Last news in Fakti

16 Май, 2023 10:42 3 232 42

Меглена Плугчиева: Очаквам при втория мандат ПП-ДБ да съставят правителство с подкрепата на ГЕРБ

  • правителство-
  • западни балкани

Грешка беше Мария Габриел да постави като приоритет оставката на Гешев, това е нарушаване на принципа на разделение на властите, смята експосланичката в Черна гора

Меглена Плугчиева: Очаквам при втория мандат ПП-ДБ да съставят правителство с подкрепата на ГЕРБ - 1

Международният форум „ЕС среща Балканите“, на който сме домакин е много голям и престижен като имаме предвид участниците – председателят на Европарламента, комисаря по разширяването Вархеи, представители от западните Балкани.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политикът и дипломат Меглена Плугчиева.

Форумът е важен, но за съжаление големи резултати не могат да бъдат отчетени. Като бивш посланик в Черна гора мога да предам накратко настроенията от региона, че очакванията бяха много по-големи. След 10-15 г. водене на преговори нямаме конкретни резултати.

Прехвалената и обявена от нас за най-успешна политика на ЕС за разширяване, към момента не дава очакваните резултати. Може би войната в Украйна катализира процеса, защото видяхме, че Босна и Херцеговина получи статут на кандидатка, има либерализация за визовия режим за Косово, но би трябвало да има по-голяма скорост на процеса за присъединяване.

Връщам се в България – страната ни се намира след политическо земетресение и институционална криза. Това е повече от тревожно и даваме много лоши сигнали навън. Вчера след оставката на г-жа Габриел като еврокомисар оставаме и без еврокомисар поне за известно време. Би трябвало българското правителство да предложи кандидатура, която след това да премине през всички сложни процедури в Брюксел. Да не забравяме, че догодина на 9 юни ще бъдат и следващите избори за Европарламент и всички структури на ЕС.

Надявам се да не останем без еврокомисар. Преди няколко месеца казах, че отвън изглеждаме зле, а сега с много болка казвам, че изглеждаме още по-зле, защото не излъчваме стабилност и предсказуемост като страна-членка, особено в условията на много тежки кризи.

Не знам решението в Брюксел на какво се основава, но бях изненадана, че г-жа Габриела посочи като първи приоритет искането за оставка на главния прокурор. Коментарите на много експерти бяха в посока, че това е нарушаване на принципа на разделение на властите. Грижите и проблемите на българските граждани са далеч по-различни от това дали веднага и първо трябва да се поиска оставката на главния прокурор. На улицата всеки ден загиват млади хора, цените се покачват тревожно, нямаме бюджет, а параметрите на предложения бюджет са изключително тревожни, има статистика за увеличен брой обезлюдени села и много други.

Лошото е, че всички признаха – и от страна на политици, и от страна на съдебна система и прокуратурата, че има вмешателство в съдебната система, което наистина е много лош знак. Това е едно официално признание от всички страни.

Съдебната реформа, за която от толкова време се говори не се формулира ясно и конкретно, а всичко се сведе до оставката на главния прокурор.

Чух и други интерпретации за номинацията на г-жа Габриел – дайте да използваме нейните лични и семейни връзки в Брюксел и някак си така да минем, да се уредим за Шенген и еврозоната, пък и да вземем парите за Плана за възстановяване. Това е недопустимо, несериозно и безотговорно. Трябва да запретнем ръкави и да свършим работа, а не по втория начин да имитираме някаква дейност пред нашите партньори от ЕС.

Очаквам, че ще се стигне до правителство. Очаквам при даване на втория мандат втората парламентарна група да бъде подкрепена от ГЕРБ.

Нашият национален интерес е РСМ час по-скоро да започне преговори за присъединяване към ЕС. Бих предложила бързо да излезем от тази спирала на конфронтация, ние като една по-опитна страна да подадем ръка. Да помогнем на Македония с нашата експертиза, с добър и лош опит от подготовката ни за присъединяване, да поканим студенти и младежи да учат в България както от РСМ, така и от други страни от Западните Балкани, да дадем по-добри възможности за нашия бизнес да стъпи в тези страни. Колкото по-скоро РСМ и западно балканските страни се присъединят към ЕС, толкова това ще доведе до стабилизация в региона, икономическо развитие и ще преодолее зараждащите се агресивен национализъм, разделение на етническа и религиозна основа.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ква е тая селска пръчка

    51 2 Отговор
    с вид на текезесарка

    Коментиран от #3

  • 2 ГЕРБ

    32 2 Отговор
    И от къде на къде арееее
  • 3 Много прилича

    39 3 Отговор

    До коментар #1 от "ква е тая селска пръчка":

    на Сталинка Георгиева от МВФ. Същото аграрно излъчване.
  • 4 Кокоркиро каза

    25 12 Отговор
    Разбра се,че сме един кирлив парцал в ръцете на задокеанската администрация.
  • 5 НЯКОЙ

    28 6 Отговор
    Ако някой не разбира, че изчистването на една държава от вградена мафия във всички структури на властта е тежък и сложен процес, значи е слаб политик или напълно откъснат от действителността ! Давали сме "лоши сигнали" ? Напротив, който разбира от "сигнали" е наясно, че България се бори, а в същото време ЕС затъва в корупция ! Така че никакво отстъпление от принципите срещу мафията, която превзе държавата ни, НИКАКВО ОТСТЪПЛЕНИЕ !
  • 6 Да бе , да. ! 😜

    32 3 Отговор
    Това са ни "дипломатите" ! Рецитира си натовските опорки пенсията , и отдавна е забравила за българските интереси .
  • 7 Град Симитли

    21 0 Отговор
    Дрънкало!
    Това е, което е:

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ТЕСЛАТА

    26 3 Отговор
    спрете да ни я набутвате тая от гроба ли я извадихте
  • 10 Мото

    16 4 Отговор
    Прост народ! Слаба държава!
  • 11 🇧🇬🇪🇺💯

    17 0 Отговор
    Правителство няма да има, никой не е луд да си съставя правителство с противници които ще го изпързалят още на следващата седмица⁉️
    ПП, ДБ би трябвало да са си научили урока от коалиции с ИТН и др., трябва да поставят реални приоритети за борба с Институционата Корупция в България, ГЕРБ, ДПС, БСП сами ще се откажат да бъдат в Правителството на ПП, ДБ⁉️

    Коментиран от #21

  • 12 Да подадем ръка

    19 2 Отговор
    на РСМ. Но те откровенно не искат да приемат подадената ръка. Когато не ти искат подкрепата просто не я даваш.
  • 13 Дедо ви...

    22 1 Отговор
    Ами таз веднъж стана министър в едно от служебните правителства с протекциите на посланика на германия чиято любовница бе. Сега пак и се ще да става министър.
  • 14 Флоранс Кючеклийска

    17 6 Отговор
    Без значение дали мразим или харесваме Гешев, ако се стигне до втори мандат и ГЕРБ подкрепят Денков, то милата ни държава вече ще е наясно що е то "полиtически боклук" и къде е в изобилие!


    P.S. Борисов си заминава не заради записи, компромати, SMS-и, пачки и кюлчета, а защото държейки се за полата на Меркел и за крачолите на Урсула, направи от ГЕРБ една аморфна и разнебитена либерална сбирщина, уж имаща нещо общо с някаква народна партия, Божем центристи! Само шмекерии, преминаващи в безличие и безгръбначие! Мария Габриел е тук с една цел - да бъде сложен за главен прокурор лице с либерални и прогресисти възгледи, от типа на Станишев и Зарков, които са с яка номенклатурна закваска! Ами че тя тая прокуратура, правена преди 70 години и за следващите 100, им е правена по мярка!
    Тях червеното знаме роди ги, но либералдемокрацията спаси ги! От лустрация, от загуба на политическо влияние, социален статус, обедняване, маргинализиране! И те отново и завинаги са властта и във властта по един или друг начин!

    ГЕРБ изживяха времето си и е редно, ако искат някак да оцелеят, да се слеят с ППДБ в сериозен либерален блок, понеже НПО-та на Сорос харесват това!
  • 15 Прост тулуп от банки

    13 3 Отговор
    Гешо Фалконето ги почва
  • 16 Хап

    14 4 Отговор
    Погром за мафия гроп.
  • 17 Мнение

    16 4 Отговор
    "Знаете ли какво е общото между Бойко Борисов, Иван Гешев и Ясен Тодоров - и тримата са завършили прословутата школа в Симеоново. Не мога да слагам под общ знаменател - но там се изгражда манталитет и начин на мислене, че винаги се бориш с някакъв протиник. Обучават ги на саботажна дейност".

    Това са Милиционери от соца, а не политици и юристи!
  • 18 ПП,ДБ са уязвими и некадърни да управляв

    15 3 Отговор
    Защо ГЕРБ да подкрепят ПП,ДБ, след когато ПП,ДБ не ги подкрепят? Какво ще стане, ако Гешев обвини лидерите на ПП,ДБ в престъпления? Държавата тръгва по нанадолнище.
  • 19 Плужекчиева е на ход....

    7 1 Отговор
    Рапорт даден,рапорт приет!В тази бивша държава има много матриал за рециклиране и изгаряне в ползу Народа...
  • 20 Пха ха ха ха

    8 1 Отговор
    Аз очаквам Гешев да ви подкара към Беляне
  • 21 Пха ха ха ха

    7 8 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Ппдб са професионални крадци и национални предатели
  • 22 Дрън дрън та пляс

    11 1 Отговор
    отиваме на избори ,бойко е пътник
  • 23 бай Ставри

    9 1 Отговор
    Чакам го!
  • 24 Продължаваме Порнографията

    8 4 Отговор
    Харвардците още живеят в измисления си свят, където някой им дължи нещо, заради честните им очи. Предстои им грубо приземяване в реалността. Макар че още им е проблем да асимилират, че Тиквата ги би на изборите за пореден път.
    Все още чакат някой да им даде властта на тепсия, сами нито знаят какво да правят, нито как - чакат да им спуснат опорките от радиоточката на посолството и всички блеят в един глас.

    Коментиран от #27

  • 25 БЪЛГАРИН

    3 10 Отговор
    Всички партии в парламента по един или друг начин са следствие от политическата и икономическа роля на Русия в България . Някои се представят за демократи , втори за евроатлантици , трети за националисти , но в крайна сметка всички са едно котило - стрият зависим елит от Русия и комунистически елит от СССР : това включва партийни секретари , агенти на ДС , служители и офицери на МВР , окръжни и областни кметове и общински съвети и т.н. Днешната съдба на България е рижисирана и програмирана от КГБ още в далечната 1989г.За съжаление идва времето на политически разпад и икономически възход на България , но това зависи единствено и само от нас!!!!НАПРЕД БЪЛГАРИО !!!!
  • 26 Горски

    10 1 Отговор
    Айде бе "колежке", (макар да не си работила и един ден в Горско), спри да дрънкаш глупости. Така ти мина живота само за своя .............
    млъкни и се разкарай, бехмете забравили
  • 27 боко чекмеджанов

    6 3 Отговор

    До коментар #24 от "Продължаваме Порнографията":

    имаш една пачка от мен,гълъбче!

    Коментиран от #41

  • 28 гост

    4 1 Отговор
    от дб и пп нищо продуктивно не може да се очаква
  • 29 Ева

    6 3 Отговор
    Хич не искам ПП и ДБ да съставят правителство, това хич няма да е добре за страната ни, която и сега е зле...
  • 30 скелет

    5 0 Отговор
    Стар комунистически номенклатурен скелет от гардероба - я, се скрий по-добре. Идват избори...
  • 31 Мнение

    6 0 Отговор
    Много непочтена жена. На оня свят нищо няма да занесе, нито ще получи. Невероятно противен човек сучил десетки хиляди от България за деца, за зетове, за имоти, ама като сложат нов главен прокурор ще е захванат.
  • 32 оня

    3 0 Отговор
    Я у лево:))
  • 33 Електра

    5 3 Отговор
    Ако Бойко подкрепи шарлатаните, повече няма да гласувам за ГЕРБ. Защото ако гласувам за ГЕРБ получавам Гнома, Ристю, Кире и агронома...

    Коментиран от #35, #39

  • 34 Мисирка

    4 1 Отговор
    На кууха ли се правиш
  • 35 Петър

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Електра":

    не само ти сумата Гербери, ще повръщат от отвращение.
  • 36 Бай Тодоре

    2 0 Отговор
    Разсипаха ти държавата и народа
  • 37 Сериозно ли

    4 2 Отговор
    Това му трябва на Боко, да стане най-жалкия смешник, след като цял месец им клякаше и ближеше. Толкова пък човек без чест тури му пепел. Изтърча се с Мара за главата на Гешев, за да им се хареса, а те се подхилкваха. Вчера, след като Гешев заговори за "лицето", с което открито заяви какво означава, Христо и групата на ДБ така силно се кикотеха в кулоарите, като дяволи поставили един глупак в капана. Жалко за електората и свестните в Герб. Да се чуди човек как е търпян толкова прост човек на такова място. Всеки да си взема поука въпреки, че на политическата сцена има само гмеш.
  • 38 Бамбука

    2 3 Отговор
    Мария Габриел може да намери място в Правителството на ПП/ДБ, ако желае и ще бъде полезна в няколко направления. Мисля, че всички ще подкрепят в НС кабинет с мандата на вторите, без ИТН - те са бастуна на миналото, нещо като Сидеров.
  • 39 Рамбо

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Електра":

    много точно казано, Цецо шестака пита къде са качествените хора, ми ти ги изгони бе, ако не е така защо не са при тебе. Колко политици могат да се похвалят с асансьор във хола си
  • 40 Димо

    3 2 Отговор
    ДБ и ПП нямат капацитет за кабинет
  • 41 Продължаваме Порнографията

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "боко чекмеджанов":

    Тиквата колкото и да не го харесвам си е опекъл работата - има подкрепата на Брюксел, има си и Каскет с чадър. Харвардците имат само претенции. Затова и правят като вятъра и те са в изолазия и пред изчегъртване, а не Тиквата. Колкото и да е прост, те са по-прости.
  • 42 Калин

    0 0 Отговор
    Видяхме вече, че ДБ-ПП не могат да се справят с управлението на държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове