Last news in Fakti

21 Април, 2023 19:18 2 003 29

Първанов: Не бих искал да сме винаги в лагера на ястребите!

  • георги първанов-
  • война-
  • украйна

Дипломация, която се легитимира като фактор на мира, няма да е излишна

Първанов: Не бих искал да сме винаги в лагера на ястребите! - 1
Снимка: Епицентър

"Не бих искал да сме винаги в лагера на ястребите!"
Това заяви президентът (2002-2012) Георги Първанов по време на Първата научна конференция с международно участие "Сигурност и отбрана" в УниБИТ.
Пред вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, пред шефове на служби, военни аташета, ректори, областни управители, преподаватели Първанов поставим ребром въпросите - къде сме ние днес в тази геостратегическа среда, как оцеляваме, какъв ще изходът от конфликта в Украйна?
Пред смълчаната зала Първанов направи кратък анализ на ситуацията днес. "На мен ми беше лесно, бях късметлия да бъда президент във времето, когато Русия и Запада общуваха много добе, а на международни форуми американският и руският президент едва ли не се прегръщаха".
Отчитайки новите реалности, които войната на Русия в Украйна наложи на света, Първанов подчерта: "Трябва да бъдем солидарни с нашите евроатлантически партньори, но не можем да бъдем във всяка коалиция на желаещи." (Първанов имаше предвид участието през 2006 година на България в “коалиция на желаещите”, когато подкрепи войната на САЩ в Ирак - б.а.)
Като историк той изрази недоумението си, че днес Европа "марширува в единен строй" и попита: "Това ли е вярната перспектива".
Според Първанов най-важният въпрос сега е - каква би била цената на мира за двете страни на барикадата, за нас, за Европа.
И разказа: "Навремето, когато президентът Буш бе в България (2007 г.), го попитах: Какъв е критерият за успеха в съвременната война? Буш се замисли и вероятно очаквайки позицията ми, ме изпревари: "Няма критерий!"
Първанов се върна в периода на войната в Ирак, започнала, според него, със събарянето на паметника на Саддам Хюсеин (9 април 2003) и припомни позицията на Запада тогава, която фактически не доведе до мир в региона. Точно обратното.
И отново попита (с оглед на ситуацията в Украйна): "Коя е геостратегията на ЕС днес? Какво е поведението на Брюксел по отношение на бъдещето на Европа, която само външно изглежда консолидирана?"
Първанов припомни, че навремето е имало различни мнения по отношение на войната в Ирак, но това не е попречило на Европа, напротив - засилили са се позициите ѝ.
Следвайки темата на конференцията "сигурност..." Първанов припомни, че през 2014 година сме имали стратегия за енергийната сигурност, която "ако беше се реализирала, днес положението на страната в този сектор щеше са е друго".
Бившият държавен глава разкритикува днешните управляващи за това, че страната ни няма изработена национална стратегия по енергетика, а за "европейската - не смея да мисля", посочи той.
В отговор на въпроса на Първанов "къде сме ние днес", бившият военен министър Велизар Шаламанов рапортува, че "ние сме в НАТО и ЕС и чакаме да влезем в Шенген и Еврозоната".
Това предизвика реплика на Първанов, който припомни: "Аз съм подписал със Симеон Сакскобургготски договора за членство на България в ЕС и указа за членството ни в НАТО". И разясни, че "не е много редно обществото ни да се дали на евроатлантици и други, защото в "други" има такива, които подкрепят ЕС и НАТО и имат заслуги за евроинтеграцията ни".
Но, дебело подчерта Първанов: "Не бих искал да сме винаги в лагера на ястребите!".
Според него по-печеливша позиция за България ще е "да засилим проявите си в мирната дипломация, да бъде фактор в мирния процес".
И посъветва днешните властници: "Дипломация, която се легитимира като фактор на мира, няма да е излишна".
Първата национална научна конференция с международно участие "Сигурност и отбрана" бе открита от проф. Стоян Денчев. В работата ѝ участват сериозен брой експерти в няколко панела.

Както беше подчертано в Приветствено слово на Министъра на отбраната г-н Димитър Стоянов, идеята за създаването на подобна програма се заражда около 2007 г., а се реализира едва през 2022 г. Много са съмишлениците, застанали зад тази родолюбива идея и работили усилено за нейното реализиране. Трябва обаче да се изтъкне незаменимия принос и неизчерпаемата енергия за това на професор Стоян Денчев и Университета по библиотекознание и информационни технологии, както и сизифовския труд на проф. полк. Николай Стоянов, от Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ при Министерството на отбраната.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоце не Делчев

    35 2 Отговор
    Мисля, ч точно по твое време нарязахме ракетите, от които турция трепереше, а ти и американците се разходихте и снимахте с парчетата им, даже снимки из медиите имаше, така че гледай бизнеса на децата и яж заграбеното докато можеш.

    Коментиран от #22

  • 2 Град Симитли

    14 5 Отговор
    Първанов, що не му заши един шамар на Елизар Сюлейманоолу!?
  • 3 Лицемер долен

    30 9 Отговор
    Тоя заедно с "царя" регистриаха България като търговско дружество и ни натикаха насила в договорни отношенеи с американската терористичана организация НАТО.

    Коментиран от #9

  • 4 Божеее

    26 6 Отговор
    Седефчов ястреб ? Червена гъба отровна !
  • 5 От урудливата страна

    11 1 Отговор
    сме, колко ли още имаме да си патим ?
  • 6 Живков

    14 8 Отговор
    Много добре знаем в кой лагер искаш да сме Но тези лагери вече ги закриха
  • 7 Айде бе...

    15 2 Отговор
    Добре де, защо не касахте по рано, че сте "от лагера на ястребите", че да не се чудим какви сте и какви нови изненади да очакваме?
    - Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Само предлагам

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Лицемер долен":

    По полека с терористичните организации

    Коментиран от #10, #17, #19, #20

  • 10 А какво е ?

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Само предлагам":

    Колко държави е нападнало и украло ?

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Червенушко

    5 3 Отговор
    Пепел от вестник, Седефчов
  • 12 Тебе койте пита в кой лагер.....

    9 11 Отговор
    Искаш да бъдеш бе комунистически боклук.
  • 13 Запознат

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "А какво е ?":

    Нула.
  • 14 леле - мале...

    1 4 Отговор

    До коментар #10 от "А какво е ?":

    Я пак, че последната дума от изречението ти за пръв път я срещам!
  • 15 Бамбука

    3 5 Отговор
    Кои са ястребите ? Русия, която нападна Украйна или везира друг подсказал му от Библиотикарите ?
  • 16 дядото

    10 2 Отговор
    георги,георги.бяхме на ти.уважавах те и те подкрепях,напълно безкористно .докато в частен разговор не сподели откровено,че заслугата българия да е в нато и ес е твоя.като чета,май и ти вече не се гордееш с направеното
  • 17 Уточнение

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Само предлагам":

    Точно е казано - САЩ СА ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА - държавен тероризъм над целия свят ! Ясно !!!
  • 18 Как

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "ТаУмВзе":

    какви, бе евроястреби, бе !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Верно ли ?

    6 1 Отговор
    Много идиоти събрани на едно място.Такава държава България не съществува.
  • 22 Кандидат Милионер

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гоце не Делчев":

    Кви ракети си рязал пък ти бе...България беше Полигон на Руски Ядрени ракети СС20 ,които си бяха техни и си ги прибраха след края на Руската комунистическа Окупация 1989 та.Това даде началото на Руската Икономическа Окупация след 1989 та..Главни герои бяха БСП ,ДПС и Агентите на КГБ и ДС на БКП като Георги Първанов - агент Гоце ,Стоян Денчев , създал кръга от агенти на ДС - Библиотекарите където е и въпросното събитие,Румен Овчаров от БСП - подарил Енергетиката ни на Руския Окупатор и така нататък та до Румен Петков - шадравана ,които с Георги Първанов създават партия АБВ - братска партия на Путиновата комунистическа "Нова Русия " виновни за смъртта на Половин милион Украинци и Руснаци до сега....
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    Какво стана с ГОУЕМИЯ Шлем на,гоце...........
  • 24 така така

    2 2 Отговор
    Г-н Първанов е фин и презицен политик! Ето такива хора липсват в политиката ни в днешно време.. Дано отново намери място в политиката, защото ни е нужен!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Първанчо

    3 0 Отговор
    Този има очи да се показва. Архитекта на тройната коалиция
  • 29 Никой

    1 0 Отговор
    Разумен прочит на събитията , от опитен политик, който умееше да балансира с "царедворците","Тройната коалиция" и "енергията" на Баце!
    Опита му на историк и участник в процесите от 90те, могат да бъдат само от полза, ако днешните кукловоди разбират, накъде вървят Балканите и ЕС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове