Last news in Fakti

6 Май, 2023 15:12 1 304 14

Земеделският министър: Страната ни е подценена при втората помощ за пострадали от украинския внос

  • явор гечев-
  • българия-
  • подценяване-
  • финансова помощ-
  • украински внос

"Ние смятаме, че България е подценена по отношение на втория пакет. Искаме задължително, за нас е изключително важно още два продукта да бъдат обследвани до 5 юни. Не само слънчогледовото олио, за нас е много важно сухото мляко. Изкупната цена на млякото падна с 30 % за два месеца, обаче, забележете, това не се отрази на крайната цена в търговските вериги.", каза Явор Гечев

Земеделският министър: Страната ни е подценена при втората помощ за пострадали от украинския внос  - 1
Снимка: БНТ

"Ние смятаме, че България е подценена по отношение на втория пакет. Искаме задължително, за нас е изключително важно още два продукта да бъдат обследвани до 5 юни. Не само слънчогледовото олио, за нас е много важно сухото мляко. Изкупната цена на млякото падна с 30 % за два месеца, обаче, забележете, това не се отрази на крайната цена в търговските вериги."
Това съобщи на събора на овцевъдите край Лясковец министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от БНР. Тези пари не са достатъчни. Ние ще искаме информация от ЕК за методите, по които е пресметната втората финансовата помощ от около 10 милиона евро за българските селскостопански производители, пострадали от украинския внос, заяви аграрният министър.

Страната ни ще получи около 10 милиона евро от втория финансов пакет от 100 милиона евро по предложението на Европейската комисия за подпомагане на земеделските стопани от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия като частична компенсация на затрудненията от вноса на селскостопански продукти от Украйна.

Освен постигнатите договореност с украинския министър на земеделието за общи механизми за въздействие при възникване на пазарни смущения, включително резки промени в цените при двустранната търговия със слънчогледово олио, министър Гечев поясни, че се работи и по други теми.

"Работим, включително по гаранционни фондове, които да предложим на самия ЕС да реализира – отсрочено плащане на различни държави, които потребяват пшеница, защото е изключително е важно не просто да има забрани, а да има механизми, които урегулират този тип кризи."

По думите на земеделския министър за Гергьовден у нас вносът на евтино македонско агнешко месо е значително по-малък от миналата година.

"Категоричен е фактът, че, когато има българска продукция, тя е на по-висока цена, но тази цена е доброволно желана от самите потребители, т.е. българските продукти имат качество, оттам има и търсене."

До две-три седмици Министерството на земеделието ще е готово с предложението си до депутатите за промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за да бъдат защитени земеделските стопани при инвеститорските намерения за фотоволтаици и дейностите да се съвместяват:

"Ако има фотоволтаици, те да са на 50% от площта, да са вдигнати на 3 метра височина и отдолу да може цялото пространство с различните тревни смески да се ползва за пасища.“


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеликански

    13 0 Отговор
    гуши !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българка

    18 1 Отговор
    Значи цемата на млякото е паднала с 30%, но не е паднала в търговските вериги, и затова е виновен украинския внос? Та това е шизофренно. Украйна или ЕС трябва да регулират цените, картелите и конкуренцията на българския пазар? Колкото и да е непазарно, явно е нужен таван на надценката за основни хранителни стоки
  • 4 Избирател

    13 1 Отговор
    По-скоро накой надценява интелекта си
  • 5 БББ

    16 0 Отговор
    Само да попитам кой разрешава вноса от трети страни?
  • 6 оня

    13 7 Отговор
    Страда народа от некачествените уSSраински продукти. Нещо да е поевтиняло? Печелят само търговците:))

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хххх

    11 13 Отговор

    До коментар #6 от "оня":

    Къде ги видя тези неща?!? Всичко украинско което съм купувал е супер качество на достъпна цена..... което не може да се каже за българското. Започва странна "хейт" кампания..
  • 9 Анонимен

    10 5 Отговор
    Този е най-некадърния и най-корумпирания министър.Щеше да сваля цените на продуктите пък забранява на украинците да внасят,защото на зърнената мафия изкупните цени
    на житото и слънчогледа и били ниски .Две противоположни неща.И обикаля некадърника и говори глупости и си мисли,че ние сме балъци
  • 10 На таз територия

    8 1 Отговор
    Страна ли и викаш бе...?
  • 11 Зеленото чорапче

    5 7 Отговор
    А ние си обичаме просия и искаме да ядем скъп хляб, фуражите да са скъпи, да ползваме най- скъпия ток и руски газ.
  • 12 Мит

    3 0 Отговор
    Как да е подценена бе .Кой е виновен нали ти се хилеше като тиква от срещата в ЕС за вземане на решения за компенсация.То бива неделници .
  • 13 Минева

    2 0 Отговор
    Некадърници
  • 14 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    1 0 Отговор
    "Ние смятаме, че България е подценена по отношение на втория пакет.===================================== НАЙ НАКРАЯ ТОЗИ МИНИСТЪР ОТКРИ ,,АМЕРИКА,,. Г-Н МИНИСТЪР ,А КОГА НЕ Е БИЛО ТАКА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол