Last news in Fakti

10 Май, 2023 07:50 2 183 16

Наши момичета се нуждаят от финансова подкрепа за участие във финала на олимпиада по математика в Ню Йорк

  • мартина илиева-
  • сара илиева-
  • математика-
  • сащ

Сестрите Мартина и Сара Илиеви се нуждаят от сума в размер на около 16 000 лева

Наши момичета  се нуждаят от финансова подкрепа за участие във финала на олимпиада по математика в Ню Йорк - 1
Снимка: Фейсбук

Две български момичета се готвят за участие във финала на Copernicus Olympiad (copernicusolympiad.us) – направление Математика. Той ще се проведе от 9 до 13 юли т.г. в Ню Йорк, САЩ. В квалификационния кръг са участвали ученици от 40 държави, съобщава platformata.bg.

Финалистите са определени според резултатите от първия кръг на състезанието. По време на квалификацията учениците са решавали 25 задачи на английски език за 60 минути. Мартина Илиева (6 клас) спечели златен медал с вярно решени 24 задачи, а Сара Илиева (9 клас) сребърен медал с 23 вярно решени задачи, с което заслужиха правото да представляват България на финала, който ще се проведе присъствено в най-големия град на САЩ.

За да могат обаче момичетата да се включат е необходима сума в размер на около 16 000 лв., която включва такса за участието на двете, както и техен придружител, хотел, трансфери, визи за САЩ, самолетни билети, застраховки и др.

До момента шестокласничката Мартина Илиева има спечелени 9 купи за Световен шампион; 8 купи за Световен вицешампион и 4 купи за абсолютно трето място в Генералната класация от участия в Международни състезания по математика. Носител е на 2 купи за Международна звезда, 2 купи за Легенда и 1 купа за перфектен резултат. От участия в български и международни състезания има спечелени над 150 медала. Мартина е член на Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020 и Клуб 2021 на “Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“. Лауреат на Голямата награда за 2019 г. (възрастова група I – IV клас) и 2021 г. (възрастова група V – VIII клас), финалист за Голямата награда за 2020 г. Званието Лауреат на голямата награда получава само един ученик от цяла България от всички участници от съответната възрастова група I – IV клас или V – VIII клас и през 2019 и 2021 г. това беше Марти. През 2020 г. беше финалист за голямата награда, т.е. класирана в топ 3 за съответната възрастова група.

Деветокласничката Сара Илиева има спечелени 9 купи за Световен шампион; 4 купи за Световен вицешампион и 3 купи за абсолютно трето място в Генералната класация от участия в Международни състезания по математика. Носител е на 3 купи за Международна звезда, 1 купа за Легенда и 1 купа за перфектен резултат. От участия в български и международни състезания има спечелени над 180 медала. През 2022 г. Сара беше част от Националния младежки отбор на България по математика, който представи страната ни в XXVI Младежка Балканска олимпиада по математика (присъствена) – Сараево (Босна и Херцеговина), 28.06.- 03.07.2022 г. и завоюва бронзов медал. Сара е член на Клуб 2017, Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020 и Клуб 2021 на “Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“.

С издадените през 2020 г. две книги от поредицата "Математически трикове", Сара Илиева стана най-младият автор (13 г.) на математическа литература в България. В началото на септември 2022 излязоха от печат трета и четвърта част от поредицата "Математически трикове", в които Марти е съавтор на сестра си Сара Илиева. Въпреки че е само на 11 г., Марти започна да измисля и свои начини за бързо и хитро решаване на задачите и съответно в книгите за някои задачи са посочени по два метода за решаване – на Марти и на Сарка.

Ако проявявате интерес и бихте желали да финансирате частично или цялостно участието на Мартина и Сара Илиева на финала на Copernicus Olympiad можете да се свържете с Даниела Ангелова на e-mail: [email protected] или Facebook.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    40 6 Отговор
    За украинците държавата ще осигури но за тези деца НЕ.
  • 2 не разбирам

    41 4 Отговор
    Как е възможно да останат без 8к евро?
    Трябва не само да съберете тези 8к евро, но и да им осигурите целият възможнен комфорт и спокосйтвие на пътуване и пребиваване.

    8к евро чиновник в кметство ги краде на ден и не ги брои за сума?
  • 3 Хайде сега

    6 28 Отговор
    И за екскурзии на някои ще плащаме. Капачки, хартия, пластмаси не стигат ли? САЩ и математика, странно?
  • 4 браво на децата

    40 2 Отговор
    Призовавам Борисов да извади няколко банкноти от 500 евро и да ги дари на българските деца. Борисов е виден благодетел и няма да откаже да направи това добро. Освен това той много обича децата, за математиката не съм толкова сигурен. Ако Борисов откаже дарение, нека да дарят депутатите, така поне едно-единствено добро нещо ще са направили в живота си.
  • 5 аааа

    10 9 Отговор
    Успех на децата! Обаче аз така и не разбрах, какво се случва после с всички онези български лауреати от олимпиади! Нито нобелова награда е взел някой, нито е станал доайен в науката... Поне някоя милиардна компания да основе... Май май ще се окаже, че на тези олимпиади ходят само втория и третия ешалон на талантите. Не съм чул за някой значим учен, който да е печелил медал от олимпиада.

    Коментиран от #6

  • 6 Един от възможните сценарии .

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "аааа":

    На тези олимпиади ходят в повечето случай деца с по големи възможности, който в последствие може да бъдат добре квалифицирана евтина работна ръка за западните корпорации. След това всеки сам се спасява за да оцелее...
  • 7 Депутати пирати

    19 1 Отговор
    На тия толупи, да им се спрат « безотчетните»! Това е някаква безумие, но е друга тема!
    Та! Тези пари да се дадат на такива талантливи деца - във всяко едно направление: наука, спорт, изкуство!
  • 8 Перо

    19 2 Отговор
    И защо този въпрос не се реши от М-во на образованието или няма джендърска насоченост! На заседание на МС, може да сд намерят пари от други програми, това е престижно и важно участие на нашите момичета!
  • 9 ббзло

    9 0 Отговор
    чекмеджаря с пачките да вади! обикновения българин няма щото парите му са в чекмеджето на оня бандит!
  • 10 препис

    12 1 Отговор
    Призовавам не само Борисов,но и Шиши да извадят по няколко банкноти от 500 евро и да ги дарят на българските деца. Онзи,Ковачки,дето взе ТЕЦ-овете под наем,също може да помогне.Да не се ослушват тия богаташи.
  • 11 Дрън дрън та пляс

    3 10 Отговор
    16 хилки че да ходат да решават задачи? Да си ги решават тука, безплатно е
  • 12 Първан

    6 2 Отговор
    По ТОШО България заемаше първи места в цял свят заедно с Русия Китай Япония на олимпиади по математика физика химия. Държавата осигуряваше най-добър престой и финансираше много добре същото беше и със спирта, но после тези деца оставаха и работеха за България. Сега тези деца няма да останат в България за това сащ да им плаща.

    Коментиран от #13

  • 13 Прав

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Първан":

    сте. Ние българите ще ги научим, изучил, ще им платим разноските за да отидат на запад и да се покажат. Там ги чакат като на кастинг. Харесват си ги и им правят предложение което не могат да откажат. А бедна България ще подготвя следващата порция таланти и т.н. Подготвяме таланти, които подаряваме на запада.
  • 14 Възхитен

    2 0 Отговор
    Браво на тези съкровища!
    Да са здрави и дано повече от децата ни да следват техният пример!
    Гордост за Родината!
  • 15 БАНко

    2 1 Отговор
    ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА НЯМА ДА НИ ВЪРНА НИТО ЛЕВ !!! КАПАЧКИ ЗА ОЛИМПИЙСКИТЕ МОМИЧЕТА !!!
  • 16 Кадир

    1 1 Отговор
    Ако бяха момчета щях да ги подкрепя, както гласи закона на всевишния.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове