Last news in Fakti

12 Май, 2023 10:06 3 140 25

Бивши политици намериха пристан в НС като сътрудници

  • политици-
  • сътрудници-
  • народно събрание-
  • велислава кръстева

Най-любопитното име в регистъра е на Велислава Кръстева. Тя е бивш депутат от ДПС, а в кабинета „Орешарски“ стигна до поста на зам.-министър на културата

Бивши политици намериха пристан в НС като сътрудници - 1

Множество бивши политици, които по една или друга причина стоят настрана от голямата политическа арена, успяват да намерят заобиколен път, за да получат достъп до Народното събрание. Това става най-често благодарение на възможността да станат нещатни сътрудници на парламентарните групи или на отделни депутати. Народното събрание събира имената им в специален регистър, който е публично достъпен на сайта му, съобщава в. "Сега".

Най-любопитното име в регистъра е на Велислава Кръстева. Тя е бивш депутат от ДПС, а в кабинета „Орешарски“ стигна до поста на зам.-министър на културата. Доскоро отговаряше за връзките с обществеността в Народния театър. В началото на март т.г. обаче напусна след завихрилия се скандал с режисьора Александър Морфов. Сега Кръстева се е прибрала в Народното събрание, където ще поддържа връзките на парламентарната група на ДПС с медиите – работа, която е вършила в продължение на дълги години в миналото.

Социалистът Атанас Зафиров е избрал Рупен Крикорян, който да го съветва за вероизповеданията. Интересното тук е, че Крикорян е бивш депутат от НДСВ, по времето когато тя беше коалиционен партньор на БСП. Всъщност, той и досега не прекъсва връзките си с „царската“ партия – на последните парламентарни избори през октомври т.г., когато НДСВ неочаквано беше реанимирана, Крикорян участваше в листата ѝ в Пловдив-област. Сътрудник на Зафиров е и Цветан Миньовски, който оглавява партията „Движение за социален хуманизъм“. Тук връзката е пряка – въпросната формация е отколешен политически съюзник на БСП.

Интересно пресичане между БСП и „Възраждане“ се забелязва във фигурата на Владимир Шейтанов. Известният адвокат е сътрудник на депутата от националистическата партия Маргарита Генчева, която съветва по въпросите на социалната политика, както пише в регистъра. В същото време, той участва в инициативния комитет, който организира т.нар. референдум срещу джендър идеологията – новият любим проект на соцлидера Корнелия Нинова.

Към парламентарната група на „Възраждане“ работи прочулият се по време на пандемията лекар Атанас Мангъров. През 2021 г. той се пробва в политиката като кандидат-депутат от листите на АБВ – партията на бившия президент Георги Първанов. Не успя и миналата година стана здравен експерт на „Възраждане“.

Депутатът от ПП-ДБ Свилен Трифонов е взел за съветник Илия Зюмбилев. Той оглавява БЗНС – партията, която претендира, че е е правоприемник на някогашния БЗНС, основан през 1899 г. Земеделците на Зюмбилев бяха прибрани в коалицията преди последните избори, но изглежда за лидера им е било отпуснато единствено мястото на нещатен сътрудник на депутат, който да го съветва по въпросите на земеделието.

Кметът на Кърджали Хасан Азис пък е избран за сътрудник от депутатката Адлен Шевкед. Азис съветва Шевкед по въпросите на регионалната политика и изпълнява тази работа от години, като така получава лесен достъп до сградите на Народното събрание. Самата депутатка също влезе в парламента именно от Кърджали, откъдето е и топлата връзка между двамата. Друг действащ кмет, който помага на депутат, е Анастас Анастасов. Той оглавява община Любимец и е сътрудник на Георги Станков от ГЕРБ-СДС, избран от Хасковско, където се намира Любимец.

Милен Матеев от ПП, който в 47-ото Народно събрание оглавяваше парламентарната правна комисия, сега съветва по правните въпроси колегата си Петър Кьосев. А Богомил Петков, също ексдепутат от ПП, е сътрудник по регионална политика на Явор Божанков.

Румен Стоилов, бивш депутат от ГЕРБ в 41-вото Народно събрание, сега помага на по-младия си колега Александър Ненков в сферата на регионалното развитие. Това е странен избор от страна на Ненков, тъй като в момента Стоилов е известен преди всичко с това, че е председател на Българската федерация по джудо, която оглавява вече 5 години.

Сред сътрудниците на ГЕРБ-СДС е Цветомир Паунов – административният секретар на партията на Бойко Борисов. Той е известен с организационната си роля по време на избори. Според регистъра Паунов съветва парламентарната група в областта на социологията. В какво точно се състои помощта му, остава тайна.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен zионист

    15 2 Отговор
    Всичко е ДПС, приятелю. 2/3 са с русифицирани турски и гръцки фамилни имена, останалата 1/3 с баш турски.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ФЕЙК

    23 0 Отговор
    Колкото красива, толкова и умна, а за кОлтурните и ценности - те са неописуеми. Работила навсякъде като "спезиалист" по връзки с обществеността и с красотата си омайвала публиката. Великият вож Боко им сложи определението "МИСИРКИ", а братските САЩ вече е популярен терминът "ПРЕС титутки" , няка си по-евроатлантически звучи!
  • 5 замислен

    6 9 Отговор
    От цялата работа, Велислава Кръстева се оказва че не е "калинка" а "дълги години" е работила като PR за една партия която колкото и да не харесвам няма как да не отбележа че има доста влияние а там не вземат хора които не си вършат работата. Явно госпожата може да си върши работата, а господина дето на пияна глава направи поразиите къде се излага сега?

    Коментиран от #17

  • 6 Жалка работа

    26 0 Отговор
    Абе,хора ! Кой ще иска да се вре в парламента,ако няма келепир ? Хиените все там се въртят.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Питам:

    17 0 Отговор
    Велислава Кръстева сестра ли е на Ирена Кръстева, майката на Шиши? Има очевадна прилика между двете!
  • 9 професия политик

    17 0 Отговор
    нема такова НЯЩУ!

    уяден нищонеправещ освен корупционни схеми поради вечният къс мандатен хоризонт ганьо
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БачкаторА

    15 0 Отговор
    раздут щат, високи заплати, и аз искам .............
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 С две

    20 0 Отговор
    думи, покрай тези 240 нищоправци, още поне 2400 "съветника" папкат здраво. Богата държава!!!

    Коментиран от #19

  • 14 Гешев

    12 0 Отговор
    20 год. За физиономия
  • 15 Каменоделец

    11 1 Отговор
    Тази е като дялан камък, където я сложиш, там !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Никси

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "С две":

    а така , и като сложиш и На Общините в това число и то верно сме Богати , Циц на Държавата от всякъде !!!.
  • 20 ТОКМАКОВ

    10 0 Отговор
    Време е за смяна на конституцията. Много хрантутници на тоя беден и ограбван народ.
  • 21 Безрабтни

    10 0 Отговор
    няма в България.Народното Събрание може да побере още, още и още неквалифицирани кадри и кадруващи мухи лай... нарки.
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    дс си пази кадрите........храни ги,пои ги и добри пенсии им дава ,за разлика от нас..."Свободните" гои,които ги храним!
  • 23 Ами да

    7 0 Отговор
    До там води презадоволяването на партиите с народни пари и липсата на отчетност! На всичко отгоре всички тия сътрудници и консултанти са абсолютни некадърници! Всичко се пише на България! Престъпници!
  • 24 Е ми...

    6 1 Отговор
    Всички в парламента са една партия в действителност.
  • 25 Момо

    0 0 Отговор
    Тая пиявица не се наяде постоянно е на софрата защо не вземат млади хора а само тези вълци
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове