Last news in Fakti

31 Май, 2023 17:05 6 113 39

Общински съветник от "Демократична България" връща Панаира на Пловдив

  • пловдив-
  • пловдивски панаир-
  • акции-
  • георги гергов

Градът под тепетата ще получи за първи път пряка собственост върху акции от Панаира – 29 %

Общински съветник от "Демократична България" връща Панаира на Пловдив  - 1
Снимка: БГНЕС

Внесохме днес в Общински съвет Пловдив проект за решение, съгласно който Община Пловдив би могла да придобие 29 % от Международен панаир Пловдив и за първи път да има пряко участие с акции в него.

Това съобщи в профила си във "Фейсбук" общинският съветник от "Демократична България" Веселина Александрова.

Тя припомня, че в публичното пространство Варна защитава решението на своя Общински съвет с мотива, че внася своите 29 % от Панаира в Пълдин Туринвест и се лишава от собствеността върху тях, само и единствено за да придобие 8.4 % от Пълдин Туринвест – толкова ще получат след апортната вноска по схемата на Гергов.

Твърденията са, че от тези 8.4 % ще получават дивидент, с който да си „оправят Дупката“ – терен в центъра на Варна, уточнява Веселина Александрова.

Това ще стане, като предложим 2 пъти повече на Варна, отколкото Гергов предлага, за да получим ние в Пловдив 29 % от Панаира, а не Гергов.

Община Пловдив обаче притежава 25 % от желаното от Варна дружество Пълдин Туринвест. В проекта за решение ние предвиждаме Община Пловдив да предложи на Варна да се откаже от сделката с Гергов и да получи от нас почти два пъти повече акции (16 %), отколкото ще получи от схемата на Георги Гергов с апорта, като в замяна Варна даде не на Гергов, а на Пловдив своите 29 % от Панаира.

Предлагаме проста замяна – Пловдив дава на Варна 16 % от Пълдин Туринвест, а Варна дава на Пловдив 29 % от Панаира.

Ако се постигне съгласие по нашето предложение, Варна ще получи двойно повече акции в желаното дружество, а Пловдив ще получи за първи път пряка собственост върху акции от Панаира – 29 % и ще продължи да има акции и от Пълдин Туринвест.

Така печелят и двете общини, заключи Веселина Александрова.

През ноември 2022 г. бизнесменът Георги Гергов, който е и бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на "Пълдин туринвест" и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира. Гергов посочи, че е готов да дари на общината площ в панаира и там да бъде изградена нова опера. Тази схема и това предложение не са нови, след като Георги Гергов се опита да ги приложи и през 2017 г., припомня news.bg.

И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

В края на месец април прокуратурата също подхвана казуса с Пловдивския панаир.

От своя страна кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви, че няма да коментира темата заради разследването на прокуратурата. Димитров, който беше издигнат за поста от ГЕРБ, има основна роля в по-бързото приключване на сделката на Гергов за Панаира.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 панаири,

    6 1 Отговор
    д-пе свири... а ние се правим, че му вярваме.
  • 2 Гошо

    21 0 Отговор
    Ти не си наред ма, там са всички купени от Гергов. Та той не плащаше на хората от телевизията дето беше направил за да плаща на тия всичките дето ги е събрал в общината? И той само като им свирне и те са готови. Там е най-презряната паплач в България в тоя общински съвет.
  • 3 Върнете

    30 1 Отговор
    свинаря на село и конфискация !
  • 4 Човек

    34 25 Отговор
    ПП и ДБ са единствените, които се борят с мафията. Факт. Не случайно всички други партии са срещу тях. Факт.

    Коментиран от #8, #12, #21, #39

  • 5 Горд Българин 🇧🇬

    12 32 Отговор
    Слава на единствената българска партия "Възраждане"! Единствените, които мислят за националният интересен и не се влияят от САЩ и ЕС!

    Коментиран от #7

  • 6 Гръч

    5 8 Отговор
    Някой пак ще се облажи тоя път с подкрепата на жендърите
  • 7 Лаврентий Берия

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "Горд Българин 🇧🇬":

    А се влиаят за Задунайския ни суверенитет само от Матушка Русь!

    Коментиран от #29

  • 8 Тези лъжи

    13 11 Отговор

    До коментар #4 от "Човек":

    са тотално несъстоятелни след чутите записи! Не си продавай бъдещето на тази мафия зад Пп и ДБ, които вече са и национални предатели!

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сотир

    6 2 Отговор
    А бе къде е къс Копейкин?

    Коментиран от #26

  • 12 Мнение

    12 7 Отговор

    До коментар #4 от "Човек":

    Ти къде беше през последните няколко години???
    От Марс ли падаш???
    Какво направиха ПП и ДБ до тук ли???
    Ами ето какво:

    - Спряха еднолично купуването на руски газ директно от Русия, за да го купят същия газ през посредници, но с 30% надценка, ощетявайки държавата с милиарди!!!

    - Договориха с Брюксел затваряне на 40% от тецовете в България, по плана за възстановяване и устойчивост от КОВИД!!!

    - Договориха преговори за влизане в ЕС на р. Фалшива Македония, като Кирчо тогава водеше своя външна политика, на пук на външната министърка от ИТН!!!

    - Теглиха 9 млрд нов външен дълг, който се изгуби някъде по веригата, незнайно къде!!!

    - И не на последно място, новина от последните дни, публично си признаха, че съгласуват всяка своя стъпка с "посолството", отделно признаха, че изборите са манипулирани, а ръководителите на служителите в България щели да сменят с най-угодните за въпросното посолство!!!

    Тези и много други факти доказват, че ПП и ДБ продължават убийствената за България политика на външен слугинаж, каквато води Бойко над десетилетие!!!
    Тата, че действията им с панаира са меко казано прах в очите на хората!

    Такива евроатлантици е време да спрат да обитават бг парламента!!!
    Крайно време е за Възраждане на България!!!

    Коментиран от #14, #31

  • 13 Човек

    8 13 Отговор

    До коментар #8 от "Тези лъжи":

    Явно не си слушал записите. В тях многократно се казва, че трябва да вземат правилното решение за България, дори това да означава политическото им самоубийство. Първи го казва Кирил Петков между другото. Кога си видял български политици да говорят така в затворен кръг без да знаят, че ги записват? ПП е единственият ни шанс да излезем от блатото, но народът се връзва на лъжите на мафията, с които ги очерня от сутрин до вечер.

    Коментиран от #19, #22

  • 14 Човек

    10 12 Отговор

    До коментар #12 от "Мнение":

    Колко копейки ти платиха за тези лъжи? Много ви е страх от ПП, че започнаха да ви спират кранчетата, а след това щяха да дойдат и присъдите. Вие слугите на мафията сте национални предатели.

    Коментиран от #16, #30

  • 15 За панаира добре....

    9 8 Отговор
    Върнете Альоша обратно в русия.....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Чики-Рики

    6 3 Отговор
    Искаше ми се,но нямах желание!Тая що ни занимава с глупости? Нищо няма да се случи, така или иначе,но и до местните избори,хич! Само се отклонява вниманието на обществото от политическия батак,в който се намира държавата и в който ни вкара близка до ДБ партия,барабар и с тях!
  • 18 незнайко

    12 1 Отговор
    Целия панаир трябва да стане ДЪРЖАВНА собственност ! Нашите родители, баби и дядовци са тези които са го създали преди 120 години ! Ние не сме държава а АНАРХИЯ ! Капитализма така просперира !!!
  • 19 Ооо слушах ги прекрасно

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Човек":

    И видях, че в ПП, освен националните предатели кирил петков и асен василев, има хора, които са ужасно заблудени, че се борят за добро! Погнусен съм от жалките мафиотски лъжци и национални предатели кирил петков и асен василев! В нормална държава, вече да са арестувани и подведени под отговорност за държавна измяна! За мен, а и за всеки мислещ, уважаващ себе си и обичащ страната си човек, лъжци и крадци не само, че не са им надежда, ами са отпадък, който трябва по най бързият начин да се изхвърли на сметището! Коментарите са излишни, след национално предателство!!
  • 20 ПП, дб, герб

    5 3 Отговор
    Тия цялата им шайка е за бой и затвор
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 На думи

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Човек":

    Ли верваш другарю, думите са безплатни.. Дела какви сториха?
    Пред фалит е държавата заради тия измекяри!
  • 23 Търновец

    7 0 Отговор
    Национализация - Пловдивски панаир, Лукойл, Челопеч, товарното ж.п. обратно на народа който го прави, Руската мафия вън от България.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 браво

    7 5 Отговор
    Сега следва изгонване на Мутрофана, събаряне на окупаторските тотеми и експроприация на Камчия.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Файда йок

    1 1 Отговор
    Е то кво да стане? Нищо.... Гергата го зема. Тва е
  • 29 Ааа, "се влияят" е много слаба дума.

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Лаврентий Берия":

    Те изпълняват! Стриктно! Точно! И навреме! А това е страшно! Всичко, свързано с руското влияние трябва да бъде сериозно обмислено! И да се вземат сериозни мерки навреме!
  • 30 За присъдите не е късно.

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Човек":

    И това ще стане. Гешев се правеше на разсеян спрямо речите на коци. Но и той ще си иде.
  • 31 Възраждане на България, да!

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мнение":

    Но БЕЗ Възраждане!!!
  • 32 ТаУмВзе

    4 2 Отговор
    Копейките нещо ги няма днес, спряха денгите и тия са на сметището в тоя дъжд, поне ще се изкъпят, не са се къпали от лани, много скъп газа!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Саня

    0 0 Отговор
    ДБ са популисти и това ми изглежда като евтин популизъм, ама айде.
  • 35 Илиян

    0 0 Отговор
    като говорят
    "гледам ден или нощ е"
  • 36 Ива

    0 0 Отговор
    Абсурд! ДБ не връщат нищо
  • 37 Милен

    1 0 Отговор
    Абе нищо не връщат. Сигурно са спретнали някаква схема
  • 38 Васил

    1 0 Отговор
    ДБ са просто едни популисти и нищо повече!
  • 39 Гопето

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Човек":

    Всичко е прах в очите на хората. А те проължават да си въртят далавери за наша сметка и дори ще правят съвместно правителство с ГЕРБ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове