Last news in Fakti

20 Май, 2023 15:09 2 247 53

Христо Иванов: Не е тайна, че се очаква много сериозно участие на президентския отбор на местните избори

  • христо иванов-
  • местни избори-
  • президентски отбор

В последните две години президентът Радев трупа власт в администрацията и че уж слабата по конституция фигура на държавния глава се е оказала много силна чрез изплуването на един резервен конституционен модел, който по замисъл е трябвало да е само временен, коментира още Иванов 

Христо Иванов: Не е тайна, че се очаква много сериозно участие на президентския отбор на местните избори  - 1
Снимка: БГНЕС

Не е тайна, че се очаква много сериозно участие на президентския отбор на местните избори.Радев сформира една нерегистрирана партия на властта. През определени неформални контакти в Пловдив могат да се хванат определени вектори и в съдебната власт. Ако се стигне до освобождаването на Иван Гешев, къде ще застане например председателят на Върховния административен съд?” Това попита в интервю за Дарик радио съпредседателят на “Продължаваме промяната - Демократична България” Христо Иванов.

Той е обезпокоен от факта, че в последните две години президентът трупа власт в администрацията и че уж слабата по конституция фигура на държавния глава се е оказала много силна чрез изплуването на един резервен конституционен модел, който по замисъл е трябвало да е само временен.

Според съпредседателя на ДБ шансовете за реализация на първия мандат не са големи, а и не вижда голямо желание у самата ГЕРБ да го реализира, по-скоро с този си опит тя се опитвала да защити името си.
“Трябва с отрезвявавщ ужас да вземем отговорни решения, да ги приложим и да се надяваме Господ да ни е на помощ. Никой няма козове, всички сме притиснати до стената. Тази страна може да тръгне по много добър или по много лош път, среден път няма”, каза Христо Иванов.

Той отхвърли и варианта гласуването да бъде тайно, защото “то на практика е явно - който гласува тайно, гласува различно от това, което се очаква от него” и не е въпросът в това дали ще се намерят допълнителни 10 депутати към недостигащите на ГЕРБ, ДПС и ИТН, които да влизат и излизат от залата. “Да речем, че този кабинет мине, после как ще функционира той, без да има ясно стабилно мнозинство?”, попита Иванов.
Според лидера на “Да, България” издигането на Мария Габриел за кандидат премиер на ГЕРБ-СДС е бил опит за самостоятелен аргумент за преодоляване на обещанието на “Продължаваме промяната - Демократична България” да не подкрепят първия мандат.

“Ние, за разлика от Бойко Борисов, нямаме такава гъвкавост и акробатика. Това не е инат, а последователност. Еврокомисията, от която идва Габриел, е призвана да е пазителка на правовия ред в ЕС, но сама се е провалила с механизма за наблюдение над съдебната ни система. Той е трябвало да продължи максимум 3 години, а е продължил 16 и е завършил безрезултатно със срамна сделка между Европейската народна партия и ЕК на Жан-Клод Юнкер.”, каза Иванов.

“Сега настояваме, че реалният шанс за правителство с втория мандат е не защото искаме да е нашия, а защото който държи мандата, посочва фигурата на премиера. Защото премиерът може сам да свали правителството, ако то се окаже фасада, ако в един момент пак се получи да имаме едни заявки за реформа, а те да не се случат. Ние искаме да сме сигурни, че като ще говорим за конституционна реформа, тя ще е до публикацията ѝ в “Държавен вестник”, а не да стигне до средата и после да завие нанякъде. Затова е важно кой е премиерът. На акад. Денков имаме доверие, че ако нещата не тръгнат натам, накъдето трябва, той ще си подаде оставката”, каза Христо Иванов.
По думите му, Иван Гешев вече убеди почти всички партии, че без конституционна реформа на прокуратурата не може да се мине, а по големите теми има до голяма степен междупартийно съгласие. Но големият въпрос е във възможността за доверие - че няма да се появи поредната фасада на обичайните корупционни практики.

“Голямата разделителна линия не е между нашите партии, а между избирателите и политиците. Сред нашите избиратели също има хора, дали ни със скърцане на зъби кредит на доверие. Въпросът е как можем да се изправим пред тях. Да, ще правим управление, това е императив, но трябва да имаме рационални причини да смятаме, че то ще реши фундаменталния проблем - корупцията”, каза Иванов. Защото без да се реши този проблем, нито ще има гаранции как се харчат парите от бюджета, нито ще има Шенген и Еврозона.

Според Иванов, ако първият мандат приключи неуспешно, Борисов няма как да обясни, че не подкрепя втория, при условие, че ГЕРБ подкрепят конституционната реформа, законодателната програма и управленската програми, изработени от ПП-ДБ, а механизмът за разследване на главния прокурор, по който в 4 парламента се водеха войни, мина в петък в парламента като горещ нож през масло.

“Ако няма правителство, всеки който завлече страната на поредните избори, ще носи огромна отговорност. Най-добре за всички е ние от ПП-ДБ да можем да гарантираме тази реформа. Всички си промениха позицията за съдебната реформа - БСП още през 2020 г., после ДПС извади проект за конституционна промяна, последни са ГЕРБ. Това е достойно за уважение, но в интерес на всички е ние, ПП-ДБ, да сме в основата на конструкцията - ние с премиер, който да може да си подаде оставката, това е успокояващо за всички. Това технологично може да стане само с втория мандат”, категоричен е Иванов.

По думите му, самият състав на правителството е делегиран на акад. Денков. Но в условията на голямо недоверие в парламента вероятно обликът му ще е нещо като служебен кабинет на парламента, без ярки политически лица.

“И като видим, че нещо наистина става - дори и с гласовете на ГЕРБ и ДПС, тогава ще променим лицето на политиката. Защото сега въпросът е не само за правителство, а за промяна на политиката в страната”, каза съпредседателят на ДБ. Според него сега никоя политическа сила не е в позиция да поставя условия и който смята, че ще спечели в някакви игри на преговори, симулациии или алъш-вериш, може да си причини големи неприятности.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уууууууууу

    37 11 Отговор
    ТОЗИ КЛЮН И НЕГОВАТА ПАРТИЯ ОТДАВНА СА СЕ ПРОДАЛИ
  • 2 Пич

    30 11 Отговор
    Ицее , дядо Коледа мина ли и през вас , с чувала , или пак ще сте капо.....?!

    Коментиран от #33

  • 3 ЕВРОНЮЗ

    29 3 Отговор
    Избори и вън окупаторите от България и техните мегафони.
  • 4 Град Симитли

    19 4 Отговор
    "..... Трябва с отрезвявавщ ужас да вземем отговорни решения, да ги приложим и да се надяваме Господ да ни е на помощ. Никой няма козове....."
    ..... Вдяна ли най-после, Чушко?!
  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    27 6 Отговор
    Пинокио, а може ли без твоето и на гнома например участие?

    Коментиран от #9, #26

  • 6 Вместо да вдигнете народа да излезе

    14 5 Отговор
    по улиците и да иска оставка на всички национални предатели, вие се подсмивате в парламента на думите на вътрешния министър, че "политическата мафия и високите нива на организираната престъпност ръководят съдебната власт". И вие сте същите мухоморки. Неслучайно Дон Кихот е казал:
    "Свободата Санчо, е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората.
    С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето.
    За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека."
    Или вдигнете хората или се махайте, други смели хора трябват!

    Коментиран от #7

  • 7 Дон Кихот:

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Вместо да вдигнете народа да излезе":

    "Свободата е на върха на копието"!
  • 8 Кочо

    15 4 Отговор
    Съд! Народен съд за всички вас, че официалния съд е напълно корумпиран и негоден! Сагата с Гешев показа, че няма нищо в партиите и администрацията, което има право изобщо да се показва пред народа, а те претендират за власт и правителство! Нормален народ би ги въдворил за неопределен срок някъде на каторжен труд! Където да окопават пролетниците и да не пречат!
  • 9 Копейкин Костя

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Не! Обаче спокойно може без " ВъZбуждане " на късиячлен и БКП, пардон, БСП!

    Коментиран от #22

  • 10 Българин

    10 5 Отговор
    Няма нищо по-гнусно от полуруснак, потомък на партизанско-комунистически род пребоядисан в пръв евро-натовец но мечтаещ за тоталитаризъм. Ице, Бойкикев, я спидели до де го докара с изджегъртването, щото едно корумпе по една схема с концесия на летище така го изчегърта, че го назначи за председател на НД. Клоуни пълни
  • 11 мравояд

    11 4 Отговор
    Не е тайна и че ти участваш много силно в грантовите програми на американското НПО , а това в даден момент може пар екселанс да се окаже национално предателство , ако не познаваш някой юрист , потърси , да те консултира за последствията .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 пешо

    8 5 Отговор
    краварска подлога

    Коментиран от #25

  • 14 Емилия певица

    3 2 Отговор
    България Българска държава Българските жени са повече от циганските жени

    Коментиран от #30

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Абе жалък

    13 6 Отговор
    Абе гнус лъжлива! Там където е Президента, вие жалки продажни плазмодии, нямате шнс да бъдете в този бивот! Как ви събраха толкова гнусен отпадък в ПП и ДБ?

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 хммм

    5 4 Отговор
    За Борисов явно не е важно да има правителство. Важно му е да посочва кой ще е премиер. Нали затова избра тая сврака от Брюксел, а по същество още не са показали състав на правителство. Той какво очаква да гласуват депутатите след като никой не знае какво ще прави и с кого??
    ГЕПП са там само за баницата и нямат никаква идея какво правят. Важно за тях е просто да са те..
    да не говорим какъв тюрлю гювеч ще стане с кадри на ДПС и ИТН в него..
  • 20 Копач,

    7 2 Отговор
    тази новина в джипа на Бобоков ли я чу, или по телефона от Маджо, а може би е собствена интерпретация произведена в някой личен брюкселски апартамент.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ще те укротя

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Копейкин Костя":

    за една нощ. Взимай вазелина и идвай. Не забравяй да се подмиеш и да си направишклизма.
  • 23 Муто

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Абе жалък":

    ХАС МИ ПЕЛЕ
  • 24 Ристю Комунето

    14 3 Отговор
    е изключително противен предател. Непонятно е как кухите селяне дошли в София гласуват за боклука. Дори с техния умствен багаж би трябвало да зацепят какво нищожество е този.
  • 25 Въпросче

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "пешо":

    А ако е руска подлога ще го приветсваш ли?
  • 26 Отговор

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Не, не може!!!
  • 27 БОКЛУК

    5 2 Отговор
    ПИНОКИО ТИ СРАМА ЗА БЪЛГАРИЯ ПОДЛОГА НА БОБОКОВИ,МНОГО ЯСНО,ЧЕ НЕ ИСКАШ ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВО ЗАЩОТО ТВОЙТЕ ГОСПОДАРИ НЯМАТ ИНТЕРЕС ОТ РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО.
  • 28 Доктор

    6 1 Отговор
    Много противно мекере.
  • 29 Защо да няма президенска намеса, нали

    6 1 Отговор
    мисли за всички българи и за доброто на държавата, а тези продажници от "дебили за България", служат само за подлоги на краварите. Дано скоро да ги няма тука!

    Коментиран от #36

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Минева

    3 3 Отговор
    РР отборът може да участва и в гаргамелското правителство
  • 32 едно към едно е на илюстрацията

    4 3 Отговор
    Тоя много ми прилича на циганина дето откраднал кокошката .
  • 33 тиририрам

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Коледа е още далече, но понеделник наближава. 😀
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 анонимен

    2 2 Отговор
    Ице, бегай при жена си в Брюксел. Кой ви гледа детето. Прави деца и се откажи от тях в НС. Да събира детето ти празни бутилки в Брюксел и повече ще искара от депутатската ти или ви заплата. Да ви имам проблемите.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Емилия певица

    4 0 Отговор
    Ще пребия една циганка нека циганските жени да се научат да плащат ток вода телевизия интернет.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Редник

    6 1 Отговор
    Аман от мравояди.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Соросойд да си

    6 2 Отговор
    Ицко соросойдна на първа линия , след него пп нексо все козешки формации
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Редник

    3 1 Отговор
    Ибрикът е съд за вода, който е използван за миене на султански дупета.
  • 46 Петев

    3 1 Отговор
    На Пинокио порасна ли му носа?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Не е тайна

    3 1 Отговор
    За президентска партия не се знае, но не е тайна за никой българин, че ти и твоята дружинка сте платени Соросови боклуци, продали българите. Колко трудов стаж имаш в България, какво си си внесъл в тази държава, че искаш да харизваш оръжия и пари, наши пари на Зеленски. Твоята НПО е с членове на които Сорос плаща за да
    висите по площадите и да изпълнявате това което ви наредят от Америка. Президента е избран от българите и рабори за българите, а за теб кой е гласувал, само тези на които са броени американски пари, но следващия път с когото и да си в коалиция ще си вън от НС.
  • 52 Анонимен

    1 0 Отговор
    Ице, заглавието си оправи. Защо бъркаш президента, Ице, Защо?!! Така мислиш, аз не мисля, че си прав в случая, кой за кого, но тук са трите партии нагледно и това са дпс гербсп. Хората не им е до избори. Всеки си със своите проблеми. Както вдигнаха телефините операторите и не смеем да говорим, двойни цени, ако си подписал договор, напр. за 28 лева, идва ти в телефона 66 лева, а си говорил общо 60 минути. И др. не съм националист, но понякога като се замисля, като останем сами, сами в квартала, във входа, града, селото българин самотен, като бай коста на село тракиеца, а всичко турци и нямал човечеца дума на български, ице да продума. Вашата е лесна, ще избягате от Бг, а и младите и те ще ви последват, защото парите са в НС, ице. Натам вървят нещата, а те са единни, същото е и на запад, индийци пакистанци кенийци много деца и се уважават и помагат, а българите се отчуждихме и лошо за някои, бг срещу бг. И как ви дойде на ум за Президента Радев. Или някой може да клъвне навъдицата. Да, искаше гласове РР от бсп, но това са на нинова хората, Беше на билборд рр с един арменец сталинист директор на училище, но е на нинова човек от бсп. На скорост е Кистадин копейкин, яки пари се въртят за тролове руски. Успех на всички. Ти си спокоен, ице. А днес са малко хората като теб. Така ми се струва от екрана.
  • 53 Пламен

    1 0 Отговор
    Христо Иванов иска да може да взема парчета баница от всички видове власти. Не се наядоха значи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол