Last news in Fakti

26 Май, 2023 07:06 2 811 26

Трети месец Кьовеши не успява да реши проблемите с българския си офис

  • трети месец-
  • лаура кьовеши-
  • проблеми-
  • български офис

Проверката беше наредена заради напускащите делегирани прокурори

Трети месец Кьовеши не успява да реши проблемите с българския си офис - 1
Снимка: БГНЕС

3 месеца не стигнаха, за да бъде завършен одитът на българските делегирани прокурори, нареден от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши на 23 февруари. Това става ясно от отговорите на пресслужбата на Кьовеши на въпросите на "Сега" дали е приключила ревизията и какво е установила. "Одитът все още не е напълно завършен, така че за момента няма информация, която можем да споделим по тази тема", гласи отговорът от Люксембург. Още на 13 март от кабинета на Кьовеши обясниха, че одитът се финализира.

Проучвателната мисия на Отдела за вътрешен одит на европейската прокуратура бе разпореден от Кьовеши само дни след като пред февруари "Сега" разкри, че пореден български делегиран прокурор напуска поста си, а проблеми има и в администрацията на структурата.
На 23 февруари беше обявено, че Кьовеши е провела видео разговор със служебния министър на правосъдието Крум Зарков. Кьовеши е информирала Зарков, че е писала писмо на главния прокурор Иван Гешев, с което го моли да даде възможност и да улесни проучвателната мисия в София. Зарков и европейският главен прокурор са обсъдили условията, при които европейската прокуратура работи в България и по-конкретно общите условия на работа и работна среда на европейските делегирани прокурори (магистратите, които на местна почва работят по делата за измами и злоупотреби с евросредства), гласеше още съобщението.

Междувременно от 1 май трети европейски делегиран прокурор напусна българския офис европейската прокуратура. Става дума за Ивайло Илиев, който беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. В края на април Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да обсъжда въпроса за свободните места за български делегирани прокурори в някое от следващите си заседания. После обаче започнаха сътресенията в прокуратурата и тази тема в момента не е на дневен ред.

Преди Илиев постовете си в ЕППО напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ на европрокурор, както и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Попова, Калфин и Илиев не са първите делегирани прокурори, който решават да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право и на нов).

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.

България би трябвало да има 15 делегирани прокурори, които да работят тук по делата на европейската прокуратура, но има само 8.

Подборът на делегираните прокурори още в началото не тръгна гладко. След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха петима. Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима, но в Люксембург от тях харесаха само двама.

Според източници на "Сега" Кьовеши много се вслушва за ситуацията в България в българския европейски прокурор Теодора Георгиева, която е част от колегията на европейската прокуратура в Люксембург. Самата Георгиева отрича да има проблеми с напускащите делегирани прокурори.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    34 7 Отговор
    Явно като прокурор и съдия в България се печели повече....... особено под масата....
  • 2 колчо

    33 1 Отговор
    И нея я назначиха за гл. прокурор на ес да и затворят устата няма европеиски политик осъден от нея от както я няма в Румъния и там затишие.
  • 3 Кат наш Слави

    7 6 Отговор
    гледа.Да земат че да са земат и да мирясат Балканите!
  • 4 тая нанесе огромно разочарование

    28 3 Отговор
    Нали си реши въпроса с поста и заплатата както прави всеки уважаващ себе си соросоидник , за какво и е друго да решава , може просто да си се размотава .
  • 5 Макс

    10 10 Отговор
    Голяма група политици , обединени около една фигура и едно посолство, създават пречки за нормалната евопеизация на България.
  • 6 Кодруца е

    14 3 Отговор
    каскета на Урсулата
  • 7 Оракула

    18 4 Отговор
    И аз да кажа!
    Държавата България е минирана от фалщиви прокурори и следователи, милиционери ,
    които се провалят в международната конкуренция, това е проблема,
    пресата под която ги подлагат, и са длъжни да се приспособят,

    изисква личности, които да изповядат солидарност и морал, окоренен от Европейски ценности.
    При нас туск в България, в тази страна , това не съществува, при нас работи един Руски модел,
    който по-старшия прокурор ще "сложи" на място ,новодошлия ,"млад кадър" ,ще му каже, че ако слуша,
    може и да стане , един от тези, като него,!
    Какво означава да слуша?
    "Да слушаш " в Българската прокуратура, означава да си винаги съгласен с ред нередности ,
    предложени от висше поставения ти шеф!
    Което със времето обезсмисля , прокурорското задължение, да различи , "осилите" от зърното!
    И от Прокурор, ставаш платен пъдарин на шефа си!
  • 8 Опааа

    20 1 Отговор
    Таз пък! Ние над 30г.не можем да решим проблемите си с държавата,тая 3 месеца…🤦‍♂️
  • 9 СЛОНА

    15 1 Отговор
    Я СИ ОТИВАЙ ПРИ МАМЛИГАРИТЕ И НЕ МАШ РАБОТА ТУКА!!!.....
    СИСТЕМАТА ТУК Е ЯСНА ЗЪБ ЗА ЧЕНЕ И ОКО ЗА ДВЕ,А ТИ ТУКА САМО ,ЧЕ СБРЪКВАШ РАБОТАТА!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Исторически парк

    1 2 Отговор
    Пффффф
  • 12 Исторически парк

    5 2 Отговор
    Абе да забраняват на България да има прокурвори!
  • 13 Гювечи е от

    9 3 Отговор
    румънски мафиотски клан. Какво правосъдие, какви пет лева. Румънците я изгониха с камъни, Сорос я уреди за заслуги.
  • 14 Кьовеши

    7 2 Отговор
    Ще бъде съдена за незаконно задържани румънци .12 души са я осъдили вече в Хага.
    Но ЕС избира именно такива некадърници за да не ги разкриват
  • 15 дф4дф4

    7 2 Отговор
    На Кьовеши май ѝ е наредено да не закача корупцията в Бг. Всеки може да се досети защо.

    Коментиран от #16

  • 16 Мнение

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "дф4дф4":

    По-скоро тя не може да се справи с корумпираното правосъдие у нас.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Осъзнал се

    4 0 Отговор
    Хора, проблемите трябва да си ги решим сами, нито Гешев нито Кьовеши ще направят нещо. Румънците се оправиха, но си спомнете 2008г. какви протести, какво недоволство беше. Една или
    2г. всеки ден протести и си подредиха държавата. Гражданското общество само си оправи държавата.
    Това е начинът. Наготово няма
    как да стане.
  • 20 Александър

    2 0 Отговор
    Ша са бори срещу Козяк? Тва не мое да стане! Срещу Козяка само руснаците са оправят!
  • 21 Александър

    1 0 Отговор
    Румънците са години пред нас! Гат руснаците ни компенсираха с танкове и бмп-та, тъпите ни журн аля канеха румънците да видят! Идете на Отопени да видите тран спортните им самолети/руски/ан-12! А у нас освен кратери и ревящи друго има ли? Ботев върви към Околчица, а геройте от влашко само гледали и чакали!
  • 22 Александър

    0 0 Отговор
    Ако вдигаха така цените в Румъ ния, те отдавна щяха да са на ули цата, а ние стоим и чакаме някой друг да го свърши! А после даже и не ръкопляскаме! Идиоти!!!
  • 23 Александър

    0 0 Отговор
    Никой не ни е виновен, че се дупим и на охлювите! Докат са наведа да го хвана, охлюва изб яга! То и охлюви няма вече!!!
  • 24 Александър

    1 0 Отговор
    В Румъния има министри в затво ра, а у нас кой, че не се сещам? У нас един престъпник не могат да вкарат, че кво останало за друго!
  • 25 Бай Ганю Ориенталски

    1 0 Отговор
    Защо България е в ЕС?
  • 26 Ветеро духа ли духа....

    2 0 Отговор
    Какви плюспве и какви минуси има тази блъжност ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРОР? Плюс е заплатата, но минусите са много: трябва да ползва корумпирано следствие, което ще му дава невярна информация, ще има непрекъснати търкания с тулупите и калинките, назначени от 🎃, като свърши мандата, ще бъде черна овца чак до пенсия. И най - важно: трябва да вкарва в затвора главния мафиот - мисия невъзможна!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол