26 Май, 2023 16:34 1 395 12

На второ четене: Депутатите приеха механизъм за разследване на главния прокурор

  • главен прокурор-
  • разследване

Прокурорът за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, ще ръководи досъдебното производство и ще участва в съдебното производство

На второ четене: Депутатите приеха механизъм за разследване на главния прокурор - 1

Депутатите приеха окончателно и без дебат създаването на механизъм за разследване на главния прокурор, съобщи bTV.

Процедурата предвижда сигналите срещу обвинител номер едно или негов заместник да се изпращат до председателя на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). От списък на наказателни съдии с ранг на върховни на случаен принцип ще се определя съдията, който ще стане прокурор по разследването на главния. Друг прокурор ще контролира пък неговото разследване.

Прокурорът за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, ръководи досъдебното производство и участва в съдебното производство.

В случай, че в шестмесечен срок от съобщението възникнат и други законни поводи за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление от главния прокурор, те се разглеждат от прокурора. Ако в този срок е отказано образуване на досъдебно производство, не са налице други законни поводи или е прекратено образуваното наказателно производство, след изтичането на този срок прокурорът за разследването на престъпления, извършени от главния прокурор, се възстановява на заеманата преди това длъжност като съдия.

При наличие на данни за обстоятелства за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, които не съставляват престъпления, прокурорът за разследването, изпраща събраните материали на министъра на правосъдието.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леля Гошо

    17 2 Отговор
    Значи има прокурор, назначават някой за временен прокурор да го разследва и назначават трети прокурор да следи временния прокурор, само не разбрах кой ще държи под око третия прокурор...

    Коментиран от #2, #6

  • 2 индукция

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Леля Гошо":

    Четвърти, пети, шести и т.н. по индукция.
  • 3 ТрампЛин

    2 8 Отговор
    Съставяне на редовно правителство в тази взривена държава ще бъде една впечатляваща политическа победа в новата ни история. Без значение с колко оплюти физиономии ще излязат участниците в управлението. Историята вече е банална и няма нищо за разказване – едните били създадени да изчегъртат другите, а сега искат да управляват заедно.
    Това е нечувано предателство! Това е подмяна на вота! Това е гавра с избирателите! Бунт на партийни структури, бунт на депутати! Може да чуете всякакви крясъци от всякакви кречетала, уплашени, че е възможно да бъдем малко по-нормална държава.
    В крайна сметка това е бунт на улични идиоти. Обявено е въстание с въстаници от всички краища – от Кремъл, от президентството, от прокуратурата, от щаба на Копейките, от щаба на Нинова, от Южна Африка дори.
    Току-що сме изслушали едни записи и днес партиен ренегат пуска други, без да го е срам да си признае – за да няма правителство. Да му шибнеш един шамар и да му стане ясно, че той самият се е превърнал в политическа карикатура.
    Правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ било предателство. Сериозно ли?
    Предателство е да оставиш цялата власт в ръцете на Румен Радев и неговите гълъбарници.
    Предателство е цялата прокремълска сган да ти се зъби насреща и ти да й ръкопляскаш.
    Предателство е да оставиш Копейките да ти подреждат държавата.
    Предателство е да се правиш на умряла лисица и да се редиш на подписки за неутралитет.
    Шаблонът "исторически компромис“ не може да бъде разбран от полити

    Коментиран от #5

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 0 Отговор
    ГЕшеф, ако още малко се моташ, ще пиеш от коктейла на Мишо и Ваньо❗
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТрампЛин":

    Ти за кое посолство мислиш , че говори КИР.40 ❓🤔❓🤔❓за руското ли

    Коментиран от #8

  • 6 ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Леля Гошо":

    НПО на Деду Шори... Кой друг да му дърпа конците?
  • 7 Анонимен

    9 1 Отговор
    От НС в което корупцията се съюзи с "изчагъртачите" си и получи нужният "актив" от гласове за да си преправи законите в още по-удобни очаква ли някой в България да има справедливост, още повече, че вече един углавен мафиот като Очите искан и от турският съд да им бъде предаден за разглеждане на престъпления там е на свобода, както и кланът Алгафари контролиращ трафика на мигранти предимно от Сирия, остава да се узакони от НС закон за защита на МАФИОТИ тормозили цели нации, общности и етноси, а убийците да останат извън закона !
  • 8 ТрампЛин

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Бих го заплюл ако говореше за руското! Достатъчно слугувахме на кремъл, време е да се очистим от тях и техните агенти у нас!!!

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Каскет, сготвиха те

    10 1 Отговор
    Почвай ги, че вече е късно!

    Коментиран от #11

  • 11 Труден въпрос.

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Каскет, сготвиха те":

    Ако ги почне ще се самоинкриминира... Другата възможност е да стане защитен свидетел и да му бият после камшика някъде.... Нали е Българин, Мъж и Магистрат. А дано, ама надали... Не са толкова прости тези неща...
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "ТрампЛин":

    Когато сменяш господаря не ставаш свободен ❗
    Само се навеждаш пред други чизми❗❗❗
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове