Last news in Fakti

12 Май, 2023 19:34 1 406 16

Атанас Пеканов: Индустриалната политика се завърна в Европа, това е възможност за реиндустриализация на България

  • индустрия-
  • производства

Да поискаме голяма част от завръщащите се производства да дойдат тук, категоричен бе вицепремиерът

Атанас Пеканов: Индустриалната политика се завърна в Европа, това е възможност за реиндустриализация на България - 1

След като дълги години беше отричана като вредна намеса в пазарните процеси, индустриалната политика се завърна на преден план като ключова тема в развитите страни. Това е голяма възможност за реиндустриализация в Източна Европа и България, но това трябва да се случи на база на високо образование и традиции в редица науки.

Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на "Форум за прогресивни леви решения", организиран от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

В своето изказване Пеканов обърна внимание на промяната в разбирането ни за света и водещите икономически политики в последните 10 години, която според него е била сериозна. Днес доминиращият консенсус, наложен от прогресивните сили е, че трябва да градим такива политики, които да бъдат насочени към хората и да гарантират, че кризите ще се преодоляват по-бързо, а ползите на икономическия растеж и икономическата интеграция няма да бъдат присвоени само от някои части от обществото, а ще бъдат разпределени справедливо, посочи вицепремиерът.

"Прогресивните решения означават да градим, да строим - образованието на бъдещето, инфраструктурата на бъдещето, енергийните системи на бъдещето. Да гарантираме производства и индустрии със стабилни, добре платени работни места", подчерта той.

Според Пеканов в днешната променена геополитическа ситуация, това ще се случва и с новата индустриална политика. "След като дълги години беше отричана като вредна намеса в пазарните процеси, индустриалната политика се завърна на преден план като ключова тема в развитите страни. В секторите като енергетика и високи технологии, развитите страни са се фокусирали върху привличането на производства и изграждането на заводи и фабрики обратно на собствената си територия. Това е ключова възможност за реиндустриализация. Едва ли някой по-добре от нас в Източна Европа разбира негативите, не само икономически, но и политически, и демографски, които деиндустриализацията донесе. И сега, когато върви обратният процес, България трябва да заеме централно място в него. Да поискаме голяма част от завръщащите се производства да дойдат тук", категоричен бе той.

Според вицепремиерът обаче, това не бива да се случва на база подбиване на цените на труда, данъчен дъмпинг и продължаване на практиката да разчитаме на ниските заплати като основен конкурентен фактор. "Не - този път те трябва да дойдат по линия на високо образована, специализирана работна ръка, стъпваща на дългите ни традиции в редица науки, като инженерните и компютърните. За тази цел ще ни трябват високи стандарти в образованието и по отношение на доходите", подчерта Пеканов.

По думите му, новата индустриална политика ще изисква и допълнително финансиране. "България трябва да се бори за такова, защото само разхлабването на правилата за държавни помощи няма да ни помогне да се преборим и да привлечем тук големите производства. Европа трябва да вземе решението за така наречения Европейския суверенен фонд, който да дойде с допълнителен ресурс за страните-членки, с които те да насърчават производствата тук", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оххххххххххй

    20 2 Отговор
    Най-обичам новоизлюпени, с жълто по устата, да се правят на знаещи.
    Кое да ре-, бе, пекания, може би онова индустриално производство, което след 89- та твоите идеологически предшественици затриха, и то с голям ищах? И ти сега ще продаваш краставици на краставичаря?! С "по-доброто инвеститори"?!?!?
  • 2 мдаа

    14 1 Отговор
    Безалтернативният започна инфраструктурата на бъдещето, вече имаме магистрали до Луната.
  • 3 Исторически парк

    18 3 Отговор
    То за индустрия ти трябват грамотни хора.. 53% от учениците в 11 клас са функционално неграмотни..

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 поканете драгалевския

    15 1 Отговор
    баш приватизатор,шоков терапевт и специалист как държавни активи стават набързо частни-Ваньо Костовия.Той ще реиндустриализира България и ще цъфнем,та чак завържем!Тези форуми са само да си правят вятър на устата,колкото да не заспят.С такава ЕК нищо добро не ни чака.
  • 6 Един от всички

    5 14 Отговор
    Въпреки съботажа на партиите който 20г са в парламента служебните правителства с ограничените си правомощия свалила цени на горивата и докараха финансиране от Европа в лицето на този млад човек с много добра лексика ,логика и дейклствия.. браво гн Пеканов

    Коментиран от #13

  • 7 Пенчо

    14 2 Отговор
    От кого да искаш Пеканов? Кой ще си даде печелившо производство? И с какви кадри ще произвеждаме? Царе сте на лозунги всичките.
  • 8 ха ха

    6 2 Отговор
    ей , тая шехеризада е безсмъртна
  • 9 ганев

    16 4 Отговор
    ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ХАХААА ТОВА НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ А БЕШЕ ИЗГРАДЕНО И ПОСТРОЕНО ТРЯБВАШЕ САМО ДА СЕ МОДЕРНИЗИРА И ОЩЕ ДРУГИ ТЪНКОСТИ ........НО ПО БЪРЗО ПО ЛЕСНО КАКВООООО ХАЗАРТНА ЗАЛА КАЗИНО С 5 ЧОВЕКА ПЕРСОНАЛ ТРОШИШ МНОГО КИНТИ ......А ЗАВОДА ИЗИСКВА 50 100 РАБОТНИЦИ СПЕЦИАЛИСТИ ИНЖЕНЕРИ А ТЯХ ВЕЧЕ ГИ НЯМА КАПИТАЛА ГИ УБИ
  • 10 Корупция на евро средства

    6 0 Отговор
    Пак ще има ЛАПАНЕ от нашите приватазирани заводи от бивши служители на държавна сигурност .
    Доживотно ще ще Лапаме държавни и евро пари така ще правим бизнес и конкурентна икономика
  • 11 Запеканов

    9 3 Отговор
    откъде ви довлече Мунчо крадеф????
  • 12 Няма да е

    2 4 Отговор
    Никак лесна реиндустриализацията на България, ама никак, но за идеята - адмирации все пак.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Коментар

    4 0 Отговор
    Да няма предвид деиндустриализация?Точно от ЕС са против нашето розово масло и други наши производства.Като затворят ТЕЦ-овете ще падне страшна деиндустриализация...ще се връщаме на село да копаме картофи иначе ще изпукаме от глад.Освен ако не ни пратят на фронта окопи да копаме де...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 1345

    0 0 Отговор
    Боже, тоя летеца откъде ги изрови всичките тия имбецили, наследници на червената номенклатура! Г-н експерт, имаш ли някакъв опит в реално производство? Излизал ли си някога от топлата канцелария? Ходил ли си някога в промишлено предприятие, за да видиш, че практиката не винаги съвпада с това дето си чел в учебниците? КАто привърженик на "зелената" утопия на ЕС, е цинично да говориш за реиндустриализация на държавата?! С кво ще възродиш промишлеността бе Паунов, като твоите другари се погрижиха да ни оставят и без ток в близко бъдеще? Ще събирате еко съчки в горите с Икебаната и фон дер лай.ен ли?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове