Last news in Fakti

29 Март, 2023 17:42 1 014 15

Хиновски: Имаме перфектните аргументи да отложим спирането на въглищните централи. Поне 2030 г. да започне процесът

  • иван хиновски-
  • аргументи-
  • отлагане-
  • спиране на въглищни централи

"Не се намериха качествени чиновници, които да изложат ясно и аргументирано позициите ни", коментира енергийният експерт 

Хиновски: Имаме перфектните аргументи да отложим спирането на въглищните централи. Поне 2030 г. да започне процесът - 1
Снимка: NovaNews

"България има перфектните и сериозни аргументи да отложи спирането на въглищните централи. Поне минимум 2030 г. да започне процесът. Ние сме пред сериозна енергийна криза, пред регионален дефицит".

Това каза пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум, и добави:

"Разочарован съм, защото ние не умеем да излагаме ясно и аргументирано позициите си. Много пъти е казвано, че не трябва да се пъчим и да заявяваме, че няма да правим това и няма да спираме. Трябва да седнем и аргументирано да изложим нашите тези, което направи Сърбия, която успя да отложи сроковете за затваряне на въглищните си централи, макар че не са член на ЕС/ЕК, но те участват в Плана за справедлив преход. Така и не се намериха български качествени чиновници, които да седнат и да го направят. Това е големият проблем".
По думите на Хиновски в следващите 10-12 години трябва да се инвестира в изграждане на акумулиращи мощности:

"Има фотоволтаици, но между 22 часá и 6 часá няма фотоволтаично производство и не влиза електроенергия в мрежата. ... В момента изградени фотоволтаици ги спират през деня, защото има свръх енергия, а след залез слънце има нула енергия".

Според него, ако в тези условия бъдат спрени въглищните централи, ще се стигне до режим на тока.

"Средствата по Плана за справедлив преход са около 800 милиона. Аз, ако бях управленец, щях да се откажа от тези пари. 800 милиона се изкарват за една година от ТЕЦ "Марица изток 2", коментира още енергийният експерт и добави:

"Бих предложил на хората, които водят преговорите, да изложат следния сценарий - когато икономически стане нерентабилно производството в комплекса "Марица изток", когато цената на въглеродните емисии нарасне толкова, че цената на производството стане непазарна и има нужда от субсидии, тогава да започне извеждането от експлоатация на централите. А те в момента са печеливши".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционост

    5 1 Отговор
    До 2030г така и така някой друг ще ви е свършил вече работата, дето отлагате.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тити

    5 7 Отговор
    Тези централи смучат само субсидии с парите на данъкоплатеца а реално даже не си заработват парите.
  • 4 М3 голд

    1 5 Отговор
    Този път го харесах Хиновски. Тук беше експерт. А ония другите дупедавци се чудят как да припечелят някой долар, ако ни закопаят. Отврат. Разбирате ли защо сме паднали под турско робство? Сега е същото. Много жалко! Но пожелавам им здраве!
  • 5 ТИКВАТА ОТ БАНКЯ

    5 1 Отговор
    ТАЗИ ВРАЧКА ОТ ИТН ПРЕДИ ГОДИНИ ПЕЕШЕ ДРУГА ПЕСЕН КАТО МЕН,СЕГА ОБЪРНА ПАЛАЧИНКА,СТАВА ЗА ПОЛИТИК И ДЕПУТАТ,МОЖЕ ДА ЛЪЖЕ.
  • 6 Сатана Z

    5 4 Отговор
    България трябва на всяка цена да спре всички централи на комбинирано гориво от кюмур и отпадъци.Българите трябва да усетят Европейските ценности ,а не да минават метър тровейки населението си,което и без това отече у канало!

    Z

    Коментиран от #15

  • 7 СКАЛАТА

    4 2 Отговор
    Дано Но Ковачки Си Пазарува Политици
  • 8 Гербераси долни

    2 3 Отговор
    Предполагам че след като започнат поетапното затваряне ще се окаже че имаме спешна нужда от енергоносители и отново ще ни обвържат с едни американски блокове на АЕЦА и ще стане като при Костов ще ни задължат да купува ме скъп ток с десетилетия ,иначе няма лошо СДС още на ринга към едни други далавераджии крали асвалт новата гордост до скоро която за изборите не се споменава много много.
  • 9 Деций

    4 1 Отговор
    И да се отложи пак същата работа, времето ще мине и отново няма да са готови с нови заместващи мощности.А забравих, както всичко останало ще внасяме ток,я от Румъния,я от Турция.България в много мента е пример как за 30 г може да бъде съсипано всичко.Това трябва да влезе в учебниците!Вода гази, жаден ходи!Обаче какво от това,нали има банани!
  • 10 Г-ца каприз

    2 2 Отговор
    Има начин да се заменят въглищните.... Възтановяват се спрените блокове в Козлодуй... Довършва се Белене ...а има и не малко възможности за малки локални ВЕЦ ове....но като гледам определен кръг имат интерес да внасяме и ток...

    Коментиран от #14

  • 11 Хиновски говори

    5 1 Отговор
    за акумулиращи мощности, а думане обелва за ПАВЕЦ "Чаира" и нейното умишлено съсипване. ПAВEЦ "Чaирa" имa 4 гeнeрaтoрa-пoмпи c мoщнocт oт 216МВт вceки - oбщo 864МВт. Cпряхa двa зa рeмoнт, a трeтият ce пoврeди тa ceгa рeмoнтирaт и нeгo. Тoвa e мнoгo изгoднo зa бoрcaджиитe и тe щe нaпрaвят вcичкo възмoжнo рeмoнтa дa ce прoтaкa. Caмo зa 100млн. лeвa мoжe дa ce пocтрoи язoвир "Ядeницa" и вoдoтунeл към "Чaирa" c кoeтo ПAВEЦ cтaвa ceдмичeн изрaвнитeл - cмърт зa cвoбoднaтa тoкoвa бoрca.
  • 12 Изтърваме питомното

    3 1 Отговор
    и гоним дивото. ПАВЕЦ "Чаира" има капацитет 864МВт Х 8,5ч = 7344МВтч или повече от батерията от 6000МВтч. За да се увеличат оперативните възможности на ПАВЕЦ „Чаира“ е необходимо да се увеличи капацитетът на долния изравнител. За тази цел е планирано изграждането на яз. Яденица в съседната долина, който ще бъде свързан с яз. Чаира чрез реверсивен тунел с дължина около 7 км. Това ще увеличи капацитета на долния изравнител трикратно и ще позволи непрекъсната работа на централата от 24 часа при пълна генераторна мощност. По предварителни данни изграждането на яз. „Яденица“ струва 70 милиона долара. Строителството е започнато със средства на НЕК-ЕАД и до октомври 2009 г. е изпълнено временно строителство за язовирната стена и е започнато изграждането на свързващия тунел от двете му страни. Към този момент строителството е спряно поради липса на финасиране. Ето това довършете и поправете всички генератори. Сега работи само 1 , вторият е повреден, а другите два са в рутинен ремонт. След разширението капацитетът на "Чаира" ще е над 20 000МВтч.

    Коментиран от #13

  • 13 Реалист1

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Изтърваме питомното":

    Това е така, но ГЕРБ счупиха ПАВЕЦ Чаира и той не работи. Никой не говори за това, нито прокуратурата се интересува. Разтягат локуми с някакви меморандуми дето няма и 1 лев загуба.
    Министър Катамаран каза, че ремонта на Чаира ще струва 2 милиарда лева. Дали е вярно или има далавера да не работи е трудно да се прецени. Но е и възможно цената На Тошиба да е там някъде.
  • 14 Аььььььь

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Г-ца каприз":

    Не може да възстановиш нещо дето го няма? Късно е да скачате?
  • 15 Тока

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    Европейските ценности? Идеалният европеец е некъпан, четворно ваксиниран хомосексуалист на колело, с овча душица, слънчев панел на челото и ветроперка отзад. Е, благодаря за такива ценности. А по темата - да си чувал нещо за базова енергия? И че към момента термичните, респективно ядрените централи нямат алтернатива
    в базовата зона. Германците - първенците по ВЕИ, не случайно подпалиха пак тецовете. Щото глупав ток няма - той се подинява само на Закона на Ом. Да си чувал за квадратните километри сметища от перки и слънчаци, които никой не иска да утилизира, щото технологията е много скъпа, а и още не е доизмислена.Тепърва започваме да генерираме такива отпадъци, щото животът на така наречените ВЕИ-та е доста кратък. Да си чувал за безпричинното самозапалване на "акумулаторните мощности" в които ще инвестираме, щото и тяхната технология не е доизмислена. Е, аз съм виждал. Знаеш ли, че призводството на батерията на един електромобил отделя толкова въглеродни емисии, колкото един двигател с вътрешно горене не отделя през целия си живот. Това са факти. Но са табу. Всичко е пари, за съжаление. И пропаганда за индивиди с една до две гънки и идеални европейци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол