Last news in Fakti

24 Май, 2023 03:14 1 968 31

24 май - Върви, народе възродени!

  • 24 май-
  • кирил и методи-
  • българска писменост и култура-
  • българска писменост

Ден на българската просвета, култура и славянската писменост

24 май - Върви, народе възродени! - 1
Снимка: Архив

Днес е 24 май - ден на българската просвета, култура и славянската писменост. Националният празник се чества всяка година на 24 май, като се чества създаването на глаголицата от братята Кирил и Методий, познати още като Солунските братя.

Според църковния календар Денят на Св. св. Кирил и Методий, създали първообраза - Глаголицата - на българската писменост, която е и славянска писменост, се чества на 11 май.

Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид - кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до XIX в. се е ползвала и в Румъния.

През 1851 г. в Пловдив за първи път се честват Св. св. Кирил и Методий. Денят по-късно започва да празнува като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. През 1975 г. пред Народната библиотека в София е открит паметникът на Светите братя Кирил и Методий.

Кирилицата, която се използва от близо 11 държави като официална азбука и е опростен вариант на глаголицата.

Глаголицата е създадена от Св. св. Кирил и Методий по време на Първа Българска държава през IX в.

Смята се, че глаголицата е опростена от Св. Климент Охридски, който кръстил новия вариант кирилица.

В оригиналния вариант на кирилицата, съставен от св. Климент Охридски, има 44 букви за 44-те звука, за разлика от сегашната българска азбука с 30 букви.

Глаголицата и, следователно, кирилицата заимстват система на азбуката от египетски йероглифи, прото-синайската система за писане и гръцката азбука. Системата за писане и структуриране на думите е комбинация от латинската, копстката, арменската, грегорианската и глаголската азбуки.

Най-ранният надпис, изписан с кирилица е от 931 г. в пещерен манастир близо до с. Крепча в България. Най-ранните ръкописи, изписани с кирилица са „Книгата на Сава”, датирана между X и XI в.

Думата „азбука” възниква от произнасянето на първите две букви от глаголицата – „А” и „Б”. По същия начин е конструирана латинската дума „alphabet” (азбука на англ.) от гръцките букви алфа и бета, първи в гръцката азбука.

Кирилицата се използва като писменост и от неславянски езици като казакстански, монголски, осетски, татарски, таджикски и в някои части на Аляска.

Кирилицата се видоизменя и опростява многократно докато достигне сегашната си форма. Първоначалната кирилска азбука се използва само в стар църковно-славянски – езикът, на който е изписана църковната литература в Русия и част от Източна Европа.

Кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз. Първата, различна от латинската е гръцката азбука.

Всяка буква в кирилската азбука имала свое име, което значело нещо. Например, А - „аз” (аз), Б – „буки” (букви), В – „веди” (знам), Г – „глаголи” (думи, говоря), Д – „добро” (добро, доброта) и т.н. Имената на буквите помагали на учениците по-лесно да запомнят азбуката и реда


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    8 7 Отговор
    "....кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици...";
    "Малка корекция" от Скопие - Св.Св. Кирил и Методий не са българи, а македонци и то "антички"...

    Коментиран от #2, #3, #22

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Не могат да са македонци

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    Македонците античните са изчезнали от македонските земи 300 години преди да се появят славяните по балканите, и 700 години преди да се появи славянската писменост предназначена за Великоморавия, и спасена от българите!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кирил

    6 18 Отговор
    Върви Народе заблудений
    Към избори до дупка ти върви!
    С Копейките начело назначени
    Ще цъфнеш и ще вържеш ти.

    Коментиран от #15

  • 6 Артилерист

    14 3 Отговор
    ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ПРАЗНИКА НА БЪЛГАСКАТА ПРОСВЕТА, КУЛТУРА И СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ!!! ДАНО НИ ОБЕДИНИ КАТО НАРОД И ТРЪГНЕМ ВЪЗРОДЕНИ.

    Коментиран от #12

  • 7 Днес

    14 3 Отговор
    е празник, не пишете простотии! Трябва да сме хора! Честит празник на всички БЪЛГАРИ!
  • 8 възроден ще е

    13 4 Отговор
    само със Възраждане

    Коментиран от #13

  • 9 зумзум

    14 5 Отговор
    Руснациите също празнуват днес деня на руската писменност . Руснаците получиха от нс религия и писменност , а ние получиххме от тях Освобождение от робство и ни върнаха държавата Българрия .Религия , писменност и история ни свързват с руснаците, силни , вековни връзки, които безкрупулните политици искат да прекъснат
    Това го изисквала демокрацията на новите ни колонизатори. От 1878г. България е имала само двама управляващи страната ни , които са защитавали националните ни интереси ....Александър Батенберг и Тодор Живков.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Йов

    7 4 Отговор
    Ние на майаната си не щем да вървим.
    На там ни водят герб, пп и дб

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Малее

    3 4 Отговор
    Коптска азбука
  • 15 Мефодий

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "Кирил":

    Копейката ще поздрави Ленин че е създал славянската писменост и култура.
  • 16 Е па ходете

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Йов":

    В Камчатка.Да дишате спокойно.
  • 17 Правилно!

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "хартилерист":

    Когато е създадена БЪЛГАРСКАТА писменост не е имало славяни .Никой не е чувал за тях.
  • 18 Къде сме ний , къде сте вий ?!

    5 4 Отговор
    Истинската История на света и народите е изкривявана и изопачавана толкова пъти от всяка следваща империя и свръх сила в своя изгода , че накрая не е останало нищо вярно като фактология ! Не , ние не сме славяни ! Изследването на генома на българите е показал ,че притежаваме основно гени от четири народности , прабългарска , италианска , гръцка и разбираемо такава от южните ни съседи . Друг е въпросът кой на кого ги е предал . Дали те на нас или ние на тях .Има неопровержими доказателства ,че основния корен с който е слят гена на прабългарите е този на античните троянци . Още от онова време сме водели войни с гърците , ама истинските , не тези които сега само се наричат гърци , както се наричат и " античките " макета

    Коментиран от #19, #23

  • 19 Къде съм аз , къде сте вий ?!

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "Къде сме ний , къде сте вий ?!":

    В този ред на мисли , пътувайки многократно в продължение на години до Истанбул бях изненадан от масовото знаене на български език там от местните и то на ниво напреднали . Другото което ме изненада още повече беше ,че в почти 100% от случаите познаваха ,че съм българин . Един път не издържах и попитах , добре де как познавате ,че съм българин ?! Те се засмяха , " Хайде , хайде , та вие изглеждате досущ като нас ! " Шок ! Всъщност европейската част на Турция е получила в огромна степен български ген за разлика от останалата населена с ниски ,черни и тантурести турци !

    Коментиран от #27

  • 20 Доротея

    6 2 Отговор
    Българските фашисти не са фенове на 24 май! През втората световна война са го забранили, а бат Пешо Стоянов въведе латницата, за да се отървете от кирлицата! Внуците ви, родени в Англия не искат да говрят български! Млади семейства се върнаха тук, изкараха по 1 година и заради децата, на които тук не им понася - в Англия! За малките родината е там! Иначе качват видеа, как играят хоро там но става още по тъжно!

    Коментиран от #28

  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    Честит Празник,Българи!Гордейте се,че сте Създали БУКВИ, Писменност и Реч,която е завладяла над 200000000 човека!
  • 22 РЕАЛИСТ

    0 6 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    Никъде не видях в статията, че са българи. Какво коригираш. Естествено, че са гърци от Солун.
  • 23 Коментар

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Къде сме ний , къде сте вий ?!":

    Оффф поне на празника не пиши глупости.Вземи се връщай в първи клас.
    Хан Аспарух като идва на тези земи с кой се обединява?Със славяните.Хан Крум като пише законите,които са еднакви за всички и така обединява двете племена кои са бре?Това са прабългарите и славяните.Мешани сме.
    А Кирил и Методий създават глаголицата,която ние не използваме и затова не е много правилно да празнуваме 24-ти май.Ние използваме кирилицата,която се създава доста по-късно от учениците на Кирил и Методий.Това се учи във втори клас.
    Истината е,че нашия език непрекъснато се обогатява и търпи развитие до ден днешен докато други си стоят на едно ниво и тъпчат.
    Честит празник на всички!
  • 24 Битко

    1 3 Отговор
    Кирил Методи и брат мо са гърци и немат општо с българската азбока, не само ми не са я виждале даже! Те прават глаголица(обланица) а нашта азбока са я правили Климент и Наум! Това кога го запомните че си купиме граматика и почваме да пишеме на кножовна норма. Внетен ли сме?
  • 25 Седесар

    2 1 Отговор
    Вървим яко от 34 години, вървим за банани по 3,60 в Кауфланда.
  • 26 Писмеността не е славянска, а БЪЛГАРСКА.

    5 0 Отговор
    Нека поне един път да назовем нещата с истинските имена. Никой друг народ не си трае за постиженията си, за да "не обиди" другите, а напротив гордее се с тях и ги изтъква непрекъснато. Дори много от тях си измислят и присвояват чужди, без да им мигне окото. Този вреден навик, набиван ни непрекъснато от различни "приятели" и "партньори", трябва да се изкорени веднъж за винаги, а който се чувства УбидИн и малоценен, да умира на части ако иска. Църхо и Страхота(истинските, български имена) на братята Кирил и Методий създават Глаголицата, а Св. Климент, наречен Охридски, създава Кирилицата, наречена в чест на своя учител. ТЯ Е СЪЗДАДЕНА СПЕЦИАЛНО ЗА ХАРАКТЕРНИТЕ ОСОБЕНОСТИ И ИЗИСКВАНИЯ НА БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК, под специалното покровителство и помощ на цар Борис І. Понеже е много по - усъвършенствана и функционална от всички други азбуки намира широко приложение в различни народности, за разлика от латиницата, налагана насила и по политически причини.
    За Св. Климент Охридски , изрично е подчертано в житието му, че произлиза от БЛАГОРОДНИЧЕСКИ, МИЗИЙСКИ РОД, т. е. БЪЛГАРСКИ. Така че писмеността е БЪЛГАРСКА.
  • 27 Точно така е.

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Къде съм аз , къде сте вий ?!":

    Има една малка подробност, която не се споменава. Знаят български, защото са българомохамедани, или така наречените помаци. Това го казваше покойния проф. Божидар Димитров. При една среща с такъв жител на европейската част на Турция, близо до Одрин, го питал от къде така добре говори български, оня му отговорил: - От майка ми, баща ми, дядо ми, баба ми, всички в къщи си говорим на български. Но за това не се говори открито.
  • 28 доротея

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Доротея":

    иzкорме я
  • 29 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    Честит Празник Българи
  • 30 Роза

    3 0 Отговор
    Този празник ми напомня винаги детските години-училищните манифестации,цветята ,празничния дух и прекрасната песен за "солунските двама братя".В моето детско въображение си представях двамата братя като беловласи мъдреци,наведени над старите книги и ръкописи.Дано този светъл празник оцелее и в следващите години-да не угасва огънят на просветата и знанието!
  • 31 България

    3 0 Отговор
    Честит 24 Май ! Ден на Българската азбука и писменност !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🎈🎈🎈
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове