Last news in Fakti

28 Април, 2023 12:46 1 367 43

Българската конфедерация по заетостта: 30% от свободните позиции не се запълват, няма хора

  • работна ръка-
  • работодатели

78% от работодатели казват, че не могат да намерят работна ръка, съобщи Надя Василева

Българската конфедерация по заетостта: 30% от свободните позиции не се запълват, няма хора - 1

78% от работодатели казват, че не могат да намерят работна ръка. Данните са на Българската конфедерация по заетостта. Недостигът на кадри в комбинация с ниските възнаграждения в много сфери поставиха редица специалисти в патова ситуация, съобщи Нова телевизия.

„Стана още по-зле за съжаление. Продължаваме да нямаме достатъчно хора за работа. И продължаваме да зацикляме. 78% от работодателите споделят, че им е трудно да запълнят отворените си позиции”, обясни Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта.

Около 30% от позициите остават отворени. За да могат да привлекат и задържат персонал, работодателите стават все по-гъвкави.

„Те са изключително изобретателни в това как да разнообразят работната среда и по някакъв начин да накарат хората да продължат да работят там ”, коментира още Надя Василева.

Според конфедерацията много от фирмите са вдигнали заплатите с около 20% заради инфлацията.

„Не можем да генерализираме обаче. Логично е когато на една компания ѝ се случват нещата и е печеливша, да изравни и направи заплатите адекватни”, допълни председателката на Българската конфедерация по заетостта.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ама не

    47 1 Отговор
    Но пък администрацията расте ли расте :) как една партия не вземе кардинално решение за редукция наполовина на администрацията

    Коментиран от #9, #10, #25

  • 2 Хора има

    57 0 Отговор
    но не искаме да бъдем висококвалифицирани и нискозаплатени работници.

    Коментиран от #11

  • 3 Ужастъ

    39 5 Отговор
    робите свършиха, българоубиеца от банкя сисвърши работата.

    Коментиран от #6

  • 4 коментар

    39 0 Отговор
    Работих години в първата търговска верига влязла в Бг след 1998

    Когато ми писна след 6 месеца кандърми да ме държат на ниска заплата

    и им дадох молба за напускане ме викнаха и ми предложиха нормално заплащане.

    но беше късно вече
  • 5 Таквоз е

    11 5 Отговор
    Не може да бъде
    Важното е че другарката Нинова ще спаси децата
  • 6 добре се представи

    3 12 Отговор

    До коментар #3 от "Ужастъ":

    изпълнена опорка
    заработи си хлебчето за днес
  • 7 гост

    39 1 Отговор
    Силата и устойчивостта на една държава зависи от състоянието на нейната икономика. При нас икономика няма, но имаме безброй икономически "институти" с хиляден персонал от "експерти", "Наблюдатели" "анализатори" И безброй комисии към правителството НАБЛЮДАВАЩИ икономиката и пазара. ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, ЧЕ ТЕЗИ "ВИСОКО КВАЛИФИЦИРАНИ" "СПЕЦИАЛИСТИ" СЕ ВЛЕЯТ В РЕАЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО! Ще запълнят работните места и дори ще хартисат!

    Коментиран от #27, #31

  • 8 Перо

    23 1 Отговор
    За каква гъвкавост говорите при селяндурските и мутренски работодатели! Не разбраха ли, че никой не иска да ги носи на гръб, а техните отворени “позиции” са за шерпи-носачи! Ще си плащат и ще работят като волове, ако искат да живеят в София!
  • 9 Естествен Интелект

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да ама не":

    И после биби с 10 процента...
  • 10 Гербер

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Да ама не":

    От къде мислиш са гласовете за Гроб
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дядо Гъдю

    18 0 Отговор
    Конфедерации по еди какво си.Департаменти по ала,бала.
    Модерни лафове,а населението обеднява ли обеднява.
  • 13 Напротив има хора

    19 0 Отговор
    Българите работещи в чужбина, заедно със семействата им може да наброяват 2 милиона. Много от тях искат да допринесат за бълг икономика, не само като пращат пари на бедните си родители. Какво правят управниците за да се случи това? Нищо.
    Да вземем пример от Израел, всеки евреин по света има цел в главата - да работи за Израел. И всичките му действия са насочени към тази цел.

    Коментиран от #29

  • 14 Онзи

    22 0 Отговор
    Хора има но са в чужбина за да могат да покриват поне базовите си жизнени разоди. Докато БГ бизнеса не осъзнае ,че най важната им инвестиция трябва да е в кадри няма да има хора.
    Освен за справедливо заплащане работодателя трябва да помисли и за инвестиция за повишаване на кфалификацията на персонала. Следвателно колкото повече се вдига нивото да се вдига и заплащането.
    В България масово работодателя изсиква хора с опрелени качества които да постъпят на работа но със базово заплащане.
  • 15 Моарейн

    27 2 Отговор
    78% от работодатели казват, че не могат да намерят работна ръка - че как ще намерят, като повечето искат работници на не повече от 25 години с минимум 30 години трудов стаж, с умения на многоръкия Шива, които да работят 26 часа в денонощието, 10 дни в седмицата и не само да бачкат без пари, ами даже и да плащат на работодателя, че ги е взел на работа. Е, няма как да стане.
    Отделно и голяма част кандидат-работниците искат съвсем да не бачкат и да не носят отговорност, да не се образоват и да не придобиват нови умения, но пък да получават колкото Бил Гейтс. И това няма как да стане.
    Изводът: закривай кочината. И без това при все по-сигурното разрастване на руско-американския конфликт съдбата ни е предначертана и хич не е розова.
    И нека напоителното плюене да почне сега!
  • 16 То хора

    16 0 Отговор
    Колкото искаш ама никой не му се работи без пари.
    То не може само изисквания да имаш защото видиш ли ти си шефа трябва и да плащаш те робите свършиха къде са благодарни че работят без пари ама работят.
  • 17 От личен опит

    28 1 Отговор
    В момента, ако имаш знания в дадена област и знаеш чужд език, трябва да си идиот, за да стойш в България и да работиш за синчето на някой ДС Комунист или Гербер. 6 години работих за различни български фирми, след което заминах за Германия. Работата е 2 пъти по-лека и 5 пъти по-добре платена. Шефа ми кара шкода, по-голямата част от печалбата на фирмата отива за заплати на работниците. В Бг, тарикатите меринджей харчат пари за всичко, но не и за заплати. Гледат те от високо и всеки месец ти натякват, колко много пари ти дават.

    Коментиран от #18, #26

  • 18 Аз...

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "От личен опит":

    Оттървал си се
  • 19 кл4кл4

    13 0 Отговор
    Работодателите в Бг не са гъвкави и никога не са били. Търсят будали да им работят по 12 часа на ден за МРЗ, без да заплащат извънредния труд. Вървете на Североизток да видите каква безработица е, а от борсата обезсърчават безработните, карайки ги сами да се отпишат. Предлагат временна заетост- по заместване или за определена поръчка за 3-4 месеца работа. Никой не иска временна заетост- тук за 4 месеца, там за 2 месеца, за 6 месеца. Кой ще се съгласи да ходи от фирма на фирма за няколко месеца?!
  • 20 Миризлив пор

    26 0 Отговор
    Само не мога да разбера, защо нашия работник като е тук все е нископроизводителен и едва си изкарва заплатата а като е извън страната същия си работи за 3-4 пъти повече и шефовете не мрънкат?
  • 21 кл4кл4

    13 6 Отговор

    До коментар #11 от "дрфтгъхуй":

    Отивай да правиш бизнес в Русия, щом руснаците ти харесват, другарю- таварищ! Твоята ниша в Бг много бързо ще бъде заета от друг бизнесмен. Дано да е от ЕС!
  • 22 1302

    21 1 Отговор
    Вървял си един човек по "Витошка" и на ъгъла със "Солунска" срещнал трима самураи.
    - Кви сте Вие, бе?
    - Ние сме седмте самураи.
    - Ми, що сте трима?
    - Няма хора.
  • 23 Ддд

    22 0 Отговор
    Заради такива работодатели в България, специалисти в дадена професия, ходят да берат ягоди и грозде, но не искат да работят за смешни пари.
  • 24 Ддд

    14 4 Отговор

    До коментар #11 от "дрфтгъхуй":

    Еха да кажеш че пияните рашки ти изкарвали пари за двойно повече хора от БГ, значи никога не си ходил в Рашистан.Какво остава да си им давал работа. А и кой този топ бизнесмен със 700 работника или 400,който кибичи в интернет. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    Коментиран от #32

  • 25 Фйкбб

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да ама не":

    Те депутатите себе си да редуцират на 120, пак добре!
  • 26 Абе добре е в

    9 4 Отговор

    До коментар #17 от "От личен опит":

    Германистан, НО... Дай си ръчичките за боцкането? О, ама не искаш? Не може да ходиш на работа, нямаш право да пътуваш в градския транспорт, в магазини забранено било... Детето ти, ти го връщат от училище вече набоцкано и прецакано. А тука, може и да си гладен, ама поне няма да те самоубият по "твое желание" - подпис, че искаш, съгласен си! Не всичко е пари. Свободата и живота са преди тях!

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Като е гарга...

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Абе добре е в":

    Ти си против боцкането, разбирам. Не може да не си боцкан още от малък - БЦЖ, рубиола, коклюш, дифтерия, тетанус. Боцкан си признай си. Ако те ухапе куче пак боцкане се налага-бяс

    Коментиран от #30, #33, #34

  • 29 Серсемин

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Напротив има хора":

    Че как какво правят управниците - вдигат за кой ли пореден път банковите такси. Бачкаш в чужбина, пращаш си парите в България, а те почват да пощипват от тях. Е кой е луд да си държи парите в българска банка??? За инвестиции нема смисъл да говорим.

    Коментиран от #35

  • 30 Е, човеко

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Като е гарга...":

    разликата от онези инжекции от преди 30-40 години и тези сега, е колкото е разликата на демокрацията на ГФР от 1980-та година и днешната в "демократична Украйна" :)! Виждаш ли разликата? От един геннен експеримент, може и да се умре и не е даже и някакъв си медикамент. Чети проектите в САЩ, за какво е дал Пентагона милиони долари, ноемви 2019-та г, за "проекти в Украйна"? Пише си за "проекта Ковид-19"??? НО, тогава още никой по света и не знаеше, какво е това? Първите болни и заразени бяха в Китай, през декември 2019 г... НО за този проект е плащано по-рано? Е, за какви "ваксини" говорим тука?
    Ако бяха тези от преди 1989-та година, то въпроси няма изобщо. НО в демокрацията вече парите прецакаха всичко!

    Коментиран от #36

  • 31 Серсемин

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Понеже веднъж ме изтриха, ще го напиша пак, но с по-цензуриран език: Тези "експерти", анализатори и др... за нищо не стават. Ако ги вкараш по някакъв начин в производството ще са като с две леви вързани ръце. Аматьорщината в държавата ни е на всякъде.
  • 32 Ушeв

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ддд":

    Хахаха, опърпaняк - сигурно затова "рaшките" за развиваща се икономика и правят ръстове въпреки санкциите, отделно че са държава без дългове и хората имат два пъти по-висока покупателна способност от нас?

    Коментиран от #38

  • 33 Виж г-жа др. Астрид

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "Като е гарга...":

    Щукелбергер (AZK - Dr. Astrid Stuckelberger 18) при Антизензурната коалиция в Швейцария. На много езици е.
  • 34 умен

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Като е гарга...":

    не си му схванал поста ама хич. Той не е против ваксините а е против "ваксината" дето дори не предпазва от разпространение и заразяване заради която ти режат права!
  • 35 умен

    1 2 Отговор

    До коментар #29 от "Серсемин":

    Еми така ще е като не щете тази "пирамида" еврото. Ще ви щипят още пък вие си правете референдуми за запазване на лева и обясявайте как референдума бил за отлагане на еврото а не за защита на лева.
  • 36 умен

    0 4 Отговор

    До коментар #30 от "Е, човеко":

    я кажи за кемтрейлс и как са пръскали с ковид моля те

    Коментиран от #41

  • 37 Цензура

    1 6 Отговор
    Интересно как така "няма хора" и то най-често за позиции с най-ниска изискуема квалификация, в държава с под 7 милиона население, но с 1 100 000 лица извън пазара на труда? Да обясня за незнаещите - това са лица в трудоспособна възраст, които не учат, не работят и не си търсят работа. И що да си търсят, като от помощи и кражби и незаконна дейност си докарват повече от минималната работна заплата, повече от която с честен тред не могат да изкарат? 30 години управляващите преcтъпници гонят Българите от България и развъждат хъхpeци, сега се чудим що хем има толкова неработещи, хем има толкова незаети работни места !!! Това, че работодателите не давали добри заплати, не е истина - кой ще предпочете да спре производството си и да фалира, вместо да даде нормални заплати? Ама и работодателят няма как да даде 2000 лева заплата, на някой негрaмотен, който реално му изкарва 700 лева макс.

    Коментиран от #39

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 умен

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "Цензура":

    Ами работодателя да намери начин неграмотния да му изкарва 2700 за да може да му плаща 2000. Ако не може значи не е за този пазар. Да фалира и дава път на следващия.
  • 40 Баце

    11 0 Отговор
    Само у БГ когато си изпълняваш нормата не ти вдигат заплатата, а ти вдигат нормата. Нямам повече въпроси.
  • 41 АКО си умен,

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "умен":

    знаеш сигурно английски добре? Иди на страницата на всичките държавни проекти на САЩ, техен сървър и намери там "разходи на Пентагона за 2019-та г., ноември месец"... Това е за "заразите". За хемитрайлс не е много сигурно, макар и един немски авиотехник от Щутгарт каза, че са премонтирали самолети, изхвърляли са всичките седалки и слагали някакви бидони, тръби и т.н.. с цел да се пръска нещо с тях? НО, това не доказва, дали, какво и къде е пръскано? Може и да са били за пръскане на изкуствена тор върху ниви, химия в горите против болести по дърветата? Ако има доказателства и анализ на изхвърлените неща от самолетите, щеше да е друг въпрос! НО, дори нещо в атмосферата и да намериш, няма доказателства, че е от някой самолет!
  • 42 Адио ИТН

    3 1 Отговор
    Нищо не се е променило от соца,дори е по-зле. Работниците получават повече от инженерите. Направете си ремонт на банята и ще разберете колко ще ви вземат майсторите. Като закарате колата си в сервиза пак ще видите.

    Коментиран от #43

  • 43 Мунчо

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Адио ИТН":

    Е нали всички искат да бачкат на "бюро и компютър".... А аз като по "прост" се занимавам с изграждането на отоплителни инсталации и честно казано не мога да се оплача... Работя за себе си, плащам достатъчно данъци и си имам достатъчно работа!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове