Last news in Fakti

5 Май, 2023 16:06 46 648 23

Вдигат почти двойно някои пенсии?

  • пенсии-
  • пенсионери

Служебното правителство предлага всички пенсионери с инвалидни пенсии, на които е определена чужда помощ в ТЕЛК решението, да имат право на добавка в размер 75% от социалната пенсия за старост

Вдигат почти двойно някои пенсии? - 1

Определени пенсионери може да получат почти двойно увеличение. Служебното правителство предлага всички пенсионери с инвалидни пенсии, на които е определена чужда помощ в ТЕЛК решението, да имат право на добавка в размер 75% от социалната пенсия за старост.

Това предвижда внесения в парламента проектобюджет на Държавното обществено осигуряване за тази година, предаде БНР.

Към момента, добавката за чужда помощ от 75 на сто от социалната пенсия за старост НОИ изплаща само на пенсионерите с трайно намалена работоспособност над 90 на сто. Новото предложение е обвързано с измененията в наредбата за медицинската експертиза в сила от 31 януари тази година. С тях са допусна в определени случаи при хората с психични заболявания, чуждата помощ да се определя и при по-нисък процент. При децата чужда помощ, заради спецификите на заболяването, също може да се определя при по нисък процент на увреждане.

Поради това и за да се защитят правата на хората в една от най уязвимите социални групи е предложено изменението, което ще разшири броят на тези, които ще получават добавката. След осъвременяването на пенсиите с 12% от 1 юли, социалната пенсия за старост ще достигне 276.64 лв. Съответно добавката 75 на сто от нея ще бъде 207,48 лв.

С бюджета на общественото осигуряване се предлага и друга промяна - социалната пенсия за старост за навършили 70 години да се отпуска при доход, който се обвързва с линията на бедност, а не с гарантирания минимален доход, както е в момента


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    74 13 Отговор
    Стига сте лъгали и настройвали хората срещу себеподобните.хиляда пъти ви обясних играта с пенсиите и с делението на СВОИ и ГОИ!как е гешев,,,,....????С колко от децата е пътувал...Сливи ли имашев устата да каже,че е пътувал сам...
  • 2 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    44 15 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ ! ДАНО ДА ВДИГНАТ ДВОЙНО И ПЕНСИЙКИТЕ НА НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ, МОЖЕ И ТРОЙНО ! ТРЯБВАШЕ ДА ГО НАПРАВЯТ ПО РАНО, ЗА ДА МОГАТ КАИШКОВЦИТЕ ДА ИЗЯДАТ ЦЯЛО ЯГНЕ ЗА ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ХРАБРОСТ. САМО ТАКА ЩЕ ПРЕБОРИМ ИНФЛАЦИЯТА, КАТО ПОВИШИМ ТРИГЛИЦЕРИДИТЕ НА ЗАСЛУЖИЛИТЕ КЪМ ОТЕЧЕСТВОТО.

    Коментиран от #7

  • 3 с един крак но здрав нали

    45 3 Отговор
    Взеха телка на инвалидите, сега ще дават повече пари на телкаджийте а за инвалидите които са ИМАЛИ телк нищо
  • 4 Ф.Д

    35 9 Отговор
    За децата да но за такива 50-60г. ходили по чужбина да работят фиркали уиски и коняк идват си слагат им стендове дали и инвалидна пенсия,а който има 40г.стаж трудов му дават 35лв.защото пенсията му по висока
  • 5 Шаран БГ

    63 4 Отговор
    След две "огромни" увеличения, моята пенсия не мръдна и със стотинка. При 47 години документиран трудов стаж / вярно, работил съм за малко пари - осигуровките са били малки !! Че бях съвестен строител на социализЪмЪ, бях пионерче и комсомолец, имам и две години, един месец и 11 дни военна служба/ и мъкнех АК.47 серия ВБ 4215 както бях ОГВС / ограничено годен за военна служба / И тогава надувахте главите на хората и увеличихте пенсиите на "когото трябва". Сега същото - вие гражданята срама си нямате. Щели да увеличат........ Първо дайте увеличените социални помощи, пък тогава се блъскайте в гърдите..........!! На последното увеличение пенсиите на хората от 468 лева до към 700 лева не мръднаха. Да !! Минималната стана на много хора 467 лева - това отлично. Ама при "праг на бедността" от 500 лева ,"лошият мат,рял" живее ли или бавно умира ? И ако последното е целта .......управляващите бележат завиден успех !!Да не споменавам минималната заплата, която продължава да прогонва природонаселението ! Ама на кого му пука...!?

    Коментиран от #9, #11

  • 6 Мавъра от Драгалевци

    41 5 Отговор
    Вдигат някои пенсии - значи само моята.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    45 3 Отговор
    Хипер Инфлацията Ще Ги Стопи Защото Цените Скачат Галопиращо Нагоре

    Коментиран от #17

  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    45 4 Отговор

    До коментар #5 от "Шаран БГ":

    33 Години Погубена Бг
  • 10 Бибитко

    60 6 Отговор
    Под влиянието на Бойко Борисов изведнъж престанаха да говорят за увеличение на пенсиите по швейцарското правило от 1 юли тази година. Бюджетът бил "съдран" от неразумни социални разходи и той трябвало да бъде вкаран в три процентната дефицитна рамка, за да сме влезли в еврозоната, понеже такава е директивата от Брюксел и САЩ. А дотогава много от пенсионерите могат да измрат с думи на "благодарност" на уста към "евроатлантическите" слуги.
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    35 3 Отговор

    До коментар #5 от "Шаран БГ":

    Ти не гледай какви са ти били осигуровките !!!За тези 47г си внесъл повече от колкото някой с голяма заплата ама на малък Процент и кратко време.Наплюнчи молива и ще видиш,че съм прав.Не само си внесъл повече ,но сега получаваш много по-малко щото си ГОИ,а не свой!СТези Селски номера ,на малко и много не вървиш има интернет и има Дълбоко виждащ,който може от Гоблен до Автомобил да сглоби!И разбира от Шахмат до правене на бомби!
  • 12 $$$%

    39 3 Отговор
    С едната ръка дават, с двете вземат - това им е реформата. Правилно заглавието е във въпросителна форма. Следва да се покаже истината.
  • 13 Артилерист

    34 2 Отговор
    Истинско безобразие е близо 20% от хората на демократична България, член на американското НАТО и Европейския им съюз, да живеят ПОД ПРАГА на бедността. Нещо повече, България живее на кредити, положението й непрекъснато се влошава и няма изгледи този курс в обозримо бъдеще да се обърне. В България способните хора прогресивно намаляват, няма кадри за обикновени занаятчийски дейности, да не говорим за висококвалифицирани. Нима това не се вижда? Само с подлезурство, заеми и траншове няма да стане. Нужни са смели водачи и кардинална промяна!

    Коментиран от #16

  • 14 Потърпевш

    21 0 Отговор
    За сметка на това шефовете на териториалните комисии на места свалят процентите за освидетелстване / преосвидетелстване на поразия. Вярно е, че има и фалшиви, на комисията е за това. За да вземат едни, трябва да се вземе от други, независимо кой колко е болен. Празно няма, но на гърба на наистина болните,за съжаление. Който има нерви, търпение и няколко години в излишък, да се жали на националната комисия ( дали ще дочака резултат, не се знае).
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Чърчил

    29 0 Отговор

    До коментар #13 от "Артилерист":

    Нали това беше целта на англосаксонците , опростачване и заличаване на българите ! Успяха с помощта на продажните ни политици !
  • 17 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Нали искахте промяна,нали изчегъртвахте,нали Боци ви пречеше, ся няма да ривети,а като гледам и правителство скоро няма да има и ще се теглят нови милярди дълг и цените от тройни сег ще станат шесторни след няколко месеца,това ви е промяната

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Велин

    25 4 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Честит празник! Ама да попитам само. Помните ли чии са думите -"Този заем от 1 млрд ще го плащат децата и внуците ни!"? Да Ви "светна! Това бяха думи на г-н Борисов. Поводът беше настояването на Орешарски за теглене на заем. След него на власт дойде същият г-н Борисов. Изтегли, помните ли размера на първия Му заем!?!? Ще Ви припомня - 8(ОСЕМ!!!) млрд! Аз съм човек с "бедна фантазия. Я ми кажете сега, според Него и според Вас, ако е бил прав колко поколения загроби Светиня Му!?!? И що не "ривахте" тогава,а!?!?
  • 19 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Поне след него ще останат много неща за поколенията , а тези какво оставиха - само дългове, за 7м. - 13милярда дълг
  • 20 увеличение за пенсионери

    17 0 Отговор
    смях в залата когато се увеличава минималната заплата и уж пенсията на пенсионера го усещат само депотатите да 10% върху 5000лв е различно от 15 % върху 500лв или не са учили математика кой знае...
  • 21 Къде ми е нощното шкафче?

    11 1 Отговор
    Помислих си, че вдигат на тия с 3000-те лв.пенсия!
  • 22 Не е ли време вече

    2 1 Отговор
    Социалните помощи да зависят от имотите и банковите сметки на пенсионери,които се правят на бедни.
  • 23 Беден пеншънър

    2 0 Отговор
    Пенсионери сме.....хубави хора, ама казват, че сме били бедни.... толкоз бедни, че през ден някой пенсионер хвърля от балкона по 80-90000 лв. на АЛО измамниците....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове