9 Април, 2023 21:00 1 135 33

Крум Зарков: Смесеното гласуване в една и съща секция е възможно най-лошият вариант

  • избори-
  • гласуване-
  • крум зарков-
  • хартия-
  • машина-
  • вот

"Това са гарантирано надраскани протоколи"

Крум Зарков: Смесеното гласуване в една и съща секция е възможно най-лошият вариант - 1
Източник: БГНЕС

Изборите бяха много трудни заради последните законови промени, а връщането на хартиената бюлетина доведе до надраскани протоколи и невалидни бюлетини. Това каза служебният правосъден министър Крум Зарков пред bTV.

"Резултатите от изборите бяха признати от всички участници в тях – това е най-важното. Те бяха и много трудни заради последните законови промени. Връщането на хартията в процеса, върна надрасканите протоколи и невалидните бюлетини. А тези, които твърдяха, че това върна избирателите, не се оказаха прави“, обясни той, цитира "Фокус".

17% от протоколите са с грешки, а всяка пета камера не излъчваше на живо. Крум Зарков обаче подчерта, че служебното правителство се е справило с провеждането на изборите. "Министерство на електронно управление бяха поставени пред една практически невъзможна задача – за 40 дни да осигурят огромен брой устройства и да обезпечат цялата технология, която седи зад това. Те направиха това, което можаха и мисля, че се справиха добре“, уточни той.

Правосъдният министър припомни, че и преди това е заявявал, че "видеонаблюдението не може само по себе си да отстрани порока на хартията, нито да реши ребуса на смесеното гласуване“.

"Видеонаблюдението беше измислено като ерзац (непълноценен заместител на нещо – б.р.), за да отговори на един въпрос, който въобще не биваше да бъде задаван. А именно – как се гарантира честността на вота. С пълното машинно гласуване и ваденето на протоколите от устройствата до голяма степен въпросите с броените бяха елиминирани до голяма степен“, каза още министърът.

Той допълни, че хартията се върна и видеонаблюдението не може да покрие този порок. Въпреки всичко правителството е направило всичко по силите си и дори да обезпечи финансово това наблюдение, предаде "Фокус".

"Смесеното гласуване в една и съща секция – с хартия и с машина, е възможно най-лошият вариант. Това са гарантирано надраскани протоколи. 45 000 са невалидните бюлетини. И проблемът не е във видеонаблюдението – той е на друго място“, каза още правосъдният министър и допълни, че проблемът е в законодателството, а не в организацията на вота.

Крум Зарков коментира и оплакването от страна на партийните лидери, че служебната власт се е намесила в изборите срещу една или друга политическа партия. "Самият факт, че един лидер се оплаква от двама министри, които засягат проблеми, които не са им изгодни, а друг лидер – други теми, които пък на него не са му удобни, е показателно, че служебното правителство не е имало за цел на навреди или да помогне на когото и да било“, каза той.

Правосъдният министър коментира и думите на Корнелия Нинова за "плана за убийството на БСП“. "Питайте нея, аз не съм запознат с този план, но виждам резултатите на БСП и ако Корнелия Нинова ги интерпретира като нещо добро, това си е неин проблем. За мен те са много слаби, меко казано“, каза той. Според него политиката е конкурентна среда и е нормално да се появи партия като "Левицата“, защото е бил на лице вакуум.

Крум Зарков каза също така, че не е запознат с това, че правен съветник на президента Румен Радев – Силва Дюкенджиева, е наблюдавал честността на вота от името на "Левицата“. Според него няма нищо общо между дейността на правния съветник по време на вота и организирането на изборите от служебното правителство. Той не вижда и връзка между Румен Радев и създаването на "Левицата“.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кацамунският

    24 4 Отговор
    експерт току се обади !
  • 2 Онуфри

    24 5 Отговор
    А бе Кацамунска ,иди го кажи това на развитите европейски държави, където навсякъде е така.
  • 3 Ние избирателите🇧🇬питаме:

    24 7 Отговор
    Защо никой от депутатите не говори,че всеки парламентарен избор машинното гласуване ни струва още 60 милиона лева отгоре?!
    Тези 60 милиона лева можехме да лекуваме болни деца в чужбина,а не да се молим като просяци от телевизиите!
    Ти също зарков нищо не говориш по тоя въпрос.
    Машинното гласуване е безполезно!
    Защо не мислите за децата си,а говорите само глупости!
    Сложете край на машинното гласуване и лекувайте болните български деца!

    Коментиран от #4, #6

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ние избирателите🇧🇬питаме:":

    Точен Пост сте Написали
  • 5 Хохо Бохо

    9 18 Отговор
    ФАКТ Е„ ЧЕ НИНОВА ЗАБЪРКА ТОВА, С ХАРТИЙНИТЕ БЮЛЕТИНИ
    и загуби доверието на ВСИЧКИ!
  • 6 Хохо Бохо

    5 9 Отговор

    До коментар #3 от "Ние избирателите🇧🇬питаме:":

    Защо лъжеш?

    Коментиран от #8

  • 7 Баба Корнелия

    16 3 Отговор
    Само искам да попитам отрочето на другарката Кацамунска ,защо аджеба навсякъде в нормалните държави машините са отречени.Ние по големи светци от папата ли сме!?
  • 8 Това

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хохо Бохо":

    Е истината.Както и ,че никъде в света няма само машинно гласуване.

    Коментиран от #18

  • 9 ми тогаеа

    15 3 Отговор
    разкарайте машините, щото само иди...... отите на Европа гласуват с тях
  • 10 Кочо

    13 4 Отговор
    Този джендър много на сериозно се взе!
  • 11 Дедо

    9 2 Отговор
    Този Крумчо,кака го отрака. Кака му Корнелия.
  • 12 Фи14

    12 3 Отговор
    Когато преди няколко години Корнелия го взе в БСП и го водеше по студията беше слабичък с дълга коса ,неопитен момък. Пък сега е набелял и подпухнал от алкохолни съвещания с тънки мезета ,като Мишо Миков.
  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 3 Отговор
    НА СНИМКАТА .......... ЕДИН КОМУНОПИТЕК КАЦАМУНСКИ .......... ФАКТ !
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    13 3 Отговор
    В ЦЯЛ СВЯТ ГЛАСУВАМЕ С ХАРТИЯ
    ..... САМО БЪЛГАРИТЕ КОМПЮТЪРДЖКИЙСКИ ДЕМОКРАТИ :))
  • 15 Само и единствено

    5 8 Отговор
    Герб и дпс Фалшифицираха вота, тотална промяна изборния кодекс, само машинно гладуване и смяна на цялото цик, назначено и купено от по-горните! Това е варианта да се върнат избирателите към урните и да имат легитимност изборите!
  • 16 Радката

    7 2 Отговор
    Внукът Кацамунски и като слаб бе неприятен, но сега като се е уял вече прилича на себе си. Честита промяна тип 1944. Да са живи и здрави подкрепящите я. Да ни е честито. Наздраве.
  • 17 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 1 Отговор
    ТАЗИ КАЦАМУНСКА ШИЯ ........ НЕ Е ОТ ТУРШИЯ ....... ФАКТ !
  • 18 Хохо Бохо

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "Това":

    НЕ Е ВЯРНО!
    Знам, че в Белгия и Бразилия има машинно гласуване, в една прибалтийска република - също..
    Сигурно има и други, за които не знам..

    Коментиран от #30

  • 19 дядото

    2 0 Отговор
    добре,но щом е така,защо доведохте или позволихте да стигнем до най-лошия вариант.
  • 20 Зарков

    1 3 Отговор
    ставай шеф на БСП и ще гласуваме вместо за дпс, герб за 50 лв за вас БСП. Тук в Монтанско всички сме бедни и простички и ни купуват за 50 лв, а после маммата ни разкатават тези крадци. Отърви ни от тази съдба, ние по рождение сме социалисти.
  • 21 Братлеце

    1 4 Отговор
    Как махна онова прасе от ловешкия затвор,ни мъж ни жена накратко корумпираната директорка.Жив и здрав да си!Малко са като вас истински държавници
  • 22 Схемата е ясна за мислещите

    1 3 Отговор
    За баламурниците, герб и дпс осигуриха гладовете на възраждане и итн, имат си схема и план за действие, бсп вече не ги бръснат за нищо, никой, предните двама им прилапаха олигарсите!
  • 23 Ядно е вече

    2 2 Отговор
    Ясно е вече, че докато българина не се оттърве окончателно и крайно от комунистите и русофилите от герб, бсп, възраждане и дпс и производните им, няма да се види в пари!
  • 24 Честен

    0 8 Отговор
    и достоен човек!
  • 25 Абе

    3 0 Отговор
    Глупости, я се скрий !
  • 26 Наум

    4 0 Отговор
    Тоя баце задържа вода, требе да си прочисти организма
  • 27 556690

    4 0 Отговор
    Лъжлив платен манипулатор!А колко машини дадоха дефекти и защо имаше машина на предните избори " протокола е подправен".Машината издаде далаверата,защото не е била добре нагласена.Да бяхте обучили комисиите,проблем ли е,а и да има грешки в протоколите сега,бюлетините са там,виждат се и може отново да се преброят ,а софтуерния протокол няма как.Как реве за мадуровския софтуер,нямам думи.В коя друга държава гласуват само с машини Зарков и защо само във Венецуела?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Не си разбрал

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Хохо Бохо":

    Не в цяла Белгия,а в един.район в Брюксел и то само за референдуми.В Бразилия няма софтуерно гласуване,само във Венецуела е на 100% както беше при нас,но там е заради това да се запази диктатурата.А в САЩ е смесено,но при тях машините са принтери.
  • 31 Амии

    2 0 Отговор
    Крум иска да каже,че в секционните комисии има неграмотни по елементарна матемстика за втори клас.Събиране ,изваждане,умножение и деление.Прозрачен си,продажник!
  • 32 Ели

    4 0 Отговор
    ЦИК НЕ НАПРАВИХА ОБУЧЕНИЕ НА ХОРАТА! ДОКАТО НЯМА ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ ЩЕ СЕ ЧУДИМ ЗАЩО НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ПРОТОКОЛ БЕЗ ГРЕШКИ!В ТЕЗИ КОМИСИИ ТРЯБВАТ СЧЕТОВОДИТЕЛИ,ОТИВАТ ТАМ С ВРЪЗКИ И ЗА ЕДНИ ПАРИ, НО НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ЕДИН СБОР ОТ ЦИФРИ
  • 33 пенко

    1 0 Отговор
    КОЛКО МАЗНИ КИЛОГРАМИ ПРИДАДЕ ЗАРКОВ --ОТ КАКТО СЕ ПРОДАДЕ !?!?!?!? КАК РЕАГИРА ПРОБУТАЛИЯТ ГО -КРИВОЛИЦЕВ БАЩА ???????????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове