12 Май, 2023 07:49 874 16

След поредната катастрофа с жертви: Общински съветници дискутират къде е проблемът и какво е решението

  • катастрофа-
  • жертви-
  • общински съветници-
  • проблем

"Няма как 2-милионен град да бъде с три или четири камери. Това е абдикация от контролните функции, възложени само и единствено на МВР и пътна полиция“, коментира Зафир Зарков от ГЕРБ

След поредната катастрофа с жертви: Общински съветници дискутират къде е проблемът и какво е решението  - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

След поредната трагедия на пътя в столицата отново се търсят виновните, дискутира се къде е проблемът и какво е решението. По-добра инфраструктура ли трябва, повече контрол или нещо по средата? За разговор какво трябва да се промени в София, за да няма повече загинали след катастрофи, в студиото на Euronews Bulgaria гостуваха общинските съветници Бойко Димитров от „Демократична България“ и Зафир Зарков от ГЕРБ, който е и заместник-председателят на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет.

„Безспорно има сериозен проблем и той не се решава през последните 2 години. В транспортната комисията в СОС за първи път поставихме въпроса на наличието на камери за измерване на скоростта в София. Няма как 2-милионен град да бъде с три или четири камери. Това е абдикация от контролните функции, възложени само и единствено на МВР и пътна полиция“, коментира Зафир Зарков.

По думите на Бойко Димитров са необходими множество камери.

„Ние сме предлагали още в началото на този мандат, както в предизборната програма, така и конкретен план. За съжаление той не беше разглеждан. Внесохме го през пролетта на 2020 г. - много детайлен план за пътната инфраструктура“, посочи общинският съветник от ДБ.

Според Зарков няма инфраструктурна мярка, която да спре водач, движещ се със 150 км/час.

Той добави, че се очаква анализ Агенцията по пътна безопасност да даде указания за допълните мерки за 8 кръстовища в София.

„Много от основните булеварди са обследвани за пътната безопасност и много от експертите са на мнение, че не са необходими допълнителни мерки за сигурност“, посочи Зарков. Той подчерта, че ключов фактор на пътя е поведението на шофьора и призова да се повиши присъствието на КАТ.

„До края на следващата година трябва камерите да са минимум 30, за да приключи това безумие с шофирането с висока скорост“, допълни общинският съветник от ГЕРБ.

„Какво се чакаше толкова години? Вие самият сте общински съветник от 2011 г. ГЕРБ допреди 2 години управляваше и МВР. Защо през всичките тези години не бяха сложени тези камери?“, попита Бойко Димитров от ДБ.

Според Стефан Спасов от „Спаси София“ на всяко едно потенциално рисково кръстовище трябва да се появят острови за пешеходците, уширения за спирките, които да бъдат по-добре обозначени и безопасни.

Човек може да бърка, но инфраструктурата не трябва да бърка. Тя не трябва да позволява високи скорости, гонки, забранени маневри и това всичко може да се направи чрез няколко мерки, смята Спасов.

Активистът на „Спаси София“ показа предложение на партията за преустройство на кръстовището на ул. Боряна и ул. Любляна с цел подобряване на безопасността на движението.

„Грубата безотговорност е запазена мярка за кмета Фандъкова и Столична община“, каза още Стефан Спасов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сух

    13 1 Отговор
    Проблемът е във същите тези управляващи и всички други, правили го последните 32 год. Разказаха играта на един народ. От държава със здраво население, я превърнаха във деградирал болнав народ. Затвора им е малко..
  • 2 Проблема е пред вас

    13 2 Отговор
    Организация на движението! Булеварди с 4 ленти, не трябва да имат светофари и пешеходни пътеки, а подлези или надлези, добре осветени и с еидео наб;юдение, за да не са обществени тоалетни! Тогава тази катастрофа, щеше да е сведена до млад шофьор, забил с в някой стълб!
  • 3 честен ционист

    3 2 Отговор
    Ходи пеш
  • 4 Гост

    10 1 Отговор
    Проблемът е, че школите по курмуване са магазини за книжки, а прокуратурата с години събира доказателства срещу очевидно дрогирани шофьори. Липсва ни култура на пътя. Не си купуваме колата като транспортно средство, а за да впечатлим другите и да се покажем, че сме нещо повече. Има си причина този народ да е бил държан на Лади и Москвичи.
  • 5 Адвокато

    9 0 Отговор
    Камерата има ли кой да я гледа? Тя ли спира шофьора или скрилия в леглото катаджия или комбинация от мерки, които така и не се вземат за да има хранилка и безнаказаност?
  • 6 Гого

    10 0 Отговор
    Софийските пътища са витрина на некадърността на управляващите. Отвратително поддържани и безумно регулирани. Ярък пример за некадърност е и емблемата на София - бул. България. Задръстванията не се регулират с повече светофари.

    Коментиран от #9

  • 7 Смешници

    12 0 Отговор
    Толкова са прости управляващите ,че чак се учудвам ,как тези хора управляват цяла държава. Освен камери за да се пишат глоби друго не могат да измислят. В цял свят хората правят пешеходни надлези , подлези за да облекчат и пешеходците и движението.
  • 8 Запознат

    10 0 Отговор
    Проблема е че всичко в България се прави единствено ако има далавера в него (ако може да се откраднат едни пари) и никой не го интересува да решава други проблеми. Втория проблем е че има ненаказуеми хора (и синовете им) така че и колкото и камери да сложите и колкото и да ограничите скоростта и колкото и да повишите глобите те пак ще си карат със 150 защото знаят че няма да бъдат наказани. Убиеца на Милен Цветков, Семерджиев са още на свобода - за какви мерки ми говорите тогава.

    Коментиран от #11

  • 9 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гого":

    Ние не ставаме за хубави пътища и за нови коли. Когато седнем на хубава кола и стъпим на хубав асвалт почваме да натискаме газта. Комплексарщината е изместила разумът.
  • 10 Проблемът са

    6 0 Отговор
    Самите общински съветници. Не стават. Вече 30 години.
  • 11 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Запознат":

    Автошколите трябва да инвестират в един таралясник за 300 лв, с който да симулират леки катастрофи с младите курсисти, при ниска скорост. Един здрав ролкейдж ще предпази курсистът, но урокът ще му държи едно наум, да не раздава газ на пътя.
  • 12 Да си кажем истината

    1 2 Отговор
    Истината е,че тези тежки катастрофи стават само при превишена скорост няколко пъти над разрешената.

    1.Камерите не могат да спрат джигитите!
    2.Полицията не може да спре джигитите!Ако се опитат да ги спрат те могат да бъдат прегазени.Няма достатъчно патрули.
    3.Светофарите също не могат да спрат джигитите!
    4.Глобите също не могат да спрат джигитите!

    Българските шофьори нямат никаква култура за безопасно движение по пътищата.Болшинството въобще не се съобразяват със ЗДвП.
    Решението е:Повдигнати всички пешеходни пътеки и повдигнати всички кръстовища без изключение имат ли или нямат светофарна уредба!
    СОС просто не искат да си вършат работата и да построят тези съоражения,които 100% пречат да се развиват скорости повече от 50км/час.
    Запомнете го един път и завинаги и вие г-да депутати!

    Коментиран от #13

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Да си кажем истината":

    НЕ ЗАЩИТАВАМ КЕЛЕША- ДЖИГИТ
    но
    "Българските шофьори нямат никаква култура за безопасно движение по пътищата."

    Шофьорите не падат от Марс и не се събуждаш шофьор ❗

    Когато мама и тати пресичат с теб на червено "защото бързате" ,
    няма как след години да станеш "съвестен шофьор" ❗
    А нещо за културата на ПЕШЕХОДЦИТЕ 🤔🤔
  • 14 Експертите които са обследвали

    0 0 Отговор
    Май нищо не на направили.
  • 15 Кантар

    1 0 Отговор
    Много е лесно. Трябва да стане както в Англия например. На всеки 50-100м, легнал полицай и камери.
  • 16 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Държавните органи / това също са хора, човеци/ "бягат"от отговорност !!! Въпреки приличните възнаграждения и всичките бонуси и привилегии , които получават !!
    Като няма и не може да има "инфраструктурна мярка" за дивак, движоещ се със 159 КМ/Ч, ИМА административна мярка : вземат му се документите за правоуправление и по-вече не му се разрешава да кара автомобил докато е жив !!! Явно те не му се нужни !! Естествено санкцията може да бъде и парична и материална !!
    К О Н Т Р О Л му е "майката" и моментално, В Е Д Н А Г А, на часа,налагане на наказанието и И З П Ъ Л Н Е Н И Е Т О му !! То "добичето" иначе не може да разбере, защо ,че и как ще го глобяват след шест месеца и да търси всякакви начини да отърве санкцията !! Също така е много важно законите, правилата, редът да бъде еднакъв абсолютно за всички !! Има ли бащин и майчин, има ли БРП, има ли протакане на налагане на наказанието и изпълнението му - прощавай ред и сигурност !! Ето го убиецът на Милен Цветков - пример за "стриктно и точно" прилагане на правилата!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол