Last news in Fakti

27 Април, 2023 18:19 1 189 17

Емануил Йорданов за съдебната реформа: Няма как да сме оптимисти. Нито могат, нито искат, няма и да го направят

  • емануил йорданов-
  • съдебна реформа-
  • песимизъм-
  • искане-
  • можене

Според Николай Свинаров почти нищо не се знае за естеството на тиражираната съдебна реформа, освен че се обмисля контрол върху главния прокурор и разделянето на КПКОНПИ на две.

Емануил Йорданов за съдебната реформа: Няма как да сме оптимисти. Нито могат, нито искат, няма и да го направят - 1
Снимка: bTV

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов и бившият министър на отбраната Николай Свинаров, в момента и двамата юристи, споделиха какви са им очакванията за реформата в съдебната система в ефира на bTV.

Двамата бивши министри споделиха, че не са оптимисти за съдебната реформа у нас.

Ако има реформа, за което много се съмнявам, тя би могла да увеличи доверието в съдебната система. Въпреки това една голяма част от нея работи съвсем нормално, но имаме тежки проблеми със законодателството и с отделни лица, които работят в съдебната система, посочи Йорданов, цитиран от novini.bg.

Той допълни, че "по-старите джентълмени" имаха 12 години да направят съдебна реформа, но не сториха нищо.

„Няма как да сме оптимисти. Нито могат, нито искат, няма и да го направят. В ГЕРБ не съм виждал нито един юрист в съдебната зала, май и от ПП не съм виждал“, отбеляза още бившият вътрешен министър.
Според Николай Свинаров почти нищо не се знае за естеството на тиражираната съдебна реформа, освен че се обмисля контрол върху главния прокурор и разделянето на КПКОНПИ на две.

По думите му антикорупционната комисия е създадена за случаите, когато прокуратурата не си свърши работата, за да има кой да я свърши вместо нея. Според него ако бъде закрита КПКОНПИ, в бюджета ще има много повече пари, отколкото сега.

На въпрос защо шумни дела потъват след това в забрава, Йорданов и Свинаров обясниха, че когато има "думкане на тъпан", в повечето случаи се касае за дела с пропагандни цели.

Целта на шумното дело е да направи велики тези, които го образуват. Но какво се случи с КТБ преди девет години? Още сме на фаза нула. Къде беше контролът на БНБ, къде беше контролът на ДАНС? Какво направи БНБ по случая с КТБ, как допусна този фалит на една от големите банки, в която имаше и държавни пари, попита Свинаров.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🐭🐱🐶

    17 1 Отговор
    Ходите да гласувате после тия по цял ден седят, кикотят се и се увикват, а закони нула.
  • 2 мишо

    7 1 Отговор
    КАКВО СТАВА В ЛЮЛИН 6 ПЪЛНО Е С ЛИНЕЙКИ И ПОЛИЦИЯ

    Коментиран от #6, #13

  • 3 ха ааа

    9 4 Отговор
    Тук някой питаше след 30години кои и къде са тези комунисти ЕТО ГО! Поредният.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ти изтакова

    3 1 Отговор
    не знам вече колко позор , сега на летва се правиш ?! Хайде , марш !
  • 6 предположение

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "мишо":

    Да не търсят теб, Мишо ?
  • 7 Излъгано камилче

    5 1 Отговор
    Нагуши се и ти.....Ех, ако хората знаеха какво правите.... нямаше да сме на тоя хал.
  • 8 Доротея

    4 4 Отговор
    Забравете! Вчера КС на въпрос от Крум Зарков, който алармира, че не е редно главния прокурор да се меси във всички сфери на обществения живот, като да проверява цвета на пешеходните пътеки, нотите на филхармонията и как са засадени цветята в парка, след като за това си има достатъчно контролни звена, КС отреди - може да ги проверява! Вероятно това включва, главния прокурор да проверява и работата на партиите /Кирил Добрев бил изключен от Нинова противозаконно/, на самия КС и на парламента! Президента вече бе подложен на такава проверка, когато Гешев нахлу и стана една.....!
  • 9 Веднага

    9 1 Отговор
    Да прмахнат давността за закононарушения, разхитителство, кражби, корупция за всички държавни и общински служители и индивидуални и колективни, назначаеми и избираеми органи с въвеждане на лична наказателна и МАТЕРИАЛНА отговорност за всички!
    Да намалят и оптимализират министерствата до 9 броя със само по един зам.министър и Агенциите да станат дирекции:
    = МФин+Социалните въпроси+държ. имоти и активи
    = МОтбр+Енергетиката
    = МВР+Здравеопзването (както в Царство Б-ия)
    = МЗемеделието, Храните, Горите и Екологията
    = МИндустрията+Търговията+Комуникациите+Транспорта+Туризма+
    = MСтроит+Инфраструктура вкл. пътища, общ. сгради и имоти, ........
    = МОН+Култура+Иновациите+Младежта+Спорта (само в образованието)
    = МПравос+Електронното Управлвние
    = МВнР+Религиите+БгЧужб
    И премахване на добавките за "прослужено време", лично заплащане на пенсионни+здравни за всички държ.+общ. служители, депутати, съветници, кметове, полицаи, ченгета, фатмаци;
    Премахване на 20-заплати при пенсиониране в съда, прокуратурата, МО, МВР, служби, ..... , премахване на ранното пенсиониране в МВР+МО+Служби, .... Премахване и ликвидация на УБО-НСО, .......
    Да се забрани приватизацията на държ. + общ. имоти и активи, които да могат само да се ЗАМЕНЯТ срещу отчуждавани за обществени нужди частни имоти и активи!
    Да се спрат бюджетните субсидии за партиите, частните спортни клубове и разните частни ДС-париотарски Б3НС-пропагандно- и БКП-идеологически структури, информационни агенции и теле
  • 10 Меркуцио

    8 1 Отговор
    Бивш министър на отбраната и бивш министър на вътрешните работи, преди около 20 години, бяха поканени да коментират съдебната реформа! Защо? Какво ги обединява днес, та да са толкова активни по темата? Ами и двамата са адвокати и прокуратурата им пречи!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    Мафията Желае Овладяване на Държавата
  • 13 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "мишо":

    Люлин е Спалнята на Софииския Ъндънграунд
  • 14 Красимир Петров

    8 2 Отговор
    Тиквата няма да направи никаква реформа

    Коментиран от #15

  • 15 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Красимир Петров":

    Така е
  • 16 СВД

    5 1 Отговор
    Запомнете! Всяка промяна започва с необходимото насилие! Демокрацията после! Нима днешните легитимни победители от изборите, ,,искрено загрижения" да има правителство г-н Борисов би бил това, което е, ако не бе здравата основа на тоталитарното време, ДС и хубавия мутренски период от началото на демокрацията! Ето и тези момчетиня сега щели да правят промяна!? Каква промяна ще правиш, без собствени въоръжени сили!? Бай Тоша каза - Може да решава този, който има пари и тояга! Те ни пари имат като мафията, нито мутренски групиравки и ще променят! Дипломанти мислители!
  • 17 Хаха

    4 1 Отговор
    Не ставайте смешни! Под "съдебна реформа" коалиция пп-лгдб разбират само и единствено смяна на Гешев по възможност с Ристю носа или в краен случай друг служител на Козяк! Нищо друго, защото вече няколко години не е избран нов състав на ИВСС, отдавна изтече мандата и на ВСС, а другарите от парламента се ослушват за парламентарната квота и въобще не повдигат такива "маловажни" въпроси! В момента "съдебните реформатори" са в грубо нарушение на Конституцията с бездейстнието си по отношение на законовото им задължение да направят такъв избор и не само, а и на органи на управление на БНБ, Сметна палата, КЗК и др. Толкова са правно неграмотни от "реформаторите", че убеден съм вероятно 90 процента от депутатите им, вкл. Кирчо и Кокорчо едва ли могат ведната да отговорят на въпрос - каква е структурата на съдебната власт и какви са видовете съдища и прокуратури! Дори и бившия министър Ристю ще се затрудни да отговори, без да му подсказва някой! Та те тия ще правят "съдебна реформа"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол