Last news in Fakti

30 Май, 2023 22:17 2 434 12

Николай Стайков: От три седмици насам има пълна промяна на приоритетите на прокуратурата

  • корупция-
  • съдебна система

Заради неработещите институции има работещи паралелни мрежи за корупция, които трябва да бъдат разследвани и ликвидирани от почтени специалисти в съдебната система, подчерта разследващият журналист

Николай Стайков: От три седмици насам има пълна промяна на приоритетите на прокуратурата - 1

Освен един юридически конфликт между две спорещи страни, още тогава знаехме, че „Осемте джуджета“ не е просто един казус, а това е една мрежа за паралелно влияние върху съдебната система. Едно място, където се взимат решения и което среща хората с проблеми в съдебната система с хората, които имат възможности да ги решат.“

Това коментира по Euronews PrimeTime разследващият журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков.

Разместването на пластовете е много сериозно и всичко започна с опита за смяна на главния прокурор. За мен това се случи по същия начин, по който той беше назначен – неясно как от хора с невидимо влияние в системата. Според мен те са двама, не повече от трима, които са се уговорили кой ще бъде главният прокурор.

Стайков коментира и интервюто с Любена Павлова, някогашна съпруга на бившия следовател Петьо Петров, известен с прякора Еврото, който е едно главните действащи лица в разследването на случая „Осемте джуджета“.

Той разказа, че първата покана към нея е била преди около 3 години, но тогава Павлова е имала колебания.

„Явно сега дойде моментът. Очевидно е свързано със сътресенията и разместванията в съдебната система, които виждаме. Важното е да разберем какво реално се е случвало“, посочи Стайков.

В интервюто, което предстои да бъде излъчено в цялост утре, 31 май, Павлова определя ситуацията в ресторанта „Осемте джуджета“ като „тържище за бъдеще“.

„Това дали е ставало срещу пари, услуги или нещо друго, е въпрос, който предстои да се изяснява. Ценното е, че имаме информация на човек отвътре“, подчерта Стайков.

Гешев стана политически неудобен. Трябваше да има определена жертва и това препятствие пред политическите процеси да бъде премахнато. Тук обаче не прецениха човека, защото Гешев не пожела да бъде единственият главен прокурор в новата история на Република България, който е сменен за непригодност, липса на качества и т.н.

„В момента виждаме от три седмици насам пълна промяна на приоритетите (на прокуратурата – бел. ред.). Отварят се стари дела“, отбеляза Стайков и изреди случаите с „Барселонагейт“ и Авиоотряд 28. По думите му това няма как да не прилича на отмъщение срещу политици – „определени политици“.

„Постоянно се появяват информации за нови свидетели и за нови отворени дела на трупчета. Мисля, че до няколко дни ще има развитие по няколко много сензитивни политически дела“, прогнозира Стайков.

„Заради неработещите институции в България има работещи паралелни мрежи за корупция, които трябва да бъдат разследвани и ликвидирани от едни истински, обективни, почтени специалисти в съдебната система“, подчерта разследващият журналист.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Каква държава, кви 5 лева

    11 11 Отговор
    една МОЧА не могат 33 години да бутнат, държава тръгнали да правят!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 фАНТОМасс

    22 0 Отговор
    Бат Бойко предполагал ли е , че ще му се размине безнаказано всичко , което е сторил !
  • 5 Евроджуджета

    17 1 Отговор
    Подходящият момент за успешни действия срещу организираната престъпност беше по времето на ковид локдауна, обаче нещо нямаше желание, а полицията се занимаваше да тормози обикновените хора и да бие протестиращите.
  • 6 Aнджело

    6 1 Отговор
    Аз като един обикновен гражданин на кого да вярвам? Въпреки /вече май бивша/ политическата зависимост на Главния Прокурор, той е лицето на Закона в България. На него ли или на пасмината депутати, борещи се за кокала, лобисти и кариеристи, по презумпция корумпирани.
  • 7 Хохо Бохо

    11 3 Отговор
    Всички погледи са вперени в Гешев, нашият национален герой, който поведе безпрецедентна война с мафията и в частност с лицето Бойко Методиев Борисов..
    Слава на Гешеф!
  • 8 Дрън дрън та пляс

    12 1 Отговор
    бойко трепери ,скоро ще бяга и той към дубай най вероятно
  • 9 Токсик

    9 2 Отговор
    Господин Гешев добре се е разработил, тази вечер е поискал имунитета на лицето Борисов за престъпления по наказателния кодекс. Казах ви аз, че не Гешев е злодеят, но продажните евроатлантици така ни внушаваха дълго време нарочно , за да могат махайки "лошият" Гешев да овладеят държавата . Гешев в момента има уникален шанс да се превърне в любимец на народа и не се съмнявам, че точно така ще стане.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иван

    2 0 Отговор
    Токсиче, СГП му е препоръчала да му иска имунитета! Чети, дано се образоваш!
  • 12 не мога

    1 0 Отговор
    да разбера като се видя ,че в ОПГ Осемте джуджета са участвали Гешев,Сарафов ,а тоя Тодоров вместо да са обвиняеми те ще обвиняват.Такива аномалии в съдебна система няма по света.Крум Зарков или който и да е правосъден министър трябва да има право дисциплинарно да ги уволнява.Сарафов с пет апартамента и един в Испания вероятно благодарение на рекетите и далаверите с Пепи Еврото.АКФ вие имате ли списъка на Цацата с 38 -те магистрати и политици с имоти и сметки в чужбина недекларирани.А до 80 бройки има още работа да ги осветите.Като ги осветите другите да знаят,че няма недосегаеми.Сега е момента на осветяване и чистка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове