Last news in Fakti

12 Април, 2023 12:59, обновена 12 Април, 2023 13:16 2 285 34

Без да изберат председател на НС, депутатите "писаха днешния ден дъждовен"

  • вежди рашидов-
  • парламент-
  • народно събрание

Процедурата ще продължи в четвъртък

Без да изберат председател на НС, депутатите "писаха днешния ден дъждовен" - 1
Снимка: БГНЕС

Председателстващият 49-то Народно събрания Вежди Рашидов отложи заседанието по избор на председател за четвъртък.

До това се стигна, след като на председателския съвет не се е стигнало до консенсус за изход от ситуацията.

Относно вариантът за ротационен избор на председателя на Народното събрание, Рашидов каза: "Нека да помислят колегите. Такива предложения не се приемат от раз.“

На въпрос защо отново така се е случило, Рашидов каза: "Сигурно така е трябвало. Затова ги оставих колегите утре пак да поговорят. Утре ще направим и председателски съвет. Всеки по малко трябва да направи компромис в името на едно – България“.

Самата политика е низ от компромиси, допълни Рашидов. "И нищо друго. Тя е компромис на разума, компромис на морала. Защото касае като колективните спортове и колективните изкуства, касае много съдби и мислене на много хора. Колективен ум, така че се налагат компромиси“.

Вие, ако се скарате с жена си, с приятелката си, какво правите – търсите път да поговорите малко и да се разберете. Това каза в кулоарите на парламента Вежди Рашидов.

Припомняме, че парламентът не прие кандидатурата на Росен Желязков от ГЕРБ за председател на НС.

Гласуваха 231 депутати, "за" - 79, "против" - 8, "въздържали се"- 144 и предложението не бе прието. Росен Желязков бе подкрепен и от депутатите от ИТН, а ПП-ДБ, БСП и ДПС гласуваха с "въздържал се".

Кандидатурата на Петър Петров от "Възраждане" за шефския пост в парламента също бе отхвърлена. За него гласуваха „за“ 37 депутати, 88 - „против“, а 39 - с "въздържал се".

Асен Василев от ПП предложи екстравагантната идея да има ротация на председателя на Народното събрание между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Тази ротация да бъде валидна и за комисията по правни въпроси, припомня БНР.

След това депутатите излязоха в почивка от 30 минути, за да се обсъдят това предложение в своите парламентарни групи.

По-рано днес първото заседание на 49-ото Народно събрание бе открито от най възрастния депутат Вежди Рашидов от ГЕРБ. Депутатите положиха клетва и изслушаха на крака химните на България и на Европейския съюз, като само групата на "Възраждане" бе седнала при изпълнението на "Ода на радостта".

Народът желае от политиците стабилно правителство, заяви в обръщението си Вежди Рашидов и добави, че народът все повече живее с чувството за липса на сигурност. Той добави, че обществото желае стабилно правителство, което да върне спокойствието на всички.

"Идва голям празник за християнството. Ние сме в страстната седмица на предателството и опрощение, на разпятието и саможертвата, на надеждата и вярата във Възкресението. И се питам - не може ли 20 века по-късно да изградим общия ни път, а не да стоим отстрани или тихо да чакаме някой да се жертва за нас с надеждата да оцелеем и да празнуваме Възкресение? Аз мисля колеги, че може"

Приемането на закона за държавния бюджет е първостепенна задача, каза президентът Румен Радев при откриването на новото Народно събрание.

"На 49-ото Народно събрание е отредена съдбовна роля. Всички очакваме час по-скоро то да вземе дълго отлагани решения не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната и бъдещето ни като демократично общество. Очаквам това Народно събрание, за разлика от предишните, да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство, като приеме най-сетне разработените от него закони по Плана за възстановяване и устойчивост."

Държавен глава изрази готовност бюджетът да бъде приет от редовното правителство, което да се ангажират с дългосрочни политики, за които да носи отговорност. Ако това не стане, служебният кабинет ще внесе бюджет.

Резултатите от изборите задават редица възможности както за изход от кризата, така и за затъване в нея, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Единственият изход от настоящата ситуация е възможен само ако с взаимно уважение между партиите се постигат приемливи компромиси, съгласие по стратегически важните въпроси за страната и ефективно възстановяване на политическия диалог."

Крайно време е след толкова безуспешни опити парламентът да заработи, каза Кирил Петков - един от лидерите на коалицията ПП-ДБ в декларация от трибуната на Народното събрание. Той открои и основни приоритети, сред които подпомагане на земеделието, малките и средните фирми, влизането на България в Шенген и приемането на антикорупционното законодателство.

"Ако първият мандатоносител успее да формира правителство с други политически сили, това правителство може да бъде сигурно, че ние ще сме конструктивни по всички изброени политики и ще подкрепим тяхното приемане. Ако правителството не се формира с първия мандат, то ние ще предложим кабинет с втория мандат с тези приоритети."

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че е време за преоценка на всичко и добави, че "Възраждане" е заплаха за предателите, "целящи да превърнат народа в аморфна маса без национално самосъзнание и борба с чужди агенти".

"Да запазим българската финансова независимост, да не допуснем вкарване на държавата във войната в Украйна, да предоговорим отношенията си с Европейския съюз, да не допуснем фалит на държавата и винаги и навсякъде да защитаваме българския национален интерес. За тези пет основни приоритета сме готови да разговаряме с всички останали политически сили в Събранието, защото дори и да не уважаваме останалите избраници тук, ние сме длъжни да уважаваме техните избиратели. И ги уважаваме."

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви готовност за диалог с политическите партии за приоритети и политики. Той добави, че в настоящия парламент имат проевропейско мнозинство.

"Мнозинството от българските избиратели не искат нови предсрочни избори, защото едни предсрочни избори не само няма да решат, а напротив, ще задълбочат проблемите и ще създадат още по-тежка политическа криза. Приемане на бюджета на държавата е належащо, защото трябва да се овладеят цените и инфлацията, трябва да се гарантира мирът, сигурността на гражданите. За целта е нужен редовен кабинет с ясни приоритети и план за действие."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пожела дълъг живот и добре свършена работа на новия парламент. За БСП Бюджет 2023 е първостепенен приоритет.

"Господин президент, направихте голяма грешка, голяма грешка като отказахте да внесете миналата година бюджет за 2023 година. Тогава само ние и колегите от "Продължаваме промяната" настоявахме за това, не ни чухте. Сега ще ви се наложи да чуете господин Борисов, който казва - или ме подкрепят за редовно правителство, или няма бюджет. Ако няма редовно правителство, остава вашето, господин президент, или ново служебно, но без пари."

От "Има такъв народ" заявиха, че може да носят отговорност. Този парламент трябва да работи, добави Ивайло Вълчев.

"Ние от "Има такъв народ" сме в политиката и в този парламент, защото можем да носим отговорност. И точно тази отговорност ни задължава да бъдем конструктивни и да направим всичко възможно този парламент да работи, да направим всичко възможно и всичко, което зависи от нас, за разрешаването на кризите, които стоят пред всички български граждани. За "Има такъв народ" е важно максимално бързото приемане на България в Шенген."


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    20 7 Отговор
    ГЕРБ+ДПС+ИТН+платени = кражби х 2
  • 2 Мултакът

    32 4 Отговор
    след сричане и куп простотии , след като изпи , явно препил снощи , сума ти и количество вода , след като си показа рогата в първия ден на 49 - тото НС , по тенденциозна подкрепа на най - грабливите шайки , би звънеца и чао !
  • 3 Aлфа Bълкът

    22 2 Отговор
    Закривайте тоя свинарник парламента и връщайте турското по-добре.
  • 4 Очаквах зрелища

    19 1 Отговор
    Псувни , плюене по опонента , като цяло беше слабо шоу
  • 5 Ввве

    29 1 Отговор
    Цирка започна, такива заседания трябва да се водят неплатени
  • 6 Лакомо магаре

    31 1 Отговор
    Що да бързат, заплатата вече им върви.
    После празници идват ...ще се поръчкат два месеца и после наново.
  • 7 вижда се

    24 3 Отговор
    ПАРОДИЯТА Е АБСОЛЮТНА .ДОКАТО БОКО Е НА СВОБОДА ,Е ЩЕ Е ТАКА .
  • 8 Тито

    11 2 Отговор
    Битови отпадъци по пътя на Магурата…
    Алкохолни изпарения на разсъмване…
    Тежки хомо завой към Карлуково…
    Асфалтирани мечти на поколения…
    Мазни кебапи в чревния тракт…
  • 9 адаша

    22 1 Отговор
    Уважаеми..., уважаеми..., уважаеми..., уважаеми...Хайде чао...Страшно дълъг работен ден! Да ви...
  • 10 Само Възраждане

    16 10 Отговор
    са адекватни на геополитическата обстановка около България!Останалите партии ще ни вкарат директно във войната!А пък ако правителството е"експертно"още по добре,никоя партия няма да носи отговорност!

    Коментиран от #17

  • 11 провинциалист

    19 0 Отговор
    Чакам коментари за производителността на труда и как да се отрази върху размера на възнаграждението.
  • 12 Обикновен

    10 0 Отговор
    Пак ли бе, "уважаеми"?
    Аз/ние за това ли ви пращаме там?
  • 13 Относно вариантът

    5 1 Отговор
    за ротационен избор на председателя на Народното събрание трябва да се произнесе Конст.съд.
    Процедурата е избор, а после - оставка след два месеца (може и да се откаже) и едва тогава нов избор. Предварително гласувано за ротация е незаконно.
  • 14 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    7 2 Отговор
    Богати или бедни, робовладелци или чорбаджии всеки иска да се докопа на държавна работа, със столовата му, със социалните придобивки и екстри, да живеят и работят като при соца. А иначе убеждават простолюдието да работи на частника, да го експлоатира и изстисква до последно и да приема трохите паднали от масата на господаря!
  • 15 Кебапчета

    10 1 Отговор
    Еййй немогат да разделят европарите в името на България разбира се..
  • 16 Дипутат

    7 0 Отговор
    Ам чи ко - заплатътъ си въри.
  • 17 Политика на

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Само Възраждане":

    Прераждане ни изолира от всички останали държави и така сме удобна хапка за всякакви имперски и османски реставратори. Горди и самостоятелни срещу могъщи съседи 140млн, 80млн., ...
  • 18 А.П.

    8 3 Отговор
    Б.Б.уж за всичко съгласен ,на думи ,а не отстъпва властта.

    Коментиран от #19

  • 19 Избран

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "А.П.":

    е от няколко избиратели да упражнява и споделя власт, а не за да отстъпва власт на по-малко избраните.
  • 20 ПСР

    3 0 Отговор
    Горките ни депутати!
    Хем яйца да багриш,хем Шеф да избираш....Е,дано до Неделя го гласуват,та да приключат мъките.
  • 21 Какви мъдри слова

    8 0 Отговор
    От мултак номер 1
    Жалък си мигли
    Лицемерен
    С къса памет
  • 22 ИВО

    5 5 Отговор
    КАКЪВ МАЗОХИС И ИНФАТИЛ ТРЯБВА ДА СИ, ЗА ДА ГЛАСУВАШ ЗА ГЕРБ, БСП, ИТН, ПП И ДБ, ДПС - ВСИЧКИ С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ВЪЗРАЖДАНЕ, КОИТО НИКОГА ДО СЕГА НЕ СА БИЛИ ВЪВ ВЛАСТТА НЕПЛРЕКЪСНАТО НА ИЗБОРИ СЛЕД ИЗБОРИ!!! С ЕДНА ДУМА ПЪЛНИ МАЛОУМНИЦИ ЗАСЛУЖАВАЩИ НА 1000% СЪДБАТА СИ!!! ГЛУПАКА Е ГЛУПАК И ТОЙ ТАКЪВ СЕ РАЖДА, ЖИВЕЕ И УМИРА!!! ВСЕКИ ПОЛУЧАВА В ЖИВОТА ТОВА, КОЕТО ЗАСЛУЖАВА!!!
  • 23 Хихихи

    1 1 Отговор
    В село Големанци, Хасково, грее слънце.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ники

    3 1 Отговор
    Отново най-стабилен излезе Костадинов.Ни басма цепи на химна на ЕС и си каза точно и ясно нещата.Ама Веждито препил за резил.
  • 28 Самбиста

    3 0 Отговор
    Нов бардак със стари ку....ви.80% от присъстващите са за разстрел..нищо лично ,но са предатели.
  • 29 7777777

    4 0 Отговор
    НАРОДНИТЕ ИЗЕДНИЦИ ПАК СЕ СЪБРАХА! ВСЕ СЪЩИТЕ МУЦУНИ, КОИТО НЯМА ДА ПРОМЕНЯТ НИЩО И ВСИЧКО ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ПО СТАРОМУ! ТАКА ЛИ ТОЯ НАРОД НЕ РАЗБРА,ЧЕ ТРЯБВА ДА ДОЙДАТ НОВИ ХОРА С НОВИ ИДЕИ И ПОЛИТИКИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА СТРАНАТА, ВИДЯХМЕ ГИ ТЕЗИ ЗА 33 ГОДИНИ ДОКЪДЕ НИ ДОКАРАХА! ЗАТЪВАНЕТО В ЕВОАТЛАНТИЧЕСКОТО БЛАТО ПРОДЪЛЖАВА!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хасковски каунь

    2 0 Отговор
    Абе не разбрахте ли , че депутатин работа на фаща!
    Виж акъл да ти даде, майсторски да се оправдае, мазно да се измъзулти като мокра връв или като газ отзаде №1 е.
  • 32 хммм

    2 0 Отговор
    Защо го показвате този турски глиган?? Пак ли се кани да узурпира българската власт??
  • 33 Цъцъ

    4 0 Отговор
    Веждичката днес много бързаше с едно бе ен ве, шофьора му нагло караше бясно в бус лентата по бул. България. Поне да бяха свършили работа за два леа!
  • 34 Решение на ситуацията

    2 0 Отговор
    Да се подарят в парламента боядисани яйца с надписи на партии, коалиции и политици!!!И да видим,кой най-най. И ДВЕ ОТ ЩРАУС - за председател......💩💩💩💩💩💩
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове