Last news in Fakti

26 Май, 2023 14:46 1 449 29

Свиленски: Не само БСП – цяла България ще е опозиция на ПП-ДБ и ГЕРБ

  • георги свиленски-
  • бсп-
  • опозиция-
  • пп-дб-
  • герб-
  • правителство

На въпрос относно трусовете в прокуратурата, социалистът отговори: "Това е битка на лобита, битка за власт. Това е битка "да стане Гешев, да седне Пешев“. Грозна ситуация, в която се увлича цялата държава“

Свиленски: Не само БСП – цяла България ще е опозиция на ПП-ДБ и ГЕРБ - 1

"ГЕРБ заявиха, че съдебната реформа е противоконституционна – бившият председател на правна комисия Радомир Чолаков ясно стана и заяви, че законите, които се предлагат противоречат на Конституцията и трябва да бъдат приети, за да бъдат върнати от Конституционен съд. Това е един абсурд – българският парламент да приема противоконституционни закони“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на Euronews Bulgaria.

Свиленски посочи, че БСП винаги е била последователна в позицията си по темата съдебна реформа и главен прокурор и припомни, че още през 2020 г., когато главна прокуратура влезе в президентството, социалистите бяха първите, които излязоха на площада, за да се противопоставят. "Оттогава до днес не сме си променили позицията, че трябва да има механизъм за контрол върху актовете на главния прокурор. Това не е нова тема за нас. През годините тя беше политически експлоатирана от различни политически сили, които когато си променят позицията, се стига и до сътресения в държавата“, каза социалистът.

Той посочи необходимостта от прецизна работа по тези закони, така че те да не бъдат противоконституционни и изрази недоумение защо се бърза те да бъдат приети: "Защо се бърза, не е ясно. Дали това е залог за съставяне на правителство? Дали има някакъв друг политически елемент? Нека отговорят тези, които бързат. Нормалната процедура не е снощи в късни часове да бъде приеман и днес сутринта да бъде в пленарна зала. Аз като народен представител не съм запознат нито с текстовете, нито с доклада на правна комисия“, каза Свиленски.

Социалистът категорично заяви, че има други законодателни промени, които трябва да са приоритетни: "Нека припомня един проблем, заради който цяла България протестира – жертвите по пътищата, дрогираните и пияни шофьори. Наказателният кодекс е гледан вчера в правна комисия, искат някакви дълги срокове. А този закон, който така или иначе ще бъде приет и по който има съгласие, се бърза“, каза Свиленски.

На въпрос относно трусовете в прокуратурата, социалистът отговори: "Това е битка на лобита, битка за власт. Това е битка "да стане Гешев, да седне Пешев“. Грозна ситуация, в която се увлича цялата държава“.

По думите на Свиленски има голяма вероятност правителство във формата ПП, ДБ, ГЕРБ да не успее да бъде съставено: "Имам големи съмнения дали ще бъде избрано такова правителство, но ако бъде избрано – то не само БСП, цяла България ще бъде опозиция на такова правителство. Нека припомня, че едната партия има 26% подкрепа от българското общество и 74% неодобрение, другата също – има 25% подкрепа и 75% неодобрение. Хайде да съберем – стават 150% неодобрение. Как това правителство ще провежда политики?“, попита социалистът.

"Единствената цел на такова правителство е да се спаси главата на Бойко Борисов и ако могат ПП да се наместят на различни постове, за което вече започват и скандалите. Най-важната им задача е как да си разпределят постовете и регулаторните органи. Хайде да съставят правителство и да сложат на преден план приоритетите на българските граждани. Защо никой не говори за цени, за инфлация, за проблема с пияните и дрогираните шофьори“, попита още Свиленски.

"Липсва обсъждането на проблемите на обществото, колегите от другите партии сякаш живеят в друг свят и в сградата на парламента говорят за неща, които нямат нищо общо с онова, което вълнува българския гражданин. Затова казахме, всяка партия да изкара по един приоритет и да тръгнем да ги решаваме. Има нужда от непартиен премиер, непартийни министри, за да бъде съставен стабилен редовен кабинет. Необходимо е правителство, което да получи подкрепата и да свърши работа за българските граждани. Иначе ще ставаме свидетели на това, което се очаква и днес – разделяне на групи, отцепване на депутати, записи, тайни срещи, договорки. Кому е нужно това?“, каза на финал Георги Свиленски.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    32 21 Отговор
    Teя комунисти пак говорят от името на "цяла България АМАН!! АМАН ОТ ВАС!

    Коментиран от #15, #18

  • 2 Бамбука

    28 19 Отговор
    Цяла България щяла да бъде опозиция на ПП/ДБ ? И кой го казва ? Колко българи ви гласуваха доверие ? Десет % или под тях ? И този субект има нахалството да говори от името на целокупния български народ ?
  • 3 Цяла България

    26 18 Отговор
    Ви мрази руски ...и
  • 4 Гладна копейка

    14 12 Отговор
    Руди, Руди ,Руди ,Руди ,Руди!!!!!!!!
  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    20 13 Отговор
    След записите които Радостин Василев изнесе правителство не може да бъде сформирано, Прокуратурата да се сезира!
    С този запис ПП, ДБ се самоприключиха, на ГЕРБавите им все едно кой ще ги “изпере”.
    Закривай.
  • 6 Ти пък

    22 13 Отговор
    с какво право ми говориш от името на цяла България , бе !
  • 7 НЯКОЙ

    16 4 Отговор
    Толкова са увлечени да "разобличават" този и онзи, че не забелязват че са се стопили почти като ланския сняг!
  • 8 Я па тоА

    16 7 Отговор
    На БСП кой им иска мнението? От кога Бесепето са фактор,май ги кара инерцията от Тодор Живково време.
  • 9 ....

    14 7 Отговор
    Неразбрахте ли,че вие сте малки партии и нямате думата.
  • 10 Доротея

    10 5 Отговор
    Сигурно е така, но до вчера маса политолози уж искаха стабилност!? Но, под стабилост разбират само тогава, когато ПП като безгласна буква подкрепя Герб! Сега, защо така пощуряхте и се ужасихте всички! Някой ви бръкна с боксова ръкавица ли, развали 100 годишни схеми за крадене ли, геополитически ли се притеснихте, ненужни ли станахте! Изтърпете ги малко да управляват в този формат! Вас как са ви търпяли толкова години! Май наистина дойде Промяна и се оказа, че почти никой не я иска!
  • 11 мунчо зелен чорап

    11 4 Отговор
    Мара мба баджанак попиляйме го тоз комунистически свинарник.
  • 12 тятят

    7 7 Отговор
    Закривай комунистическата кочина .. не ви ли измреа симпатизантите
  • 13 Мнение

    7 5 Отговор
    По скоро цяла България ви гледа сейра и е срещу мафиотско- руско- путлерската кочина, която в момента квичи и се само -ликвидацира чрез канибализма.
  • 14 Минева

    7 5 Отговор
    Ти кой си да говориш от името на " цяла България", петоразряден ниновец
  • 15 БСП на Бунището

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "мдда":

    Не само от името на Цяла България говори дрОгаря Свиленски,ами и от името на 150% от Българския Народ....Хахахах...Откъде взе още 50% незнам,ама ги намери математипески...Хахаха Изпратиха ви безславно на Бунишето на Историята,ДрОгари и ДрОгарки не случайно...150% от Българския Народ ви прати там,!!!
  • 16 Мария

    10 5 Отговор
    Свиленски, дори само вие от БСП да сте участници в избори, за каквото и да било, НИКОГА не бих гласувала за вас. НИКОГА.
  • 17 По-точно

    10 4 Отговор
    Не само ПП – цяла България ще е опозиция на БСП!
  • 18 кнаус 485

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "мдда":

    Радев трябна да каже за ала балата и да си ходи и той.......а ако имахме армия да се вземе властта и всичкия политически боклук в кауша....

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Еййй

    7 2 Отговор
    На следващите избори и тези ще изтекат в клоаката.
  • 21 Помним

    7 3 Отговор
    Хайде бе. Цяла България е възмутена от поведението на БКП/БСП от 30 години и сега. Ясно, че БСП е тъмната страна на България.
  • 22 хихи

    4 5 Отговор
    Хардвардските Измамници вън от България
  • 23 хихи

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "кнаус 485":

    Въпроса е решен. Армия нямаме. Има сбор от скопени офицери....
  • 24 Прецедент

    2 0 Отговор
    То и Баджанака е против.
  • 25 Грую

    5 3 Отговор
    Хайде по сериозно, другарю. Няма как партия с един файтон депутати да говори от името на целия народ.
  • 26 Мишка болшевишка

    2 1 Отговор
    Баджанак Пак много глупости взе да дрънкаш Беше се поспрял за известно време
  • 27 Гост

    1 0 Отговор
    Много добре, но проценти не се събират. Това само за инфо.
  • 28 Тити

    1 1 Отговор
    Гроздето е кисело аьскапани коняги ама като гласувахте за връщането на. хартиената бюлетина не ревахте.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове