Last news in Fakti

3 Юни, 2023 16:52 3 845 49

Туристическият и ресторантьорският бранш е против Зарица Динкова да е министър

  • зарица динкова-
  • протест-
  • ричард алибегов

Ричард Алибегов: Търсихме контакт, за да предложим кандидатури

Туристическият и ресторантьорският бранш е против Зарица Динкова да е министър - 1
Снимка: Нова ТВ

Целият туристически и ресторантьорски бранш е готов за протест. Причината е кандидатурата на Зарица Динкова за ресорен министър. В биографията ѝ пише, че е била заместник-външен министър в служебното правителство на Румен Радев през 2021 година, политически съветник на евродепутатът Радан Кънев. Освен това г-жа Динкова е беше кандидат-депутат от „Зелено движение“, част от коалицията „Демократична България“, но не успя да влезе в Народното събрание.

„Още в началото, когато всички браншови организации чухме кандидатурата за министър на туризма в лицето на г-жа Динкова бяхме много изненадани. Когато се обсъждаше проектокабинета на г-н Николай Денков, звъняхме, писахме имейли, съобщения за разговор. Имахме предложения за експерти в туризма, за да може бранша да работи, човек който може да работи от ден първи. Вместо разговори получихме смс от г-н Денков, че се търси най-добрия експерт в бранша. Разговор между организациите и г-н Денков така и не се случи. Вместо това излъчват г-жа Динкова, която няма абсолютно никаква експертност в туризма.“ Това заяви пред Tribune.bg Ричард Алибегов, председателят на Българската асоциация на заведенията.

По думите му когато се говори за говори, че се търсят най-добрите експерти е нормално да се проведе разговор с браншовите организации. Вместо експерт се вижда едно политическо и приятелско назначение. „Бранша е против подобни експерименти за пореден път. Откакто е създадено това министерство никога не е имало експерт за министър, човек който да може да заработи от ден първи, а в този момент имаме нужда точно от това“, подчертава Алибегов.

Председателят на асоциацията на заведенията припомня и друго: На пръв поглед хората виждат пълни заведения, курорни, то това е само няколко дни в годината, което е крайно недостатъчно. Имаме нужда от спешни законодателни промени, имаме недостиг на работна ръка и всичко това се отразява. Не може отрасъл, който носи 13 млрд. лева на държавния бюджет годишно да бъде неглижиран по този начин, защото туризма има потенциал за много повече. След като правителството на Кирил Петков преправи Плана за възстановяване и устойчивост, сектор туризъм не присъства по никакъв начин“, подчертава Алибегов и дава за пример Гърция и Хърватия които са заложили голяма часто от средствата именно за туризъм, а в България той е напълно изключен.

„Нямаме нищо против личността на г-жа Динкова, тя може да е добър човек и експерт в нейната област – външна политика, но това по никакъв начин не помага на нашия бранш. Организациите отказват среща с нея, а и няма какво да говорим. Тук не става въпрос някой да се обучава, а да започне да работи и да знае ние от какво имаме нужда в спешен порядък“, подчертава още той.

На въпрос, че г-жа Динкова е част от партия „Зелено движение“, Алибегов коментира, че това също е опасно, защото партията е против развиването на туризма, с искания за повече пусти плажове, неразвиване на зимния туризъм и лифтове. Но най-голямото им претеснение е, че Динкова няма нужната експертиза, което ще е пагубно за отрасъла. Алибегов подчертава, че все още са отворени за разговори с Николай Денков, за да бъдат обсъдени други имена за експерти за министър на туризма, в противен случай в протестна готовност, а днес и тази седмица се очакват становища и пресконференции на браншовите организации.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ричард

    58 9 Отговор
    Против щото ще ви секне лапачката 😾

    Коментиран от #42

  • 2 Просто човек

    72 10 Отговор
    Откъде накъде вие ще предлагате министъра на туризма?! А, мърльо?!
  • 3 Сигурно

    50 3 Отговор
    Иска да сложат Сачева.
  • 4 Някой

    14 42 Отговор
    Трябва протести до дупка. Да не им се дава да направят престъпни правителство.
  • 5 Българка

    59 5 Отговор
    Тая мутра от снимката да свиква, че вече няма да му минава воя за всякакви помощи, които му осигуряваше Баце. Стога ресторантьорите да рИват като ранени жиотни. Независимо от намаленото за тях ДДС, те вдигнаха мародерски цените в ресторантите и имат наглост още да се оплакват и изнудват! Аман от нечистоплътни мутри

    Коментиран от #8

  • 6 Така е

    8 7 Отговор
    Тепърва се почва с ротацията !
  • 7 Българка

    47 2 Отговор
    Али Бегай силно с 200. На жаргон разкарай си мутрата от обществените медии и пространство.
  • 8 Последния Софиянец

    2 17 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Нали Бойко и Сачева ще управляват България?

    Коментиран от #9

  • 9 Българка

    31 2 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    От крачене по площади, пак не си разбрал. Не, няма Бойко и Сачева да управляват! Те ще подкрепят ( поне така обещават?....) правителство с минисърпредседател Денков. И ще го правят, за да спасяват кожата от затвор не само на Борисов, а на цялата върхушка на шайката. Но ние пък ще чакаме и дочакаме след реформи ограбилите десетки милиарди, съсипалите живота на поданиците да влязат в затвор.

    Коментиран от #22

  • 10 Ужас безкрай

    22 2 Отговор
    То пък вие браншовици сте едни специалисти.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Госあ

    24 0 Отговор
    Тия първо да се изкъпат, преди да сядат на масата.
  • 13 Реалист

    21 1 Отговор
    А колбасара собственик на Тандем за министър на замеделието добре ли е?
  • 14 баба Гицка

    2 17 Отговор
    Ама то, министерството е създадено за наш човек, а не, за да служи на туризма и ресторантьорството! :)
  • 15 Трак🇺🇦🇦🇹🇮🇹🇩🇪

    27 0 Отговор
    Туризма не се състои в това да бетонираш плажове и гори. Да унищожаваш еко системата и природата докато строиш никому ненужни лифтове в планината с цел ПРОФИТ. Туризма не е евтина лапачка и менте алкохол . Туризма следва да е устойчив , еко съобразен - селски културен градски морски ски туризъм и т н ама про-стата тиква на небръснатия с дългата коса алчен мъ-рляч кво му разбира от туризъм . Той е поредния алчен данъчен измамник който иска да доведе тук субекти от десетия свят да му бачкат за без пари а държавата само да му пълни гушата докато етническите българи се гонят и експлоатират . Никаква крачка назад пред тези алчни мутри кръчмарите
  • 16 Светлина

    28 2 Отговор
    Щом тези са срещу министъра значи той е читав. За нищо не стават тези мутри.
  • 17 Васил

    23 1 Отговор
    А кой искате бе шебек скапан някой който да ви отмени ДДС-то на 0% да не плащате данъци и ако може да нямате касови апарати и данъчни проверки.
  • 18 Софиянец

    18 0 Отговор
    Дългокосместия, оправи ли кръста. Готвиш ли се да затваряш? Другия вариант е клечката.
  • 19 Али Беков

    14 1 Отговор
    Тая е много честна, искаме си варненското тимаджийче или оня кон Ангел ков
  • 20 ПСР

    22 0 Отговор
    Добрите,квалитетни заведения,са фул на макс,през цялата седмица.И зиме,и лете,често се налагат и резервации.Въпреки високите цени.Същото важи и за качествените хотели.
    "Пусти"плажове,почти не останаха,уви.Бариери и много бетон е масовото.Има рязко и драстично посегателство връз планините.
    Не познавам въпросната Госпожа,но г-н Алибегов,ми е ясен,от доста време.
  • 21 Наивник на средна възраст

    20 0 Отговор
    Кат вече от години го слушам този специалист мисля.че вече трябва за всичко да го питат.Бранша да питат,ама само тоя.Що не всички браншове за съответния министър.Направо браншовите организации да определят министерски съвет,ма официално.Не само някои олигарси както е обичайно.Този субект така и не спря да важничи.Това е пазарна икономика,не виждам ниски цени зарад ДДС.Кви са тия аванти за едни,за други - не. Правете си партия и си определайте министъра,тарикат...Всички зависим в тази държава от делаверите на този точно бизнес,цялото ни добруване......
  • 22 Последния Софиянец

    0 7 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    И от затвора ли ще подкрепят правителството!?
  • 23 Чудесно

    22 0 Отговор
    Значи избора е правилен
  • 24 Аз...

    20 0 Отговор
    Айдеее тоя пак е недоволен
  • 25 Министъра

    16 0 Отговор
    Е политическо лице. Работата в едно министерство де върши от дам министри и експерти. Колкото за тоя....да протестира колкото иска
  • 26 Тая

    19 0 Отговор
    мутра само иска от държавата. Няма ли НАП да му попрегледа дейността?
  • 27 Хем Ричард, хем Алибегов,

    15 1 Отговор
    да се чуди човек какво може да роди руската фантазия !
  • 28 Бисер

    15 0 Отговор
    Целият бранш да ходи на баня.
  • 29 Уса

    17 0 Отговор
    Помощите свършиха и в САЩ.Който иска да има бизнес да гарантира европейско заплащане или да надева престилката и да си работи сам или да освобождава мястото за някой по-кадърен
  • 30 Един

    12 0 Отговор
    На първо време да върнат ДДС 20 процента на тези лапачи.Че станаха милионери.Хотели и ресторанти се пукат по шевовете.
  • 31 Нулево ДДС

    6 0 Отговор
    за пивниците на Алибегов!!!
  • 32 Лежим и се чудим

    6 0 Отговор
    Кое министерство да си харесам?
  • 33 Потребител

    16 0 Отговор
    Щом този Урко в против нея, значи тя е точния човек за министър! Урко и сие се страхуват да не загубят хранилките!

    Коментиран от #34

  • 34 Домошар

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Потребител":

    Аааа и колегата му ,,Последният софиянец" и той е на същото мнение...маа крачоли по протести...
  • 35 Фолк

    4 1 Отговор
    Мазньо,скрий ке!
  • 36 Дрън дрън та пляс

    6 0 Отговор
    стига ревал бе женчо ,първи подскачаш ама като дойде бойково след 9 месеца ще ходиш да целуваш ръка
  • 37 вече

    1 8 Отговор
    си мислех, че Ричард Алибегов не е адекватен с посточнните си претенции по медиите, но този път не мога да си изкривя душата - напълно естествен протест към това да им сложат парашутист по партийна и приятелска линия. Малка справка относно дамата показва, че тя знае за туристическия бранш по-малко от хигиенистката в министерството на туризма. Тъжно е, че и други такива пеперудки са включени в проекто правителството. Експертизата в най-важните сектори (енергетика, туризъм, икономика) клони към нула. Тежки времена предстоят.
  • 38 КОЛЮ КУРОДРЪВЧЕВ

    4 0 Отговор
    ТОЗИНКА КАТУУУ ГУ ВИДКАМ И КУРУТ МИ СПАДКАААА!!!???
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ерата

    2 7 Отговор
    на калинките и малинките се връща! Е, при премиер Денков-Габриел е естествено пподължение, само дано са решили ротацията - първо калинките и после малинките, или обратно.
    Да живее посредствеността, облечена в експертни доспехи
  • 41 Иванова

    7 0 Отговор
    Тя и Сачева нищо не разбира от социално подпомагане, но Бойко я сложи за министър на МТСП. Беше и си остава Най-некомпетентния министър на МТСП.
  • 42 Адрес 4000

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ричард":

    Я Такева плаши с учителски протести
    Ричи Рич плаши с ресторантиорски протести
    Пламенчо и той ще излезе да поиска за администрацията.
    Интересен съвпадък се получава 😏
    Що ли?

    Коментиран от #45

  • 43 А.В.

    7 0 Отговор
    Заради "експертите"на г-н Бегов , всички се надпреварваме лятото до Гърция .
  • 44 НЯКОЙ

    5 0 Отговор
    Министърът на туризма трябва да бъде отговорен за природата, защото унищожавайки природата, се унищожават и хората ! Туризмът трябва да бъде в съзвучие с опазването на природата ! А министърът си има достатъчно съветници и експерти, за да си върши добре работата ! Защо българите отиват да почиват в Гърция - някой трябва да даде ясен отговор на базата на задълбочен анализ, от който произтичат решения ! Така че г-н Алибегов също да бъде доволен !
  • 45 рубладжийчета сър

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Адрес 4000":

    Хибридки с меки китки
  • 46 Сивия сектор изрева

    5 0 Отговор
    Картелния назначен туризъм изрева , ами те постоянно реват и се оплакват , Алибегов ? Какво да кажат дребния бизнес никакви помощи и никакви отстъпки , проверки почти всеки ден за щяло и нещяло .
  • 47 !!!?

    3 0 Отговор
    Военните също излизат на протест, защото Румен Радев, министъра на енергетиката в Кабинета „Денков-Габриел не е натовски генерал !!!?
  • 48 1253

    0 0 Отговор
    Винаги има време за навлизане във всяка нова длъжност, само заместника на титуляра може да започне 100% от първия работен ден и това също не е сигурно.Министъра на Туризма в България е церемониална длъжност също като Президента.В България туризъм е 100% частен бизнес и като такъв всичко зависи от собственниците-бизнесмени, само в България се дават държавни помощи на ресторанти и хотели, а те от своя страна дерът по три кожи от съгражданите си.Туризъм в България не се развива защото няма устойчива основа и платформа от където да тръгне,политиката ден година храни не води до никъде. Обиконовенно една вечеря със всичко в среден ресторант е на цена по-малко или равно на едночасова надница, а обяд е на цена на половина на една един час надница, а среден хотел 3 звезди една стая за един или двама човека е на цена от 3 до 5 работни часа за този регион на страната в която са хотела и ресторанта, а не на цени като в Норвегия.На работниците се осигуряват храна и квартира а някъде и транспорт за сметка на хотела или ресторанта.И работен ден е 8 часа 5 дни в седмицата, над всеки есин час над 40 часа се плаща двойна надница.Бизнес модела в България не е устойчив.
  • 49 Мисля, че

    1 0 Отговор
    няма нужда от министерство на туризма, културата и спорта. Ненужни структури. Тия са такава мафия. Георги Рачев - климатологът, който все грешни прогнози прави, е собственик на Географски свят. Адски корумпиран, само колко пари източи от Софийски университет.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове