Last news in Fakti

8 Май, 2023 14:31 1 369 27

Диана Русинова: Младите водачи – да не се качват на мощни коли

  • диана русинова-
  • сливница-
  • катастрофа

Поредният случай със загинали млади хора според нея показва "овчедушието" и незаинтересоваността на институциите у нас.

Диана Русинова: Младите водачи – да не се качват на мощни коли - 1
Снимка: БГНЕС

Поредният случай със загинали млади хора според нея показва "овчедушието" и незаинтересоваността на институциите у нас.

Това заяви пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики след последния трагичен инцидент с участието на млад шофьор тази нощ в София. Става дума за водач, получил своето свидетелство за управление на МПС преди два месеца и половина, уточни Диана Русинова.

"Конкретни мерки: не може да кара автомобил над определена кубатура. На всички богати родители, които купуват такива автомобили на децата си, казвам: или превръщате децата си в убийци, или самите вие убивате децата си. Не може на водач, който до вчера е карал с 30 км/ч, въртейки по улиците на София по маршрут, който е удобен, за да се научи, колкото да си вземе книжката, ние да го пуснем това дете с мощна кола да пили гуми по улиците на София. Ето как свършва цялото това нещо."

"Много са хипотезите "ако". Въпросът е как да не стигаме до хипотези "ако". Ние се местим от кръстовище на кръстовище, цъкаме с език, а мерки не се вземат. Крайно време е да има някакви мерки и ограничения за младите водачи – да не се качват на мощни коли", коментира Диана Русинова в предаването "Преди всички", запитана дали щеше да се стигне до същите трагични последици, ако зад волана е бил опитен шофьор.

Над 300 метра е спирачният път по данни на свидетели, които са били наоколо. Всички следи обаче вече са почистени и напълно заличени.

Ако е толкова голям спирачният път, става дума за много висока скорост, трябва да бъдат отчетени още състоянието на настилката и видът на гумите на автомобила, поясни експертът.

Ако автомобилът е бил гонен от МВР (каквато версия се разви, но от полицията опровергават), то скоростта е била над 100 км/ч при разрешена 50 км/ч, валидна за населено място, изрази предположение Русинова.

Европейският център по транспортни политики вече е предлагал да се изготвя психологическа оценка с превантивен характер, изтъкна Русинова.

"Но не фиктивна, а реална оценка. Не всеки. По време на курса всеки добър инструктор може да прецени кога един водач е склонен да бъде рисков."


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На този , убил

    13 2 Отговор
    момчето и момичето защо не се показва самоличността и физиономията ?

    Коментиран от #5

  • 2 ТИРбушон

    10 0 Отговор
    Гледах кадри от камерата на Радиал. Скоростта не беше много над 100. Остава въпроса защо е цели 300м спирачния път?
  • 3 ТИРбушон

    4 2 Отговор
    Гледах кадри от камерата на Радиал. Скоростта не беше много над 100. Остава въпроса защо е цели 300м спирачния път?
  • 4 Вие си ги избрахте

    18 1 Отговор
    Вместо полицията да се крие по храстите да вземат да излезнат и спират само тези,които са в нарушение.Дияна ти видя ли колата от катастрофата?Че тя няма и 100 конски сили!Контрол трябва!
  • 5 ХАХАХА

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "На този , убил":

    Ми то още" дете "бе да не се счупи психически, нали пиргишите на по 18 години мисири и психолози все ги "детосват "кога спазят лука.
  • 6 Аве

    17 0 Отговор
    на това мощна кола ли му казваш Диана? Направо им дайте на младите по една тротинетка да карат!

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ха ха

    8 2 Отговор
    Да им забранят яките автомобили на младите! И яките мадами да им забранят... Какво са се разпуснали. Една казарма в името на зеления куманизъм и ДЕС (Давоски Европейски Съюз) за да станат мъже. Може и енергийни войски да въртят педалите на велосипед за да произвеждат зелена енергия. Хем ще заякнат, хем занаят ще имат.
  • 9 А защо трябва да шофират изобщо?

    11 1 Отговор
    Управлението на МПС е отговорна дейност за психически уравновесени хора и то не за всеки. За келеши - изобщо !
  • 10 Е па колко да е мощна?

    24 0 Отговор
    Е па колко да е мощно това Форд КА? 70 коня преко сили. То коги та не слуша главата конете са ти последното препятствие да строшиш.
  • 11 замислен

    4 0 Отговор
    Сега, "Европейския център за транспортни политики" - кой видя че тези имат някакъв капацитет? защо само ни ги пробутвате? Единия говорител е тази, дето само четеше нещата пред пресата другия бивш началник в КАТ, и по негово време нямаше никакво подобрение, беше си същата касапница. Само ограничения са им в главата и мисъл "всеки шофьор е виновен, все ще се намери за какво". Докато не се направи реален анализ няма как да се подобрят нещата.

    Коментиран от #27

  • 12 Опааа

    2 0 Отговор
    Тая па!
  • 13 Огнян

    9 0 Отговор
    Милиционерско мислене от 60-те години. Чудя се какви дивотии още ще им дойдат в главите. Дори автомобила да е 50 кубика и 2,5 к.с. , пак може да се нарушава Правилника за движение и да се случват произшествия. Със сигурност Комисиите които отговарят за БЕЗОПАСНОСТТА на пътя са опасно много. Увеличават се лавинообразно , а произшествията и жертвите на пътя растат. Досега няма нито едно свястно действие за ПРЕВЕНЦИЯ на МВР и на КОМИСИИТЕ , за да не случват Произшествията. Истината е че МВР и ВСИЧКИТЕ тези КОМИСИИ , се хранят от нашите данъци и то без да вършат нещо полезно.
  • 14 322

    9 0 Отговор
    Този Форд КА, като гледам е свръхмощен. Откъде се появи тази лелка да дава акъл ?!
  • 15 Поци57

    5 0 Отговор
    Овца, ти не видя ли че това момчето е карало Форд Ка 900 кубика 49 конско сили. С каквато и да си кола когато си неразумен и самонадеян и отделно безотговорен(пиян,дрогиран ) се превръщаш в опасност за околните. И най малката кола тежаща дори 80 кг и движеща се със определена скорост било то 50 км или сто са си 800 кг умножено по скоростта може да си представите за каква маса става въпрос.

    Коментиран от #25

  • 16 ТИРбушон

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Аве":

    Че той шофьора не трябваше да е жив!
  • 17 Майстор Тричко

    1 0 Отговор
    Всички коли да се оборудват с ключ на запалването, което да може да се прекъсва дистанционно от полицията. Така няма да има гонки.
  • 18 На всеки 300 метра

    0 3 Отговор
    Да има легнал полицай!

    Коментиран от #19

  • 19 Може

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "На всеки 300 метра":

    И седнал
  • 20 псф

    3 0 Отговор
    Преди години, беше забранена гонитбата, на автомобил, който не е спрял на стоп палка, защото последствията от такива гонки, могат да бъдат много трагични! В този случай, освен 18-годишния водач, вина за трагедията, би трябвало да носи и тоз, който е отменил, съществувалата забрана!
  • 21 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Много си заблудена. Младите водачи ще направят катастрофа и върху тротинетка, ако са наркомани, алкохолици или обикновени простаци. Опитайте се да ги образовате и да ги направите по културни и възпитани вместо да дрънкате глупости за мощни коли.
  • 22 Гост

    8 0 Отговор
    Дианке щи издам една тайна.... не са важни конете под капака, а магарето зад кормилото....
  • 23 Aлфа Bълкът

    1 0 Отговор
    Тая като от някой индийски екшън филм.
    Имаше едно време на касетките един като тая, ама караше разкрачен на два мотора и ги стреляше по покривите с автомата.
  • 24 Ако Ало

    1 0 Отговор
    Ама, тая е същият експерт, дето търкаше джапанката по асфалта при Своге и викаше я го те ..лизгаво е. S3обувки и жилетка не променят съдържанието на консервата... Тушеная курица
  • 25 Поцка, бе, батко

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Поци57":

    Остави умножението и гледай кинематиката като дял от механиката. Масата, ама по скоростта на квадрат, дава кинетичната енергия на системата. Когато се блъснеш и спреш всичката тази енергия се предава на други системи. Част от нея ще мачка ламарини, част ще кара някой да подхвръква, може и нещо да премести. Затова скоростта е толкова важна.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ма баш

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "замислен":

    Тази само дебне да стане някоя катастрофа и е първа там да си прави реклама. Аман от ази, бе! Спредте да ѝ давате трибуна! Тази не разбира нито от коли, нито от пътища, нито от правила за движение! Само кърти едни пари с безизвестното си НПО и дава акъл, който с нищо не помага.
    За да се спрат катастрофите, кандидат водачите трябва да преминават през сериозно обучение, каквото беше преди 1990 г. Сега всеки, който няма работа, е станал автоинструктор. "Книжките" се вземат срещу рушвети. Водачите масово не познават елементарни правила за движение, като това за предимството на дясностоящия на нерегулирано кръстовище. И т.н. В последно време почти не може да се намери автомобил с под 100 к.с. Какво да управялват младите водачи? Или да чакат две години без да шофират и когато мине изпитателният срок, пак да се качват неподготвени на автомобилите?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове