Last news in Fakti

13 Май, 2023 15:43 1 462 19

Виктор Стоянов: Има забранителни списъци за недопускане на българи в РСМ

  • виктор стоянов-
  • забранителни списъци-
  • българи-
  • рсм

РС Македония предприема изпреварващ удар. Те сега се оплакват на САЩ от България. Министърът на правосъдието им така нарушава Договора за добросъседство

Виктор Стоянов: Има забранителни списъци за недопускане на българи в РСМ - 1

РС Македония предприема изпреварващ удар. Те сега се оплакват на САЩ от България. Министърът на правосъдието им така нарушава Договора за добросъседство. Показват ни, че не искат да вървим напред приятелски, а да воюваме. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Виктор Стоянов от Фондация "Македония".

Правителството там не може да убеди опозицията, че трябва те също да гласуват промените в Конституцията. Това е преговорната рамка, няма бягане оттам. Така се получава, че управляващите искат да подклаждат омразата към България. Това носи гласове на следващи избори. Такова е поведението на обществото. Те си създадоха този свят в последните 30 г. и продължават да живеят в него. Но това не е европейският свят и не е пътят за интеграция на РСМ.

Аргументите, които държавното ръководство на РСМ изнесе на следващия ден след като не допуснаха Андрей Ковачев, са, че той не признавал европейския език и култура. Трябва да кажа, че ние сме признали първи в света македонската държава. Да твърдят, че ние не признаваме езика им, не е приятелско поведение. Забранителни списъци за допускане на българи в РСМ има, и това също не е приятелско поведение. Опитваме се с нашите действия да подкрепим интеграцията в ЕС на РСМ и за благодарност получаваме това.

Аз също съм в тези забранителни списъци. Устно ми е казано до 1 август, но предполагам, че ще продължи това. Разбрах това на 31 юли миналата година. Има заповед от централно ниво, само това видях, нямаше други документи.

България вече алармира европейските институции за тези списъци, да видим какво ще направят те.

Не знам колко са българите в тях, но очевидно не са малко. И все са хора, които са активни по сближаването на двата народа. Не мисля, че е нужно да разказвам колко е направила нашата организация за тази цел.

Прокуратурата им също повдига обвинения срещу тези същите граждани, които искат да сближат двата народа. От страна на Европейската комисия също се наблюдават сериозни разминавания между правото на ЕС и правото в РСМ.

Има проблем и с нашето законодателство по придобиването на българско гражданство. Сега им се изисква стар документ, оригинален, който доказва български произход. Повечето от тях са заличени, за да не бъдат убити близките им в Югославия. Има такива само на хората, които са били близки до властта. И в момента само те получават българско гражданство, а те имат фамилна обремененост за това, че не харесват България. Именно заради това според мен законът трябва да бъде променен.

Българската политика трябва да бъде изцяло проактивна към РСМ. Трябва да търсим начин да подпомогнем тази част от обществото там, без значение българи или македонци, които желаят приятелство с България и евроинтеграция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянина Желю от село Веселиново

    7 4 Отговор
    Ядем неговите л...а, защото той първи призна Македония!
  • 2 Макетата направиха:

    7 0 Отговор
    " Списъка на Шиндлер" !
  • 3 ХАХАХА

    7 6 Отговор
    Ама много сте нахални бе ! Ами не ни искат там при това много са тези ,които не искат българите. Не мога да разбера защо продължавате да се натискате. Може ли в Сърбия 13 хиляди да се идентифицират като българи ,а в Македония само 3600. Хайде холан страх ги било глупости!

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Точен изстрел..

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    С тн.С.Македония просто ни отвличат вниманието от истинските проблеми.Същите фалшивки са като Слави Чалгата,дето все за Македония плямпаше и даже ревеше от екрана за нея.Сякаш от малък все за нея е страдал в плевенското си село и всяка нощ Гоце Делчев е сонил..

    Коментиран от #9

  • 5 Генерал Аугусто Пиночет

    12 0 Отговор
    Na кой му пука за РСМ?
  • 6 Кочо

    6 10 Отговор
    Не са списаци, а Забрана за влизане в северномакедонската страна, което е най нормална принудителна административна мярка във всяка даржава! По образец, съгласно кой член от кой закони и срок! Затова хората са ти казали до кога не можеш да ходиш там - до националния им празник! На Илинден, 2 август може да пробваш да отидеш!
  • 7 Българин

    11 1 Отговор
    С тия трябва да постъпим както направиха гърците. Ама политиците у нас са безгръбначни и правят гаф след гаф. Та ей ги на "братята" македоноиди, как се държат с нас без да са видяли лошо. Като видят дебелия край може и да се научат на уважение. Докато ги третираме като глезено дете ще ни се качват на главата и ще ни тормозят. Пък да реват на когото щат. Ние си имаме история и език, те крадат и двете. Ама нашите политици им го позволяват.

    Коментиран от #11

  • 8 Мим33

    4 1 Отговор
    Никаква полза от тия макета ние нямаме,а само вреди.Така,че не им ближете повече дто на тия мушенници...
  • 9 ХАХАХА

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Точен изстрел..":

    Не са българи , който се е чувствал българин е дошъл преди век в новите граници на България. Казвам го защото дядо ми преди 110 години са се преселили от егейска Македония в България, другата част са останали в Струмица и хич не искаха да чуят за България освен ако имаше келипир. От 40г ни дума ни нищо от тях.

    Коментиран от #19

  • 10 Мефистофел

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    В РСМ само 211 са се регистрирали за българи и 201 от тях са мюсулмани.
  • 11 Кочо

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Нищо не можете да им направите на македонците, докато гласувате за тикви, ластуни, кауни и кратуни! САЩ е зад тях, Брюксел донякъде, а вас никой не ви брои за фактор!

    Коментиран от #13

  • 12 пламен

    7 6 Отговор
    Не се допускат провокаторите.
    За обикновените хора няма никакви проблеми.

    Коментиран от #16

  • 13 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Кочо":

    Нищо и не съм тръгнал да им правя и нищо не искам от тях. Искам го от нашите политици, които отдавна трябваше да са ги поставили на място, но понеже не са, накрая нас не ни бръснат и си правят каквото искат за наша сметка. Не е луд тоя дето яде зелника, а тоя дето му го дава.
  • 14 Перо

    3 3 Отговор
    Няма далечни, няма близки северномакедонци до властта! Щом е православно “маке”, чието потекло и кръщелно е от БГ църква, преди 1944 г.,значи е от български произход Друг е въпроса със зомбирането и осъзнаването, но трябва да имат еднакви права! После законодателството трябва да решава какво да прави със зомбираните македонисти и чугунени глави!
  • 15 Да се дава

    1 0 Отговор
    Гражданство на желаещите, управляващите СМ са просръбски титовисти
  • 16 Само факта, че си

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "пламен":

    Българин, за тях си нежелан, даже да има как да не съществъват българи
  • 17 Русњ

    2 3 Отговор
    Но това не е европейският свят и не е пътят за интеграция на РСМ, не е НО е пътят към Независима Пиринска Македония;)
  • 18 Русенец

    2 0 Отговор
    ЕС ще си затвори ли очите за такива списъци? А били си ги затворило, ако имаше подобни и за комшиите, от анадоллука?
  • 19 не е така

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ХАХАХА":

    Много българи останали в Югославска Македония след това стават емигранти Австралия и САЩ. Чували ли сте една тяхната народна песен "Проклета да е Австралия" И "Пуста тугина" и т.н. А ето и реакцията на емигрантите от САЩ.Питсбърг
    Интересен е фактът, че през 1968 г., делегатите на 47-мия конгрес на МПО/Македонски патриотични организации/, провел се в Питсбърг, единодушно гласуват Приветствие до народа в поробена Македония, в което се казва: „Днес, когато сме изправени пред Траурния ден за Македония..., когато червените империалисти от Белград... се мъчат с кървав терор и подли фалшификации да изменят народностния облик на Македония чрез погазване и отричане на българското име..., чрез нашия свободен конгрес, заедно с вас, ние изразяваме нашата погнуса от раболепните Титови аргати в Скопие, които се мъчат да фалшифицират историята, в чиито страници са рекордирани (записани, б. а.) славните борби на македонските българи. Заедно с вас, ние изказваме нашата погнуса и от сърбоманските професори в Скопския университет, които измислиха така наречения „македонски език“. Ние посочваме пред културния свят това нечестиво творение, като пример за флагрантно и коварно погазване на едно от свещените и неотменими човешки права“.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове