бе? "Според тяхната оценка щетите, които Шишков може да нанесе на държавния бюджет, могат да достигнат няколко милиарда лева." . Подчертавам "МОЖЕ" , ами то може и ти утре да блъснеш някого на пътя, това значи ли , че трябва днес да те съдят?
  • 66 Биволъ

    2 6 Отговор
    Пътувах между Пловдив и Карлово. Нов асфалт и нула маркировка. Нощно време ще се утрепеш. Този Шишков дори маркировка не може да сложи. Ще гласувам пак за Бойко.
  • 67 И П Б!! Това държавен или частен Инстут?

    5 0 Отговор
    Като какво има регистрация, кой го Финансира!! БИВШИ КАТ Корумпрта си направили "Институт" за Рекет!! Шишков явно им"врътна кранчето" за да е тоя Рев!!
  • 68 Лилипутин

    1 0 Отговор
    Кой казва,че "инхауз" процедурите са незаконни. Това го измислиха Радевите шарлатанчета. При Станишев турски фирми строежа а.м. "Люлин" и наемаха други фирми по "инхауз" процедури с много анекси и магистралата стана златна. После имаше свлачища и ремонти на ремонта. Бойко бил им виновен,крадеше асфалт. Легендите на Рашков и шарлатаните.
  • 69 Димитър

    1 1 Отговор
    Цялото служебно правителство на другаря президент Радев е съставено от кадри на БСП и ДС. Хем некадърни, хем корумпирани. Благодарение на тях скочиха цените на всички стоки и услуги. А държавните регулаторни органи които трябва да контролират спекулативните цени с чоплят носовете и се правят на ударени. Особено старание полага служебното правителство обслужвайки руските интереси. На частната руска компания Лукойл до сега са дадени около 250 милиона лева под формата на енергийна помощ въпреки наложените санкции и въпреки огромните печалби на Лукойл годишно около 2,4 милиарда лева, а българина едва свързва двата края, но какво да се прави управляват ни рубладжии, слуги на Кремъл.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове