Last news in Fakti

11 Май, 2023 08:43 2 252 30

Социолог прогнозира кабинет от 4 партии в 49-то Народно събрание- ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН

  • правителство-
  • партии

Не трябва да забравяме, че ГЕРБ се води еднолично от Бойко Борисов и трябва да се замислим дали кандидатурата на Мария Габриел не е само параван, казва Добромир Живков

Социолог прогнозира кабинет от 4 партии в 49-то Народно събрание- ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН - 1

"ДПС са ентусиазирани в сегашната ситуация. БСП изглеждат уклончиви, но също ми се струва, че с радост биха приели покана да участват в този кабинет. Същото важи и за ИТН. По скоро вървим към план Б, в който ще има кабинет от 4 партии - ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН".

Това заяви пред БНР Добромир Живков - управител на социологическа агенция "Маркет линкс". Той не прогнозира колко ще е продължителността на живот на евентуален такъв кабинет. Според него местните избори ще променят политическата ситуация. Социологът смята, че след тях поне 1-2 от основните политически сили биха поели курс към нови избори.

"Поне до изборите за ЕП, които са през пролетта, ще имаме кабинет. Това е в общ интерес".

"Кандидатурата на Мария Габриел е подходяща от гледна точка на това, че ясно подчертава европейският път на България. Тя може да бъде лице на такъв кабинет. От друга страна не трябва да забравяме, че ГЕРБ се води еднолично от Бойко Борисов и трябва да се замислим дали кандидатурата не е само параван. ГЕРБ понастоящем показва сериозен ангажимент с реформите, поне на думи. Дяволът е в детайлите", коментира той в интервю за предаването "Преди всички".

Според него от тактическа гледна точка това е успешен ход. Трудно се отговаря на такъв тип кандидатура с "не", като имаме предвид кариерата и качествата на Габриел, отбеляза Живков. По думите му обаче проблемът на ГЕРБ не е на личностите. Партията натрупа достатъчно много негативи и съмнения дали управлява според правилата, припомни социологът и каза:

"Това не може да бъде политическата индулгенция в ГЕРБ. Партията има тежко наследство, което с една добра кандидатура не може да бъде изчистено".

Според него сновната цел на Борисов не е толкова надцакване с ПП-ДБ. За ГЕРБ и Борисов е много по-важно да покажат готовност за взимане на важни решения и реформи, изказа мнението си Добромир Живков. По думите му на втори план стои политическото противопоставяне.

Ако се стигне до втори мандат, формулата трябва да бъде кабинет без партийна украса, с чисто експертен профил на всички министри, смята още социологът. Според него обаче това е много малко вероятен вариант.

Вече има умора не само от изборите, а от политиката, каза той. Според него голяма част от гласуващите започнаха да приемат тази роля и основна гражданска отговорност чрез участието в избори. Той отчете, че на последните избори не видяхме драстичен спад на избирателната активност. Избори през лятото обаче не са препоръчителни - тогава бихме получили по-ниска избирателна активност, предупреди Добромир Живков. По думите му трябва да се търси път към редовно управление.

Изборите изглежда, че не променят драстично картината, но виждаме, че има фактори, които водят до промяна в поведението на някои от основните играчи, коментира още социологът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 План В

    32 25 Отговор
    Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ !

    Коментиран от #16, #17

  • 2 Тошито

    17 9 Отговор
    Поне бюджет ще бъде приет!
  • 3 Нормално е

    25 4 Отговор
    Баце и Слави да прегърнат Триглавата ламя която уж мразят те са техни кадри
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    27 6 Отговор
    Импексова и бибитко най-накрая ще се вземат.....то беше любов, то беше чудо....
    А ИТН ще изчезнат от политическия небосклон, този път за винаги, заедно с БСП.
    С ДПС е друго, там стадото от Делиормана, Кърджали, Хасково и Родопските помаци ще ги задържи пак в парламента....

    Коментиран от #13

  • 5 Напред

    12 1 Отговор
    С Гаргамел !
  • 6 Не слушайте

    28 2 Отговор
    Лъжите на Винету за крах на държавата България 30 години се краде а Баце най- много открадна
  • 7 И с Герб

    22 1 Отговор
    И без Герб демек Борисов - България ще я има

    Коментиран от #10

  • 8 попара

    6 1 Отговор
    Вече не е Пазарни връзки,а е маркентни линкове/Маркет Линкс,Ръйш???!!!! И Т.Н. Ша на ингилизироват,газироват.
  • 9 Мнение

    13 1 Отговор
    Политически е невъзможно това да стане, ако съдим по каузите които водят тези партии.
  • 10 Въпросът

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "И с Герб":

    Ясно е,че като се каже ГЕРБ, веднага се сещаш за Борисов и обратно.Мислиш,че е лесно да създадеш една партия ,с всички структури и да я запазиш толкова години.Ако беше лесно Кирил Петков и Асен Василев щяха поне да регистрират ПП,а не да се лутат в огромни коалиции със знайни и незнайни партийки.Ще я има България, но въпросът е каква България.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 трудно му е на човека да се опраи с акъл

    4 0 Отговор
    Чудя се как могат да се избръщолевят толкова глупости наведнъж .
  • 13 злобар

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Радев и Борисов ще протакат до приключването на изборите в Турция ! Ако си отиде Ердоган ще има едно решение , а ако остане... друго... в което "стадото от Делиормана, Кърджали, Хасково и Родопските помаци " вероятно ще спаси България !
  • 14 Така де

    2 2 Отговор
    ПП-ДБ и Възраждане - опозиция. Всичко си отива на мястото.

    Коментиран от #15

  • 15 Бегай,бе?

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Така де":

    Възраждане и за опозиция не стават

    Коментиран от #23

  • 16 План С

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "План В":

    Време е за Разграждане.

    Коментиран от #18

  • 17 Ще ви дойде времето.

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "План В":

    Много скоро!Ще има беганье на възрожденчета!
  • 18 Това е безспорен

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "План С":

    Факт.
  • 19 наблюдател

    8 4 Отговор
    Таз коалиция беше ясна от самото начало. Защо изобщо беше театрото, това е интересното. Гербавите си се обичат с дпс-то от край време, а кака Курни ще се коалира и с дявола, само и само да е във властта. Итн ще скачат както им наредят от дпс-то, нищо че се опитват да са много сербез. Така че схемата е измислена още когато стана ясна конфигурацията след изборите. Всичко друго е парлама.
  • 20 Не съм много сигурен

    11 0 Отговор
    Турците са ок
    Но кака кака кури и сие ще трябва да се борят за влизане в парламента при следващи избори

    Чалгарите ако приемат ясно е че отиват в забвение
  • 21 Ханку брат

    7 0 Отговор
    Това, ако стане е нескрита подмяна на вот и за четирите партии.
  • 22 дон

    7 1 Отговор
    Всичко което предложи тиквата води до кражби и беззаконие. Щом идва от него значи е свързано с мафията. Момичето от хаджидимово не правя изключение дори и 50 години да е живяла в Париж.
  • 23 Да,така е

    3 7 Отговор

    До коментар #15 от "Бегай,бе?":

    Възраждане е партията която ще оправи България,защото е предопределена от съдбата да управлява,а не да е опозиция!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Още преди изборите ,това бе нарисувано правителство.Затова вкараха ,патериците на слави итн!Целта на играта досега бе да унищожат пп и дб като ги вкарат в сянката на гроб.Като не стана отиват на вариант 1!За да не унищожат бсп от тях ще отлюспят толкова колкото трябва!Там съм ви го написал,фуражки от факти доста преди изборите ,а и след тях!Колкото до фуражката от факти...Идвам шиизоо като свърши войната края на октомври тази година!
  • 27 НЯКОЙ

    1 0 Отговор
    Няма нужда от ПРОГНОЗИ, ние си го знаехме веднага след изборите!
  • 28 ТАКОВА ПРАВИТЕЛСТВО ВЕДНЪГ ТО ИЗФЪШКВАМЕ

    1 1 Отговор
    ПИСНА НИ ОТ БОКЛУЦИ !
  • 29 ами,

    1 0 Отговор
    ГЕРБ с Мария Габриел прави същата грешка както с Цецка Цачева за кандидат президент.ДПС винаги готови за крадене с който е на власт.Кабинет от ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН" е същата пародия като бившия кабинет на Кирил Перков с БСП,ИТН,ПП,ДБ.
  • 30 Веселяка

    0 0 Отговор
    Аз гласувах за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 иначе въобще не ми дреме 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове