Last news in Fakti

9 Октомври, 2013 08:06 1 612 1

Младите шофьори с временна книжка

  • шофьор-
  • гора-
  • жоро милионера

Преглед на печата

Младите шофьори с временна книжка - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Младите шофьори с временна книжка, акцентира „Монитор”
Предложението е направено от Съюза на българските автомобилисти (СБА), което предстои да бъде обсъдено по време на обществения дебат за промени в Закона за движение по пътищата. Тази временна книжка ще даде възможност на младия водач да се донаучи, защото тези 35 часа шофьорски курсове са крайно недостатъчни, защитава идеята шефът на СБА Георги Янакиев.

Покойник изсече 60 дка гора, изумява се "Труд"
Починал преди години мъж е получил позволително за сеч и за броени дни е окастрил 60 дка чужди гори край великотърновското село Къпиново. Един от собствениците на имота - професорът по музика в Софийския и в Нов български университет Панайот Панайотов, разказа пред "Труд", че гората е наследена от дядо му Стоян Попов, който е покойник от 60-те години на миналия век. Негово разследване установило, че частен лицензиран лесовъд неотдавна е издал разрешителното за сеч на съименник на дядо му - Стоян Попов от гр. Елена, който също е покойник от няколко години. От Агенцията по горите коментираха пред "Труд", че лесовъдите издават разрешителни срещу документ за собственост и удостоверение за наследници, но няма механизъм, по който да проверят тяхната достоверност. И признаха, че има и други подобни случаи, по които се водят дела.

Държавата калкулира кухи услуги в издръжката на бежанците, разкрива "Сега"
Сметките на властта колко струва на месец издръжката на един бежанец се оказаха раздути с кухи услуги, които близо 90% от хората не получават. Според вътрешния министър Цветлин Йовчев на месец издръжката на един бежанец струва на държавата 1082 лв. Сумата е изчислена на базата на услугите, които чужденците с хуманитарен или бежански статут получават по националната програма за интеграция, установи проверка на "Сега". Става дума за предоставяне на еднократна социална помощ за намиране на квартира, отпускане на пари за наемане на жилище и заплащане на разходите за ток и вода, обучение по български език, история, география и традициите и празниците на България, целева помощ за издаване на лична карта, месечна помощ за деца, които учат, заплащане на такса за детска градина, както и 65 лв. на месец. Те са достъпни само за получилите бежански или хуманитарен статут и се получават в рамките на една година. До голяма част от тях обаче бежанците нямат достъп както поради невъзможност на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да ги осигури, така и заради редица изисквания. По неофициална информация в момента ДАБ разполага само с двама-трима преподаватели по български език, но липсват преводачи, така че те да бъдат разбрани от бежанците. Заради това в момента агенцията набира преводачи от фарси, дари, пущу, кюрдски, арабски, английски и френски, дори и да не са заклети. 

Отказаха работа на Жоро Милионера в затвора, разказва "24 часа"
Управата на пловдивския затвор е оставила без уважение молбата на Георги Енев, който задигна близо 1 471 058 лева, да му бъде дадена работа, научи "24 часа".
Два дни положен труд зад решетките се равняват на три изтърпени от присъдата, затова всички обитатели на килиите искат да извършват някаква дейност. Жоро Милионера засега не може да се възползва от този бонус. "Не сме в състояние да осигурим достатъчно места по фирмите за лишените от свобода в корпуса, където е и Енев. Едва 30-35 процента оттам са трудово ангажирани", коментира началникът на тъмницата Божил Иванов. В общежитието към затвора, в което лежат осъдени за по-леки престъпления, 60 от общо 80 човека работят.

Европа затяга още режима за цигарите, отбелязва "Стандарт"
На фона на дебатите за възможната либерализация на режима за пушене в България, Европейският парламент прие още по-строги мерки с цел да направи тютюна по-малко привлекателен за младите. Според проекта, предупрежденията за вредата от тютюнопушенето трябва да заемат най-малко 65% от площта на опаковките. Забраняват се плодовите и ментовите аромати в тютюна и цигарите, както и малките пакети. Електронните цигари ще бъдат класифицирани като лекарствен продукт, когато в описанието им се съдържат твърдения за лечебни качества или превенция. „Знаем, че децата са тези, които започват да пушат, а не възрастните. Въпреки успокояващата статистика за възрастните пушачи в страните членки на ЕС, според данни на Международната здравна организация, има увеличаване на младите пушачи в някои държави", заяви докладчикът Линда Макаван от групата на Социалистите и демократите, Великобритания. „Трябва да попречим на тютюневите компании да правят изделията си примамливи за младите хора чрез различни маркетингови трикове. Също така е важно да се уверим, че на опаковките има ефективни предупреждения. През 2001 г. в Канада бяха въведени големи предупредителни изображения, и броят на младите пушачи днес е намален наполовина", добави докладчикът.

Още 8 км метро в София до 2015 г., информира "Новинар"
Вече няма никакви пречки пред цялостното обновяване на пътната инфраструктура в София. Столичната община (СО) и Европейската инвестиционна банка подписаха договор за заем в размер на 50 млн. евро. С кредита ще бъдат цялостно обновени 56 км пътна мрежа и 8 км трамвайни линии. “Това е нашият четвърти договор със СО, като до момента сме й отпуснали 230 млн. евро и ще продължим да работим с нея”, увери вицепрезидентът на банката Михай Танасеску. Той и кметът Йорданка Фандъкова инспектираха изграждането на столичното метро до бул. “Александър Малинов”. От своя страна столичният кмет обеща до края на 2015 г. в София да има повече от 8 км нови метролинии.

Приватизацията на Общинска банка отново излиза на дневен ред, пише "Капитал Daily"
Сагата с продажбата на дела на Столичната община в Общинска банка и намирането на частен инвеститор за 67.65-процентния й дял в кредитната институция започва отначало. Дружествата, които са общинска собственост и са акционери в банката, ще продават самостоятелно дела си - около 5%, а третият акционер - фирми, близки до бизнесмена Христо Ковачки, на този етап не е ясно какво ще предприемат с дела си, който е малко над 26%. В банката 1.55% имат и 16 други общини. Във вторник комисията по бюджет и финанси към Столичната община прие (с 6 гласа "за" и 3 "въздържал се") решение за откриване на процедура за приватизация и открит конкурс за избор на консултант за приватизацията на общинския дял. Предстои то да се гласува от Столичния общински съвет в четвъртък. След като бъде изготвена оценка на банката, общината може да прецени дали да продава дела си. Ако се стигне до реални действия, според общинари е напълно възможно около средата на следващата година банката да бъде продадена. Предложението за продажбата е на Валя Чилова, председател на надзорния съвет на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) и общински съветник от ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Тя държавата се разпада тези с младите водачи се хванали ??? Еми да вземат по едно трупче под газта да им сложат за да не могат да вдигнат повече от 1500 оборота ....и така до 100 000 километра ??? Смешници !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове