Last news in Fakti

19 Май, 2023 09:55 1 171 9

Христина Христова: Изплащането на пенсиите няма да бъде поставено под риск, дори и без приет бюджет

  • пенсии-
  • бюджет

Много е важно депутатите в парламента да направят сериозни дебати по бюджета и да няма "наддавания" с плащания на калпак, което е разхищение на държавни средства, каза тя

Христина Христова: Изплащането на пенсиите няма да бъде поставено под риск, дори и без приет бюджет - 1

Социалните плащания и пенсиите ще бъдат гарантирани, дори и да не бъде приет бюджетът за 2023 година. Около това мнение се обединиха бившият социален министър Христина Христова и икономистът Юлиан Войнов в студиото на "Bulgaria ON AIR".

"Правило е, че каквито и ситуации да има, се изпълнява съществуващото законодателство - в социалната сфера е гарантирана минималната работна заплата, минималният осигурителен доход, плащанията за хората с увреждания", каза Христова.

Тя е категорична, че изплащането на пенсиите няма да бъде поставено под риск.

Даже за пенсиите в мотивите към бюджета има две допускания за намаляване на бюджетния дефицит - да се отложи от 1 юли за октомври увеличаването на пенсиите, което ще се спести 1 млрд., или изобщо да не се състои, така ще се спестят около 1,5 млрд.", поясни бившият социален министър.

Според нея обаче е много важно депутатите в парламента да направят сериозни дебати по бюджета и да няма "наддавания" с плащания на калпак, което е разхищение на държавни средства.

"Ако не ни стигнат средствата, едното, което може да бъде направено, е увеличаване на данъците, а другото е да харчим от резерва. И двете не са разумни", обясни Христова.

Според нея обаче, въпреки тревожните хипотези, очертани около бюджета, ще се намери процедура за изход от ситуацията.

"Когато държавата не може да приеме бюджет в определените срокове, е разписано, че действа бюджетът за предходната година за три месеца, без обаче да се счита времето, през което няма парламент", поясни Войнов.

Той добави, че приходите и разходите ще могат да се изпълняват при неприет бюджет, но няма да може да се изтегли нов дълг.

"Ако не се стигне до приемане на нов бюджет и не се поеме нов дълг, трябва да има драстично свиване на бюджетния дефицит. Има натрупан фискален резерв, от който може да се харчи, но целта трябва да е приемането на тазгодишния бюджет", допълни икономистът.

Според Войнов дефицитът би могъл да се намали, но не е добра идея да се посяга на данъците. Това може да стане през свиване на капиталови разходи.

"Социалните разходи няма да бъдат засегнати. Имайки предвид и предсрочните избори, едва ли ще се ограничават тези плащания. Капиталовите разходи за инвестиции е вероятно да бъдат орязани. Всичките инвестиции, които са планирани, няма да бъдат изпълнени. Ще пострадат някои от проектите на общините и това ще застраши цялата проектна програма на общините и държавата", допълни гостът и отбеляза, че от капиталовата програма могат да бъдат спестени около 5-6 млрд. лв.

Икономистът каза още, че натрупаната сума във фискалния резерв е около 8-10 млрд. лв., което е буфер, който обаче може да бъде използван само, ако държавата не тегли допълнителен дълг.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън та пляс

    15 0 Отговор
    ходи го обясни на бойко ,стига е плашил и заплашвал
  • 2 Именно

    15 0 Отговор
    Тези двамата доказаха,че за пореден път осъденият за лъжа БМБ лъже(според публикуваното в предна статия)!!!
  • 3 Плашилото на бостана от тикви

    14 0 Отговор
    Тиквата освен да плаши и лъже друго му не остана като тактика
  • 4 Пенсионер

    11 0 Отговор
    "Даже за пенсиите в мотивите към бюджета има две допускания за намаляване на бюджетния дефицит - да се отложи от 1 юли за октомври увеличаването на пенсиите, което ще се спести 1 млрд., или изобщо да не се състои, така ще се спестят около 1,5 млрд.", поясни бившият социален министър" и т.н...... Браво, Христова, поредният елемент пуснат по СМИ да загрява обстановката за отлагане на актуализацията на пенсиите през месец юли 2023г. Разбира се елементи от вида Христова, Дацов, "Красен Станчев" Сие и прочие, не ги интересува как пенсионерите живеят при тази инфлация, скочилите цени нагоре на всичко и скъпите лекарства. Изобщо пенсионерите никой не ги брои за хора.
  • 5 НОИ

    2 1 Отговор
    Няма страшно ПВУ - то е насреща !

    Коментиран от #7

  • 6 Наблюдател

    7 0 Отговор
    "Ако не се стигне до приемане на нов бюджет и не се поеме нов дълг, трябва да има драстично свиване на бюджетния дефицит. Има натрупан фискален резерв, от който може да се харчи, но целта трябва да е приемането на тазгодишния бюджет", допълни икономистът. Според Войнов дефицитът би могъл да се намали, но не е добра идея да се посяга на данъците. Това може да стане през свиване на капиталови разходи. "Социалните разходи няма да бъдат засегнати. Имайки предвид и предсрочните избори, едва ли ще се ограничават тези плащания" и т.н. Поредният икономист Юлиян Войнов пуснат по СМИ за загрява обстановката по спиране актуализацията на пенсиите месец юли 2023г. Разбира се икономистът тип "Дачков Сие" лъже та се къса. Нека се запомни следното което ще кажа: ФАКТИ Е СВИДЕТЕЛ НА НАПИСАНО ОТ МЕН., а то е следното. Най вероятно месец юли ще бъдат актуализирани ниските пенсии до 504 лева включително. Всички останали пенсии над 504 лева ще бъдат отложени с 3 месеца, или въобще няма да има за тях актуализиране. Така ще се стигне до заветните 3 % бюджетен дефицит, макар да не се знае какви пари е харчило Правителството на Донев от началото на годината до сега. Няма никаква яснота.
  • 7 Любопитен

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "НОИ":

    Какво значи ПВУ, че нещо не се сещам.

    Коментиран от #8

  • 8 Никси

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Любопитен":

    Пансион по Вътрешна Украса или Пропаднало Военно Училище , добре че не беше ТВУ !!!!😀😃😂😁😄😛😁😄😂😃😀.

    Коментиран от #9

  • 9 Любопитен

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Никси":

    България не познава "пропаднало военно училище". Правилното е: Военен университет. Лично съм завършил такъв, 5 годишно обучение, магистър! Спукват те от учене, но излизаш специалист от висока класа. След 89-та година, много военни магистри емигрираха в САЩ и там ги лапнаха като топъл хляб. Всичките до един се реализираха.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове