Last news in Fakti

3 Юни, 2023 13:08 2 642 23

Ново проучване сочи гроба на Христо Ботев

  • христо ботев-
  • поет-
  • гроб-
  • смърт

147 г. се търси отговор на този въпрос

Ново проучване сочи гроба на Христо Ботев - 1
Снимка: Фейсбук

Къде е гробът на поета революционер Христо Ботев - този въпрос вече 147 години търси отговор и стана актуален през последните дни, благодарение на ново изследване. Екип на bTV стигна заедно с автора до предполагаемия гроб на Ботев във Врачанския балкан.

Смята се, че отрязаната глава на Ботев е погребана в двора на един от врачанските храмове, но колкото и да е популярна, тази теза също не е доказана.

Според историка проф. Пламен Павлов извадените на бял свят свидетелства на най-обикновени хора от онова време доказват и друго важно - че Ботев е убит от чужди, а не от свои.

„Четири дена след сраженията дядо Вълко казва на Петър Мазнев, който е дошъл при него, 15-годишния Петър Мазнев: Видиш ли къде се вият орлите, това е лобното място на Ботев, дека го застреля черкезинот, аз сега ще отида да видя какво мога да сторя, защото е грехота да се пилеят така християнски кости“, казва Николай Иванов, историк и автор на книгата.

Овчарят Вълко Очиндолски прави немислимото във времена на смърт и страх.

„Събира каквото са разпилели зверовете и орлите във връхната си дреха, той сам го казва това, връзва го на магарето и през този дълбок дол, по много труден участък се приближава тук. Изкопава около 17 ч. плитък гроб и го погребва“, обясни Иванов.

Въпреки че още не е доказана, тезата намира сериозни поддръжници, сред тях Боян Ботьов, потомък на героичния род.

„Аз вярвам, че е истина. Досега, общо взето, винаги се казваше, че Христо Ботев няма гроб. Това звучи възвишено, поетично, но добре е хората да знаят историческата истина каква е и ще работим в тази насока“, казва Ботьов.

„За да може да установим точното място около храма, за да се открият тези кости, и както каза Боян Ботьов, да се направи ДНК-експертиза и ние спокойно да кажем, че тук лежи тялото на големия поет и революционер Христо Ботев“, смята Христо Илиев, който е общественик от Враца.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    15 9 Отговор
    И какво от това, ПРЕДАДЕН И УБИТ ОТ СВОИТЕ СИ!
  • 2 Последният Софиянец

    5 11 Отговор
    Честит рожден ден на г-н Пригожин.

    Коментиран от #7

  • 3 обективен

    20 6 Отговор
    Жалката истина е ,че е убит от своите подчинени !!Документалният филм го гледах преди два дена !!!

    Коментиран от #10

  • 4 Адам Хилтън

    20 7 Отговор
    Оставете го човека на мира! Не стига че се обръща в гроба си от срам, ами остава и евро-андрогенчета да ходят да си правят селфита пред гроба му.

    Коментиран от #6

  • 5 Христо Ботев

    27 1 Отговор
    Елегия

    Кажи ми, кажи, бедний народе,
    кой те в таз рабска люлка люлее?
    Тоз ли, що спасителят прободе
    на кръстът нявга зверски в ребрата,
    или тоз, що толкоз годин ти пее:
    "Търпи, и ще си спасиш душата?!"

    Той ли, ил някой негов наместник,
    син на Лойола и брат на Юда,
    предател верен и жив предвестник
    на нови тегла за сиромаси,
    нов кърджалия в нова полуда,
    кой продал брата, убил баща си?!

    Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
    Глухо и страшно гърмят окови,
    не чуй се от тях глас за свобода:
    намръщен само с глава той сочи
    на сган избрана - рояк скотове,
    в сюртуци, в реси и слепци с очи.

    Сочи народът, и пот от чело
    кървав се лее над камък гробен;
    кръстът е забит във живо тело,
    ръжда разяда глозгани кости,
    смок е засмукал живот народен,
    смучат го наши и чужди гости!

    А бедният роб търпи и ние
    без срам, без укор, броиме време,
    откак е в хомот нашата шия,
    откак окови влачи народа,
    броим и с вяра в туй скотско племе
    чакаме и ний ред за свобода!

    Коментиран от #22

  • 6 Скоро

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Адам Хилтън":

    и пред твоя.

    Коментиран от #17

  • 7 Торта

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последният Софиянец":

    направи ли му.
  • 8 Милчо лаков

    8 15 Отговор
    Какъв дядо Вълко,какви пет лева.Ботев е бил национално неизвестен,както и Левски,та някакъв врачански овчар даже ще му знае името.Ст.Заимов,велик организатор на въстанието,бяга през лозята,облечен в женски дрехи.Добре че 15год.след събитията,Зах.Стоянов се опитва да даде някакви ореоли.М.Дринов пък си харесва Паисий.Никой не смее да каже,че памфлета на монаха няма нито научна,нито худ.стойност.Само бомби и фишеци....

    Коментиран от #11

  • 9 Доротея

    13 4 Отговор
    Вие, изобщо знаете ли къде са гробищата на някой ваш владетел!? Освен на Тодор Живков! Колко от Вас са чели спомените на Никола Обретенов и колко от прочелите, прочетохте нещо между редовете?! Време е да извършите нов прочит на историята си! Защото и историята търпи актуализация!
  • 10 Асен Милев

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "обективен":

    Аз постоянно гледам документални исторически филми по ТВ сателита и се смея. За това как САЩ и Англия са победили хитлеристка Германия, например.

    За убийството на Ботев има няколко версии, от които нито една от тях не е доказана на 100%. Това са новите политически уйдурми. Те не са важни.
    Важното е, че Ботев е тръгва с ясна цел - да умре за Свободата на робска България.
    Това е голям Човек, такива не умират ! Както самият той пише за Хаджи Димитър
    "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира"

    Коментиран от #21

  • 11 Тук си прав донякъде

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Милчо лаков":

    Ботев като остава в Румъния през 1867 не е стъпвал в България до май 1876.Той е известен само в хъшовските среди.И откъде да го знаят българите освен чрез вестниците от Влашко,а Ганьо и вестник...Само за Каравелов са чували нещо си..

    Коментиран от #13

  • 12 Смъртта на Ботев

    11 6 Отговор
    Убит от своите за да му вземат парите, метнат в един дълбок понор и затрупан с камъни метнати в понора! През периода 1920 -1930 г. правят два опчита да се спуснат с въже, но е бая дълбоко! Какви орли, какви 5 лв.? На смъртния си одър, Н. Обретенов казва - ще отнеса тайната в гроба, за честта на българския народ!
  • 13 Бачо Киро

    18 2 Отговор

    До коментар #11 от "Тук си прав донякъде":

    Ганьо и вестник? Ти как точно си представяш живота на нормалния българин през 1870г например? Става в 8, умива се, облича костюма и отива в кафенето да пие кафе и да закуси, докато чете вестник? Че пък и с революционерска тематика? Много ясно, че малцина са имали достъп до такива четива, от уста на уста са се разнасяли такива "новини". Четящите българи са били от един друг лагер, те не са имали зор да се освободят, няма разлика с днес... Ти ги чакаш да завършат прехода, те обаче не бързат, нали пълнят джобовете.... После същите тези според теб свестни българи, понеже не са като Ганьо на вие с вестника, управляват страната, докато истинските борци за свобода са пратени в шеста глуха да мизерстват. Справка - дори Венета! Да не говорим за други лица като капитан Петко Войвода... Смешното е, че точно тези боклуци, които ни докарват и чуждите на България Сакскобургготски, ги оприличавате като "елита на нацията", избит от лошите прости комунисти ... Е, сега елитът на нацията ти са ББ, Спас Гърневски, Доган, Пеевски, Николета Лозанова и тн .... Историята се повтаря... Както казват на запад - който се провали да се учи от историята е прокълнат да я повтори...

    Коментиран от #15

  • 14 до#11

    8 6 Отговор
    След Освобождението,са се сетили,че трябва да имаме някаква история.Така е с беловския ръкопис(Антон Дончев 60год.яде бял хляб,Паисий(да ме прощава господ),организацията на Левски- слаба и нефункционална,Горски пътник на Раковски-чети по билото на Балкана,които щяли да будят народа!?През това време сръбските свинари организират 30х.армия,с офицерски корпус,въоръжение,логистика и почти освобождават Сърбия сами.Ст.Стамболов е бил такъв апостол,че даже го е било стах да се запише опълченец.Историците спорят още,колко време се е крил в с.Самоводене- 6м или една година.Но така е - малките държавици си измислят история.Лъжат туристите със стария Пловдив и никой не смее да каже,че това са фактически гръцката и арменската махали,където е нямало българи.Както казва един професор:тоса най- мирните пет века в бълг.история....
  • 15 Прекалено дълга

    2 7 Отговор

    До коментар #13 от "Бачо Киро":

    пледоария.Сегашната реалност е Възраждане а Коцето припокрива Ботев,това ми нашепва вътрешният ми глас...
  • 16 Смъртта на Ботев

    6 4 Отговор
    Ботев е ограбен и убит от своите, тялото е пуснато в дълбок понор и затрупано с нахвърляни отгоре камъни! В периода 1920-1930 г. са правени опити да се спуснат с въже в дупката, но се отказват, поради голямата дълбочина на дупката. Н. Обретенов, на смъртния си одър, казва - ще отнеса тайната в гроба, за славата на българския народ!
    Това с орлите е фишек - значи Ботев е оставен да гние, за да може башибозукът да се гаври с тялото му?!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 няма гроб

    2 4 Отговор
    Ако наистина Ботьов е син (т.е. продукт) на бот и е елиминиран от османската кибер сигурност, не са оставени никакви следи в облака.
  • 19 Съвременен българин

    3 2 Отговор
    Били сме вторите след евреите по интелигентност? Сигурно, подобно твърдение си го внушават повечето народи, но това за нас, със сигурност не е истина! Това го доказва факта, че за 500 години в състава на Турската империя, само някой по будни българи са знаели турски, докато многократно по голямата по население от нас Индия, за три пъти по малко време, като английска колония, на пет хиляди километра от Англия, е научила английският, и сега той им е официалният език!
  • 20 Да ама не

    2 0 Отговор
    Здравейте, главата на Христо Ботев е погребана в църквата на гр.Вършец.Поп Исай който тогава е ходил до Враца да носи лойта от овцете за свещи,я купува тя била вече с червеий за изхвърляне и той я купува за няколко гроша,както влезете в църквата в Вършец ще видите два свещеника от месинг от страни на свещениците пише от Батевата чета.
  • 21 Киноман

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Асен Милев":

    Аз пък вчера гледах един стар филм от УСА от 48г. с Марлене Дитрих. Та там казаха, че за подпалването на Райхстага бил набеден един ХОЛАНДЕЦ, ама май хитлер си го бил запалил. Толкова за историческата истина във филмите. Особено в "документалните".
  • 22 бай Гъдю

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Христо Ботев":

    И все още "с вяра, в туй скотско племе" се мъчим още повеч, да си го навреме...
  • 23 Подменяме

    0 0 Отговор
    Историята разбира се. Ботев е убит от свои, предатели, същите като тези в днешния парламент.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове