Last news in Fakti

20 Май, 2023 05:53 1 934 4

Петър Славов: Скандалите по върховете на прокуратурата са непоносими

  • петър славов-
  • правосъдие-
  • прокуратура-
  • скандали

Наивно е да очакваме ВСС, който назначи Гешев, сега да реши проблема, заяви адвокатът от "Правосъдие за всеки"

Петър Славов: Скандалите по върховете на прокуратурата са непоносими - 1
Снимка: Евронюз България

Добро начало за този парламент е приемането на първо четене на механизма за търсене на отговорност на главния прокурор. Но доста закъсняло, защото ми се струва, че трябваше да бъде приет още в първата седмица на неговата работа. И все пак е добра новина.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria адв. Петър Славов от „Правосъдие за всеки“ и бивш депутат.

Но когато ги видим окончателно гласувани ще имам окончателен отговор и то във вида, в който бъдат гласувани, тъй като често един законопроект влиза в един вид, но между четенията му се случват какви ли не неща и накрая произлиза нещо съвсем различно. Да се надяваме, че ще се запазят основните важни елементи в тези законопроекти.

Още през 2015 г. съм внасял промени за хората, които внасят сигнали за престъпления и прокуратурата си затваря очите, да могат да обжалват тези откази. Това сега присъства в предложените изменения на НПК.

Със скандалите по върховете на прокуратурата от последната седмица положението стана нетърпимо. В момента няма механизъм, по който ВСС да ги отстрани от длъжност за времето, в което евентуално ще тече някакво разследване по дисциплинарно производство както се прави за всички останали български граждани, но не и за няколко човека в държавата. ВСС трябва да се произнесе по дисциплинарните нарушения, за които се топят един друг главния прокурор и заместниците му, а прокуратурата ще трябва да разследва по сигналите за извършени престъпления.

Конституционните промени изискват доста време. По нищо не изглежда, че този парламент ще просъществува особено дълго. Ако сега внесат конституционен законопроект трябва да мине поне един месец преди депутатите да могат да започнат да работят по него, след това трябва да мине срокът за предложения между четенията и т.н. Затова бих препоръчал на народните представители да помислят за финализиране на тези законопроекти, с които започнахме и да се заемат час по-скоро с ВСС с изтекъл мандат, инспектората към него и доста други държавни органи с изтекъл мандат. Особено при ВСС това е ключово, защото този ВСС избра Гешев и неговите заместници и сега да очакваме той да реши проблема ми се струва малко наивно.

ВСС трябва да бъде сменен с легитимен орган и по възможност по една качествена, публична, отчета процедура, а не в условията на политическа уйдурма и пазарлък между партиите - т.е. те си разпределиха 11-те човека и си ги изгласуваха, без никой да пита имат ли качества, с какво са известни и какво са направили. Ето го резултатът. Политическите зависимости най-после лъснаха.
В тази ситуация най-доброто, което може да се случи е Гешев и заместниците му да си подадат оставките сами. Но виждаме, че те такова намерение нямат. По всичко личи, че процедури ще се развият в тези посоки, но тук зависи кой какво мнозинство ще контролира в този ВСС. Друг е въпросът до колко това няма да противоречи на Конституцията, тъй като мандатът на ВСС е изтекъл. Така че не изключвам в един момент да стигнем и до Конституционния съд.

Много се надявам целият обществен отзвук, който се получи и цялото разкриване на задкулисните зависимости да подейства отрезвяващо и на депутатите.

Заради това, че мандатоносителят е силно притеснен, включително от думите на Гешев, че ще разкрива най-различни неща за политици, допускам, че могат да подкрепят почти безусловно втория мандат.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами излезте бе г-н адвокат, излезте на

    4 0 Отговор
    протестен митинг, адвокати, прокурори, съдии, следователи, до като не се предприемат коренни промени...покажете на народа, че има достойни и морални хора и във вашите гилдии, които да заемат ръководни постове
  • 2 да де

    1 1 Отговор
    Що да е непоносим, че им се видяха кафевите гащи ли всички го знаеха, но сега се доказа че са слуги на мафията.
  • 3 Хитър Петърчо !

    0 0 Отговор
    Кога ти дойдоха тез велики мисли в гражданската ти глава ? Сега, когато изпадна от файтона за парламента , или тогава когато се возеше в джипа ( на Дългия ?) преди падането на правителството на ПП и ДР.? Гроздан К.вероятно е другия "умотворец" що ръси умнотии всред дебилизма на ДСБ и ДАБ ! В царството на мизерията мизерниците се множат в геометрична прогресия!
  • 4 ганю

    0 1 Отговор
    Досегашните политици сте непоносими
    затова толкова е висока избирателната активност
    Президентска република
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове