Last news in Fakti

11 Май, 2023 23:23 1 136 3

Важните новини във ФАКТИ на 11.05.2023 г.

  • мвр-
  • кирил домусчиев-
  • андрей райчев-
  • лазар лазаров-
  • софия-
  • катастрофа-
  • иван гешев-
  • мария габриел-
  • десислава атанасова-
  • главен прокурор-
  • правителство

Новината съобщи заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев

Важните новини във ФАКТИ на 11.05.2023 г. - 1
Снимка: бТВ

МВР разкри: Мислим за скорост от 30 км/ч в градовете

Проблемът може да се раздели на няколко неща – проблем с инфраструктурата, проблем с обучението. Нещата започват от семейството, след това в училище, а след това и на шофьорските курсове и после контролът на МВР. Тези процеси са свързани. Има процеси обаче и с пътната инфраструктура, с пътната маркировка – и тук трябва да работим, набелязали сме мерки. Това заяви зам.-главен секретар на МВР Станимир Станев в ефира на бТВ по повод смъртоносната катастрофа на „Сливница” в София.

Кирил Домусчиев посрещна Бил Клинтън в София

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън е в София като домакин на Глобалната инициатива на Клинтън (CGI). Събитието събира на едно място лидери от целия частен и публичен сектор с цел да се открие решение на належащите глобални предизвикателства.

Андрей Райчев: Искането за оставката на Иван Гешев от Мария Габриел изненада ПП-ДБ

Най-силното нещо, което направи Христо Иванов преди три месеца, тъй като той предварително, преди изборите разчете тази ситуация, която ще възникне, е да предложи да има преговори и на тази база – правителство. А преговорите бяха за съдебната система, като централно място в тези преговори заема въпросът с главния прокурор. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" социолога Андрей Райчев.

"С този ход всъщност Бойко Борисов и ГЕРБ изобщо отговаря на питането те свързани ли са с главния прокурор на живот и смърт и е ли съдебната реформа нещо, което е нежелателно за тях. Той каза: да, желателно е и ние бихме искали да сменим главния прокурор например. Т.е. това е един много тънък, интересен, малко неочакван ход срещу "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ – ето, ние и без вас това ще го правим", коментира Райчев по повод заявката на Мария Габриел, че първото ѝ искане ще бъде за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев.

"Винаги се е смятало, че ДПС и ГЕРБ защитават главния прокурор, а "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ го свалят. А сега излиза, че те казват "Ами ние ще го свалим сами или поне ще инициираме това“, обърна внимание социологът.

На 1512 лева се увеличава еднократната социална помощ

Служебното правителство прие промени в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, които ще подобрят значително социалната закрила за хората от уязвимите групи. Новите разпоредби ще влязат в сила от 1 юни и ще гарантират, че по-голям брой нуждаещи се ще могат да получат социална помощ в по-голям размер. Очакванията са, че още през 2023 г. техният брой ще се увеличи от 35 000 на над 45 800 души средно на месец. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров пред журналисти след днешното заседание на Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

10-годишен зад волана удари автобусна спирка в София

Малолетен връхлетя с автомобил върху автобусна спирка в столичния квартал "Слатина". За щастие няма жертви. Това става ясно от публикация във Facebook.

Заспал зад волана шофьор предизвика тежка катастрофа в Плевенско

Тежка катастрофа стана на пътя Плевен – Луковит, в участъка между селата Горни Дъбник и Телиш.

Иван Гешев няма да коментира исканата му от Мария Габриел оставката

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви, че една от първите ѝ задачи ще е да поиска отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

"Либерта": На тайна среща в президентството обсъдили бъдещето на Иван Гешев

Информация от вътрешен източник, пожелал анонимност:
Вчера, след работно време, в сградата на Президентството се е провела тайна среща между президентския съветник Николай Копринков и шефа на НСлС и зам.- главен прокурор Борислав Сарафов.

Мария Габриел към БСП: Осъзнаваме голямата си отговорност. Свиленски: Не е ясно какво правителство търсите

"Осъзнаваме голямата си отговорност, ключовата дума е диалог. Страната има нужда от работещо правителство. Ще работим за екип и стратегия за България за трите А - амбиция, авторитет и ангажимент. Амбиция, че сме способни да съставим правителство, авторитет на България в Европа, текат интензивни процеси, ангажиментът е към хората". Това каза Мария Габриел на среща с представители от парламентарната група на "БСП за България", информират от БНТ.

Атанасова: Коалицията ПП–ДБ от "Има как" се превърна в "Няма пък"

"Това е демонстрация на несериозно и неуважително отношение на коалицията, която от "Има как" се превърна в "Няма пък", заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по повод неявяването на представители на ПП-ДБ на уговорената среща с кандидат-премиера Мария Габриел.

Костадин Костадинов: Отстраняването на Гешев, обявено като намерение от Габриел, е „кукичка за ПП-ДБ"

Нямаме общи приоритети с ГЕРБ-СДС, освен за главния прокурор, коментира пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, съобщи БТА.

Мария Габриел: Първото, което ще направим, е да внесем във ВСС искане за освобождаване на Иван Гешев

Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, ще е да внесе във Висшия съдебен съвет искане за освобождаване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт. Това каза кандидатът за министър-председател Мария Габриел пред парламентарната група на ГЕРБ-СДС, цитирана от БТА.

Социолог прогнозира кабинет от 4 партии в 49-то Народно събрание- ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН

"ДПС са ентусиазирани в сегашната ситуация. БСП изглеждат уклончиви, но също ми се струва, че с радост биха приели покана да участват в този кабинет. Същото важи и за ИТН. По скоро вървим към план Б, в който ще има кабинет от 4 партии - ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН".

Срещата на Мария Габриел с "Продължаваме Промяната - Демократична България" се отлага за петък

Срещата на ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България" с Мария Габриел, първоначално насрочена за утре, се премества за петък, 12 май, късния следобед в зала „Запад“, за да могат да се включат и лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Това съобщиха от пресцентъра на коалицията.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мунчо Ревизоров

    5 0 Отговор
    Ей такива смешници има в МВР ,че ще намразя системата. Този няма ли да разбере най накрая ,че нищо не знае ,не разбира ,тъп и прост военен каскет бракуван в милиционер. Това е наш Станчо.
  • 2 Пенсионер

    2 1 Отговор
    Щом предлагат 30 км/ч в градовете, да кажат и на коя скорост да караме. На първа или втора. И как това ще "помогне " за по чист въздух.А по селата ще има ли ограничение ?
  • 3 пенсионер

    2 0 Отговор
    Призовавам пенсионерите , навършили пенсионна възраст в МВР, да оставят проблемите на по младите, а те да си отидат в къщи, да си гледат старините и внуците. Младите ще се оправят по лесно без тях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол