31 Май, 2023 02:43 1 382 13

Стоил Цицелков: 1/5 от българите живеят в чужбина

  • стоил цицелков-
  • милен керемедчиев-
  • българи-
  • чужбина-
  • гласуване

Доскоро те бяха най-големият външен инвеститор в държавата, заяви членът на Обществения съвет на ЦИК

Стоил Цицелков: 1/5 от българите живеят в чужбина - 1
Снимка: NOVA

Гласуването в чужбина да може да бъде по пощата, да е само в посолствата и ако не си живял достатъчно в страната, да имаш ограничения за гласуване. Това призова бившият външен министър Милен Керемедчиев в предаването „Челюсти” по NOVA NEWS. Той се обяви за ограничение на правото за гласуване на наши избори за хора, които живеят над 10 г. в България.

„1/5 от българите живеят в чужбина. Доскоро бяха най-големият външен инвеститор в държавата. Не знам кой ми плаща данъците на собствениците в България, аз си ги плащам. От тази 1/5-та гласуват от 160 до 240 000 души в чужбина. Това заяви членът на Обществения съвет на ЦИК Стоил Цицелков. Той обясни колко са мандатите от чужбина за депутатите в българския парламент.

Бившият външен министър Милен Керемедчиев даде цифри за пример и запита как се получава така, че нашите сънародници в Турция са гласували на 100% с машина, няма нито една пусната бюлетина. „От 22 секции в чужбина, при които 100% се е гласувало машинно, 18 са в Турция, 2 са в Испания, 1 във Великобритания и 1 в Германия. Как се получава така, че нашите сънародници от турския етнос са най-интелигентни, най-прогресивни и нито един не е гласувал с бюлетина”, запита Керемедчиев.

Цицелков припомни, че членовете на секционните секции често вадят пари от джоба си, за да осигурят възможност за гласуване. Той изтъкна и липсата на контрол.

„Около 160-180 000 са гласувалите в чужбина български граждани. Около 750 са секциите в 61 държави. В 20 държави са гласували по-малко от 100 души в секция, а в 30 държави са гласували по-малко от 300 души в секция. Изборите са един огромен ресурс – 4,2 млн. лева се изсипват от централния бюджет. Освен това са и разходите от бюджета на Външно министерство, което командирова хора, организира секции”. Това обясни бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. Той призова да спрат манипулациите за изборите в чужбина.

Как може да гарантираме, че членовете на СИК в чужбина няма да предават своите пристрастия на избирателите, запита Керемедчиев. По думите му Външно министерство не може да открива секции навсякъде в чужбина и се налага да ограничат възможностите.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Невъзвръщенец

    19 4 Отговор
    Никакво гласуване в чужбина. Който е на зор, да пътува до България и да гласува. Само тур ци вкарват висок процент на ДПС, а се чу, че и на ИТН са дали рамо. Преди им организираха екскурзии до БГ, сега направо на крака им ходят за вота. Двойно гражданство - да няма право да гласува. Неживял в БГ над 5 години, а може и по-малко - да няма право да гласува. Продажниците на Трифонджията ни ги натресоха тези стотици секции в Туркието. Никакво гласуване извън ЕС.

    Коментиран от #4, #12

  • 2 Редник

    15 2 Отговор
    Лично аз подкрепям идеята, че бълг. граждани живеещи повече от 5 години извън страната, да нямат право на глас в чужбина. Който от тях иска да гласува, идва си, името му е в списъка, гласува си и се връща, ако иска. То не може да живееш навън и да ми избираш депутати, които не си виждал и чувал.
  • 3 Илия

    9 5 Отговор
    Докато не се върнат да живеят във България не са българи!
  • 4 Макс

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Невъзвръщенец":

    Виж сега, аз съм от 18 години в чужбина , но със сигурност съм много информиран за полититическото и икономическо състояние на България. Имам желание да видя Родината си по-уредена, чиста и развита модерна държава , по-привлекателна за живот от всички останали. Знам, че това е възможно, затова гласувам винаги. Не ни пренебрегвайте .

    Коментиран от #8, #13

  • 5 безпартиен

    7 1 Отговор
    Гласуване само след платени данъци в България!Лесно се правят избирателни списъци на тази основа!Трябва само да се размърдат тези на държавна хранилка!
  • 6 Исторически парк

    2 0 Отговор
    Като сметнем и сезонните стават към три пети..
  • 7 Селянин

    3 0 Отговор
    Гласуване по пощата. Вие да не сте слънчасали. Тук у територията се гласува уж пред комисия, уж с лична карта и пак има някоя бараба дето седи на входа и попълва бюлетините на неграмотните, като уж им помага и това минава пред комисията. После на броенето доста се драскат за да минат за невалидни. И въпреки това 65% от маТряла на територията НЕ си вдига дебелият болен и окраден з@дник за да гласува. А те искат в чужбина по пощата... Смятай за какви тъпани става въпрос.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Христо Божилов

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бичето":

    Стой си в"Ю Кей-а" и не ни занимавай със съществуването си. Напълно подкрепям да се гласува в чужбина само при пребиваване в България през последните 5 години. Иначе такива като "Бичето" ни натресоха първо учиндолския чалгар, а после харвардските шарлатани. Имам чувството че задкулисието нарочно слага такива партии, хората да се отчаят и да не гласуват
  • 10 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Много пъти съм писал по темата .Ясно е, защо "старите муцуни" с по 5-6 мандата в т.н. "народно" събрание искат "чужденците" да гласуват за български Парламент.От всички български граждани по-вече от 25 % са в чужбина !! Крива е сметката на г-н Керемедчиев. Постоянно живеещите там са около 1,700,000 и само приходящите са около 700 000.!! Така че 2 400 000 български граждани са извън страната.
    И тук не опира въпроса само до данък " сгради" или " земя".Нима според Конституцията САМО ТОВА са им ЗАДЪЛЖЕНИЯТА към РБ ?? Живеещите и работещите ЗА ЧУЖДА ДЪРЖАВА , ТАМ плащат ВСИЧКИ данъци, застраховки, осигуровки и прочие тегоби !! Разбирам носталгията и желанието на тези хора да видят родната си страна просперираща и "цъфтяща" . НО ...живеещите в страната ,когато гласуват, НЕ ЗНАЯТ за кого гласуват !! На практика излиза ТОЧНО ТАКА , защото няма МАЖОРИТАРНОСТ поне за половината от депутатите. А постоянно живеещите в странство "знаят за кого и защо" гласуват !! Няма логика !!!
    И тези 4.2 милиона не са "ресурс", а са "депанс" за бюджета, т.е. разход. А правилно отбелязва г-на по горе, че МВнР изсипва още не малко пари за другите харчове. С тези пари за 30 години една фабричка да бе струпана, че да се върнат и заработят поне стотина човека в нея..............Няма...Избори подир избори....Борба за власт и по-вече пари и нищо за държавата и народа и !!!

    Коментиран от #11

  • 11 Айде сега

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Шаран БГ":

    Като махнем ДПС колко % за останалите партии идват от чужбина..10%....Ами като вие в България се толкова загрижени ззщо гласувате за мошеници!?!
  • 12 Ти си

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Невъзвръщенец":

    Брей на мама умното - който не бил живял 5 години в страната да не можел да гласува а парите които ги е наливал лишавайки се директно в икономиката на страната през тези 5 години ще му ги върнат ли .......
  • 13 000013

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Макс":

    Колега аз съм 33 години на вън и мога да ти кажа че тия като тоя тип искат само парите ни , друго не ги интересува
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове