3 Юни, 2023 17:52 1 679 52

Румен Радев от Анкара: Договорихме достъп до всички турски терминали за втечнен газ

  • румен радев-
  • турция-
  • терминал за втечнен газ-
  • железопътен транспорт

Меморандум за втора жп линия между Елхово и Одрин

Румен Радев от Анкара: Договорихме достъп до всички турски терминали за втечнен газ - 1
Снимка: БГНЕС

"Турция е най-големият търговски и икономически партньор на България, извън Европейския съюз. В днешната сложна геополитическа обстановка, ролята на Турция осезаемо нараства", това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Турция за церемонията по стъпване в длъжност на президента Ердоган.

"Заедно с президента Ердоган успяхме да постигнем осезаем напредък във важни области в нашите двустранни отношения", изтъкна Радев.

"Страната ни сключва споразумение, с което получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ при газопреносната мрежа на страната и то за 13 години с резервиран капацитет от милиард и половина куб.м. газ на година", заяви президентът.

Радев съобщи, че с Ердоган са изградени отношения на доверие и приятелство.

"В близките дни трябва да открием разширението на КПП "Капитан Андреево". Предстои подписване на меморандум за втора жп линия между Елхово и Одрин. Проектира се и отсечка между Лесово и АМ "Марица", за да се раздели огромният поток от тирове и влакове на две. Изграждане на пешеходен мост при Резово също ще бъде изграден. Силно се надявам, че новото правителство ще се възползва от постигнатото и ще довърши започнатото", допълни той.

"България и Турция имат ключово значение за бъдещето на Европа. Пътят е на взаимно сътрудничество при уважение на суверенитета", смята Радев. Президентът допълни, че служебното правителство е разработило ясна концепция за транспортната свързаност със съседните страни.

По отношение на присъствието на Вежди Рашидов в делегацията в Турция, Радев заяви, че той е уважаван в нашата съседка, както като творец, така и политик. "Никога не съм делял хората по политическа принадлежност, работя еднакво с всички", обясни президентът.

Радев коментира и политическата ситуация у нас. "Бъдещият редовен кабинет трябва да следва курса, който ние зададохме, не просто да има увещания и разговори. Няма експертни кабинети. Да, съставен е от експерти, но политическата отговорност ще бъде носена от партиите, които застават зад това правителство. Много скоро ще проличи коя партия каква доминация има в съответните министерства", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мразя копейки

    29 19 Отговор
    ти си руснак румене

    Коментиран от #5

  • 2 По бизнес

    25 9 Отговор
    ли е бил или на празник ?
  • 3 Фактъ

    25 18 Отговор
    Ти си аут бе , льотчика !

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Зипо

    15 21 Отговор

    До коментар #1 от "мразя копейки":

    Всъщност, ако има нещо, което евроатлантици мразят повече от Радев, това е демокрацията. Защото демокрацията им пречи. Те имат подкрепата на десетина процента от гласуващите, както чистосърдечно си призна Кирил на онова заседание, а искат да управляват така, все едно за тях са гласували 99%. Нали не се съмнявате, че ако имаха и най-малката възможност, тези хора моментално биха отменили и демокрацията, и плурализма, и свободата на словото. Щяха да установят класическа диктатура. Да, щяха да й сложат едно "евроатлантическа" отпред и да приключат веднъж завинаги с демокрацията. Засега не успяват. Надявам се, че и в бъдеще няма да успеят.

    Коментиран от #16, #22

  • 6 Гого

    15 14 Отговор

    До коментар #3 от "Фактъ":

    Новото правителство е синоним на тоталното политическо лицемерие и на абсолютната подигравка с избирателите. Особено от страна на ПП-ДБ. Морално нечистоплътно е да претендираш за политическа извисеност, да се кълнеш как ще премахнеш носителите на корупцията, а именно Борисов и ГЕРБ, след което да почнеш да управляваш именно с хората, които си се заричал завинаги да отстраниш от политическата сцена. Румен Радев ясно казва точно това и, съответно, получава омраза. Естествено, че тези, които захвърлиха всякакви принципи и обещания, ще го мразят.

    Коментиран от #26

  • 7 Сус бе

    16 15 Отговор
    Тоз смелчага все повече почва да се изживява като министър председател

    Виждам ли добре или?

    Коментиран от #11

  • 8 ИМПИЙЧМЪНТ !

    25 18 Отговор
    Най тъпият президент, който сме имали!

    Коментиран от #12, #20

  • 9 Кой

    14 8 Отговор
    подписа договора ? Точно никой .
  • 10 Бойко Борисов

    12 2 Отговор
    Аз трябваше да бъда при Тайпи а Веждичката да ми превежда макар, че неговия турски е по зле от моя. Но след няколко ракии говори добре и турски и английски и руски.
  • 11 Тошито

    12 8 Отговор

    До коментар #7 от "Сус бе":

    Първосигналните евроатлантици не харесват България, те дори не харесват факта, че са българи и с огромна радост биха станали някакви други, стига да можеха. Те се прекланят пред Брюксел и Вашингтон, обожават ЕС, НАТО, МВФ, Световната банка, а България ги дразни. При това много. И затова мразят всеки, който защитава България. Освен това Румен Радев казва, че шефовете на служби не бива да се синхронизират с посолствоТО, че е недопустимо да се уволняват хора по политически причини, че не трябва избори да се правят с "нашето МВР". А всичко това е част от символ-веруюто на политическия умнокрасивитет. Чухме в записа от заседанието на Националния съвет на ПП как лидерите на тази партия настояват да бъдат извършени именно такива недемократични неща. А пък в последващи интервюта техните коалиционни партньори от ДБ напълно се солидаризираха с тези антидемократични щения.
  • 12 Софиянеца

    14 11 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПИЙЧМЪНТ !":

    Радев в НС със собствена партия ще е по-добре!
  • 13 Тошито

    11 4 Отговор
    Всъщност, ако има нещо, което едноизмерните евроатлантици мразят повече от Радев, това е демокрацията. Защото демокрацията им пречи. Те имат подкрепата на десетина процента от гласуващите, както чистосърдечно си призна Кирил на онова заседание, а искат да управляват така, все едно за тях са гласували 99%. Нали не се съмнявате, че ако имаха и най-малката възможност, тези хора моментално биха отменили и демокрацията, и плурализма, и свободата на словото. Щяха да установят класическа диктатура. Да, щяха да й сложат едно "евроатлантическа" отпред и да приключат веднъж завинаги с демокрацията. Засега не успяват. Надявам се, че и в бъдеще няма да успеят.

    Коментиран от #25

  • 14 Тото

    12 13 Отговор
    Браво на президента ,колкото по големи възможности имаме да избираме доставчик на газ толкова по добра цена ще можем да получим.
  • 15 Бият децата ни под колоните

    13 11 Отговор
    Радев не нашия президент, той гони руски интереси.
  • 16 Хахаха

    12 7 Отговор

    До коментар #5 от "Зипо":

    Мечтата на всяка копейка е да направи правителство,но не може,а Кирил и Асен успяват с 10 процента :)
  • 17 Взаимно уважаване на суверинитета

    7 0 Отговор
    Това добре, ама турците как ще уважават нещо което нямаме?
  • 18 Реалист

    7 5 Отговор
    Престъпници и чужди агенти угодиха на изнудвачи и си затворихме Южен поток, за да не получаваме случайно сега евтина газ и си уредим малко държавата.

    Мирише ми все повече на Народен Съд!!!
  • 19 Всичко щеше да е много добре,

    9 9 Отговор
    ако от турските терминали не течеше руски газ !
  • 20 Правилно

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПИЙЧМЪНТ !":

    Плевньото беше от клзса !
  • 21 гост

    8 5 Отговор
    А какво българско продаде?
  • 22 Другар, ти чуваш ли се

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Зипо":

    изобщо какво ти нашепва руското подсъзнание ?
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 7 Отговор
    За да не изпаднем в рецесия сега, всяка година трябва да се теглят 15 милиарда заем. Милиарди и за самолетни чертежи, а не се знае и колко пъти още ще плащаме. Милиарди за американско гориво за АЕЦ. Милиарди за Украина, милиарди за скъп газ и т.н......
    Подаряваме си златото за милиарди. Отказахме се от "Южен поток" за милиарди. Отказахме се от АЕЦ Белене за милиарди. Затворихме 4 блока от Козлодуй за милиарди(народна пара).
    Гласят ни утре и във война да ни вкарат даже, понеже народа спи!!!
    Абе само аз ли виждам колко ни е сбъркана и олигофренска политиката?

    Ето за това дами и господа, уважаеми сънародници. Трябва да се гласува за Възраждане, защото всички други участват активно и безскрупулно в опропастяването и деградацията на държавата и обществото. А когато ви вземат и последната риза и задлъжнеем за 100 години напред тези марионетки ще се изнесат от Родината ни, ни лук яли, ни лук мирисали.

    Но нека не забравяме, че не е виновен този който яде баницата, а този който му я дава. Така, че ходете пак за гъби на изборите.
    Да живее България!
  • 24 Газовик

    5 2 Отговор
    Газът е от "евтиния" Азерския !
  • 25 Сус бе

    5 8 Отговор

    До коментар #13 от "Тошито":

    Друго ще ти кажа
    Разиграва точно цирковете на Путин
    И оня разбира от всичко и мачка враговете поголовно
    вътрешни и външни..само че в една нормална държава тия идеи са буквално смешни..тоя хамелеон има задачата да крепи руските интереси на наша територия защото в кремъл само лоши новини им сервират напоследък и не е ясно колко още могат да понесат
    добре беше да се държи нормално но тоя целенасочено налива масло в огъня и има пряк принос за това което се случва
    Факт е че трябва незабавно да бъде спрян да бъде част от изпълнителната власт защото забрави къде е горе и къде е долу
  • 26 Знаеш ли

    11 12 Отговор

    До коментар #6 от "Гого":

    Гласувах за ПП ДБ,но бях потресен от правителството с ГЕРБ.Обаче,от както видях истерията и циркаджииските номера на копейкин и другите назначени в народното събрание,бях потресен и стигнах да извода,че няма друг полезен ход от този с Герб.България е в Европа и НАТО и няма шанс да ни набутат отново в друга орбита.На който не му харесва,да изчезва.

    Коментиран от #27

  • 27 Така е

    8 14 Отговор

    До коментар #26 от "Знаеш ли":

    ДОШЛО Е ВРЕМЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ !
  • 28 Гълъб Гугутков

    9 6 Отговор
    Не се пъни...радвай се на маанетата с новия стар президент!Има кой да договаря ...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Айде бе

    9 7 Отговор
    Сериозно
    А нещо с Путлер не договори ли ???
  • 31 повтарям за да е ясно

    7 4 Отговор
    Всъщност, ако има нещо, което едноизмерните евроатлантици мразят повече от Радев, това е демокрацията. Защото демокрацията им пречи. Те имат подкрепата на десетина процента от гласуващите, както чистосърдечно си призна Кирил на онова заседание, а искат да управляват така, все едно за тях са гласували 99%. Нали не се съмнявате, че ако имаха и най-малката възможност, тези хора моментално биха отменили и демокрацията, и плурализма, и свободата на словото. Щяха да установят класическа диктатура. Да, щяха да й сложат едно "евроатлантическа" отпред и да приключат веднъж завинаги с демокрацията. Засега не успяват. Надявам се, че и в бъдеще няма да успеят.

    Коментиран от #34

  • 32 😅да бе да

    4 5 Отговор
    "адев от Анкара: Договорихме достъп до всички турски терминали за втечнен газ"

    В качеството на какъв , този индивид договаря? Решил е че вече е в изпълнителната власт🦩
    И още по важно, когато договаряш има параметри и цени! Къде са?
    Скрийте го шапкаря , излагацията е пъкна! Как договарял с частни компании , от името на кого🤪😘
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Демокрацията ще я ползваш в Русия ти

    6 5 Отговор

    До коментар #31 от "повтарям за да е ясно":

    Волгин ти ли си бре
    Волгин каската Бахмут те зове
    Волгиииин
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Начо

    7 7 Отговор
    Кой си че да договаряш и на каква цена
  • 37 Пасъмас

    7 6 Отговор
    Колко жалко и просташко е.
    Да си ти безродник. Страшно е!
    Да се кланяш на Диктаторче което
    Ти натрапва своето приятелство проклето!
    Той не иска твоето съгласие.
    Ти си негов роб и т’ва си е!
    Просто казва “Здравствуй дарагой.
    И в дома ти свойски се нанася той.
    Туй за русофила наш не е проблем
    Той е умствено обременен!
    Той забрави че за “Свободата”
    Ний платихме с наш’то злато.
    Че за Съединението на страната
    Заплатихме със кръвта пролята!
    Че за Българската Независимост
    С Турски дълг Русия ни “курдиса”.
    Той забравил е съветите на Стамболова.
    Че Дружбата ни със Русия е отровна!
    Този “братски” нам народ славянски
    Инфилтрира банди партизански.
    И накрая за капак на всичко.
    Спретна ни преврат комунистически!
    И за всички тез неискани услуги.
    Днес ще трябва раболепно да слугуваме?
    Туй за русофила наш не е проблем.
    Той е умствено обременен!
    Колко жалко и просташко е.
    Да си ти безродник. Страшно е!
  • 38 Един от няколкото

    5 7 Отговор
    достойни човека в България!
  • 39 НЯКОЙ

    6 4 Отговор
    Има кметове на малки населени места с по-достойно поведение от това на самозабравил се човек, който се мисли за персона с монархически права !
  • 40 нено

    4 0 Отговор
    Да , но пак руски, ние прекъснахме всички възможности за евтини въглеводороди/нефт и газ/ нали мутрата официално се похвали пред западните ни" партньори", че той лично е спрял достъпа до всичко руско, даже и АЕЦ Белене! Честито ни нови цени на ток, парно, вода и "хвала" на профашистките пишман кандидат управници!
  • 41 Какъв

    4 5 Отговор
    Ти ,да не си редовен министър,че да ходиш да договаряш руски газ през Турция ?Наглец,той бил договорил ?За този мужик,дето викаше Борисов в Еди запис на Точното това заслужава.Сма тоя наистина се е взел за император Вън,мутро!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 До Ком.30

    3 4 Отговор
    Той го договори в ЮАР.Оттам тръгват корабите с оръжие за Русия.Той да не е глава на православната църква у нас,че да открива църква.Или и това си е вменил в правомощията.Тя посредствеността не прощава
  • 44 Коментар

    2 4 Отговор
    Браво на президента.
    А в коментарите си личи как някои са бясни,защото е сключил договор.Ако бяха те на власт със сигурност щяха да сключат договор за по-скъп газ,за да взимат комисионни.Хващам се на бас,че троловете са на ПеПето.
  • 45 Макс

    4 2 Отговор
    Интересно, да не би Турция да стане родина и на Радев ?
  • 46 Руско мекере....

    2 2 Отговор
    Как ти се връзват турците?
  • 47 Какъв си ти че да договаряш...

    2 2 Отговор
    Каквото и да е бе..руска подлого?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ДРУГА ГАЗ НЯМА ЛИ НАОКОЛО , ВСЕ ВТЕЧНЕНА

    4 0 Отговор
    ЛИ Е ВЕЧЕ НАВСЯКЪДЕ ? ПРЕДАТЕЛИ !
  • 50 Коремния пак ни пързаля

    3 4 Отговор
    Ало коремния резидент , по турските терминали тече предимно руски газ . Единсвения вариант за диверфикация е гръцките терминали където не допускат руски газ .

    Коментиран от #52

  • 51 МИРО

    1 0 Отговор
    НА ФОНА НА ВСИЧКО ТОВА ПИША ЕДНС ГОЛЯМА ИСТИНА!!!РАДЕВ КАК НЕ ГО Е
    СРАМ ДА ПРАВИ ТЕЗИ ЕКСКУРЗИЙКИ КАТО ВСЕ ОЩЕ ДЪРЖАВАТА МУ Е БЕЗ БЮДЖЕТ!!!КАК СЕ ЧУВСТВА?И ИМА ЛИ ДРУГ ТАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ НЯКЪДЕ
  • 52 Тб2

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Коремния пак ни пързаля":

    Стига лъга бе човек,гърците също купуват руска газ и я препродават после
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове