14 Април, 2023 18:21 3 777 16

Осъдиха БНБ за нарушения при фалита на КТБ

  • съд-
  • присъда-
  • бнб-
  • фалит-
  • ктб

БНБ трябва да заплати 4309 лв. претърпени имуществени вреди заради забавено решение за обявяване на неналичност на депозитите в "Корпоративна търговска банка", реши Върховният административен съд

 Осъдиха БНБ за нарушения при фалита на КТБ - 1

Българската народна банка е окончателно осъдена по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди вследствие на нарушение на правото на Европейския съюз.

БНБ трябва да заплати 4309 лв. претърпени имуществени вреди заради забавено решение за обявяване на неналичност на депозитите в "Корпоративна търговска банка", реши Върховният административен съд, предаде "Сега".

Съдът е приел, че по делото са установени всички предпоставки за ангажиране на отговорността на БНБ за вреди. През 2014 г. централната банка е извършила обективната констатация, че по нейно виждане КТБ изглежда неспособна за момента, по причини които са пряко свързани с нейното финансово състояние, да изплати депозити и че не съществува близка перспектива тя да бъде в състояние да го направи.

Въпреки това регулаторът не е изпълнил изискването за обявяване на депозитите в КТБ за неналични в 5-дневен срок, което пък довежда до това, че изплащането на гарантираните влогове е значително забавено.

А. Харизанова е имала парично вземане в гарантиран размер за неналичния ѝ депозит, чиято изискуемост е зависела от решението на БНБ за установяване неналичността на депозитите в КТБ. Като е бездействала да обяви неналичността, БНБ е попречила за задействането от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

По този начин Фондът не е изпълнил своевременно задължението си да изплати на вложителите на КТБ гарантирания размер на депозитите им, включително на ищцата. Със своето бездействие БНБ е нарушила Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, пише в решението на магистратите.

ВАС не споделя оплакването на БНБ, че не е имала правомощието да издаде изричен акт, с който да установи неналичност на депозитите в КТБ, тъй като националният законодател не е предвидил изрично това.

"Правомощието на БНБ за издаването на въпросния акт произтича от действаща съюзна разпоредба, която макар да се съдържа в директива, е с директен ефект", посочва съдът.

Поредицата от дела за обезщетения срещу БНБ заради нарушения покрай фалиралата КТБ станаха възможни след решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург по дело, заведено пред Административен съд - Варна от гражданина Николай Кантарев.

Съдът на ЕС беше категоричен в тълкуването си на Директива 94/19/ЕО, че правилата ѝ "не допускат, от една страна, национално законодателство, съгласно което установяването на неналичността на депозитите зависи от неплатежоспособността на кредитната институция и от отнемането на нейния банков лиценз, и от друга страна, отклоняване от предвидените от тези разпоредби срокове за установяване на неналичността и за изплащане на депозитите по съображение, че е необходимо кредитната институция да бъде поставена под специален надзор".

КТБ бе затворена с решение на БНБ на 20 юни 2014 г. и още същия ден централната банка ѝ наложи специален надзор и забрани изплащането на всички депозити. Вместо евродирективата БНБ реши да приложи тогавашното българско законодателство, според което изплащането на гарантираните депозити - тези до 196 000 лв., започва до 20 дни от отнемането на лиценза на банката. Изплащането обаче започна много по-късно - чак в началото на ноември. Оправданието за забавеното изплащане бе, че във Фонда за гарантиране на влоговете липсват достатъчно средства.

Впоследствие законът за гарантиране на влоговете беше променен и съобразен с евродирективата. Според нея срокът за изплащане на защитените депозити може да бъде удължен най-много до 10 работни дни, което означава, че през лятото на 2014 г. вложителите трябваше да си получат парите най-късно до средата на юли. На практика това се случи с повече от четири месеца закъснение.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    75 2 Отговор
    А престъпниците за фалита на КТБ сега са депутати ,вместо да лежат за до живот!!

    Коментиран от #12

  • 2 случаен

    70 0 Отговор
    и кой открадна все пак тез 5млрд.ми е по интересно

    Коментиран от #3

  • 3 Търновец

    32 1 Отговор

    До коментар #2 от "случаен":

    Гешев като наблюдаващ прокурор нито веднъж не спомена Пеевски, а дали той е взел кредит стотици милиони не е официално потвърдено, зад него е Руска мафиотска групировка, и неотдавна те се срещнаха в Дубай. А след това Гешев стана главен. Футболът в Подуене също е взел от КТБ - когато адвокатът на Шишо беше в управата на клуба
  • 4 Красимир Петров

    32 5 Отговор
    Ако Радев беше истински МЪЖ щеше да разкрие стенограмата за КТБ

    Коментиран от #14

  • 5 Да, да

    12 0 Отговор
    Добър ден!
  • 6 Смех !

    14 0 Отговор
    Муаха-ха-ха-ха.....Не моа се спра !
  • 7 страхотно

    37 2 Отговор
    чекмеджан и блеевски удариха КТБ с милиарди и всичко ср разминава със смешната глоба към бнб
  • 8 Експерт

    19 2 Отговор
    Сериозно ли!? Колко да плати?!? Ама в БНБ няма толкова пари бе! Ако имаше, щеше да фалира преди КТБ!
  • 9 Име

    14 1 Отговор
    КТБ беше някаква далавера - то - имаше всякакви игрички там, както и да е.

    Някакви смешни работи са това сега - но това е положението - ще ги съдиш за вреди.

    Миниатюрно е както ида го погледнеш.
  • 10 Анонимен

    28 1 Отговор
    Смешни 4000 лева срещу 5 милярда откраднати.Браво на съда
  • 11 Вале-каро

    10 1 Отговор
    Много интересно, какви ли не кризи, освен банковите ,банките са все на печалба. Дори да фалира една банка ,другите печелят .Е на днешният ден аз питам, защо там където се е намесила парата нищо хубаво не се е случило. Кога ще изгоним...
  • 12 розово

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "обективен":

    Тези престъпници които създадоха пирамидата КТБ и българският данъкоплатец плати милиарди нападнаха Украйна.
  • 13 Анджело

    9 0 Отговор
    И ко? Няма никой персонално осъден. Сградата на БНБ ли са осъдили? Ох Българийо
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 дон

    7 0 Отговор
    А каскета кога ще понесе отговорност ? А тиквата?
  • 16 Емо

    7 0 Отговор
    Това осъждане за 4300 лв. подигравка ли е? Директора й взема 30 000 лв. на месец. Осъдете го да работи 1 година без заплата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове