Last news in Fakti

19 Май, 2023 05:22 1 926 9

Юлиана Николова: Габриел сама си подаде оставката, но шансовете й за премиер избледняват

  • юлиана николова-
  • мария габриел-
  • правителство-
  • прокуратура

Нов еврокомисар трябва да се излъчи от редовно правителство, за да има демократична легитимност, заяви директорът на портал"Европа"

Юлиана Николова: Габриел сама си подаде оставката, но шансовете й за премиер избледняват - 1
Снимка: БГНЕС

Европейският съвет може с единодушие да реши, че в момента остава с 26 комисари. Това обясни пред БНР Юлиана Николова, директор на портал „Европа“.
"България обаче също трябва да се съгласи, че остава без комисар".
Николова посочи, че е важно е да имаме еврокомисар, защото това дава въцможност един човек с българско гражданство да участва в голямото правене на политика на европейско ниво.

"Той може да наложи през собствения си авторитет авторитета на държавата. Не е необичайно обаче към еврокомисарите да се обръщат в кризисни моменти, за да заемат пост в националното си правителството или да поемат друга важна отговорност на национално ниво. Тогава държавата остава без еврокомисар".

Николова коментира и тезата, че Мария Габриел е изразител на брюкселското говорене.

"Брюкселското говорене, или поне официалното, насочва към процедура по разследване на главния прокурор, а не толкова към отстраняване на действащия прокурор".

Тя не споделя тезата, че Габриел е загубила поста си заради намеса във вътрешните работи на страната си.

"Мария Габриел сама си подаде оставката, което беше нормално. Шансовете да стане министър-председател обаче избледняват. Когато се кандидатираш за национален пост, оставяш европейския, защото си в конфликт на интереси и несъвместимост"

Николова коментира и критичната публикация на „Политико“ за стила на работа на Габриел.

"Това не е първата публикация на изданието срещу нея. В тази статия се взима на прицел персоналното ѝ отношение към екипа, с който работи и главното обвинение е, че изисква много от своите служители, но не по начин, по който те да се чувстват удовлетворени. Това не е повод за искане на оставки".

Мария Габриел: Подавайки оставка, действах отговорно и лоялно към договорите за ЕС и конституционния ред у нас
Юлиана Николова посочи, че има и други случаи, в които ключови брюкселски фигури са канени да заемат постове във вътрешната политика на страната си.

"Засега обаче няма неуспешен опит да го направят. Това са Таяни, който беше комисар два мандата и в края на втория си мандат се върна в правителството, Франко Фратини пък стана министър на външните работи. Но няма някой, който да е бил комисар, да се върне в националната си политика и да стане пак комисар".

Непосредствена последица от тази стъпка на Мария Габриел е това, че България губи един голям ресор, който разполага с голям ресурс и помага да се правят политики в широк кръг области, отбеляза Николова.

Следващата стъпка е България да предложи нов комисар, обясни тя.

"Той има портфолио с компетенции. Председателят на ЕК разговаря с него. Проверява компетенциите, предлага на Съвета и съгласува с парламента.

Николова напомни, че когато Кристалина Георгиева подаде оставка, тя водеше един от най-значителните ресори – бюджет. След това обаче Мария Габриел взе по-незначителен ресор.

Директорът на портал „Европа“ разясни, че и служебното парвителство може да предложи нова кандидатура, но по-добре е тя да бъде излъчена от редовен кабинет.

"Нашата Конституция не прави разлика между редовно и служебно правителство. Всяко може да предложи нов еврокомисар. Няма срок да го направи. Това ще се случи, когато е готово. Хубаво е обаче тази кандидатура да се излъчи от редовно правителство, за да има демократична легитимност. Комисарите се излъчват от управляващите партии в държавите членки".

Тя обясни, че човекът, който ще бъде предложен, трябва да защитава европейските ценности, да бъде независим и компетентен в определена сфера.

Николова коментира и възможността Ева Майдел да бъде предложена за еврокомисар.

"Такъв разговор е неадекватен. Името ѝ се чу в средите на европарламента. ГЕРБ би могъл да я излъчи, ако формира правителство. Това е решение на българското правителство, а не на европейските бюрократи"


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Перо

    23 0 Отговор
    И Еврокомисар да е Габриел и да не е, ефекта за БГ е еднакъв! Целият и работен стаж премина в ЕС и резултата за БГ е никакъв! Така, че БГ с тези кадри не губи нищо, губят личностите с личните си кариери и доходи! ЕС е за нормални държави! За БГ и ЕС депутати, няма никакви кадрови критерии и се определят еднолично, от шефа на партията! За това и нямаме никакво лоби в ЕС и депутатите нищо не вършат за БГ, даже има и такива, които не знаят чужд език! Пълни безполезници!
  • 3 Просто

    14 0 Отговор
    жест да не я изритат ѝ предложиха да си подаде оставката тая "ценност" !
  • 4 Хич не се отърваха бързо

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Външен Нужник":

    Гаргамелката бая години изкара на синекурна длъжност в измисления ЕС.
  • 5 Уволнение!

    6 0 Отговор
    Подаде оставка, след като и наредиха от Брюксел моментално да я подаде!
  • 6 Справедлив

    4 0 Отговор
    Вярата в тъпата демокрация ще ликвидира света. Ние не можем да се разберем в една малка България, а говорим за разбирателство в Европейски съюз. Нима и друг път не са правени такива опити за глобални съюзи ?
  • 7 Начи Неделчева уволнена

    1 0 Отговор
    Ама нали така от благоприличие сама напуснала.Ние разбираме.Какво следва?Следват по-ниски нива пак там,щот в Бг нищо добро.
  • 8 Геша

    1 0 Отговор
    Явно е много тежко атлантическа скумБрия да ти е шеф.Напълно ги разбирам подчинените и.
  • 9 Нане Вуте

    0 0 Отговор
    Отърваха се в ЕС.
    Измислен докторат
    Крайно нуждаеща се за апартамент в София
    И явно не особено кадърен ръководител
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове