Last news in Fakti

7 Юни, 2023 23:30 1 789 8

Важните новини във ФАКТИ на 07.06.2023 г.

  • иван гешев-
  • мария габриел-
  • тома биков-
  • атанас славов-
  • румен гечев-
  • явор божанков-
  • десислава атанасова-
  • гълъб донев-
  • росен христов-
  • кольо парамов-
  • даниел александров-
  • румен спецов-
  • земетресение-
  • калоян методиев-
  • диана ковачева-
  • парламент-
  • николай денков-
  • земетресени-
  • нс-
  • прокурорска колегия-
  • булгартабак холдинг-
  • министерство на финансите

Главният прокурор е бил два часа днес преди обяд в американското посолство в София

Важните новини във ФАКТИ на 07.06.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Прецедент! Иван Гешев готви обръщение от БНТ за петък

Главният прокурор Иван Гешев най-вероятно ще направи изявление по Българската национална телевизия (БНТ) в петък. Това съобщиха от обществената телевизия.

Габриел: Следващата седмица ще финализираме управленската програма. Дискусията за бюджета трябва да тръгне в детайли

Следващата седмица ще има разговори между преговорните екипи на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ, заедно с министри, за да се финализира управленската програма. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след днешното първо заседание на новото правителство, предават от БТА.

Тома Биков: Не управляваме заедно с ПП-ДБ. Носим отговорност само за сектор "Външна политика"

ГЕРБ не управляват заедно с ПП-ДБ и няма да носят политическа отговорност с тях нито за успехите, нито за неуспехите. "Ние носим отговорност само за сектор "Външна политика", където г-жа Габриел е министър. Във всички останали сектори отговорност ще носят "Продължаваме промяната". Ние дадохме възможност на парламента да работи, да има бюджет, да има възможност за конституционна реформа, за да не ходим на избори август месец, на които да се окаже, че резултатът е същият и сме загубили още 3 месеца." Това каза в ефира на БНТ Тома Биков от ГЕРБ.
Той коментира, че главният прокурор със сигурност има лостове, с които да влияе на политиката.

Новият правосъден министър утре внася във ВСС точката за предсрочното махане на Гешев

Новият правосъден министър внася утре на заседанието на ВСС точката за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. Това каза самият Атанас Славов пред журналисти, цитиран от bTV.

Румен Гечев: "Възраждане" им направиха голяма услуга за избора на Пеевски, като излязоха от залата и не гласуваха

"Навремето някои от нашите колеги от БСП допуснаха грешка и подкрепиха избирането на Пеевски като шеф на ДАНС. Тогава на следващите избори претърпяхме една драматична загуба. Точно БСП след тази случка да подкрепи г-н Пеевски... Няма да спорим по въпроса, че той е по-особена личност, с по-особен имидж. И като имам предвид това, което се случи на изборите и изгубихме половината от депутатите си, по никакъв начин, по принципни съображения нямаше как да подкрепим тази кандидатура", обясни Румен Гечев в ефира на БНТ.

Явор Божанков: Интересно ми е докъде биха стигнали от "Възраждане", защото аз моите права ще ги защитя в съда

„В България няма фашистки режим и никой не може да казва на никого как и кога да говори. Това днес не беше атака срещу мен, а атака срещу демократичния ред. Интересно ми е докъде биха стигнали от "Възраждане", защото аз моите права ще ги защитя в съда. Ще предложим и промяна в правилника на НС, тъй като такова нещо досега никой никога не е виждал. Това не е сблъсък, нито скандал с "Възраждане". Днес Делян Пеевски бе избран за член на комисията по конституционни въпроси и аз гласувах "против". Имах право да обясня своя вот, но днес от "Възраждане" изпълниха заканата си, с което отнеха правото ми да се изкажа и заседанието бе прекратено". Това коментира в ефира на БНТ депутатът от "Продължаваме промяната – Демократична България" Явор Божанков.

Десислава Атанасова: Гласуването на това правителство бе голям личен компромис. Имах много критики към състава

„За мен гласуването на това правителство бе голям личен компромис, но е единствената възможност за стабилно управление. Този компромис трябваше да бъде направен. Аз имах твърде много критики и претенции към персоналния състав на това правителство, например за Асен Василев като финансов министър. Ние обещахме стабилност на българските граждани и това бе по-добрият вариант. Гласувах „за“ и заради Мария Габриел, която ще вложи усилия, за да докаже, че България може. Ние направихме огромен компромис само и само да има България правителство“. Това каза в ефира на bTV Десислава Атанасова от ГЕРБ.
Тя коментира и темата с имунитетите. „Бойко Борисов колко години е лице без имунитет? За съдебна реформа говорим от толкова отдавна. Сега ще бъдем гарант и ще положим всички усилия да има конституционна реформа, защото си държим на думата. Считаме, че е нелогично е Прокуратурата да иска имунитета на Кирил Петков след две години. Тя се превръща в бухалка. Всичко, което сме заявили като наш приоритет ще бъде направено. Благодарение на ГЕРБ има правителство и ще има и съдебна реформа“, категорична е Атанасова, цитирана от novini.bg

Гълъб Донев: Няма нито един преведен лев на пътните фирми. Служебният кабинет не е пипал фискалния резерв

„Не знам как сме ги раздали- дали в чувалчета, или сакчета. Това е втората лъжа ден, след като служебното правителство предаде властта. Няма никакви преведени пари на пътно-строителни фирми. За първи път служебното правителство провежда обществени поръчки по пътното строителство. За да се проведат тези обществени поръчки, те са стартирали в средата на февруари, сега са на финален етап. Няма нито един подписан договор и нито един преведен лев. Това го направихте, за да не се окаже редовното правителство в ситуацията, в която се оказахме ние – август встъпваме и няма нито един договор за пътно поддържане, за пътни ремонти, за зимното поддържане.За 10 месеца няма корупционен скандал или сигнал за нещо извън закона срещу член на правителството".
Така бившият вече служебен премиер Гълъб Донев коментира в ефира на bTV и появилата се в медии информация, че в последните дни на управлението на служебния кабинет са били разпределени 4 милиарда лева за ремонта на пътищата през следващите четири години.

Бившият енергиен министър: В проекта "Белене" са инвестирани милиони. Трябва спешно да се размрази

В проекта "Белене" са инвестирани милиони. Трябва спешно да се размрази.Това каза във Варна бившият министър на енергетиката Росен Христов, който участва в Международната ядрена конференция "Булатом", посветена на българската атомна енергетика, съобщават от БНР. Христов допълни, че оборудването на атомната електроцентрала е в добро състояние, но поддръжката коства милиони на година. Актив за 2,5 млрд. лева стои неизползван, подчерта Христов.
Никога България не е била на такова ниво на лидерство и на партньорство в сферата на енергетиката с държавите от региона, оставяме летящ старт на сегашния екип на министерството, каза бившият министър на енергетиката.

Кольо Парамов: Вече има готовност за операция "Чисти ръце" у нас. Това, което се развива в парламента, много ме тревожи

"Констатирам парадокси на българската политика. Това е фаталното за днешния ден. Очакванията не са добри, защото това, което се развива в парламента, особено онова, което стана с Делян Пеевски, страшно много ме тревожи заради безпринципността и заради условията, в които се лансират тези идеи. Вече има готовност за операция "Чисти ръце" в България, но главният прокурор Иван Гешев може "да си тръгне тази или другата седмица и тогава мечтаните "чисти ръце" остават пак мръсни":

Депутатът Даниел Александров за обвиненията: В дъното на всичко е разводът ми

Народният представител от ГЕРБ Даниел Александров заяви в извънреден брифинг, че всичко, което излиза по негов адрес, е заради развода му.

"В дъното на всичко, което излиза днес по мой адрес, е разводът ми, който е от месец-два. Опитахме се да го запазим в тайна и да не излиза по медиите, но уви! Няма нищо вярно от това, което е написано по мой адрес. Нищо от това не е вярно. Стоя зад името си. Всичко това ще се докаже в съда. Оттук натам не искам да намесвам съпругата си, тя е майка на моето дете и ще гледам да запазя нейното достойнство", посочи Александров.

По-рано Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до парламента за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на депутат в 49-ото Народно събрание с инициали Д.А. По информация на NOVA става дума именно за народния представител Даниел Александров.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 7 май 2023 г., в село Бистрица, чрез употреба на сила извършил действия, с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на дете на 14-годишна възраст.

Вече е официално: Новият кабинет върна Спецов за шеф на НАП

Румен Спецов отново е назначен за шеф на НАП. Това стана с решение на Министерския съвет след днешното първо заседание.
Борис Михайлов е освободен от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите поради влошаване на събираемостта на приходите от ДДС, съобщават от пресслужбата на правителството.
Спецов е висококвалифициран експерт с дългогодишен опит в НАП и в областта на данъчната политика и законодателство, както и защитата на националната сигурност. Завършил е Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов със специалности „Икономика и търговия“ и „Вътрешен финансов контрол“, Академията на Министерството на вътрешните работи със специалност „Защита на националната сигурност“.

Сеизмолог: Трусът бе от 4.8, за съжаление и по-силен може да се очаква, да се надяваме, че това бе най-големият

Земетресението е с магнитуд 4.8, епицентърът е около летище Крумово. Това каза в ефира на БНТ Николай Милошев, директор на института по геофизика, геодезия и география към БАН.

Калоян Методиев: От ГЕРБ и ПП-ДБ вече нямат морално право да се крият зад имунитети. Отключиха се големи процеси!

Политологът Калоян Методиев коментира на страницата си във Фейсбук поредното искане на депутатски имунитет от страна на прокуратурата. Този път на народен представител от ГЕРБ за блудство с момиче на 14 години. Методиев не пропусна и темата за искания имунитет на Бойко Борисов и Кирил Петков.
Ето неговия коментар в социалната мрежа:

Омбудсманът: Законът за личния фалит „изпуска“ длъжниците на ток, парно и вода

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище в Комисията по правни въпроси, в Комисията по въпросите на Европейския съюз и Комисията по икономическата политика и иновациите в Народното събрание по Законопроекта за несъстоятелност на физическите лица, в което за пореден път подчерта важността от приемането на такъв закон, който ще даде втори шанс за добросъвестните длъжници.

България е единствената в ЕС, която няма действащ закон за т.нар. „личен фалит“, а страната ни е на едно от челните места по лоши кредити в Европа.

В становището си проф. Ковачева изразява подкрепа, но обръща внимание, че за да постигне желания ефект, законопроектът трябва да предлага гъвкава, прозрачна и достъпна процедура, като отчита възможността за предоставяне на втори шанс на добросъвестните длъжници и погасяване на поне част от задълженията им, за да бъдат удовлетворени, макар и частично, и кредиторите.

Тя посочва, че трайните затруднения и дори невъзможност на гражданите да покриват дълговете си, води до социални и здравни проблеми, до социално изключване и изолация, а доброто финансово състояние на хората е съществен стимулиращ фактор за икономиката, тъй като високото ниво на потребление е предпоставка за стабилност и икономически растеж.

Акцентира, че сред целите и принципите на закона на първо място трябва да се постави защитата на правата на добросъвестните физически лица, изпаднали в трайни финансови затруднения, и да се търси баланса с правата на кредиторите, за да получат те справедливо удовлетворяване, като в същото време се гарантира възможността за възстановяване на социалната и трудовата активност на задлъжнелите граждани.

Допълва, че добросъвестността е един от най-важните елементи на закона, за да не се допусне недобросъвестни длъжници да получават опрощаване на дълговете си и да злоупотребяват с производството.

„Както вече съм посочвала, важно е да се изследва поведението на длъжника както преди, така и по време на самото производство. Преценката за добросъвестността следва да обхваща вида и размера на задълженията, техния произход, периода на неизпълнение, поведението на длъжника и опитите му да изплати задълженията си“, категорична е проф. Ковачева.

Тя посочва, че според законопроекта добросъвестен е длъжникът, който поема задължения съобразно своето имуществено състояние и доходи и който със своите действия не уврежда умишлено или поради небрежност интересите на кредиторите си.

Диана Ковачева предлага промяна в обхвата на законопроекта. Според нея би следвало нормативният акт да намери приложение и по отношение на хората със свободни професии, да се отнася за длъжниците с по-малък размер на дълговете от предвидения, както и да допуска погасяване при вземания, обезпечени с ипотека.

„Ограничението, предвидено по отношение на общия размер на дълговете, който не може да бъде по-малък от 10 минимални работни заплати, т.е. към настоящия момент - 7 800 лв., изключва в повечето случаи граждани с неплатени битови задължения за ток, вода, парно“, посочва омбудсманът.

Общественият защитник не се съгласява с предвиденото - да не се прекратява производството и да не се погасяват по давност дълговете, ако масата на несъстоятелността не е изчерпана.

„Това означава, че ако има неосребрено имущество, което е секвестируемо, но е непродаваемо, длъжникът няма да може да се възползва от възможностите на производството, дори да е добросъвестен“, аргументира се омбудсманът.

Проф. Диана Ковачева подчертава още, че е важно да се обърне внимание отново и на размера на разноските, които трябва да поеме задълженото лице, включващи държавната такса; възнаграждението на синдика; разходите за попълване, управление, оценяване и разпределение на масата; определената издръжка на длъжника и на неговото семейство.

„Само по отношение на синдика сумите, които следва да плати длъжника, са в размер на: еднократно възнаграждение от по една минимална работна заплата за извършване на всяко от следните действия: 1. съставяне списък на приетите вземания; 2. извършване на опис на имуществото и установяване на масата на несъстоятелността; 3. изготвяне и предлагане на план за погасяване на задълженията на длъжника; 4. изготвяне на сметка за разпределение; за всяко действие за осребряване на масата на несъстоятелността синдикът има право на възнаграждение в размер на 5 на сто от стойността на осребреното имущество; плаща се и допълнително годишно възнаграждение в размер на една минимална работна заплата при одобряване на годишен отчет за дейността на синдика“, пише омбудсманът.

Допълва, че ако производството е образувано за най-ниската предвидена обща стойност на задълженията от 7 800 лв., то само разходите за синдика, без да се включва възнаграждението му от 5% от стойността за осребреното имущество, ще са половината от размера на задълженията към кредиторите. Още повече, възнаграждението в размер на 5% от стойността на осребреното имущество се изплаща при постъпване на приходите от осребреното имущество.

Явор Божанков: "Възраждане" искат да наложат със сила дневен ред, в една европейска държава в 21 век

“Възраждане обявиха, че ако има редовно правителство те ще призоват хората да влязат тук, тоест заплашват с насилие, казват кой и кога ще се изказва. Трябва да се мисли как да се реагира системно срещу такива хора, защото те искат да наложат със сила дневен ред, това няма да се случи в свободна европейска държава в 21 век”. Това заяви Явор Божанков от ПП, съобщи Нова телевизия.

Денков поръча на министрите проверка във всяко ведомство за големи разходи и забавени процедури

Проверка на големите разходи в министерствата, направени през последните седмици и месеци, както и дали има забавени процедури. Това поръча на членовете на новия кабинет премиерът Николай Денков на първото заседание на Министерския съвет, съобщават от БНТ.

Силно земетресение в България

Земетресение с магнитуд 4,9 по Рихтер разлюля България, съобщава Европейският сеизмологичен център.

Костадин Костадинов пое ръководството на НС: Няма да допуснем Явор Божанков и Манол Пейков до трибуната

Няма да допуснем лицата Божанков и Пейков да излязат да говорят на тази трибуна, каза пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, след като по време на почивката съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков влезе в стаята на парламентарната група на „Възраждане“, съобщи БТА.

Румен Спецов се връща в НАП?

Още днес се очаква Румен Спецов да се върне като директор на Националната агенция за приходите, пише "24 часа". Предстои до часове правителството да гласува тази рокада.

Цирк и скандали в парламента прекъснаха работата на депутатите въпреки натоварения дневен ред

Скандал в парламента доведе до прекратяване на пленарното заседание след като депутатите одобриха предложението на ДПС Делян Пеевски да стане член на Комисията по конституционни въпроси на мястото на Гюнер Ахмед, съобщи БНТ.

НС отхвърли предложението за увеличение на минималната заплата

Народните представители спориха и в крайна сметка отхвърлиха Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители. Промените в законопроекта предвиждаха минималната работна заплата да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна заплата за страната за период от 12 месеца.

Прокурорската колегия на ВСС отказа на Гешев да образува дисциплинарка срещу Борислав Сарафов

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) отказа да образува дисциплинарно производство срещу заместник главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, съобщи "Лекс". Със 7 на 2 гласа кадровиците приеха, че предложението на главния прокурор Иван Гешев за образуване е „недопустимо по Глава 16 от Закона за съдебната власт“.

"Булгартабак" не си плаща кредита към ББР

Два независими източника на БОЕЦ от ББР и Министерството на иновациите потвърждават, че считано от 20.03.2023г Булгартабак не си плащат кредита към ББР.

Асен Василев прие поста в МФ от Росица Велкова

„Ще започнем да работим в Министерството на финансите по проектозакона за държавния бюджет за 2023 г., който се надявам до няколко седмици да бъде внесен в Народното събрание – той ще е с 3 % дефицит и без увеличение на данъците“ – това анонсира министърът на финансите Асен Василев при встъпването си в длъжност в Министерството на финансите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕИРЕ

    2 2 Отговор
    Ще го отстрелят преди речта!
    Шъ казва къде е ключа на Барселонаферата
  • 2 Обядвал ли е?

    2 0 Отговор
    Или е закусил обилно докато чака да го обслужат! Приел ли е поръчката?
  • 3 По коридорите на посолството

    2 1 Отговор
    Дали е видял приятелите от ГЕРБ и ПП ? По отделно ли ги викат?
  • 4 Дали Гешев е употребен?

    2 1 Отговор
    И колко? От Тиквата.
  • 5 хммм

    1 3 Отговор
    Гешев не знае май на кой свят се намира..!

    Коментиран от #7

  • 6 В света на простаците

    1 0 Отговор
    И дупедавците!
  • 7 В света който е искал!

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "хммм":

    Той не е лош човек . Да му помогнен.?
  • 8 иис

    0 1 Отговор
    Прави впечатление че засега новото НС пропуща темата за импийчмънт на главния виновник за кризата в държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол