Last news in Fakti

12 Април, 2023 21:04 1 759 15

Красимир Манов: Енергетиката му е чужда на енергийния ни министър. Няма област, в която това правителство да се справя

  • красимир манов-
  • енергетика-
  • енергиен министър-
  • правителство-
  • провал

Проблемът с природния газ отдавна вече не стои, тъй като цените се сринаха. В момента са някъде около 42 или 43 евро за мегаватчас, което е някъде около 450-460 евро за 1000 кубични метра. Хранилищата в Европа средно са над 55%, а в Германия и над 65% са пълни. Европа отдавна си реши проблемите с природния газ и всичко се дължи на това, че се подходи по най-добрия начин, коментира енергийният експерт

Красимир Манов: Енергетиката му е чужда на енергийния ни министър. Няма област, в която това правителство да се справя - 1
Снимка: NovaNews

Помните ли същият този министър Росен Христов как отказа същите тези танкери с втечнен природен газ от същата тази компания "Шиниър“ от САЩ, която беше с неприемливи цени и с ред други причини, поради които те бяха отказани. Как така сега изведнъж се оказа, че същите тия са приемливи и цените са им най-добри? Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" Красимир Манов, енергиен експерт.

Според него, преди половин година се говори едно, след това се говори нещо съвсем друго. Манов припомни, че нееднократно е споменавал, че разковничето на решаването на проблемите по отношение на доставките на природен газ за България е именно в Турция.

"Прави ми впечатление, че тия хора се движат по течението или чакат някой да ги посъветва да вземат някакво правилно решение. И те го взимат по такъв начин, със закъснение от половин година или дори повече, и резултатите винаги са едни и същи, в ущърб на българската икономика. Специално за природния газ искам да подчертая, че преди няма и две седмици имаше едно много гневно писмо, написано от всички работодателски организации по отношение на цената на природния газ, който се доставя за България от обществения доставчик "Булгаргаз“, която се оказа, че е с 30, дори 40%, в момента е някъде с около 25% по-скъпа от международно приетата за европейския регион – това е борсата TTF в Холандия", посочи Манов.

"Енергетиката му е чужда на енергийния ни министър, както и на много министри от това правителство на президента Радев са им чужди проблемите, с които се занимават. Те и затова се провалиха във всяка една област. Виждате какво става в борбата с инфлацията. Инфлацията продължава да си се вихри, няма някакво осезаемо спадане, докато в Европа въобще не е така. Виждате проблема с границите, виждате проблемите в културата, ако щете. Няма област, в която това правителство да се справя. И естествената му реакция е непрекъснато да говори колко добре са се справили. Това ми прилича като приказката, класическата приказка на Андерсен за "Новите дрехи на царя“ – същата история. Тотален, тотален провал", добави енергийният експерт Красимир Манов.

По думите му, ние и в момента си получаваме танкерите, които идват с втечнен природен газ, една голяма част от тях са с произход Русия и те са на определено по-висока цена. И затова се и получава тази разлика между Европа и между България, в ущърб на българските потребители. Но специално за Турция ние ще имаме това, което е модерно да се казва "диверсификация“.

Според Красимир Манов, проблемът с природния газ отдавна вече не стои, тъй като цените се сринаха. В момента са някъде около 42 или 43 евро за мегаватчас, което е някъде около 450-460 евро за 1000 кубични метра. Хранилищата в Европа средно са над 55%, а в Германия и над 65% са пълни. Европа отдавна си реши проблемите с природния газ и всичко се дължи на това, че се подходи по най-добрия начин. "Хората знаят какво да правят и решиха проблемите еднозначно, и то в полза на собствените си потребители и търговски дружества", смята още Манов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    17 21 Отговор
    много руски под....и в това служебно правителство.....

    Коментиран от #2

  • 2 реру

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Менторът си избира по свой образ и подобие...
  • 3 Да бе

    27 9 Отговор
    Много сбъркан коментар от Красимир Манов. Герб картелите държат високата инфлация. Картелите са под чадъра на КЗК. Председател на КЗК е Юлия Ненкова, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Ненкова бе и заместник-кмет на София по времето на Борисов.
  • 4 Лафонтен

    27 4 Отговор
    Ммдааааа......,министър Христов катамарана ,мляска като вретенарска магарица и не може да обясни защо газът е по скъп у нас така че хване делиш.
  • 5 що не обясни

    14 18 Отговор
    експерта, кво правим със скъпия газ в чирен, дето го осигуриха кирчо и кокорко?!?! да го пуснем на ниска цена?!?

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чудо

    17 11 Отговор
    Само питам кога ще си потърсим неустойката по договора с Русия ,или министър Христов предпочита поза партер.

    Коментиран от #9

  • 8 БАЦЕ ЕООД

    7 5 Отговор
    няма проблем с природния газ... не е на дотация, ама хич. Вие луди ли сте ве?! тежък комунизъм ни чака, не знам как не ви е ясно.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дрън дрън та пляс

    8 5 Отговор
    Ами вожда ти да си прави правителство и проблема ти е решен бе чиче
  • 11 Перо

    17 0 Отговор
    Абсолютно прав е човека, но проблема с руския газ и цената дойде от БГ мошениците-посредници, които са по веригата между Газпром и БГ потребител! Цената на втечнения газ е скъпа от Турция, защото тук е натоварена от процесите по транспорта от другото полукълбо, втечняването и превоза, както и от официалния посредник, турската фирма, наела терминала за определеното време! Във всички случаи, потърпевши са българските потребители и данъкоплатци, поради липса на държавност и държавници с експертиза, както и чуждата зависимост!
  • 12 Докато

    8 6 Отговор
    не се оттървем от всички руски подлоги ще страдаме.
  • 13 Перо

    10 1 Отговор
    Сръбският Президент Вучич обяви отдавна цената на газа за Сърбия, по тръбата от турски поток, през БГ, а цената на втечнения газ за БГ е държавна тайна от платците-данъкоплатци и потребители в БГ!
  • 14 Славка Пенева

    1 0 Отговор
    Европа отдавна си реши проблемите с природния газ и всичко се дължи на това, че се подходи по най-добрия начин. "Хората знаят какво да правят и решиха проблемите еднозначно, и то в полза на собствените си потребители и търговски дружества", а нашите се мотаха до последно държеше се максимално висока цена тук, докато в Европа беше ниска спрямо ситуацията като цяло.
  • 15 Някой

    1 0 Отговор
    Така е. - и за чеп за зеле не стават. Ама пък как изпълнява заръките на Посолството само!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол