Last news in Fakti

16 Май, 2023 23:07 2 969 8

Доц. Киселова: Сарафов е много по-пестелив в изказа си. Вчерашните изяви на Гешев дадоха доста храна на колегите му

  • наталия киселова-
  • борислав сарафов-
  • иван гешев-
  • изяви

„В момента срокът е 7+3+7. В седемдневен срок да даде обяснения, в тридневен да преценят дали е допустимо предложението и в седемдневен срок да се насрочи заседание, на което да е изслушан Гешев. Може да отидем отвъд юни”, коментира експертът 

Доц. Киселова: Сарафов е много по-пестелив в изказа си. Вчерашните изяви на Гешев дадоха доста храна на колегите му - 1
Снимка: NovaNews

"Сарафов е много по-пестелив и внимателен в изказа си.Вчерашните изяви на Гешев дадоха доста храна на колегите му, които ще трябва да преценят поведението му”. Това каза в студиото на Нова нюз доц. Наталия Киселова. Като сериозен тест за прокуратурата определи тя сигнала на зам.-главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов срещу главния прокурор.

В предаването „Денят на живо” доц. Киселова обясни, че Сарафов не може да сезира ВСС, затова се обръща към Инспектората и към СГП. Прокурорът, който да провери сигнала, ще бъде определен на случаен принцип.

„Възможно е да започнат отвод след отвод. И това е много сериозен тест за прокуратурата. Ако никой прокурор не се наеме да образува производство, тогава на дневен ред ще дойде това предложение да се снеме тежестта от прокурорите, подчинени на главния, а именно предложението на в момента служебния министър - ad hoc прокурор да разследва главния или неговите заместници”, обясни Киселова.
Тя допусна, че е възможно тази ситуация да ускори приемането на закона „Зарков”.

„Ако всеки прокурор в СГП си прави отвод по различни причини, възможно е да не се намери такъв, който да образува производство. Когато се образува производство, то е срещу неизвестен извършител, едва на по-късен етап има привличане към наказателна отговорност. Има специални правила лице с имунитет да бъде привлечено към наказателна отговорност”, обясни Киселова.

Тя обясни и предложението на Крум Зарков.

„Предложението е прокурорската колегия ad hoc да назначи съдия и той да стъпи като прокурор. Но това е проект. Към момента се предвижда това да е в СГП-София”, каза Киселова.

По думите ѝ относно събирането на Прокурорската колегия има две неизвестни. Първата е дали Иван Гешев ще присъства на заседанието, защото той председателства заседанията на Прокурорската колегията. След това дали ще разгледат искането за освобождаване на Ясен Тодоров от длъжността заместник-директор на Националната следствена служба.

Иван Гешев има право да участва в разискванията.

„Според мен преди да се постави въпросът в Прокурорската колегия трябва да видим дали е имало заседание на Комисията по атестиране и конкурсите, защото част от правилата са да има и нейна позиция”, каза Киселова.

В четвъртък се събира пленумът на ВСС, който ще обсъди сигнала на Гешев срещу Сарафов.
„Правилата са идентични. Поради това предполагам, че Гешев е решил да предприеме образуване на дисциплинарно производство срещу своя заместник, в хода на това производство да се установи дали е нарушил закона и Етичния кодекс на магистрата. Въз основа на това да поиска отстраняването му”, обясни доц. Киселова.

Една от причините за отстраняване може да е „системно неизпълнение на служебните задължения”.

„Или това, което е най-деликатно и според мен ще бъде аргументацията – „уронване престижа на съдебната власт””, обясни Киселова.

„Тези реплики, които си разменят в момента, са на ръба на допустимото”, смята тя.

Киселова Тя обясни и дали и възможно ВСС с изтекъл мандат да освободи Гешев.

„Има 2 процедури, които могат да текат паралелно. Призовавам НС колкото се може по-бързо да обнови парламентарната квотата на ВСС. Второ – ако ВСС не се занимае, ще бъдат обвинени, че се пазят. Затова според мен действащият ще отвори процедурата, но не знам дали ще приключи до края на май-началото на юни”, каза доц. Киселова.

„В момента срокът е 7+3+7. В седемдневен срок да даде обяснения, в тридневен да преценят дали е допустимо предложението и в седемдневен срок да се насрочи заседание, на което да е изслушан Гешев. Може да отидем отвъд юни”, каза Киселова.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма такава държава

    14 3 Отговор
    Заместник главният прокурор дава главният прокурор на прокурор.хи хи хи
  • 2 без имена

    10 2 Отговор
    значи бомбата пред колата не е била с/у гешев , а с/у сарафов....и сега той иска охрана. нападаш един човек . той ти отвръща и почваш да ревеш , че те бият. типично поведение на жълтопаветник. а гешев си е слуга на дпс и герб. явно е станал силен и решиха да го махнат...
  • 3 Фен

    12 4 Отговор
    A помните ли какви хора подкрепяха Гешев в стъпването му длъжността си на главен прокурор????
    Едни здрави и дебели момчета , приличащи досущт на МУТРИ!!!
    Някой нещо да каже??? Аааа....!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Столипиново

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    Гешев е радост!
  • 5 Наивник на средна възраст

    5 0 Отговор
    От над 30 год. съдебната ни система не бива.Време е за "съд с жури",а не като у нас - шофени при това само за присъствие.Да не можеш в наказателен процес,в който си страна да представиш вещо лице по твой избор е ......тук тоз който те съди ти определя същото и като бонус за безпристрастие му одобрява хонорара....чудо по бг. Пълна реформа на съдебната система,един главен прокурор не стига......А иначе се вижда обшественото мнение за съдебната ни система - "Qualis rex, talis grex - Какъвто владетелят, такива и подчинените."
  • 6 Наивник на средна възраст

    5 0 Отговор
    В съдебната система на някои страни справедливото и безпристрастно предоставяне на правосъдие се основава на два основни принципи: всички лица, обвинени в престъпления, да се считат за невинни, докато не бъдат доказани за виновни и че тяхната вина трябва да бъде доказана "извън разумно съмнение". Разумно съмнение е съмнение, основано на разума и здравия разум и не се основава само на спекулации.Може да възникне от внимателно и безпристрастно разглеждане на всички доказателства или от липсата на доказателства. "Съмнението е лобито, чрез което трябва да минете, преди да влезете в храма на мъдростта".У нас всичко се решава от това - доколко правилно,или превратно магистратите ще приложат закона.За тях,у нас, наказания няма...
  • 7 Наивник на средна възраст

    2 0 Отговор
    Особено забавно ще е ако някой може да извади статистика за годините на "демокрация" в Бг да видим колко вещи лица са осъдени за даване на неверни експертизи в качеството им на такива?
  • 8 анонимен

    0 1 Отговор
    Тази лелка е на всяка манджа мерудия. Тя е конституционалист , но не разбира много от наказателно право както се вижда. По добре да мълчи и да не се излага. И честно казано писна ми от нея. По противна ми беше само доц/проф. Аргирова която денонощно ни заливаще с инфо за ковид.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол