Last news in Fakti

8 Юни, 2023 07:50 20 112 65

Янка Такева: Заплатите на учителите ще бъдат 125% над средната работна заплата

  • янка такева-
  • заплати-
  • учители-
  • синдикати

Синдикатите в България винаги са в протестна готовност, а увеличението на заплатите у нас не е лукс, а въпрос на оцеляване. Според синдикатите 5 седмици е реален срок за приемането на закъснелия Бюджет 2023

 Янка Такева: Заплатите на учителите ще бъдат 125% над средната работна заплата - 1

Задача номер едно на редовното правителство е възможно най-бързо да приеме бюджета за 2023 година. За това напомниха десетките протести на всички синдикати в България, които се проведоха в различни градове през последните седмици.

Протестираха учители, служители на Националния осигурителен институт, на Комисията за защита на потребителите, Националното радио, културтрегери и всички, работещи в обществения сектор.

Синдикатите в България винаги са в протестна готовност, а увеличението на заплатите у нас не е лукс, а въпрос на оцеляване. Според синдикатите 5 седмици е реален срок за приемането на закъснелия Бюджет 2023.

"Съвсем нормално е и е постижимо да се внесе бюджет с 3% дефицит и да има адекватна политика по доходите, което да удовлетворява работещите в обществения сектор и да им компенсира загубената покупателна способност", обясни Любослав Костов, главен икономист в КНСБ пред БНТ.

Работещите в България в обществения сектор са повече от 500 хиляди. Според икономиста на КНСБ в бюджета ще са необходими около 700-800 милиона допълнителни средства , за да се компенсира инфлацията

"КНСБ организира над 30 протеста през последните няколко месеца, било то в НОИ, било то в БНР, културата, читалищата и библиотеките. Опасявам се, че ако няма повсеместна политика за доходите, а не на парче, както се прави до момента, цялото това нещо ще се пренесе пред Народното събрание като национален протест", коментира Любослав Костов.

От Конфедерацията на труда "Подкрепа" дори поставят по-кратки срокове. Според тях е реалистично бюджетът да влезе в сила още на 1-ви юли.

"Именно сега е моментът, в който новото правителство трябва да внесе конкретните промени, за които ние настояваме. Именно поради тази причина нашите протестни акции бяха преди приемането на бюджета и ще продължат, докато той не се приеме и не бъде гласуван във вид, който да удовлетворява работещите. Има огромно напрежение в НОИ, там искането е за 30 %, в Националния статистически институт заплатите са под 1000 лв., което е срамно", обясни Кремена Атанасова, председател на САС "Подкрепа".

Служителите в Комисията по досиетата пък взимат до 900 лв. Преди около два месеца с искане за 30% увеличение протестираха и от Комисията за защита на потребителите. Учителите също стачкуваха преди седмица. Те очакват изплащане на вече приетото увеличение на заплатите им още от 1 януари.

"Още от следващата седмица започваме преговори в тази посока. Аз съм дълбоко убедена и вярвам на новото правителство, защото такива са им политиките по време на предизборната кампания", каза Янка Такева, Председател на синдиката на българските учители.

Заплатите на учителите ще бъдат 125% над средната работна заплата. 544 милиона лева са общо отпуснатите средства за образования в проектобюджета, който предстои да се приеме. От синдиката ще настояват и за повишаване на средствата за поддръжка на детските градини и училищата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    75 18 Отговор
    Това им е бонуса, за да си затворят очите докато "произвеждат" над 50% функционално неграмотни - по официална статистика!

    Коментиран от #5, #24, #26

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1234

    67 23 Отговор
    Много ми е интересно за какво ще протестират?За това че смъкнаха нивото на образованието от преди 100г,или че почиват по 3 месеца в годината.
    Като не ви харесва драги учители белият лист и на борсата на труда!

    Коментиран от #51, #58

  • 4 гост

    52 11 Отговор
    Тая вече прекалява
  • 5 честен ционист

    25 10 Отговор

    До коментар #1 от "Баце":

    Функционално неграмотните са над 80% и то в цяла Европа. Ето, моите комшии немско семейство избягало от Кьолн, жената сама си образова 3-е деца.
  • 6 Уха

    31 12 Отговор
    Тази комунистическа бабка-путинофилка няма ли да сдава вече? Или до гроб като съветски номеклатурчик? Мухлясала работа...

    Коментиран от #12, #16

  • 7 А сега де

    45 18 Отговор
    Заплатите на учителите ще бъдат 125% над средната работна заплата...да не е: Заплатите на учителите ще бъдат 125% от средната работна заплата, защото при "125% над" ще е над 3 000 лева.
    П.П. Ако се гледа каква работа вършат учителите трябва да са на 50% от МРЗ.

    Коментиран от #18

  • 8 Само питам

    55 4 Отговор
    Янка Такива от 1990 г. е зам.-председател, а от 1994 г. е председател на Синдиката на българските учители. Това нормално ли е?
  • 9 Хахаха

    33 7 Отговор
    Плаши с протести!!!!
    Протестите г-жо Такева,се правят септември.Сега нашите учители излизат ваканция.Никой не може да ги бутне.
    Ясно е,че ви използват за отвличане на внимание,защото тези в парламента трябва да приемат едни закони с които да ни допродадат и заробят,ако имате малко уважение към себе си...........
  • 10 ДЖУРАСИК ПАРК..☝

    10 12 Отговор
    Другарките Янка Такева и Мика Зайкова во главе с копейките ще спасят България. 💃💃💃👅.
  • 11 За Българите

    39 10 Отговор
    Да им се забрани със закон тогава да преподават частни уроци. Действащи учители
  • 12 Хахаха

    15 5 Отговор

    До коментар #6 от "Уха":

    Ами не може всички да са млади, здрави левенти като Байдън:))) Гледам вчера пак паднал горкия:) Тийнеджъра Борел пък мяза на Херкулес:)))

    Коментиран от #63

  • 13 Помня я от както съм жива

    37 3 Отговор
    Аз се пенсионирах, а тя кога?
  • 14 Непознат

    27 6 Отговор
    Тази не се спря .Давай им но преди това виж как възпитават и се държат като селянкиНямат никаква тежест
  • 15 Макс

    39 5 Отговор
    В същото време родителите с минимални и средни заплати ще плащат за допълнителни частни уроци. Образованието се нуждае от спешна и генерална реформа, да си учител е призвание , а не занаят .
  • 16 ХАХАХА

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Уха":

    Ама" демонкрата" байгън и крокозавъра полоса какво да кажем! Самата младост!
  • 17 даскала

    25 5 Отговор
    тоя соц мандрил, загубил връзка с околния свят още ли го играе фактор
  • 18 Няма грешка

    17 11 Отговор

    До коментар #7 от "А сега де":

    Ми да, те сега са около 2300 - 2500
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Такева ще

    15 2 Отговор
    Остане на власт колкото години беше Тодор Живков плюс годините на през които властва Фидел Кастро
  • 21 Данов

    20 4 Отговор
    25 или 125 процента над средната ? Тук си личи какъв е баланса на заплата и получени от учители знания. Плащащите данъци върху реално получена минимална заплата и реално произвеждащи блага как ли оцеляват и тяхната покупателна способност къде е ? 500 хиляди обществен сектор и още толкова администрация държавна и общинска трябва да се облагодетелства от работещи около 1 милион работещи бедняци на минимална. И така ще стане защото частния сектор няма синдикати. Там просто те правят безработен щом искаш повече от минималната. Съкращение му казват.
  • 22 Чочо

    20 4 Отговор
    Въпросът е...... откъде ще дойдат,тези проценти?
    Кой ще ги изкарва?
  • 23 Некой си

    19 7 Отговор
    Според председателя на синдикатите на учителите, заплатата на учителите ще е 125% над средната, тоест 4200 лева бруто!
    И тая се води учител!
  • 24 Ъхъ

    18 8 Отговор

    До коментар #1 от "Баце":

    За 12години не могат да ги научат да си пишат имената!
  • 25 ЕвтинДжос

    9 4 Отговор
    Възпитават все пак еничерите, редно е да има коледен бонус всеки месец, обществото ни живее като за последно, като украинците, нови коли имат , ама нямат държава и ся ще плащат с поколения, ако ги има
  • 26 факуса

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Баце":

    системата е такава,това искат евроатлантиците,нали за тях все гласувате,и банани и портокали има в изобилие и по гърция и турция аи на малдивите се ходи свободно,кво толкоз,нали сме в ес
  • 27 Само констатирам

    15 7 Отговор
    За т.нар. учители , винаги ще има пари !
    Просто те играят главна роля в процеса на промиване на мозъците на децата и младежите - хем неграмотни , хем с промити мозъци ! Точно от такъв народ имат нужда управляващата клика !
  • 28 Перо

    16 7 Отговор
    Не може да имат 3-4 месечна отпуска в годината, да принуждаваш децата да ходят на частни занимални и уроци и да си образован по соросистка и джендърска програма, по която да преподаваш и разлагаш морала на младото поколение и да получаваш 125% над средната заплата като “заслуга”! Това е вредителство и анти-национална дейност на държавните управници.

    Коментиран от #32

  • 29 "Заплатите на

    11 1 Отговор
    учителите ще бъдат 125% над средната работна заплата." Правилното е ОТ, а не НАД. При средна заплата 1800лв излиза 2250лв.
  • 30 Дедо ви...

    12 3 Отговор
    И затова опростачването в държавата върви с пълна сила!!!
  • 31 Капова

    8 2 Отговор
    Решение има колежка Такева, но не чрез извиване на ръце както сте свикнали и с реване за сметка на беден народ. Същите тези от описаните структури като НАП ,НОИ и подобни да вземат и да поработят за събираемост в милионната общност живуркаща си и рязко просперираща кат безработни в махалите ,а вече и в цели села . За онези платените гласоподаватели казвам. С къщите по два - три етажа незаконни, лукс автомобили ,заведения без касови апарати правещи по три дни сватби , нямащи и една здравна осигуровка и въпреки това обслужвани с предимство чрез спешна помощ. Касов апарат и на учителите за частните уроци щом е на заплата и сайт с тези които работят на частно и за пари от бюджета. Вие ще циганизирате останалите малко хора в страната или просто си намалете тези почти милион бюджетни .
  • 32 Нищо не

    13 4 Отговор

    До коментар #28 от "Перо":

    си разбрал. Отпуската на учителите е 48 раб дни, никой не задължава учениците да ходят на частни занимални и уроци, заплатата е не над 125%, а 125% от средната, учителят преподава по учебници одобрени от МОН, какво соросоидно има например в Евклидовата геометрия, българската граматика, законите на Нютон, Ом, Ампер? Има си разбира се трески за дялане, но така е у нас навсякъде.
  • 33 Не може

    13 2 Отговор
    една жена на 75г. пенсионирана на 55г т.е. преди 20г. да е фактор в учителския синдикат. Трябва да е действаща учителка или по-добре учител.
  • 34 Сега ще

    23 2 Отговор
    започнат обичайните нападки - колко пъти ще им увеличавате заплатите, колко работели, колко почивали, какви ученици изкарвали...Как никой не завидя на заплатата на директора от над 11000лв на дружеството към МОН "Ученически отдих и спорт". Във всички държавни агенции, дирекции, ДКК, комисии, държавни банки(ББР), БНБ, КЕВР, БЕХ, бордове на директори, депутати, министерства, съдебна система, военни, полицаи, областна, общинска администрация взимат огромни в сравнение с учителските заплати, не плащат осигуровки. Държавната администрация е над 250 000 души, а учителите около 80 000. Кога се публикуват заплатите на гореизброените и с колко им увеличават заплатите? Който завижда на учителите - завършвай за учител, гледай си кефа и живей с голямата им заплата и отпуска.

    Коментиран от #37, #62

  • 35 БабаЦола

    9 1 Отговор
    Баба Цола не сдава стола.
    Ден да мине,комат да не замине.
    И така - сто години с гърнето в ръка.
  • 36 безпартиен

    10 2 Отговор
    Когато някой като тази на държавна хранилка цял живот, поиска увеличение на заплатите,нека каже ОТ КЪДЕ ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ?!Защото за да се даде на някого,трябва да се вземе от друг!

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Калинка

    6 12 Отговор
    Учителите с тези големи заплати по времето на своите дълги отпуски ще протестират? Първо да престанат да дават частни уроци и да минат атестация. На жълтите павета трябва да излязат хора, които получават минималната заплата, НС отказа увеличение. Ще бъде голяма наглост на учителите да им увеличат заплати, които и без това над 2000.

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ти добре ли си

    1 9 Отговор

    До коментар #36 от "безпартиен":

    Ти къде си видял даскал с елементарна финансова грамотност. А съчетано с наглост и безочие резултатът е трагичен. Тук един с дежурния си пост не знае, че излиза в отпусК, а не в отпускА, ти задаваш твърде сложни въпроси за тройкаджиите от педагогическите кадри.
  • 41 Мушмули

    14 3 Отговор
    Тука само, неандерталци... 60% от затъпяването се получава от семейството и от не заинтересоваността на родителите. След като няма възпитание и контрол у дома какво остава в училище. Ама то родителите могат да търсят виновни само в останалите а не виждат себе си. Отделно тези учебници се приемат от най- големите абдали, ама нали то това не е проблем. По-добре да плюем по учителите пък " кот доди". Аз не съм учител просто това е моята гледна точка
  • 42 Аззззззззь

    11 3 Отговор

    До коментар #38 от "Калинка":

    Калинке, да си учила когато е трябвало, за да не ходят децата ти на частни уроци, а ти да си ги учиш!
    Но истината е, че дойдохте от село полуграмотни и не искате да се занимавате със собствените си деца! Ясла, детска градина, занималня, лятно училище - само и само да не са си вкъщи!
  • 43 Тъпак

    16 4 Отговор
    Плюете по учителите, но вече няма кой да работи в училищата и детските градини! Няма толкова пари за такова унижение!
    Скоро ше си гледате сами децата!
    Честито!
  • 44 Учител

    6 1 Отговор
    Така ли няма кой да смени това овехтяло бабе от поста председател на учителския синдикат?! Та тя гони 80-те и е на поста вече почти 30 години! Срамна работа
  • 45 Грънци

    2 7 Отговор
    Май не разбираш, че на фона на общата мизерия и заплатите на ония, дето им изкарват парите, тия се взеха за богопомазани и това е дразнещото. Заплатите им са по-високи от на доктори в Спешното, а за медицински сестри не говоря. Съседка на 57 години работи на 2 места и пак не може да докара заплатите им. Извън София квалифицирани инженери не вземат колкото тях. ПенЦия съм. Дразни налярщината им, не друго.
  • 46 Хахахххххх

    4 6 Отговор
    Вижте го тоя 42 Азззззььь. Родителите да ги учели. Ми те и сега това правят, след като се върнат скапани от работа и не им дават заплати, докато не се свършат работата. Е това сте 80% некадърниците. Заради вас слагат под общия знаменател и малкото истински учители.
  • 47 Баба ти

    5 7 Отговор
    Няма пари, Янооо! И това което ви дадоха досега е много. Без това нищо не вършите, само имитирате работа. Създавате негодници.

    Коментиран от #50

  • 48 Анко

    5 2 Отговор
    Нещо за частните уроци,а,Янке?
  • 49 Аззззззззь

    8 3 Отговор
    Като е толкова готино да си учител, защо не сте се преквалифицирали вече?
    Май не е толкова готино!
  • 50 Цъцъцъ

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Баба ти":

    Негодниците си ги правите сами под юргана
  • 51 чичо Митко

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Как три месеца, по 6 почиват!

    Коментиран от #53

  • 52 Да Азззззззз

    5 4 Отговор
    Да те информирам като за елементарния ти мозък. Защото имам повече умствен капацитет. А като ви е толкова трудно, защо не се преквалифицирате като инженери. И да ти кажа че уважавам труда и на хлебарите и всички, без които не можем даже и чисто физически да оцеляваме. Заслужавате поне един месец в производството на минимална и тогава да оцените какво искам да кажа.

    Коментиран от #54

  • 53 Тъпак

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "чичо Митко":

    По 12, назад си с инфото ха ха. Даже никой никога не работи, затова дечицата ви са все на улицата.
    Тъпо е да се делим на учители и неучители!
  • 54 Аззззззззь

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Да Азззззззз":

    Ами какво си се огледал тогава в учителските заплати
  • 55 Дрън дрън та пляс

    1 3 Отговор
    а децата са 125% по тъпи от средното за ЕС
  • 56 Герантофил

    1 0 Отговор
    ох котьооо....
  • 57 Сивия

    2 3 Отговор
    От кол и въже се бутат за учителите, а и старите не се пенсионират от както са им увеличили заплати. А нивото на образованието е много низко. Същите учители преподават частно, В повечето страни е забранено. За да кандидатстват децата университет родителите плащат частни уроци или курсове. Първо трябва да дигнат нивото на обучение,а след това да просят увеличение
  • 58 Ядосан даскал

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    Тия прословути 3 месеца където всеки ги знае са тотална измислица и завист. Почива се реално около 30 дни, не 90! Второ изкарайте господине 10 месеца с уродчета, на които не можеш да накажеш подобаващо, защото систематя ги защитава, както и милите родители! Трето учете 4-8-10 години, изкарайте балакавър, магистър, ПКС, учете, давайте пари и после ми коментирайте дали е лесно. Оценявайте по 300 контролни през седмица уикендите, говорете с родители извънработното време.... лесно е да се коментира и плюе.

    Коментиран от #60

  • 59 Гост

    0 1 Отговор
    Тук явно нищо смислено не се прави.Това не е нормално България се стопява децата намаляват ,и второ половината от ,и без това малкото деца ще напуснат Бг.А те заплатите на учителите ще вдигат.Уверих се ,че в Бг се правят неща противно на всякаква логика ,без да са съобразени с родната действителност.Скапана сбъркана държава.!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Гост

    0 1 Отговор
    Няма се оправи нищо ,принципа от соца.,,Учи мама ,че после цял живот да не работиш,,Учили там 5години ,и после с настройка цял живот да им е леко ,и на държавна хранилка.Ще се оправи Бг ....след края на света..
  • 62 Родител-учител

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Сега ще":

    Адмирации за коментара!Точен и на място🙂
  • 63 Дидо Путин

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаха":

    Байдън е президент от 3 години , а Дидо Путкинн от 23…. Като Янка Такева… хахахаха

    Коментиран от #64

  • 64 Дедо Путин

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Дидо Путин":

    Дедо Путин с монголоидната физиономия е на власт от 23 години , сигурно много го обичат руските фекални маси…:))
  • 65 ХАРИ

    1 0 Отговор
    АЛО НАБОРЕ ЗАМЪЛЧИ ДА НИ ЗАПОМНЯТ С ХУБАВО НА 77ГОДИ СМЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове