Last news in Fakti

28 Април, 2023 14:46 1 393 20

Пламен Димитров: В момента е нужно увеличение на корпоративния данък и намаляване на данъка върху доходите

  • пламен димитров-
  • корпоративен данък-
  • данък върху доходите

Радвам се, че се обещава да не се пипат социални разходи, но това не може да стане само с увеличени данъчни приходи от събираемост при настоящите ставки. Трябва да се пипнат по някакъв начин данъците. Кои точно данъци и как да се пипнат е въпрос на решение, което парламентът трябва да предложи, коментира президентът на КНСБ 

Пламен Димитров: В момента е нужно увеличение на корпоративния данък и намаляване на данъка върху доходите - 1
Снимка: БГНЕС

От КНСБ смятат, че промяна на данъчните ставки, еднократен данък върху генерираните свръхпечалби и възстановяване на всички ставки по ДДС са начините за разработване на социален бюджет с приемлив дефицит, съобщават от БНР.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира твърдението на бившия финансов министър от ПП Асен Василев, че е възможен бюджет без орязване на социални разходи и без вдигане на данъци:

"Радвам се, че се обещава да не се пипат социални разходи, но това не може да стане само с увеличени данъчни приходи от събираемост при настоящите ставки. Трябва да се пипнат по някакъв начин данъците. Кои точно данъци и как да се пипнат е въпрос на решение, което парламентът трябва да предложи. Най-правилното решение за нас е комбинация от стъпки, в това число и някои нови данъчни решения - ребалансиране на двата преки данъка, тоест в момента е нужно увеличение на корпоративния данък и намаляване на данъка върху доходите".

Сега на ход са политиците в парламента, каза още Димитров и предупреди, че синдикатите подготвят специална акция:

"Ще направим кошница, този път истинска кошница, какво може да се купи с нетния размер на минимална заплата и с нетния размер на минималната пенсия. Ще напълним тази кошница, ще я сложим пред парламента и ще питаме депутатите могат ли с тази кошница да изкарат месеца".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупак

    14 3 Отговор
    Може само глупости да бръщолеви... Тия пиявици още преди 30г трябваше да бъдат облечени в раирани дрехи.
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 4 Отговор
    вдигай данъците на тия бълари бе вдигай още

    Коментиран от #17

  • 3 Тоя е

    3 2 Отговор
    Л.УД човек …
  • 4 Лаврентий Берия

    15 5 Отговор
    Разбира се, тая гинида предлага най близкото до сърцето на всеки истински комунист решение - да вдигнем данъците, щото лапачите да са спокойни. Я да видим - в България работят 1,7 милиона. Имаме 2,0 милиона пенсионери и още 1,6 милиона подрастващи. И каква стана тя? Един работещ "носи" на врата си двама неработещи. Айде сега и малко още да ги поощавим, щото да е "социален мир"! Явно искате да накарате и последните работещи да избягат с писъци от тая държава.

    Коментиран от #6

  • 5 Алън Дълес

    10 2 Отговор
    Абе Пламене ти на Луната ли живееш, или на Земята. За какво запазване на социалните говориш. Абе човек, вече са приготвили балтията за 2 134 000 пенсионера. Най вероятно няма да има 12% индексация на пенсиите месец юли. БИЗНЕСЪТ начело с шефа им ЦВЕТАН СИМЕОНОВ (син на военният летец генерал Симеонов ) настояват твърдо за такова решение. Демек СЕЧ на пенсиите на нашите майки и бащи. Това са те НОМЕНКЛАТУРНИТЕ дъщери и синчета, чийто родители извършиха преврата на 10.11.1989-та година.

    Коментиран от #12

  • 6 Алън Дълес

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Лаврентий Берия":

    Говориш глупости.И ти ще станеш пенсиоинер. Знаеш ли, на ЗАПАД с отворени обятия чакат работещите. Особено в Англия къде натикали мало и голямо в едни фургони да берат плодове и овошки и копат земята. Безправни хора. Иди ,чакат те...

    Коментиран от #7

  • 7 Лаврентий Берия

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Алън Дълес":

    Алъне, не зная къде ги четеш тея работи, обаче - индексацията ви ражда нова и нова инфлация. Нищо против теб нямам. Аз самия съм над 50-те а и майка пенсионер имам. Проблема е, че новата "парична маса" ражда нова инфлация. А тя изяжда индексацията ви по бълза от покупателните ви възможности. И всъщност, ставаш по беден. И не, не можеш да стрижеш до безкрай и без това намаляващите работещи. Истината е, в нови инвестиции и нови работни места. По високите данъци просто ще разпорят и без това крехкия бизнес. А външни инвестиции - йок! Просто този процес трябва да се забави докато се урегулира инфлацията и не влязат нови инвестиции.

    Коментиран от #8, #10, #14

  • 8 Алън Дълес

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лаврентий Берия":

    ИСТИНАТА колега е, че в БГ много се краде. Ама яко се краде ударили го през просото. Това е пробема. Каквито инвестиции да правиш, няма ли РЕГУЛАЦИЯ и КОНТРОЛ на публичните финанси, значи нищо не правим. Това е проблема. Многото чекмеджета и офшорки....
  • 9 Фильо

    12 2 Отговор
    Тоя тюфлек изкарал ли е някога два лева в частния сектор... Много лесно е когато си на държавната хранилка и само плачеш за заплати, а същевременно дереш кожи на тия които с техния труд и реално платени данъци ти плащат същите тези заплати. Когато държавният сектор намалее и съкрати с 50% търтейте, тогава държавата ще се оправи

    Коментиран от #11

  • 10 Не е точно така.

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Лаврентий Берия":

    По-високият корпоративен данък ще доведе до връщане на инвестиции обратно в производството, които ще бъдат разгледани като разходи. На хартия ставаш по-богат. Така е в реалния капитализъм, където има икономика. А то какво производство има у нас. Всеки гледа да вземе парите в брой и стане милионер за една нощ.

    Коментиран от #13, #16

  • 11 Вярно,

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Фильо":

    но търтеите също трябва да живеят от нещо. А те не са свикнали да работят. А може би наистина ще е по-ефтино да им плащаме социални помощи, отколкото заплати.
  • 12 Уточнявам само, че

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Алън Дълес":

    От тези 1,7млн. работещи поне 700хиляди са на държавна хранилка, т.е. техните данъци също са от единия джоб на държавата та в другия. Излиза, че около 1млн. души които гърбят в частния сектор реално крепят цялата икономика. Затова дайте да ги поутупаме ооще малко, докато съвсем ги откажем и тогава заплати на държавни служители и пенсии отиват 100% на дълг и дефицит...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Няма нова парична

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лаврентий Берия":

    Маса! Кой ти каза! Докажи го! Има намалено търсене, заради създадената, от държавата инфлация! Била “ привнесена”? С акцизите и ДДС-то ли! 1 200 000 за извън пазара! Не могат да копуват! Парите Ми стигат за 15 дни, с икономия! За това време парите ми са обратно в бюджета, само от акциза и ДДС ! Къде са приходите на министерство на труда и соц. Грижа? ….
  • 15 Сърп

    6 2 Отговор
    Кви инвестиции, като малките фирми, които дефакто крепят икономиката и нямат нищо общо с олигарсите едва свързват месец до месец... Сега и банките като вдигнат лихвите по кредитите и 50% от малките и средни фирмички са сбогом Гергино
  • 16 Инвестицията,

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Не е точно така.":

    Не е разход, по дефиниция, а ДМА !

    Коментиран от #19

  • 17 ГРАД КАРНОБАТ

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А на теб да ти спрат помощите, колега гражданин.
  • 18 Икономисте

    4 0 Отговор
    Кога ще се каже, че бюджетните служители ще започнат да плащат сами осигуровките си, няма да получават ДМС, няма да им дават пари за дрехи, за почивка, карти за транспорт и още каквото се сетите. Тепутатите с 12 000 лева заплата да свалят поне на половина и да дадат пример за икономии. Все пак управляващите ни докараха до това положение, а цената плаща народа.
  • 19 Съгласен

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Инвестицията,":

    съм и предполагам(като лаик), че данъци върху ДМА не се плащат.
  • 20 Хмм

    3 0 Отговор
    "Ще направим кошница, този път истинска кошница".......
    Като не управлява Боко,реши да смята,както трябва.Пълен боклук.Това не са синдикати а престъпници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол