Last news in Fakti

29 Март, 2023 15:04 2 195 54

Президентът: Има само две оферти за заместваща платформа на МиГ-29 и цената няма да се хареса

  • миг-29-
  • сделка-
  • оферти-
  • румен радев

Държавният глава коментира, че така наречените триъгълни сделки за въоръжение не решават проблема с охраната на българското въздушно пространство

Президентът: Има само две оферти за заместваща платформа на МиГ-29 и цената няма да се хареса - 1
Снимка: БГНЕС

До момента има само две оферти за заместваща платформа на българските изтребители МиГ-29 и цената никак няма да се хареса на народните представители, заяви днес президентът Румен Радев. Той подчерта, че получените оферти са само тези, въпреки многократните му настоявания на най-високо политическо ниво към редица държави, както и след множество писма и настоявания от Министерството на отбраната:

"През месец март миналата година срещата на върха на НАТО в Брюксел аз поставих открито пред всички съюзници - на президента Байдън и на други лидери от НАТО искане за предоставяне на помощ - изтребители втора ръка, така че ние да запълним тази празнина от евентуалното спиране на експлоатация на самолетите МиГ-29 до получаване и въвеждане в оперативна експлоатация на Ф-16".

Държавният глава коментира, че така наречените триъгълни сделки за въоръжение не решават проблема с охраната на българското въздушно пространство. Той призова следващият парламент и правителство да направят всичко възможно българските летци да имат съвременни изтребители:

"Не да ги чакаме не знам вече колко години, защото партиите и парламентът трябва да изпълняват законите, които са приели, а там ясно пише в закона за отбраната и въоръжените сили, че българската армия охранява нашето въздушно пространство самостоятелно или съвместно с нашите съюзници, но не без нашите военновъздушни сили".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    9 35 Отговор
    Това със заместването е пълна глупост.1 милр ще се изхарчат за самолети който след 3 години също трябва да се изхвърлят.Това за да може пенсионираните пилоти авери на Радев да взимат още две години заплати плюс пенсии.

    Коментиран от #4, #22

  • 2 ТРИЪГЪЛНА СДЕЛКА

    38 9 Отговор
    А НИЕ ВСЕ ОТ СТРАНАТА НА БУЛКАТА.ДЕ ГИ ГЕРБ ДЕТО НЕ ХАРЕСАХА ГРИПЕНИТЕ И НАРИНАХА 4 МЛРД ЗА Ф 16.МЪЛЧАТ И ЩЕ МЪЛЧАТ

    Коментиран от #10

  • 3 Дъ Крава 🐄

    21 7 Отговор
    Продавам за чалга клубовете салфетки със съвременни самолети. Цена са 16 броя 5 милиарда
  • 4 Теле

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Ти знаеш ли що е самалёт
  • 5 Минева

    6 4 Отговор
    " ...въпреки многократните ми настоявания..."
    Нищо не е, както изглежда, ама, когато на друг не му се получават нещата по разбираеми причини се сипе огън и жупел!
  • 6 Гоуст

    15 35 Отговор
    Адекватните държави като Полша и Словакия размениха умрял кон за чисто нови орли, а наш Румен ще чака коня съвсем да изгние та и украинците вече да не го искат. Нашите самолети имат още няколко месеца живот. Какво ли ще ги правим след това?

    Коментиран от #12, #15, #52

  • 7 иди ми дойди ми

    17 4 Отговор
    триъгълни сделки имало Марийчето. У легълцето й само милионери се мушкали.За триъгълничето отвараческо.
  • 8 гост

    16 13 Отговор
    Шофьор на самолет иска комисионна ... или поне рушвет ....
  • 9 въпросче

    22 6 Отговор
    Байиздън защо не си ни даде платените изтребители,деменцията му с деменция хартиена?!?!
  • 10 горски

    18 6 Отговор

    До коментар #2 от "ТРИЪГЪЛНА СДЕЛКА":

    Лошото е ,че не мълчат.Ако мълчаха,щяхме да си помислим ,че имат съвест и ангажираност към отбраната на тази държава.Май повечето политически партии са момчета за всичко,и нищо повече.Като казва за всичко,да се разбира в широкия смисъл на думата,и за пари и за без пари и да правят всичко,дори и да доставят удоволствия....
  • 11 айлайклолипоп

    4 1 Отговор
    Шортаклъ сделка.
  • 12 ЩЕ ГИ СЛОЖИМ НА ЦЕНТРАЛАТА НА ГЕРБ

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гоуст":

    ТЕ НАЛИ КУПИХА ,,НОВИ" ЗА ЗАМЯНАТА ИМ
  • 13 герап

    6 12 Отговор
    А шофийьор на самальот какво иска?
  • 14 Тоя

    9 17 Отговор
    ...руски агент беше шеф на ВВС до 2015 и върховен главнокомандващ оттогава. Под негово "ръководство" армията ни, и по-конкретно ВВС върви САМО НАДОЛУ.
  • 15 Тъщата

    27 6 Отговор

    До коментар #6 от "Гоуст":

    Направи проверка моля, Полша не е получавала никакви самолети, а Словакия получи кокошки за кон, разбирай вертолети.

    Коментиран от #20

  • 16 А като

    7 13 Отговор
    ... "искаш" да се модернизираме, ЗАЩО не правиш това, което правят ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ в нашето положение, а със зъби и нокти драпаш да правиш ОБРАТНОТО? Или "много искаш, но нямаш желание"?
  • 17 Истината

    7 19 Отговор
    Ако през 2017 година Радев не беше избрал Грипен да победител в конкурса без да има право на това, досега щяхме да имаме 8 F-16.

    Коментиран от #19

  • 18 Данъкоплатец

    26 6 Отговор
    Бях гледал едно клипче за Грипен. Кацна на едно асфалтово пътче. Дотътри се една цистерничка, двама бутнаха маркуча, други двама поогледаха туй-онуй, след малко измъкнаха маркуча и Грипена си излетя. Има-няма 10мин.
    Като си спомня за клипчето си представям как изпразвам няколко пълнителя на АК 47 по разни гниди !

    Коментиран от #23, #33, #34

  • 19 Тъщата

    11 4 Отговор

    До коментар #17 от "Истината":

    хаха, и откъде, като преди 3 месеца започнаха да ги произвеждат вайпърите, смешни к

    Коментиран от #21

  • 20 Ясно е

    5 12 Отговор

    До коментар #15 от "Тъщата":

    Скоро същия тоя ще ни обяснява как нямаме нито самолети, нито вертолети, нито нещо друго. И такива като теб е обясняват колко е прав, като същевеременно ще си "забравил" за "кокошките". А Словакия и Полша ще имат И натовски самолети преди нас.

    Коментиран от #24

  • 21 Ясно е

    3 13 Отговор

    До коментар #19 от "Тъщата":

    че питаш "откъде" но нещо пропусна да обърнеш внимание на това КОЙ беше ВИНОВНИКА за това забавяне - Румен Радев, който иначе много "иска" да се модернизираме.

    Коментиран от #26

  • 22 Глупост

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    бе сключването на договор за допълнителни Ф-16 при условие, че първите няма да пристигнат в договорените срокове. На практика, се получава, че в момента се търси алтернатива, и тези поръчани Ф-16 стават излишни.
  • 23 А да си "спомняш"

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "Данъкоплатец":

    ... кой беше шеф на ВВС до 2015та? Там колко пълнителя на АК ще трябват?
  • 24 Тъщата

    13 3 Отговор

    До коментар #20 от "Ясно е":

    Прав си, ще имат, но когато си ги купят, капиш? И ние тогава ще имаме. Ако не се бяхме подлъгали по ефките, сега грипените щяха да фъркат, както в чехия, швеция (щот са по-глупави от нас) и други страни.

    Коментиран от #27, #32

  • 25 Този

    4 13 Отговор
    вече най-нагло и безпардонно работи срещу България и манипулира изборите в полза на ГЕРБ и Израждане.
  • 26 Тъщата

    11 4 Отговор

    До коментар #21 от "Ясно е":

    Ти май не умееш да мислиш. Когато и да бяхме подписали за ефките няма как да ги получиш по-рано. Този модел се проидвежда от 3 месеца, как ще го получиш по-рано. Или просто си хейтиш. Истината беше в грипените, повярвай ми.

    Коментиран от #30

  • 27 Ясно е

    9 11 Отговор

    До коментар #24 от "Тъщата":

    Те ВЕЧЕ си ги купиха. Бъркаш сделката за замяна, със сделката за покупка. Но там си нямат руски предател за президент, да саботира включително сключените споразумения с приказки за това как не можело така, нито има руски предател, да обяснява как нищо няма да дадат на Украйна. ЗАТОВА те ще имат И модерни хеликопетри, И модерни самолети, И модерни ПВО И поръчки, а такива като теб ще ПЛАЩАТ, за да може ушаткото да те прави на балачаорник. И за да ти е мизерията пълна, ще те презират всички цивилизовани държави. Опа, забравих, че това ви беше едно от "обвиненията" срещу "лошия Запад". Забравих и обичайната КГБ тактика - да създават проблема, и после да обвиняват жертвата си в последиците. Така и вие - Рундьо създава едно определено мнение за България, и после неговите слуги риват как Запада ни гледа с подозрение. Един перпетуум мобиле на самоунижение и мизерия от руските слуги.

    Коментиран от #53

  • 28 Ром Бакарди

    3 11 Отговор
    Коги шведите напрайха уферта за технити Грипен, тоз призидент хал хабер си нямаши ко да кажи,щот не познаваше технологията им! Сига са трашка, ама късно.....

    Коментиран от #54

  • 29 Бамбука

    5 5 Отговор
    Как стана така, че само на нас не не се отваря парашута ? Всичките други членове на НАТО си модернизират армиите, ние се въртим в кръг. Но, ние винаги сме "прави" , просто другите са безкрайно "криви". А, колкото до парите, да те никога не ни стигат, освен за някое Проектче, като Турски поток, или "продухване" на Варненското езеро, например.
  • 30 Ясно е

    10 9 Отговор

    До коментар #26 от "Тъщата":

    "Когато и да бяхме подписали за ефките няма как да ги получиш по-рано" Абсолютно невярно. Забавянето от 2 години беше ФАТАЛНО, защото малко след това започна пандемията, а след нея и руското нападение над Украйна, като и двете предизвикаха сътресения в начина по-който се случват нещата. Ако тези 2 години се беше работило по нашите самолети, сега щяхме да имаме първите, вместо през 2025та. И ревовете на руския слуга нямаше да ги има. Разбира се, в тях няма нищо чудно, те точно такъв план иимаха - да отлагат колкото се може повече модернизацията, за да я докарат до това положение. И не само за самолетите важи. Същото се случи и за хеликоптерите, за машините за пехотата и т.н. Рундьо УМИШЛЕНО докара армията до това положение. С оглед на извършеното от руските фашисти, не е далеч от мисълта, че е направено, за да може да си направят едно "асвабаждение" и тук и да няма кой и с какво да им се противопостави.

    Коментиран от #50

  • 31 !!!?

    11 15 Отговор
    Кремълският парашутист Радев открито саботира предаването на руските кютуци МиГ29, снаряди и друга военна помощ на Украйна, прибегвайки до всевъзможни увъртания, интриги и откровени лъжи !!!?

    Коментиран от #36

  • 32 Гоуст

    5 9 Отговор

    До коментар #24 от "Тъщата":

    Ще отговориш ли на последния ми въпрос?
    Какво ще правим с миговете след няколко месеца? Словакия получи доста сериозна отстъпка за хеликоптерите, а ние дори ще плащаме, за да ги бракуваме. Само да не почнеш да ми обясняваш, както едно последно софиянче тук, че видиш ли, тези хеликоптери стрували по 10 млн., а словаците ги купили доста по-скъпо.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Грипена

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "Данъкоплатец":

    От западните изтребители има най-ниски разходи за поддръжка и летене. Ф-ките са набутване отвсякъде.

    Коментиран от #47

  • 35 четете

    9 5 Отговор
    Зелен чорап, спомняш ли си, когато твой човек с прякора СМСа, ти докладва за това, че другите двама от Пътя на Копринката са започнали да пипат от белото и кафевото, ти какво му каза?..........сайта Афера
  • 36 Подменителите

    8 6 Отговор

    До коментар #31 от "!!!?":

    Герберски троле, не се прави на интересен, а мислете със сутеньора ви от Банкя как ще плащате масрафа.
    Чертежите на Ф-ките знаете къде да си ги сложите.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Проф.Звездолюб

    4 5 Отговор
    Няма съмнение че Гумен Гадев е долно... пробен, но в сравнение с Роско Гошко и Пепо преди него, стои добре. Къде са свестните можещи и знаещи лидери у нас?
  • 39 Милен

    8 1 Отговор
    Ние медицински и противопожарни хеликоптери не можем да си купим а какво остава за скъпи и ненужни хвърчила като "изтребителите".
  • 40 Куку

    4 4 Отговор
    На грипенджиите пак обещаха бел хлеб да ядът и се почна,ах колко са евтини,колко са хубави,как излитат от някаква улица,колко лесно се ремонтират.Не разбрахте ли вече??? С нашите пари няма да се прави компромис!
  • 41 Прокопий

    2 6 Отговор
    Ейзначи, резидентът Гумен Крадев ще направи всичко възможно да докопа изгубената от сделката с Грипен комисионна, милинкия той!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Стигнах до не лицето

    2 3 Отговор
    а обратното, на лице Гумен Крадеф, и спрях да чета! Тоя освен лъжи, и простотии друго не изсъсква! Пак напъва сигурно за ГрипОвете– Грипените, за които има милиони, да връща................
  • 47 един от стадото

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Грипена":

    е точно това, което ни трябва на нас. Защо. 8-10 самолета, които искаме да купим реално не стават за плътна отбрана ни най малко масирана атака. На нас в случая ни трябва един еърполис и нищо друго. Да парира отделни нарушения на евентуален противник, да облита границите, да показва Метеорите и Сандуйндърите на корема си и да знаят мераклиите, че не сме толкова беззъби. За толкова пари толкова. Просто едни патрулки във въздуха. Но Грипена това го умее по условия още при заданието му. По евтин, маневрен, ремотнопригоден и на селски път с малко асфалт, бързосменяем хардуер/минава на по горно ниво/ и др. Да не се забравя, че Кралските ВВС на Британия го ползват като последен стадий на обучение на техните пилоти преминаващи после на Ф35. Самолет точно за нас, а не самосвал за бомби като Ф16 и подобни

    Коментиран от #48

  • 48 редник

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "един от стадото":

    " На нас в случая ни трябва един еърполис и нищо друго. "

    Taka e - "Грипен" е както полицейските коли са среден клас - никой не купува на полицаите Бентли, Ролс-Ройс и подобни...

    Коментиран от #51

  • 49 нимои да бъде

    1 1 Отговор
    за ватенките няма самолетчета, макак така.
  • 50 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ясно е":

    "Когато и да бяхме подписали за ефките няма как да ги получиш по-рано" Абсолютно невярно. Забавянето от 2 години беше ФАТАЛНО, защото малко след това започна пандемията, а след нея и руското нападение над Украйна, като и двете предизвикаха сътресения в начина по-който се случват нещата. Ако тези 2 години се беше работило по нашите самолети, сега щяхме да имаме първите, вместо през 2025та. И ревовете на руския.......................................................... ....................................................................................................................................................................................................... ГЪРЦИЯ ПОДПИСА ЗА РАФАЛ ЯНУАРИ 2020 Г, И ПОЛУЧИ ПЪРВИТЕ СИ 6 САМОЛЕТА ЯНУАРИ 2022 Г.ИЗГЛЕЖДА ВЪВ ФРАНЦИЯ НЕ Е ИМАЛО ПАНДЕМИЯ ВОЙНАТА В УКРАЙНА НЕ Е ПОВЛИЯЛА ДА СИ ИЗПЪЛНИ ДОГОВОРА.НАШИЯТ ДОГОВОР ЗА ЕФКИТЕ Е ОТ 2019 Г.ПРЕДСТАВЯМ СИ АКО БЕШЕ ОБРАТНОТО И НИЕ НЕ БЯХМЕ ИЗПЪЛНИЛИ ДОГОВОРА КАКВО ЩЕШЕ ДА НИ СЕ СЛУЧИ.
  • 51 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "редник":

    свободно редник/ в кръга на майтапа/. Като младши офицер от запаса/това не е важно/, а като гражданин на тази република като теб не ми е все едно на кого ще дадем едни пари и за какво. До тука харизани са за картинки. Казват ефките били доказани и си заслужавали чакането. Тъй ли. Има един не по малък боец от него и не по малко доказан от него на половин цена от неговата. Мираж 2000. С остатъчен ресурс още 10г, поддържан, на въоръжение още, 20се парчета за същите пари. Опция за бедняци като нас. Да ама пак европеец. Гърция го ползва още наравно с новата доставка на Рафалите. Ама връзки нямаме. По ново му лоби
  • 52 Тъпанар,

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гоуст":

    чахкините дадоха оръжие което бе смляно от руснаците в Украйна на стойност 5 милиарда евро,и в замяна получиха само 200 милиона долара.Със така развиващите се събития в Украйна самолети няма да получим и през 3-тото хилядолетие.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Бъркаш бе келеме тъпо,

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ром Бакарди":

    точно Радев държеше на Грипен,а шараните тогава в парламента фанати от краварите на къс повод се противопоставиха и платиха краварските недъгави щайги в пълен размер,които няма да получим никога.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове