19 Май, 2023 13:10 1 198 28

Ако няма бюджет: Порционът на пациентите в психиатриите е 5 лв. на ден за три хранения

  • сирене-
  • хлеб-
  • хляб-
  • психиатрия-
  • хранене

300 млади артисти – най-играещите в България от днес са на улицата

Ако няма бюджет: Порционът на пациентите в психиатриите е 5 лв. на ден за три хранения - 1
Снимка: Shutterstock

Липсата на бюджет се отразява и на пациентите. В заведенията за психично болни сега хранят пациентите с 5 лв. на ден за три хранения. „Мизерия”. Това заяви психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Д-р Гълъбова заедно с директора на театър „Възраждане” Роберт Янакиев и водещия Иво Танев обсъдиха ситуацията в социално-политически план в страната ни.

Като лекар д-р Гълъбова изтъкна, че ракът се лекува радикално. Тя вижда лечението на обществото ни „в изриване на абсолютно всичко. На ментално ниво ще поеме няколко поколения”, каза тя. По думите й: „държавата е в процес на разпадане, институции не работят, езикът е махленски – тези, които са там (във властта), са част от нас. Съзнателният избор се прави от всеки човек на база неговите знания, опит, … Или трябва да изчистим Авгиевите обори, или ще изчезнем. Трябва да спрем да казваме, че политиката не ни интересува”, допълни психиатърът.

„Виждам тежък регрес – в институционален, в цивилизационен план. Промяна не виждам, виждам подмяна. Хората са уморени. Хората са заети с оцеляването си. Дали депутатите си дават сметка, че с техните три обеда в околните заведения около парламента хората живеят цял месец”, запита психиатърът.

„300 млади артисти – най-играещите в България от днес са на улицата. Днес свършва програмата „Мелпомена” и те са на улицата, с прекратени договори. Понеже няма приет бюджет, програмата свършва”, заяви Янакиев.

Според директора на театър „Възраждане” Роберт Янакиев всеки от нас се държи нахално, невъпитано, а очакваме в парламента представителите да се държат различно.

Водещият Иво Танев обясни, че събитията в последните години в държавата ни не са случайни – „вижте какво стана в образованието, в други сфери”, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    26 0 Отговор
    По пет лв. на ден трябва да е надника на депутат!!
  • 2 истина е

    33 0 Отговор
    Пет века османците не можаха да ни унищожат ,но нашите политици го направиха !!
  • 3 Споко

    20 5 Отговор
    За укрите повече..
  • 4 Тошко

    5 18 Отговор
    Малко ли откачени храним, че и още. И с 5 лева ще минат.

    Коментиран от #18, #20

  • 5 Как може

    23 5 Отговор
    Имам братовчет в Русия който точно с храненето на болници се занимава.Вече от 15 години е там.По негови приказки,в сибирският град Сургут зрани месната психиятрия за 690 руб.По днешен курс това са 8.70 евро. Незнам как ние в ЕС стигнахме това дъно.Да не говорим,че в Русия цените са им в пъти по-евтини.Бензина им е точно 0.55 евро...Тока даже не знае колко струва...Наистина ме хваща яд-че там в Сибир имат повече възможности от благодатната ни българска земя...

    Коментиран от #25

  • 6 Павел пенев

    19 0 Отговор
    В психиатрията е пак много добре. В останалите здравни заведения е на практика за лв. 3 лв.дневно при 5 милиарда лв. в здравната каса. Тези милиарди отиват за огромни заплати на мафиотите с Хипократова клетва.
  • 7 Бълг

    4 6 Отговор
    Стига сте повтаряли опорките на банкянския шопар!
  • 8 Избори

    7 9 Отговор
    Възраждане и Костадин.
  • 9 Минева

    8 3 Отговор
    И с бюджет е същото. Докторете са все по студиата. Некадърни, безхаберни, нагли
  • 10 Никси

    8 1 Отговор
    те тия у парламенто не гласуват ли бюджета за 2023 от 1 юли, Сите за за при д-р Гълъбова , и не требе да излизат от там без право на замяна да виждат хубаво ли.ще им е така да се мъчат без пари както народа !!!!.
  • 11 Това е много

    10 0 Отговор
    тъжно. Тук самата среда подтиква към изкрейзване. Например от малък провинциален град съм и вече втори ден нямаме вода. Условията на живот в тази страна са просто отвратителни.
    По върховете виждаш някакви функционери, които пред камерите се обясняват и правят на загрижени, а зад тях правят всякакви комбинации да грабят и крият заграбеното. Някакви хора, овъртолени в схемите си са фона на една битова мизерия и тотална провинциална безнадежност.

    Коментиран от #12

  • 12 1957

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Това е много":

    то европейски цености такива са.
  • 13 Туй е горедолу

    4 3 Отговор
    по една биричка на закуска, обед и вечеря. Бива.
  • 14 Бойко

    5 4 Отговор
    да дари личния си откраднат от всички нас бюджет, за да храни лудите, а да не напъва за правителство на Козяк. Така е честно.
  • 15 3343

    1 0 Отговор
    ами след като няма остойностяване на труда, диетата при всяко заболяване, лекарствата хотелската част,

    така ще е
  • 16 ХАХАХА

    3 2 Отговор
    Само не мога да разбера какъв е този рев? Яжте банани на промоция по 2 банана точно 5 лв.,колкото до "талантливите "млади артисти да си намерят меценат, мечтата на артсъсловието на СДС от 90 те години ,които си въобразяваха богаташите да влагат пари в артистите срещу намаляване на данъци. Ама не им се върнаха на театъра.
  • 17 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Дами и господа, спокойто играта е друга. Тя е груба, но е реална! "Ако не се стигне до приемане на нов бюджет и не се поеме нов дълг, трябва да има драстично свиване на бюджетния дефицит. Има натрупан фискален резерв, от който може да се харчи, но целта трябва да е приемането на тазгодишния бюджет", допълни икономистът. Според Войнов дефицитът би могъл да се намали, но не е добра идея да се посяга на данъците. Това може да стане през свиване на капиталови разходи. "Социалните разходи няма да бъдат засегнати. Имайки предвид и предсрочните избори, едва ли ще се ограничават тези плащания" и т.н. Поредният икономист Юлиян Войнов пуснат по СМИ за загрява обстановката по спиране актуализацията на пенсиите месец юли 2023г. Разбира се икономистът тип "Дачков Сие" лъже та се къса. Нека се запомни следното което ще кажа: ФАКТИ Е СВИДЕТЕЛ НА НАПИСАНО ОТ МЕН., а то е следното. Най вероятно месец юли ще бъдат актуализирани ниските пенсии до 504 лева включително. Всички останали пенсии над 504 лева ще бъдат отложени с 3 месеца, или въобще няма да има за тях актуализиране. Така ще се стигне до заветните 3 % бюджетен дефицит, макар да не се знае какви пари е харчило Правителството на Донев от началото на годината до сега. Няма никаква яснота.

    Коментиран от #19

  • 18 Боруна Лом

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тошко":

    ДА НЕ ТЕ СТИГА,ГАНЬО!
  • 19 Наблюдател

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Наблюдател":

    Поправка: Да се чете:..... Дами и господа спокойно....и т.н.
  • 20 Пенсионер

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Тошко":

    Лош човек си. Засрами се
  • 21 на руzzoфилите

    4 3 Отговор
    им е достатъчно.филия с вакса и чаша антифриз
  • 22 Факт

    3 0 Отговор
    Културата в България е вече минало. На дневен ред са: Лъжи, Предателства, доносничество, широ-баджанащина и да подкарваш с 200 който те дразни(неудобните), а и не само....
  • 23 Последният Софиянец

    2 0 Отговор
    Мдааа, наистина много е зле, с Мишел и язовеца гладуваме.
  • 24 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 1 Отговор
    Д - р ГЪЛЪБОВА И ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ........ ЩЕ ИМ ДАДАТ .! ! !
  • 25 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Как може":

    ИДИ ПРИ. БРАТОВЧЕД СИ ....... В РУСИЯ .......
  • 26 Много шашави

    3 0 Отговор
    са на заплата и с добри доходи.
  • 27 Стигна се дъното

    2 0 Отговор
    Честито.

    Коментиран от #28

  • 28 А, не

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "Стигна се дъното":

    това не е така, още се копае. Има още много до дъното....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове