Last news in Fakti

14 Май, 2023 08:29 4 609 28

НАП проверява доходите на българи с имоти в Гърция

  • нап-
  • проверки-
  • българи-
  • имоти-
  • гърция

Отделно от агенцията проверяват и българи с банкови сметки в чужбина

НАП проверява доходите на българи с имоти в Гърция - 1

Националната агенция по приходите (НАП) проверява финансовото положение на 1896 българи с недвижими имоти в Гърция. Проверката е започнала през октомври 2022 г., а на 767 от проверяваните лица са възложени и ревизии, вероятно защото е установено разминаване между доходите и направените разходи. Контролните производства продължават и през 2023 г.

Това става ясно от годишния отчет на НАП за 2022 г., публикуван на сайта на агенцията.

Както е известно подобни проверки се правят и на българи с имоти в Дубай. В отчета на НАП е видно, че през миналата година са приключили 18 проверки на собственици на жилища в Дубай, при които 6 лица са подали коригиращи декларации за доходите си - т.е. доброволно са платили по-висок размер данъци. Съставен е един акт за административно нарушение и са възложени четири ревизии, от които три са приключили. Допълнително установените данъци за плащане са в размер на 131 хил. лв., съобщава в. "Сега".

Отделно НАП проверяват и българи с банкови сметки в чужбина. През 2022 г. са приключили 8 проверки, които са довели до деклариране на допълнителни доходи за 4.527 млн. лв. Приключили са и 11 ревизии, установили за плащане на 2 млн. лв. допълнително данъци.

ПО-МАЛКО РЕВИЗИИ, ПОВЕЧЕ УСТАНОВЕНИ ЩЕТИ

Общо щети за почти 1.1 млрд. лв. са установили инспекторите от НАП в резултат на извършените данъчни ревизии и проверки през 2022 г., става ясно от отчета им. Сумата е с 20% по-висока от предната година, въпреки че като брой ревизиите и проверките са намалели.

През миналата година са извършени 7 805 ревизии при 8 257 предната година. От приключени 428 ревизии установените неплатени задължения - данъци и осигуровки, са в размер на 92.268 млн. лева. Наред с това още при започване на проверките голяма част от проверяваните фирми и физически лица доброволно са подали коригиращи декларации и са превели през миналата година в хазната 73 млн. лв. допълнително данъци и 9 млн. лв. осигурителни вноски.

Около 35-32% от констатираните нарушения при ревизиите се обжалват в съда, като от НАП посочват, че през последните години делът им бавно намалява. През мината година съдът е отменил близо 150 млн. лв. установени допълнителни задължения от ревизии, приключени в периода 2019-2021 г.

Отделно НАП са направили и общо 231 321 данъчни проверки през 2022 г. НАП извършва няколко вида проверки на фирми и граждани - проверки за възстановяване на данъци (основно ДДС), осигуровки или др., насрещни проверки с цел да се съберат доказателства по други проверки или ревизии, както и проверки за установяване на факти и обстоятелства, в т.ч. и за съпоставка на имущество и доходи на физически лица.

От НАП отчитат, че значително са намалели насрещните проверки, възложени от друг контролен орган - през миналата година те са били 38 498 - с 20% по-малко от предната година. Растат най-вече проверките по прихващане и възстановяване на данъци като чрез процедурата за опростено възстановяване на ДДС са върнати 602,3 млн. лв.

ПРЕВЕНЦИЯ

Основна част от контролната дейност на НАП е превенцията и противодействието на данъчните измами, се посочва в доклада. През 2022 г. с помощта на прокуратурата, МВР и ГДБОП агенцията по приходите е идентифицирала 676 участници в организирани данъчни и осигурителни измами с предполагаем размер на нанесената щета на бюджета 148.7 млн. лв. На тези фирми и граждани са направени 73 ревизии и 286 проверки като до момента са издадени ревизионни актове с установени задължения за 16.6 млн. лв.

През 2022 г. базата с данни „Рискови субекти“ е актуализирана с нови 2 407 лица, а са изключени 15 лица, които трайно са променили своето икономическо поведение, пише още в доклада. В тези списъци са включени лица, свързани с ДДС измами и други случаи на избягване на данъчно облагане, и те са под наблюдение. Освен това НАП получава чрез мрежата за бърз обмен и ранно предупреждение за данъчни измами EUROFISC НАП информация за българи с данъчни провинения в чужбина и с висок рисков профил. През миналата година е получена информация за 823 българи, като за 151 от тях са предприети мерки за противодействие у нас.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    55 1 Отговор
    Дубрутру НАП, спите ли ❓
    А за едно "магазинче" и за една "къщичка" в село Барселоново какво проверихте ❗
    Ах, ама тя Мис Гащи вече ги продаде, купи си и нова фамилия , отиде в пустинята ......

    Утре дори може да ни съди за клевета!

    Коментиран от #25

  • 2 боко

    36 0 Отговор
    Пастирката не я закачайте !!!
  • 3 Русофоб

    26 1 Отговор
    Пълни глупости
  • 4 Поредната смешка

    24 19 Отговор
    Самолета на фатмака какво изнесе в ЮАР, бонбони, сладки или откраднатото от България?

    Коментиран от #10

  • 5 Каква

    26 10 Отговор
    Е работата на НАП , да проверява имотите в Гърция , например ?! Там си има гръцки НАП , и на него се плащат данъците , не на българския ! Но , озъбените злобари , откъде да знаят ,
    като са грапави, важноо за тях е да изокат някоя глупост!

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 __!__

    23 2 Отговор
    Закриване на това учреждение то не работи,цялата територия води двойно счетоводство особено мизерниците с много пари и всичко това се знае и се толерира дори някои получават облаги от това.Спиране на тази перверзна простотия и започване наново с истински закони и непоквавени хора.Иначе продължава и всички страдаме както до сега.
  • 8 факт

    26 3 Отговор

    До коментар #5 от "Каква":

    В Гърция се плаща данък сгради, но тук българските граждани е следвало да декларират доходите си и да си платят данъците, понеже са приходи от дейност /или колупция/ в страната. Можете ли да се сетите как се перат пари с покупка на имоти в чужбина? И защо е нужно да се перат? Не само НАП, а и прокуратурата трябва да работи по проверките за сметки и имоти в чужбина. Идея си нямате каква част от тях са на съдии, прокурори, следователи и висши държавни служители.
  • 9 гъркофил

    20 1 Отговор
    Нека проверява! А съм на Халкидики ...
    И все пак, защо не проверяват имотите в .bg - цените са по-високи, данъците също.
  • 10 за чекмеджан-пажа

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "Поредната смешка":

    Ти да не би да правиш сналогия с един друг самолет с фурми?
    на вас герберчетата все такива проблеми ви се привиждат
  • 11 Леля Гошо

    22 2 Отговор
    А как проверяват чекмеджетата?

    Коментиран от #15

  • 12 ха ха

    6 0 Отговор
    да да , ще ги включат в още евро проекти , щото не им стигат парите
  • 13 Цецка Цачева

    23 0 Отговор
    На прецедента чехлю банев да проверят вилата в Гърция.
  • 14 Пешо от панелката

    18 0 Отговор
    Гешо Тротила се прибра снощи. Медийно затъмнение.
  • 15 Твоите

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Леля Гошо":

    Чекмеджета , редовно ги проверяват !
  • 16 карамфила

    16 0 Отговор
    Резултатът ще е същия както беше преди години когато снимаха с дрон имотите на чорбадциите българоубийци.
  • 17 дядото

    15 0 Отговор
    подобни проверки и ревизии биха имали смисъл едва когато приключват не само с плащане на осигуровки и данъци.лицата за които се установи че не могат да докажат произхода на средствата си да преминат през съдебната власт с конфискации и присъди.другото остава прах в очите на народа.

    Коментиран от #20

  • 18 коко

    13 1 Отговор
    За наште хора ще важи ли проверката
  • 19 МВР Перник върна Инквизицията

    6 1 Отговор
    МВР Перник върна Инквизицията
  • 20 карамфила

    13 0 Отговор

    До коментар #17 от "дядото":

    Дядо ,те просто си проверяват а резултат няма и никога няма да има.Ако проверят и НАП да видят какви имоти и пари имат заключени по сейфовете а не по сметки в банка ще се хванат за главите.
  • 21 Красимир Петров

    22 0 Отговор
    Прах в очите на хората.Знаете ли,че в НАП има списък на фирми които не подлежат на проверки.
  • 22 най-бедните в ЕС само някои

    11 0 Отговор
    А онези с имотите в Барселона КОГА!!!???
  • 23 Хекьнфкфкфкфн

    18 1 Отговор
    Защо НАП не провери по какъв начин са придобити палатите на ало измамниците !!!без ден трудов стаж или ромите са богоизбрани
  • 24 1345

    18 0 Отговор
    Хм, това добре, а кога започват проверки на странните субекти движещи се из територията с автомобили за 200 000 +++ пари? Скоро имаше статия, че са капарирани над 10 супер луксозни Ланд Ровър, при официалния вносител, със стартова цена 500 000 ++ лв.! За това проблеми няма, а? А това, че някой си купил барака, или каравана в Гърция за 40-50 000 евро е голямо престъпление! Хората с такива имоти са си направили сметката, защото в Гърция няма как да платиш имот кеш - всичко е по банка. Ако искахте да правите истински данъчни проверки, щяхте да започнете от ненормално скъпите резиденции в покрайнините на София, ама това там са вашите хора нали!?Тъжно в в какво превърнахме хубавата ни държава - 60% сиво- черна икономика, 5% супербогати престъпници приближени до властта, останалото работещи бедни, със по 500-1000 евро месечно и ипотеки на панелки по 1500 Евро/м2.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Васил

    13 1 Отговор
    НАП беше бухалката в продължение на 12 години а сега се засилила да търси скрити доходи а къде бяха през изминалите години когато шайката Герб крадеше?
  • 27 Даа!

    2 1 Отговор
    Все пак ,при служебния кабинет, включително НАП, има някакъв положителен процес,раздвижване в тази посока.За 30 г,това е първата ( според мен) подобна проверка.Вярно е,че това е нищожен процент,но е положено начало.Всеки един от нас,знае,виждал е,подобни случай,който плачат за основна проверка до тухла.Лично мнения,но има вероятност, да е под натиск на Европа, и извън нея..Започват през имотите+ изнесени навън милиарди. Ние не сме бедна държава.Беден е народа.Към 2002 г,по данни на Евростат, навън са " изтекли" над 102 милиарда лева! Това да не е предвестник на бъдещи " малки магнитчета" с който да издрънчат безпроблемно милиарди и недвижимо имущество за още толкова? Кой ще им се опълчи? Показателен е фактът за руските мулти богаташи.Между тях и нашите няма грам разлика.Елегантно ще ги запорират без да им мигне окото.Под претекст" незаконно придобити" неплатени данъци, злоупотреби. Няма полезен ход,ако ги подгонят.Банките,офшорките , служби са на тяхно подчинение и контрол.Ще приберат лъвския пай,ще дадат и на фиска ни,по някой милион.Помните мутренските времена- нали? Държавата беше в ръцете им. Сега защо няма мутри ? Просто държавата ги елиминира,защото свършиха черната работа.Предстои мащабно елиминиране на дребосъка,който изобщо не е дребосък,за нашите мащаби.Имам предвид изключително държавите от бившия соцлагер.Ще останат по няколко едри играчи,който ще са на пряк контрол от " Големите Босове" зад океана.
  • 28 Гледачи

    5 0 Отговор
    От 1990 година НАП само гледа и не конфискува ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове