Last news in Fakti

23 Май, 2023 20:23 1 669 37

Борис Попиванов: С 9-месечния срок на „политическа бременност“ ПП - ДБ си слагат главата в торбата

  • борис попиванов-
  • правителство-
  • герб-
  • пп-дб

От ПП - ДБ се надяват, че с конкретните си действия в управлението ще успеят така да тушират негативния ефект и дори напротив - да съберат допълнителна подкрепа, като покажат, че не е важно с кого си, а е важно къде си

Борис Попиванов: С 9-месечния срок на „политическа бременност“ ПП - ДБ си слагат главата в торбата - 1

Операция по взаимно ограничаване на щетите – това провеждат двете формации ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. Те са водещи за трети пореден парламент и носят най-голяма отговорност за продължаването на политическата криза и за безизходицата, която е свързана с нея. Това каза пред БНР политологът доц. Борис Попиванов.

Според него ситуацията и на двете коалиции се утежнява допълнително. За ПП-ДБ тенденцията е от избори на избори да свива избирателите си и за тях е важно да могат по някакъв начин да се реализират отново в управлението. При ГЕРБ последния ход (с ротационно договорения премиер – бел. ред.) е окончателно излизане от политическата изолация, в която бяха попаднали след протестите от 2020 година, както и форма на самозащита от неочакваните удари, нанесени от скандала с прокуратурата.

„От ПП - ДБ се надяват, че с конкретните си действия в управлението ще успеят така да тушират негативния ефект и дори напротив - да съберат допълнителна подкрепа, като покажат, че не е важно с кого си, а е важно къде си. Надяват се, че този исторически компромис, направен през последните дни, ще им бъде простен. Смятат, че те ще контролират дневния ред на управлението, че ГЕРБ са притиснати до стената и няма да имат друг избор, освен да ги подкрепят постоянно - нещо, което мисля, че е съмнително. Напротив, имам убеждението, че ГЕРБ имат своето влияние и присъствие както в държавната администрация, така и в средите на бизнеса, особено в общините, във висшите сфери и сектори на управлението“, заяви политическият анализатор.

По думите на Попиванов, при този парламент единствената успешна форма на политическо коалиране за кабинет за избягване на следващи предсрочни избори, е комбинацията ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. Това допълнително ще донесе на Бойко Борисов европейска легитимност, която беше се поразклатила.

„Ако изключим взаимното недоверие, което изпитват двете партии, ако изключим обвиненията един срещу друг - кой е по-корумпиран, ако изключим съмнението за евроатлантически лоялност или в принципност и в честност, или подозренията в задкулисие, те всъщност нямат кой знае какви различия - нито в програмите си, нито в основните си приоритети, нито в бизнеса, икономиката и това можахме да се да се убедим по реакциите им по отношение на внесения от служебния кабинет проект за бюджет за 2023 година. В този смисъл не виждам причина да не направят правителство“, допълни още доц. Попиванов.

Той отбеляза още, че политическите лица от ГЕРБ имат богат опит - те прегръщат партньорите си като боа, а всички парламентарни сили, които през последните 14 години са влизали в сътрудничество с тях, без изключение, винаги са понасяли много тежки, в някои случаи непредотвратими щети.

С 9-месечния срок на „политическа бременност“ ПП - ДБ си слагат главата в торбата, а за ГЕРБ е шанс да излязат сухи от водата без да поемат отговорност за (не)свършеното.

Въпреки примерите в световната практика за ротации в управлението, при нас особеностите са свързани с многото кризи и разочарования. Освен това, при готвения кабинет не участват партийни лидери, което е удобство за непоемане или за прехвърляне на политическа отговорност. Евентуално заздравяване на правителството може да се очаква от взаимната изгода от консумация на властта, както и от напрежението, идващо в международен контекст.

Червената боя върху Дома на Европа в София е подарък от „Възраждане“ за евроориентираните политически сили. Не бива да се забравя, че освен управлението, вече и избирателите са на ротационен принцип, каза още Попиванов.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веселяка

    7 17 Отговор
    Аз гласувах за русофилите и Волен само за майтапа 🤪 иначе въобще не ми дреме 😆 разбрахте ли, шматки 🤣

    Коментиран от #6, #9, #10

  • 2 Мичурин

    17 6 Отговор
    Гаргамел, Денков и Тиквата ще си имат триполово бебе.хи хи хи
  • 3 гост

    22 4 Отговор
    Според обвиненията им едни към други до преди 2 дни България ще се управлява от най-големите крадци, лъжци, мошеници и престъпници. Но от 2 дни са в братска прегръдка - ПЪК ИМ ПРИЛИЧА !
  • 4 Добитъкът си заслужава

    20 4 Отговор
    и Тиквата, и Киртака. За 30 години нацията се изроди до неузнаваемост, тотална щета. Нормалните отдавна избягаха. И ромите са по в час от Ганю.

    Коментиран от #35

  • 5 Спецназ

    18 3 Отговор
    Партията на Боко е като питон-

    подай му ръка да те захапе веднъж и си пътник!

    Веднага ще се увие около теб и ще ти стяга примката докато те задуши.

    После те лапа ЦЯЛ!

    Както налапа СДС- то. ФАКТ!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да бяха казали

    15 4 Отговор
    Че ще правят ортаклък с Тулупа и с ДПС преди изборите.
  • 8 Не си сложиха главата в торбата

    18 6 Отговор
    а направо се самогилотинираха, един прост банкянски бандит ги измами, кога Тиквун се е съгласявал така лесно и бързо да сдаде властта - НИКОГА нали ? Какво означава това, че ги преЙба и в това няма никакво съмнение, мислел бил за народа и България, думи на комунист - ТАКИВА КАКВИТО ОВЦАТА ИСКА ДА ЧУЕ !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Фъшо

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Веселяка":

    Ега ти тъпоъгълника
  • 11 007

    8 5 Отговор
    Още един! Така нареченият политически елит дори не разбира какво прави борисов и реагират като кръчмарски дрънкалници. Пребройте колко политически проекти, в целият разцвет на дъгата, се разходиха за малко и изчезнаха. С тази атака от всякъде, с всички възможни средства, той оцелява и е с първа политическа сила. Да се учат, а те се учат, от идващото поколение от всички политически разцветки и дипломи, Това го няма в теориите и учебниците, това е генетично заложено, имаш го или го нямаш. В тази случайна ситуация на неадекватни и грешни безличности на водещите държави и съюзи, от които зависи бъдещето, дори съществуването на света, не може повече да си играем безкрайно на избори.
  • 12 БОЦ - ко

    10 1 Отговор
    "Ще дойдат хубавите дни,
    Някога след 100 години..."

    /Не прадължавам, защото ако го напиша, пак ще ме изтрият /.....
  • 13 Електра

    8 0 Отговор
    Това комуне е право, за мандата от един ПараПетко. По гнусното е, че комунето обслужваше устно дъртата баба Клара докато беше на екран...
  • 14 Ти си

    6 1 Отговор
    гледай твоята глава !
  • 15 А50

    4 4 Отговор
    Взе-мах-ме-се вза-мах-ме-се. Мутра, роднина, мутра, роднина...
  • 16 Фактъ

    6 10 Отговор
    Важното е да неутрализират копейкаджийте . Костя циганчето ще бъде натикан в ъгъла . В последствие и занулен .
  • 17 филип немтур

    7 3 Отговор
    Браво на спасителите(грабителите) на съвременна България ! Класически компромис на компромиса в името на националното спасение(плячкосването) на майка БЪЛХАГИЯ ! Каква дипломация(лицемерие) на национално отговорните(алчните) политици(схемаджии) жертващи се за благото на народа ! Такова съгласие , такава сговорчивост и хармония - вълкът сит и агнето цяло , само прокурор Ив. Гешев принесен в жертва пред олтара на Путин от върховният жрец на племето лапачи - вожда Бойко и вярната му кучка Деси !
  • 18 Артилерист

    4 5 Отговор
    Слушал съм пространни интервюта на доц. Попиванов и впечатлението ми е, че е много умен, не шикалкави и си казва откровено. Сега ме повтаря, че шайката и подмяната ще се сгодят, което затвърждава заключението ми зо него. Той, разбира се, премълчава, че нареждането идва от Козяк, защото този сайт не е като другия, където по-често го канят...
  • 19 Действайте момци

    2 8 Отговор
    Изведнъж некви твари излязоха от кьошетата да ни обясняват как двете най-големи прозападни партии били такива и онакива. А, че те са проводник на желанията на над 50% от гражданите на държавата и че сред тях са предимно образованите хора и българите някой мисли ли като дрънка врели некипели. Ми то тоеа е България. 9% от гласувалите са за комунистите от бсп. 11% за търските представители с пидкрепата на неграмотните турци у нас 14% са копейките, което е нормалнп да има толкова кухолейковци. Щом реват разни папагали, значи всичко е наред.

    Коментиран от #22, #23, #25, #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 50% за Възраждане

    7 3 Отговор

    До коментар #19 от "Действайте момци":

    на следващите избори.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Леля Гошо

    7 2 Отговор
    Големият печеливш е Тиквун. Дреме му на него за партията и за народа. Беше с единия крак в затвора, а сега е с имунитет на първия ред на парламента. Прав беше Жорж Ганчев че българският народ е малък, но много прост
  • 25 Буха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Действайте момци":

    До вчера прескачахте трамвайната линия от шубе да не ви тресне тока, но изведнъж станахте граждани, че и образовани.
  • 26 По-интересно е кое правителство

    7 1 Отговор
    ще е първите 9 месеца. Важното е да се печели време до местните избори. Който се хване пръв на хорото ще трябва да свърши доста нелицеприятни императиви и ще загуби голяма част от избирателите си. През това време резервните ще гледат сеир, без да поемат и ни най-малка отговорност, за това което се случва. А то няма да е от най-приятните изживявания. Така някои запазва властта си от една страна, а от друга се освобождава от всякаква отговорност. Затова ли един професор нарече тази операция брилянтна или гениални, все едно.
  • 27 Скандинавия

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Действайте момци":

    Не, не е наред при вас нищо, така е от време "оно", ако беше, наред нямаше престъпници откраднали милиарди да ви контролират живота десетилетия, нямаше тези престъпници днес да се подиграват и да се съгласяват с "вторите" като им оставят един хаос и беднотия от които след 9 месеца ще извлекат такива дивиденти, че никога повече никой няма да може да ги свали от властта, камо ли пък да ги вкара в затвора ! Това "всичко е наред" означава само едно - заблуждаващо САМОУСПОКОЕНИЕ ! Това в нормална държава с нормален народ го наричат КАПАН !
  • 28 Сашо

    4 2 Отговор
    Сложно стана, до оня ден плюех по кокорчо, а сега съм в потрес.
  • 29 оня с коня

    4 6 Отговор
    ВСЕКИ може да стане Политолог,цитирайки избрани Пасажи от Медиите.Номерът е ДА СИ НАМЕРИ Спонсор с КОНКРЕТНИ Изисквания към Публикациите!Ето го и Попиванов- критикува ЯРОСТНО ПП че си е сложила Главата в торбата,но НЕ ПРОПУСКА и ГЕРБ ,охарактеризирайки Партията като "Боа" която яде всичко до което се домогне.И така-в крайна сметка КОГО харесва Политологът?Ами той няма директно да каже,но ВЪЗХИЩЕНИЕТО МУ/респективно и Одобрението/ от Червената боя плисната върху Сградата на ЕС в Сф от партия "Възраждане" говори красноречиво колко ЩЕДРА е Русия при воденето на Хибридна война спрямо България и как НЕ с Рубли или Юани ,а с ТВЪРДА ВАЛУТА прави полит. предложения на Нашенци,на които е трудно да се откаже!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 киро е пълен неадекват

    7 2 Отговор
    Киро Лудото главата му е толкова " напушена " , че въобще не е усвет какво върши , всъщност нашите глави може да се окажат в торбата . Глава ми го непобира как " системата " , включително народа и политиците могат да допуснат такова шашаво нещо да държи юздите на държавата .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Андрешко

    8 3 Отговор
    Според моето скромно мнение, ПП-ДБ сбъркаха много - не се сключва джентълменско споразумение със селски хитрец по манталитет! И кухата лейка сбърка, като му уйдиса на акъла! Кой каквото си направи сам, друг не може да му го направи!

    Коментиран от #34

  • 34 Дрешко

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "Андрешко":

    По принцип си прав, но в какво толкова са сбъркали?! Дали не е обратното? ГЕРБ нямат един министър освен Габриел, Боко е притиснат по ред причини до стената и не може да си разиграва коня, останалите от ГЕРБ искат след толкова време да се легитимират отново и много ще внимават. Нещата са по-сложни.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Не можах да разбера

    1 1 Отговор
    ГЕРБ с ДПС БСП иИТН ИЛИ ПП сДБ и Възраждане КОИ Е В ИЗОЛАЦИЯ Не видяхА ПП които прегърне расте на долу ИТН /последни БСП ПРЕДПОСЛЕДНИ ДБмлъкнаха
  • 37 Излъгано жълтопаважниче

    1 0 Отговор
    Гласувах за подмяната с ППЛГДБ+ и получих ГРОБ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове