Last news in Fakti

4 Май, 2023 14:03 1 505 37

Съкращаване на сроковете за придобиване на българско гражданство поиска Антоанета Цонева

  • българско гражданство-
  • държава

Не може хората, които подават документите си, да нямат никаква сигурност в какви срокове ще получат произнасянето и дали в крайна сметка ще придобият българско гражданство, каза още депутатът.

Съкращаване на сроковете за придобиване на българско гражданство поиска Антоанета Цонева - 1

Обединението “Продължаваме промяната - Демократична България” ще отстоява съкращаване на сроковете за придобиване на българско гражданство, както е заложено в предизборната програма на формацията. Това заяви от трибуната на Народното събрание Антоанета Цонева, избрана от 18 МИР - Разград.

Бившият председател на Комисията по политиките за българите извън страната подчерта, че е крайно неприемливо хората да чакат между 2 и 3 години за получаване на гражданство, както се случва в момента. Цонева уточни, че понастоящем срокът за установяване на българско гражданство по произход е девет месеца. “Ние от ПП-ДБ категорично няма да се съгласим с допълнително удължаване на сроковете за придобиване на българско гражданство”, заяви тя.

Според Цонева, която е и част от ръководството на “Да, България”, всички държавни институции и парламентарни групи трябва да работят за повече предвидимост в процеса по придобиване на българско гражданство.

“Не може хората, които подават документите си, да нямат никаква сигурност в какви срокове ще получат произнасянето и дали в крайна сметка ще придобият българско гражданство”, каза още депутатът. Тя подкрепи и идеята за тържествена церемония при връчване на копие от указа на президента за българско гражданство.

“Необходимо е връзката между личността и държавата, каквато представлява гражданството, да бъде допълнително подсилена с подходяща публична церемония и полагане на клетва в момента на присъединяване към българската нация”, добави Цонева.

Народният представител напомни, че през годините организирани престъпни групи и мрежи са превърнали придобиването на българско гражданство в доходоносен бизнес, довел до санкции срещу вече бивш председател на ДАБЧ и секретаря на агенцията. С препратката си Цонева подчерта важността на Консултативния съвет при ДАБЧ, който предстои да бъде създаден най-късно до средата на юни.

“Нашата надежда е Консултативният съвет да бъде конституиран в установения срок, да бъдат подбрани подходящите хора и органът да бъде ресурсно-административно осигурен, така че да бъдат решавани в срок множеството гранични случаи, свързани с установяването на български произход на наши сънародници”, заключи Цонева.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джандър Цона от демократичната каруца

    48 3 Отговор
    Не на бълагрското гражданствооооо!!!
  • 2 Разбрах

    44 4 Отговор
    И тая като Атанасова не я слуша главата!

    Коментиран от #12

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Студопор

    42 1 Отговор
    Тази да обясни какво стана със завода за колите, дето щяха да го строят? Или и там шап аха париците и народа пи студена вода?
  • 5 Българин

    44 1 Отговор
    Кой е господина от снимката?
  • 6 анонимен

    43 1 Отговор
    Тази вещица в парламента ли е?
  • 7 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★ ҢҎꡥ

    37 1 Отговор
    Тая като по-млада беше гореща почитателка на африкански и афроамерикански мъже, също и на индийци с големи коремчета! Сега пак се е разбързала да се издават бързо български гражданства, но тя вече много остаря.
  • 8 Стрина Цона Шорош-ковчежничката

    40 1 Отговор
    Всеки арабин и африканец е бъгалрин!!!!!
  • 9 накратко

    44 1 Отговор
    това е тотално ненормален джендър
  • 10 мухаха

    38 2 Отговор
    А така продължавайте в същия дух и скоро ще Ви ритаме до където Ви е мястото цялата коалициика .... само така
  • 11 Придобилите

    44 0 Отговор
    българско гражданство дължат ли някакви данъци, осигуровки или ползват само привилегиете на ЕС? Нищо лично. Ще съм благодарен на конкретни отговори!
  • 12 шопо

    32 1 Отговор

    До коментар #2 от "Разбрах":

    Тая е сташна, плашим се да не ме уапе !!!
  • 13 Соросидите работят

    37 1 Отговор
    а българина спи
  • 14 Минева

    2 27 Отговор
    Ако хората чакат 2, 3 г. за придобиване на българско гражданство, някои може да не дочакат.

    Коментиран от #21

  • 15 Ей платена продажнице

    34 0 Отговор
    Е любимото ви ОК се чака цели шпест години, за да те допуснат първо на изпит дали си подходящ вече да им станеш гражданин!
  • 16 Разграден двор

    32 0 Отговор
    А как е в другите държави. Домъкваш се от някъде и след 9 месеца ти дават гражданство. Продажници!
  • 17 Абе вие съвсем полудяхте

    32 0 Отговор
    В други държави с години даже въобще не дават гражданство, а ние тук го даваме ей така! Може ли всеки да вземе българско гражданство без да бъде проучен! Не съм запознат с процедурата, но не трябва ли държат някакъв изпит поне по история! Всеки взима български паспорт и заминава за чужбина вместо да работи за България! Какво получаваме ние давайки българско гражданство на всеки?
  • 18 Малии

    31 0 Отговор
    Тази още малко ще иска за една работна седмица да даваме гражданство и паспорт? Абре,чудо прическа, защо мълчите всички,че на макето сме издали 100 хиляди паспорта- тоест: с равни права на всеки роден , работил тук? Но на последните избори, са гласували няколо стотин" българе" от Великата Македония. Взимат паспорти,за да се движат спокойно в ЕС,и извън него.Защото нашият паспорт,осигурява спокоен достъп, освен в Европа,но още в 142 държави.Всеки от вас- само свои тънки игри играе.Това ли е най важното в момента,ма ску
    бло? Но онези- Киро и Василев са виновни,че се коалираха с вас.Те затова си и платиха с крайния резултат.Ако бяхте сами- Парламента през крив макарон,или само от жълтите павета щяхте да гледате.Бойко повтори същата грешка,с онези- седсе файтон партия.На следващите избори,и трето место няма да вземат,ако са със вас!

    Коментиран от #25

  • 19 Ясна е целта

    33 0 Отговор
    Соросите и европейските им началници ще преселват "новите европейци" тука.
  • 20 Отврат

    32 0 Отговор
    ЛГБТ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гражданин

    27 0 Отговор
    тая хахопалома ли е ... например в Швеция ти казват - 5 години трябва да си работил официално и да си плащал данъци в държавата. Съответно да не си имал криминални деяния и ДА НЕ СИ ПОЛУЧАВАЛ ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВАТА. От там на сетне като си изпълнил тези условия подаваш документи ПО ПОЩАТА и съобщението е - периода на изчакване е минимум три години, като това зависи от натовареността на институциите отговарящи за процеса... т.е. минимум 10 години не ти мърдат чакане като през това време трябва да си плащал данъци, демек да си работил и да си примерен гражданин...
  • 23 Ясно

    21 1 Отговор
    тия са поели ангажимент към еврожендърите и имат за цел голема част от сгаHта къде иде от африка да я заселят у БГто
  • 24 Поредното доказателство

    22 0 Отговор
    Че сме попаднала държава язък за хубавата страна в която живеем! Новата поговорка е : Каквито управниците такава и държавата! После искаме да ни уважават е как да стане с такиви политици!
  • 25 Факт

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Малии":

    абсолютно верно, че ППто направиха най-голямата грешка да се коалират с тия шамани, вместо да си подържат линията анти–ГЕРБ крадците. Отказаха много хора, които не са толкова заслепени относно Украйна, Зелена Европа, жендъри и т.н. да гласуват за тях и вдигнаха процента на възраждане.
  • 26 Двоен стандарт

    12 3 Отговор
    За кандидати от балканските страни с бг корени ги мотаят с години и изнудват за пари а същевременно тихомълком са раздали над 300 000 бг паспорти на руснаци , бивши военни и от разузнаването на Русия ? И същите са накупили имоти основно по черноморието и наследниците им не признават българския а демонстраривно и използват само руския ? Да се отнемат българските паспорти на руснаците !
  • 27 От кухнята

    3 3 Отговор
    Трябва да направи пряка връзка заявител - Министерство на правосъдието чрез онлайн кандидатстване. Така ще се избегнат посредниците в България или другия вариант - ако се подава чрез консулска служба, да се чака 2-3 години. Тежестта за проверка трябва да е в този, който взема решението - Министерство на правосъдието. Сега хората се консултират с "адвокати", които им вземат между 2-3 хиляди евро, кандидатстват с половината необходими документи и след няколко години разбират, че нещо им липсва. Също така всеки български гражданин трябва да има правото да се регистрира на Леге 6, вкл. тези на които е установено българско гражданство, а са трето поколение българи в чужбина и са на хиляди километри от България, без недвижимо имущество.
  • 28 Радио Ереван

    14 0 Отговор
    Да отнемем българското гражданство на Цона и всички като нея.
  • 29 Леле, мале

    14 0 Отговор
    Леле, каква страшна бабичка! Как се е облещила към нас, за да услужи на господарите си, които искат да ни превърнат в халифат. Явно си мечтае за едно малко харемче от млади булки.
  • 30 Такива са за народен съд

    14 0 Отговор
    абсолютен продажен джендърас
  • 31 пенко

    8 0 Отговор
    ПЛАШИШ ---ДЕЦАТА ... И БАБИТЕ ИМ ...И ДЯДОВЦИТЕ ИМ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 32 Кадир

    10 0 Отговор
    Тази е отвратителна. Цял живот бачка по НПО-та.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Чекмедже бабаит

    7 0 Отговор
    стойността и ценноста на една придобивка се определя от трудността на придобиването
  • 36 чурко

    4 0 Отговор
    Какви 3 години ма моме.Петков нали си върна гражданствотоза една нощ.
  • 37 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Като знаем аксиомата: Без рушвет в България свети само Слънцето !! , идва следствието : От размерът на рушвета зависи и скоростта за издаването на БГ-пашапорта. И най-накрая е логичния въпрос: Какъв е делът, квотата, пая ,частта от тази далавера на съответните брънки от веригата ??
    Аз съм ТВЪРДО убеден, че Т А М служители /...телки/ от МВР, отдел "Паспорти" Н Я М А !!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове