Last news in Fakti

30 Април, 2023 21:23 6 144 13

Мехмед Дикме: Спекулация е, че масларите ще фалират, те искат да сринат пазара

  • мехмед дикме-
  • цени-
  • масло-
  • земеделие-
  • зърно-
  • фалити

Трябва да се отпуши откупуването на българско зърно чрез интервенционна агенция, заяви бившият министър на земеделието

Мехмед Дикме: Спекулация е, че масларите ще фалират, те искат да сринат пазара - 1
Снимка: YouTube

Паралелно с увеличаването на вноса и подпомагането от ЕС, трябва да се отпуши и откупуването на българско зърно. Това може да стане чрез създаването на интервенционна агенция. Така при такива сътресения държавата не с български, а с европейски пари да купи от пазара на ниска цена зърно, за да вдигне цената, а пшеницата да бъде освободена когато има недостиг и парите да бъдат върнати в Брюксел. Това каза бившият земеделски министър Mехмед Дикме за "На фокус''.

По думите му разходите за пшеница са били около 250 лева на декар. "В Украйна разходът е 150 лева. Само от 1 декар разликата е 100 лева на декар. Себестойността у нас е по-висока. Украйна използва торове и горива на по-ниски цени, както и забранени препарати за растителна защита. Тогава трябва това да се позволи и на българките производители. ЕС не поставя украинските и българските производители в конкурентна среда. Спекулация е, че масларите ще фалират. Забраната на внос не забранява преработката на украински слънчоглед. Митническият режим позволява да се работи на ишлеме и да се изнесе за трети страни. Желанието им обаче е да сринат пазара и да купуват на възможно по-ниски цени. Играта с украинците ще свърши и ако унищожим местните производители, кой ще произвежда слънчоглед? Бизнесът с украинското зърно не е конкурентен", посочи той.

Според него еврочиновниците са се объркали при вземането на конкретни решения за забраната на внос на украинско зърно. "Да, Украйна е във война и трябва да ѝ се помогне, но в същото време нашата икономика и държава ни е по-мила. Трябва да мислим, че и България трябва да оцелее, защото войната сериозно се отразява върху живота в България. Още преди 7-8 месеца трябваше да се въведе забрана за вноса, но така няма да се реши случая. ЕС работи с два стандарта - опитва се да осигури на Холандия Белгия, Австрия суровина на ниска цена, без да се интересува, че това ще повлияе на българския пазар. През България не преминава транзитно пшеница. Имаме налична пшеница за две години, а слънчоглед за три години напред. България няма капацитет да го изнесе. Имаме запаси около 5 млн. тона, а капацитетът на пристанищата за 10 месеца от стара реколта е запълнен", коментира Дикме. И отбеляза, че финансите на държавата са в окаяно състояние.

По думите му след като започна войната имаше цяла година без зърнен коридор и имаше две годишни запаси. "В един момент на пазара излезе два пъти по-голямо количество украинско зърно, отколкото е потреблението. Първо имаше дефицит, след като нямаше износ, две реколти сринаха пазара и свалиха цената надолу. Българските производители претърпяха тежки загуби заради ниските цени. Всеки търговец търси максимално най-ниската цена, но ние трябва да защитим българското. Има огромен внос на пшеница и слънчоглед. Голяма част от олиото по рафтовете е украинско - или е от слънчоглед от Украйна, или (не)рафинирано, бутилирано тук", подчерта бившият земеделски министър. И допълни, че президентът трябва да предаде властта на политиците, защото до момента показва, че не иска да има правителство, за да управлява той.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    58 8 Отговор
    Няма зърнопроизводител в България който да не е милионер.
  • 2 истина е

    49 8 Отговор
    А специално вашият електорат живее както през 19 век ,а бейовете като теб са царе в територията !!
  • 3 Хасан

    23 2 Отговор
    А така, трябва да се отпуши, щото без възелин няма отпушване, има съдиране!
  • 4 мюмет

    9 1 Отговор
    дюкме
  • 5 Дикмета,Кабили

    20 1 Отговор
    Твоето земеделие си върви,Каравелово Зърнево,делиормана….
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Орт

    16 2 Отговор
    Дикме а сигурнo зърнарите са фалирали,мислех, че си свестен ама не би.Satilmiş aĝa.
  • 8 Айдааа

    20 1 Отговор
    Пак ще има нови и по -мощни жипове ...
  • 9 Гхйкко

    8 4 Отговор
    Хибридите измислят всякакви мръсотии против Украйна.
  • 10 И Дикмето изкукурига!

    20 0 Отговор
    Мехмед, докато българският производител се интересува само от.междинната си печалба, а не от крайния продукт, винаги ще се е хванал за палците. Това е все едно да продаваш руда, а не машини от метал бе, абдал!
  • 11 Другият един

    4 1 Отговор
    Вярно е че за печалбите и кефа на една финансова банда в Брюксел българското земеделие може и окончателно да фалира Но и българските земеделци ще са си виновни защото българския народ ги е намрази достатъчно много А защо ги мрази ли? Не е заради бентлитата и джипове те а е заради това защото лъжат като за последно и дават между 30 и 50 лв рента И най важното е че тези от парламента играят с тях и се правят че такъв проблем няма А проблем има и то голям Дори през турско рента та е била една трета за собственика на земята две трети за този дето я работи А сега дали е така? А нека знаят измамници те че всеки кеф се заплаща и за всичко идва Видов ден И народът като не е зад тях фалират ама като едното нищо както между другото в момента фалира парламента и след пет избора не могат да изберат правителство
  • 12 Град Козлодуй

    1 0 Отговор
    Прав е Феса
  • 13 веско

    2 0 Отговор
    хаааа хааа хихихииии искам ефтин ляяяп баааа ко ма интирисуваааа уаа кой зърнуту уаааа хаааа хаааа уааааа
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове