Last news in Fakti

8 Април, 2023 21:54 1 589 26

Доц. Милен Любенов: Ще се намери формула за експертен програмен кабинет

  • доцент милен любенов-
  • политолог-
  • правителство

Правителство може да бъде гласувано и с по-нисък кворум, припомни политологът

Доц. Милен Любенов: Ще се намери формула за експертен програмен кабинет - 1
Снимка: Личен архив

Ако ГЕРБ проведат разговори с всички останали политически партии, поставят на масата първо приоритетите, около които могат да се обединят, тогава шансовете за формиране на някакво правителство, което ще бъде програмно и експертно правителство, ще бъдат по-големи. Да не забравяме, че правителство може да бъде гласувано и с по-нисък кворум, т.е. само с повече от половината от гласовете на присъстващите на заседанието народни представители. Така че това улеснява до голяма степен ГЕРБ, защото при тях е отговорността. Това каза за "Фокус" доц. Милен Любенов, доктор по Политология и преподавател по Политически науки в Софийски университет.

По думите му е напълно възможно управление без "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"Чисто математически е възможно да се сформира такава коалиция. Но "Продължаваме промяната"-"Демократична България" може в хода на тези разговори да поставят важните за тях теми, които са свързани с правосъдна реформа, с промяна в Конституцията. Така че там подходът като че ли ще бъде обърнат, те първо ще поставят на дневен ред техните теми и приоритети, и ако получат уверение, че е възможно конституционно мнозинство за промени, особено които засягат механизма за контрол на главния прокурор, ограничаването на неговите правомощия на конституционно ниво, намаляване на примерно мандата не само на главния прокурор, но на тримата големи от седем на пет години, нещо, което отдавна се артикулира дори от експертите в публичното пространство, че е необходимо, тогава те, ако не с подкрепа, то поне няма да пречат на съставянето на такова правителствп", допълни доц. Любенов.

Той посочи, че с изключение на "Възраждане", останалите политически партии нямат интерес от нови предсрочни избори, затова защото при нови предсрочни избори губещи могат да се окажат всички по един или друг начин.

"На първо място ГЕРБ, защото това ще е трети път в рамките на 2 години, в които ГЕРБ печели изборите и не може да състави правителство. Това ще означава, че основната причина, за да не се сформира такова правителство, е лидерът на ГЕРБ Борисов. Така че те ще бъдат губещи от една такава ситуация, защото и техните западни партньори, както в рамките на Европейската народна партия, така и в Северния атлантически алианс, и в лицето на САЩ, много ясно ще разберат, че Борисов трудно може да сформира правителство, ако това е третият неуспешен опит след трета победа в рамките на две години. "Продължаваме промяната"-"Демократична България" също биха били губещи при едни предсрочни парламентарни избори, защото там очевидно се наблюдава определена ерозия, определена електорална ерозия, и на едни бързи избори, които ще се проведат през лятото, могат да получат и по-нисък резултат. А за БСП какво да говорим, там виждаме вече, това са поредните избори, които партията регистрира рекордно нисък резултат. А този резултат беше дори по-нисък в абсолютно изражение, дори и в сравнение с този от предходните избори. Така че тук единствените печеливши, които от бързи избори може би ще спечелят, това са "Възраждане", които могат още малко да увеличат своя резултат", каза още доц. Милен Любенов.

Той смята, че ще се намери някаква формула за експертно програмно правителство.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 16 Отговор
    Кирчо ще бяга в чужбина.
  • 2 костов

    7 7 Отговор
    без ДПС ПОСЛА ЩЕ СЪЖАЛЯВАТЕ

    Коментиран от #5, #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 истина е

    24 6 Отговор
    Докато тиквата е на свобода , никога няма и крачка напред да мръднем
  • 5 Драгалевския кюмур

    26 6 Отговор

    До коментар #2 от "костов":

    ДПС са стожерите на демокрацията в България. С тях заедно окрадохме и разпродадохме страната.
  • 6 естествено

    15 11 Отговор
    на Козяк му трябват правителство и парламент , имат " естествена " нужда .
  • 7 разума

    22 2 Отговор
    Ще се намери правителство не от експерти а от глупаци кариеристи и подлоги
  • 8 Сатана Z

    9 12 Отговор
    Новото правителство трябва да да се заеме с изчезналите по времето на Киропитеците в рамките на един месец 9 милиарда лева .
    Баце,тия те арестуваха ,трябва да отмъстиш !

    Коментиран от #17

  • 9 Боклук

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Евгени Чертовенски Педермето":

    Омажи го навсякъде и се подпиши с урина.
  • 10 Пор Чвор

    15 2 Отговор
    чакаме чегъртащи и чегъртани да се гушнат и да се изплюят в лицата на избирателите си. Искам да го видя това
  • 11 Ха ха

    15 2 Отговор
    Това ще е луда подигравка с избирателите на пп да им се исхрачат в лицата и да се гушнат с герб срещу които организираха толкова протести
  • 12 Хахаха

    4 0 Отговор
    Продайте Черно море и да се оправите бюрократите
  • 13 Ван дер Любе

    4 10 Отговор
    Ако ГЕРБ са в правителството, "напълно възможно управление без "Продължаваме промяната" и "Демократична България"." е просто задължително. И това ще е от полза за България. Трябва да се съхрани надежда за нормално развитие на България.
  • 14 Мда

    11 0 Отговор
    Едно и също по медиите. Борисов каза и разни доц, проф и други се метнаха на опорката. Леле...
  • 15 розово

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "костов":

    ДПС го искат.Какво значение имат другите.Както винаги освен гласоподавателите и някой друг трябва да духа супата.
  • 16 Кресльовци

    6 4 Отговор
    Гнусни интелиХенти, прУфесУри, специалисти и всякаква сган на хранилка при банкянския тулуп обикалят платените медии да обясняват кое било добре и кое зле за народа. Моля, моля народът няма нужда някакви лицемери да му обясняват кое било добре и кое зле.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Име

    4 5 Отговор
    Аз искам да се върне пенсията като при ГЕРБ - 100 лева - на същите цени като сега - просто това е идеалното.

    Не може да ни се вдигат доходите - ами така ще се затрием.

    Ако хората станем богати, то - какво ще стане.

    Искам да съм беден - и с коалиционно Правителство, да си броя стотинките - ех къде са ми сега младините.

    Ех - мизерийо, ела пак.
  • 19 хаберих

    3 0 Отговор
    Мъж гледа снимки с голи жени на компютъра. Жена му се промъква тихо и застава зад него, по едно време казва:
    - Стой!
    Мъжът се стряска и се обръща. Жената казва:
    - Върни малко назад.
    Мъжът послушно връща една снимка назад.
    - Ей такива пердета искам в кухнята!
  • 20 9689

    2 1 Отговор
    Доценте,слаба ти е подготовката.До като мутрата и бандата около него яко нагушени не изчезнат правителство няма да има.
  • 21 Електоралната ерозия

    0 2 Отговор
    се казва чудовищна фалшификация на протоколите, не вписване на ПП, или вписване с грешни числа. Просто трябва да се касират тези избори.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Шопо

    3 0 Отговор
    Ще се намери формула за експертен програмен кабинет.
    Така каза нови Губернатор от Козяк.
  • 24 Перо

    2 0 Отговор
    ГЕРБ е зараза и който се опира до него ще си носи последствията! Тоя пробутва чужди интереси за съставяне на правителство, което да ни вкара в украинския конфликт с антибългарски решения!
  • 25 Мухаа,хаа!

    1 0 Отговор
    Абе и на бай Пешо от Цуцрлево, вече му е ясно,кой ще са" приоритетите" около който ще се обединят.Изберат ли бързо шеф на НС,на другия ден ще гласуват изпразване до сандък,на всички складове ,на МО.А нищо чудно,да им дадем дивизиона С-300, и фърчопланите,кийто са ни останали.За да не се" оголим" и да бъдем евро натовци,ще сключат договори за нова скраб- за няколкото милиарда.Но всяка година! След това - нови избори! Важното е директивата на Шефа и акушерката да се изпълни до запетая.Ще заложат закон- мина, който служебния МС ще бъде задължен да изпълнява.За пенсия,МРЗ, цени във веригите- забравете! Там ще ги бие през пръстите акушерката.Живи- мъртви,под 3% дефицит.За да ни " благослови" с еврото. Което ще вкарат, като нулират подписката с огромен брой" невалиден" .Целта- да отиде решението в техни ръце.Ще имат пълно мнозинство.И автоматично ще последва Вето!
  • 26 Минева

    2 0 Отговор
    " Експертен програмен" кабинет начело с баш експерт- програматора ББ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове